energija u konzervi
Beginner
- Učlanjen(a)
- 11.04.2024.
- Pohvaljen
- 118
ja sam ubeđen da sada po tzv. opozicionim i netzv. eubiciklaškim krugovima lete uputstva za kominikee u kojima se posledice iskopavanja litijuma umanjuju, jer izvlačenje iz te priče je počelo poodavno. međutim, ako je efekat kopanja litijuma štetan u onoj meri u kojoj se pripovedalo da jeste (pa čak i recimo 30 posto manji), onda je neizbežno da se postavi pitanje koji je to viši cilj u ime koga bi trebalo i dalje stremiti eu. koji to set eu iluzija i šargarepa nadjačava činjenicu da (formalno ili suštinski) odsecamo jedan po jedan deo teritorije (što bi rekao jedan ovdašnji forumaš - neke vuko***ine u kojima niko neće da živi) koji neko strano telo proglasi svojim strateškim interesom? iz kog stepena bunila izvire nada da će to u nekom trenutku stati (pre svog prirodnog kraja, koji neće mnogo da zabavi, što bi se reklo)?Ma mi smo krivi, nismo ispunili 4569. zahtev i sagli se i po..vali Prištini po 67. put.
Mislim ja jesam za saradnju sa EU uvek (a što se članstva tiče, zavisi od vremena i okolnosti, nemam zacrtan stav). Ali ako ovo nije još jedan od dokaza da nas oni tamo ne žele i da nas vide kao štrokavu radionicu, deponiju i rudnik, onda stvarno ne znam šta je.
i jedno rekreativno bonus pitanje, da li to što uopšte ne postoji medijsko-društveni prostor da se o tom (ili bilo kom drugom) pitanju ravnopravno diskutuje ima neke veze sa ranijim ispunjavanjem nekih eu zahteva? da li je recimo današnja medijska regulativa (i posebno vlasnička struktura medija, s akcentom na projektna finansiranja) u nekakvoj vezi sa... šta ja znam, uslovima za neka poglavlja koje mi moramo da ispunimo zbog sebe? zbog sebe, izrazito.
i još nešto, svi znamo kako se naziva zagovaranje interesa strane koja ima strateške interese ove vrste na tvojoj teritoriji. nažalost, ta reč je nepovratno i nezasluženo prokazana, ali to ne znači da je i prestala da bude politička činjenica.