Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1288195

Beograd -- Građani koji su putem interneta plaćali račune na tuđe ime moraće da prestanu jer krše zakon, poruka je koju je Narodna banka Srbije poslala bankama, piše Blic.

Da li postoji način da se opiše nesposobnost NBS ako je ovo istina?

Šta ovo znači u praksi: Ne mogu online da platim mesečne račune koji se ne vode na moje ime - ženin račun za telefon, neke roditeljske, prijateljske račune...

Online ne plaćam proviziju, ne pravim gužvu u Pošti, banci...

I sad zato što neko, nekako vrši mahinacije koje NBS ne zna da reši (iskontroliše), nastradećmo mi...

Cico, Cico...

Jedan od komentara i verovatno razlog za sve

ovo je skroz ok.mislim da se ovo ipak vise odnosi na raznorazne menjacnice, agencije i slicno koje su se bavili prijemom i vrsenjem uplata za fizicka lica sa jeftinijom provizijom nego u posti i banci..
prosle godine sam u jednoj takvoj menjacnici kao fizicko lice izvrsio uplatu jednoj drzavnoj instituciji i ostao bez svojih para i morao sam ponovo da izvrsim uplatu u nekoj normalnoj banci...

uplata jeste prosla ali uplatilac nisam bio ja vec tamo neki gold invst doo ili nesto slicno

u menjacnici nisu hteli da vrate uplatu jer su mi dali dokaz na izvodu da je uplata izvrsena na dobar racun i dobar poziv na broj a primalac uplate nije hteo da evidentira uplata jer ne pise moje ime i prezime kao uplatilac.

postoji resenje, ta menjacnica treba da se prijavi za dobijanje licence kao institucija za vrsenje platnih usluga i da polozi depozit od 200000-300000e koliko je meni poznato ali onda sigurno ne bi mogli da guraju pricu sa jeftinijim provizijama za placanje nego posta i banke

ali opet

Ukoliko platite racun koji glasi na tudje ime, a pri tome ne naplatite za tu uslugu - vi niste pruzili uslugu iz oblasti platnog prometa. Platni promet je obavima poslovna banka kod koje imate racun preko koga ste uradili placanje.

Znacajnije je pitanje naknada koje naplacuju banke, a za sta ne postoji zakonski osnov.

Šta njih ima da briga ko je uplatio? Znači ne smem da budem dobrotvor i platim porez ugroženim građanima ili slično?

Njih samo treba da brine da li su pare legle tamo gde treba, a ako sumnjaju u nešto, neka ispituju o svom trošku sumnjive transakcije, pa ako su u pravu krivac neka plati troškove ispitivanja(suđenja), a ako nisu, neka plati Cica iz svog džepa.

Kakvi degeni!!! Bas me zanima sta ce i da li se iz Inteze nesto da mi kazu... Placam racune za par osoba sa mog racuna bez provizije, da ne bi gubili vreme i pare u redovima u posti.

Moze i dalje da se placa regularno sve ovo vazi samo ako naplacuje neko proviziju. Kako ce to da saznaju ne znam ali ce verovatno da ogranice broj transakcija po racunu.

U ovoj vesti je ili nešto izostvljeno, ili je potpuni diletantizam u NBS.

Možda je izostavljeno da su u pitanju pravna lica koja pružaju usluge plaćanja računa online a nemaj dozolu za to, što i treba da se zaustavi.
I samo je to logično.

A da NBS brani online plaćanje fizičkim licima račune koji glase na drugo fizičko lice je i besmisleno i veoma teško da se spreči u praksi...a i zaludan posao.

NBS je već do sada trebala da reaguje i izda saopštenje.

A evo i saopštenja NBS

http://nbs.rs/internet/cirilica/scripts ... verzija=no

31.07.2017.

Забрана неовлашћеног пружања платних услуга није онемогућавање онлајн плаћања

Народна банка Србије, у складу са својим законским овлашћењима, утврдила је да се знатан број физичких лица која с банкама имају закључене уговоре о отварању, вођењу и гашењу текућих рачуна и уговоре о пружању услуга електронског банкарства, коришћењем WEB E-bank и mBanк сервиса, бави неовлашћеним пружањем платних услуга. Та лица су вршила плаћања за рачун већег броја физичких лица, најчешће за регистрацију моторних возила и за месечне обавезе по рачунима за струју. Нека лица су преко свог текућег рачуна извршила преко 1.000 трансакција, у износу преко осам милиона динара.

Како је наведени начин плаћања постајао све масовнији, Народна банка Србије је банкама упутила допис како би се благовремено спречило кршење Закона о платним услугама. Погрешно је протумачено да је допис имао за циљ да онемогући клијенте да врше онлајн плаћања, под којима се подразумева плаћање рачуна за потребе, на пример, свог домаћинства, чланова породице, родбине и слично, већ је циљ да се такво плаћање не врши у комерцијалне сврхе, односно као пословна делатност.

Циљ овог дописа банкама је да благовремено опомену лица за која примете да се баве неовлашћеним пружањем платних услуга (и на тај начин компромитују праву сврху могућности коју је Народна банка Србије, ради повећања конкуренције банкама и Пошти, дала – да и небанкарске институције пружају платне услуге), јер су за то предвиђене значајне новчане казне. Одређена лица код којих су утврђене злоупотребе уверавала су Народну банку Србије да су поменуте услуге обављали из незнања и дa су од момента добијања правих информација одмах престајали с пружањем тих услуга.

Такође, желимо да истакнемо да су неке банке разумеле намену и сврху дописа и у складу с њим поступиле, док је другим банкама очигледно било једноставније да с клијентима с којим имају закључене поменуте уговоре раскину сарадњу, што је и изазвало нежељене реакције.

Имајући у виду све изнето, Народна банка Србије још једном истиче да се плаћање преко ових сервиса може, као и до сада, несметано користити за плаћања рачуна, на пример, за домаћинство у коме живе, својих чланова породице и слично, али се не може користити за плаћање рачуна ради наплате провизије за ту услугу, односно као пословна делатност, уколико за то нису овлашћени.

Овим путем, такође, наглашавамо да уколико физичка и правна лица обављају послове платног промета преко физичких и правних лица која немају одговарајућу дозволу Народне банке Србије, односно преко лица која незаконито пружају платне услуге – постоји висок ниво извесности да као корисници таквих услуга могу претрпети знатну штету, а ефикасна и благовремена заштита њихових права и евентуални повраћај новчаних средстава у овом случају били би готово онемогућени.

Кабинет гувернера

Zna li neko nešto o ovome?
Ako nije tačno molim Igora da briše ovaj post.

Evropski sud neće lako oprostiti Opštini Vračar rušenje lokala
http://dostaje*******ilo.rs/evropski-sud-nece-lako-oprostiti-opstini-vracar-rusenje-lokala/?lang=lat

'Brzopletim rušenjem objekata na Kalenić pijaci Opština Vračar je stavila na ozbiljan test ne samo svoje rukovodstvo već i celokupni javni poredak Republike Srbije. Naime, iako je na aukciji privremene objekte sa dozvolom na uglu Krunske i Viške ulice pre 30 godina prodala građanima, Opština je sada odlučila da iste ukloni, a da pri tom uopšte ne razmotri kako zakonite interese vlasnika objekata, tako i pravnu valjanost svoje akcije. Iako je zemljištu na kome se objekti nalaze tek u 2015. godini promenjena namena iz građevisnkog u javnu površinu, to samo po sebi nije bilo dovoljno da se pristupi ovako radikalnoj akciji protiv imovine ljudi koji su verovali državi. Rušenje je započeto krajem jula, bez znanja Skupštine opštine.
....'

"Dosta je bilo" je politička partija kao i svaka druga, a trenutno su u opoziciji. ;) Šteta je što su i sami ušli u politički mulj do kolena, jer bili su mi interesantni do pre nekoliko meseci.
Tako da oni mogu da iznose neke svoje ideje, koje, pak, uglavnom nemaju mnogo uporišta u realnosti.
Kad smo kod njihovih parnica, šta bi za tužbu protiv Deutsche Welle-a? Ništa.

http://www.blic.rs/vesti/politika/jacan ... im/ze03plg

Питање, посебно за овде присутне чланове и симпатизере СНС:
ако скинем фотографију овога човека када их буду поставили, да ли ћу бити ухапшен и осуђен на затворску казну, и да ли је то ОК?

Nema to veze sa članovima SNS-a.

Odakle misliš da je skineš? Iz kancelarija državnih ustanova?

Mislim da ipak nisu toliko ludi da ih kače po školama. Mada...

Рецимо - у Дому здравља, у Општини, пошти...

Нису луди, него се такмиче ко ће да буде већа дупеувлака.
Ништа друго и не знају да раде.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=473132#p473132:2odedlki je napisao(la):
relja » 23 Avg 2017 09:53 pm[/url]":2odedlki]..ако скинем фотографију овога човека када их буду поставили, да ли ћу
бити ухапшен и осуђен на затворску казну, и да ли је то ОК?
Ako skineš Njegovu 'sliku', odma spremi ćebe za ćorku.

Ne moras da skines, mozes da je izvrljas; sprejem, bojom, markerom.. neki znaju da stave prst u dupe, pa onda tako. Sasvim legitimno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=473147#p473147:2tizhitt je napisao(la):
relja » Sre Avg 23, 2017 10:15 pm[/url]":2tizhitt]Рецимо - у Дому здравља, у Општини, пошти...

Нису луди, него се такмиче ко ће да буде већа дупеувлака.
Ништа друго и не знају да раде.

U državnim ustanovama (savezna skupština, skupština grada, gradske opštine) može da stoji slika aktuelnog predsednika države u glavnom holu i nigde više, tako je makar u svetu i ima logike da bude i kod nas. Ostale ustanove bilo kog karaktera to nisu u obavezi.

Sećam se kada je neki faktor u mojoj firmi u toku noći u svojoj kancelariji skinuo sliku S. Miloševića i stavio Dositeja Obradovića, prvu koju je izbunario iz plakara dok izborni rezultasti nisu bili okonačni. :lool:

Umesto glumatanja arapskih, centralnoazijskih republika i Severne Koreje sa tim kačenjem slike Dragog vođe, tim likovima po državnim institucijama bi bolje bilo da okače i urame zakletve, Statute, Ustave, zakone i slično što kobajagi treba da brane i sprovode.

Sukob Brnabićke, Vujovića i Kuburovićeve oko poreza za advokate
Danijela Luković | 30. 08. 2017 - 07:05h

Kamen spoticanja bile su, kako priča naš izvor, izmene kojima su konačno određeni parametri za određivanje poreskih obaveza za petu grupu paušalaca, gde spadaju lekari, stomatolozi, apotekari, veterinari, profesori, prevodioci, tumači, inženjeri, arhitekte, fizioterapeuti, zubni tehničari...

Ministar Vujović je u uredbu stavio i advokate, iako nije imao njihovo mišljenje a na šta ga zakon obavezuje, ali mu je Kuburovićeva pomrsila konce. Ministarka se javila za reč na sednici Vlade održanoj u petak.

Kuburovićeva: Znam da niko ne voli advokate, ali moramo da poštujemo zakon. Donet je zakon o advokatima u kojem jasno stoji da o svakoj odluci koja se odnosi na njih mora da se pribavi i njihovo mišljenje.

http://www.blic.rs/vesti/politika/premi ... em/n6c2x2z

Tako je, bitno da advokati ne ostanu zapostavljeni i da ni slučajno ne vrate nešto društvu. A nas ostale ko šiša. :bash:

http://rs.n1info.com/a315916/Biznis/Gradska-cistoca-kupuje-spinere.html

Javno komunalno preduzeće Gradska čistoća iz Beograda raspisalo je tender za nabavku predmeta za potrebe reprezentacije preduzeća, a na spisku se, između ostalog, našlo i 500 spinera bele ili teget boje i 500 antistres loptica.

Gradska čistoća u cilju promovisanja nabavlja i rančeve, kačkete, kabanice, sve po 500 komada.

Među klasičnim promo materijalom, kao što su hemijske olovke i notesi, ovo javno preduzeće raspisalo je tender i za nabavku plastičnih i drvenih reketa za plažu sa sunđerastom lopticom, ali i USB memorije od bambusa, notese od plute i kartonske pernice.

spiner :bash:

Incident zbog "FT1P" - porazbijao stakla u Socijalnom

Novi Sad -- Nepoznati muškarac porazbijao je oko 10.30 stakla na ulazu u novosadsku filijalu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na Žitnom trgu, saznaje 021.
Izvor: 021.rs ponedeljak, 18.09.2017. | 14:04

Prema navodima svedoka, muškarac je vidno besan zbog toga što nije uspeo da overi zdravstvenu knjižicu jer mu je nedostajao jedan papir, tzv. slučaj "FT1P", dok je izlazio iz šalter-sale Fonda porazbijao sve staklene površine koje su mu se našle na putu.

Obezbeđenje u Socijalnom nije uspelo da ga zaustavi, a građani koji su se zatekli u sali su samo nemo posmatrali ili su čak pozdravili uzvicima odobravanja njegov gest.

Portal “021” navodi da je muškarac potom izašao iz zgrade i otišao u pravcu Ulice vojvode Bojovića, a ubrzo je došla policija koja je obavila uviđaj.

Pošto su RFZO-u poznati podaci počinioca, može se očekivati da će ga policija pronaći i podneti prijavu za oštećenje javne imovine ili remećenje javnog reda i mira.

Novosadski portal ističe da “Novosađani godinama dane izgube zbog loše organizacije rada Fonda, a to najbolje pokazuje što se svako jutro ispred zgrade stvaraju veliki redovi”.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1304906

I jedan od top komentara ispod:
Vi meni FT1P, ja vama FT1S (fali ti jedno staklo)...

:lol: :lol:

Vrh