Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Pitanje za pravnike:

Gde su granice legitimnosti vlasti?
Recimo, ako vlast pokrade izbore i putem sudstva koje kontrolise proglasi da su izbori prosli u redu i proglasi svoju pobedu, da li je to legitimna vlast?

Legalno je zakonito a legitimno opravdano.

Ako vlast pokrade izbore onda izbori nisu ni legalni pa se pitanje legitimiteta suštinski i ne postavlja. Mada su verovatno moguće situacije nelagalnih a legitimnih vlada (neki bi rekli da nisu te da legitimno pretpostavlja legalno, ali ne i obrnuto) ali je sigurno je da ako već imaju legitimitet, da bi ubrzo upodobili pravno stanje faktickom. Jer imaju odakle da ga formalizuju.

Ako tokom zakonitog mandata vlast izgubi podršku javnosti, neka teška inkriminacija se dogodi, ako to pokazuju istraživanja javnog mnenja ili neko ogromno, naraslo nezadovoljstvo među građanima (može biti i kratkotrajno kao 27. mart 41), onda ta vlast više nije legitimna. S tim što je vrlo moguće da naša vlast nije ni legalna barem na samom gradu Beogradu s obzirom na brojne manipulacije tokom izbornog procesa.

Uzmimo za primer Beograd pod Pešićem... Kako se planski razvijao i širio... Bio širokogrud i inkluzivan, za ono vreme ispred vremena...

Iako dolazak komunista na vlast sam po sebi nije bio otvoren i demokratski proces (kao ni način njihove kasnije vladavine) on je bio na osnovu nekih novih zakona među kojima je bio i onaj o nevaženju pravnih akata od 6. aprila 1941. unazad i za vreme okupacije. Obožavam te zakone koji se u stilu 1984. raskrstim sa prošlošću kao da nikad nije postojala. Jako su motivišući takvi novi počeci i osećaj poleta koji stvaraju ako veruješ u ideologiju socijalne pravde, jedinstva i solidarnosti i njom nisi neposredno oštećen, onda je sve potaman.

Dakle od nule je krenuo jedan novi zakoniti proces u jednopartijskoj državi, legalan, po novim usvojnim pravilima, po kojima stara ne važe, jer je istorijski trenutak zahtevao radikalne rezove i novi početak.

Ali u jednopartijskom sistemu se postavlja pitanje legitimiteta koji je vremenom opadao, ali uprkos nemogućnosti preispitivanja i kontrole, alternativnog i slobodnog opozicionog delovanja, sam Beograd se nesumnjivo razvijao. Ljudi su generalno bili zadovoljni i možemo slobodno reći da je tadašnja gradska vlast bila kako legalna tako i legitimna s stanovišta uživanja podrške Beograđana. Dakle, uprkos nepostojanju demokratskih institucija kakve danas poznajemo, vlast je bila legalna i legitimna dok je vlast danas nelegalna na gradu a sigurno i nelegitimna u celoj državi...

I da zaključim, svakako je legitimitet neodređeniji pojam koji zavisi od nekakvog opšteg društvenog prihvatanja (zakonitog) delovanja vlasti, dok je samo zakonito delovanje vezano za ispunjenje određenih normiranih procedura kako se na vlast dolazi i u skladu s tim odluke donose.

*Ja niti koristim chat gtp niti konsultujem izvore kad pravno teoretišem, govorim iz glave sa onim čime raspolažem do sada.

Uvek spreman na uključivanje i dopunu drugih struka, istoričara pre svega jer se osvrćem s aspekta dva pravna pojma, svestan da mi možda nešto promiče što bi značajlno uticalo na moje buduće gledište...

Iskreno šta ste danas u toku dana pisali na temi Izbori je toliko nezanimljivo i kontraproduktivno da ne želim uopšte da budem deo takve rasprave. Bolje mi je da pobegnem u pravnu teoriju dok se nepotrebna i sasvim prenaglašena nezadovoljstva na studente ne primire...

Vojvodina ima zastavu sa tri zvezdice koja reprezentuje 3 regiona a Kosovo sa 6 zvezdica koje reprezentuju 6 naroda...

Mislim da je trebalo ovu zastavu usvojiti kao pokrajinsku i rešiti problem. Nek je oni tumače kao državnu a mi kao pokrajinsku...

Vrlo verovatno je pored bila okačena i engleska zastava, a svi znamo da Engleska nije država ali nastupa samostalno kao reprezentacija. Slično može i sa Kosovom.

Није пао комунистички миље директора, само су променили партијску књижицу. А шверц-комерц јесте управо успостављен у СФРЈ и то јој је била окосница економије. Шта мислите да су били Генекс и они силни импорт-експорт и шпедови? Па онда муљаторски грађевински послови са целим трећим светом? Што баш са њима? Радио сам са инжењерима из неких од тих југо грађевинских предузећа чији директори су имали забране уласка у те земље у којима су градили и "уграђивали".

Дедер мало боље проучи српску историју 20. века. Српско друштво не постоји од 1944. године када му је практично сва интелектуална и пословна елита убијена, протерана или обесправљена а доташња окосница целог друштва, дакле сељаци просто сломљени насилном колективизацијом, осветом за припадништво у ЈВуО и одузимањем земље и средстава за рад.

Хуља има још много морално и политички да посрне да достигне и десети ниво тираније према народу Србије који је спровео Титов режим.
Наравно, и СФРЈ експорт-импорт гиганти су били мућка. Ал нису више били политички фактор нпр. директор ИМТ, 14. октобра, ПКБ, Заставе, Беобанке и сл. као што су били почетком 90их.
А постали су фактор типуси који су шверцовали бензин, цигаре, кафу, имали мале пумпе, ваљали девизе, возили угаљ и сл. Данас су такви најдебља леђа режима, као што су комунистички директори били леђа СПСа.

Vojvodina ima zastavu sa tri zvezdice koja reprezentuje 3 regiona a Kosovo sa 6 zvezdica koje reprezentuju 6 naroda...

Mislim da je trebalo ovu zastavu usvojiti kao pokrajinsku i rešiti problem. Nek je oni tumače kao državnu a mi kao pokrajinsku...

Vrlo verovatno je pored bila okačena i engleska zastava, a svi znamo da Engleska nije država ali nastupa samostalno kao reprezentacija. Slično može i sa Kosovom.
Kako da ne. Srbija faktički priznaje nezavisnost Kosova. Vučić je odradio lavovski deo posla.

Engleska nije država

1000030685.jpg

Pa ni Kosovo za nas nije država.

Ni zastava Kosova ne bi za nas bila državna da je pokrajinska.

lnače taj glumac sa slike drži fini restoran na palilulskoj pijaci... Teletina u mleku im je specijalitet...

Tzv. Kosovo je član Uefe, zato je tu zastava. Ne znam kako je moglo da se izbegne, ali sigurno ćemo od državnog vrha dobiti objašnjenje cele situacije 😎

Tzv. Kosovo je član Uefe, zato je tu zastava. Ne znam kako je moglo da se izbegne, ali sigurno ćemo od državnog vrha dobiti objašnjenje cele situacije 😎

Moglo je da se izbegne tako što se samo ne postavi zastava. Posle oni nek se žale, koga briga.

Не сматра се, парафразирао сам шта је рекла у контексту културолошке промене лоше ствари у јачи табу

Стопа убиства осамдесетих је била више него 3 пута већа него данас. Да не причамо о нормализовању других облика насиља и просте силе, од батинања над децом преко злостављања животиња до државног лоповлука и насиља. Сва аутократија, тиранија, партијашење и сл. које се данас замерају Вучићу су у СФРЈ били потпуно нормални, и заправо данашњи пензионери који су одрастали у том периоду су највећи бранитељи истог.

Деведесете јесу биле значајан слом морала али то је последица санкција и резултујућег економског слома, где је економија дошла у такво стање да се криминал награђује и чак постаје једина опција за значајан број иначе нормалних људи. То је чак и приказано у нпр. Ранама у оној сцени где отац моли сина да га уведе у свет криминала да би прехранио породицу.

Последице тога видимо и дан данас, штавише овај режим и криминални миље превасходно и чине људи одрасли у таквом стању иако су блага сенка онога шта је било тада услед другачије материјалне реалности и младалачког менталитета. Деведесетих су криминалци, "контроверзни бизнисмени" и мафијаши махом били људи у двадесетим и тридесетим годинама, данас, тридесет година касније - махом у педесетим и шездесетим

Мали - 52 године
Вулин - 53 године
Вучић - 55 година
Дачић - 59 година
Гојковић - 62 године
Бајатовић - 58 година
Костић (имао би) - 66 година
Николић - 73 године

Најмлађи је типа Беливук са 40 година

И не, не кажем да данас нема младих криминалаца као што их има и свуда, кажем да окосницу криминала и овог мафијашлука чине људи који су рођени и стасали у Југославији и формирали свој поглед на свет тада, тако да прича како је "српско друштво кренуло да пропада 1988." просто не пије воду.

Да је тада друштво усађивало моралније вредности него сада, људи из тог периода би се борили за владавину права и људске животе а студенти их газили колима

Na zalost, vrlo klimava argumentacija.

1. Stopa ubistava na 100 000 stanovnika pala je od 1990. svuda u Evropi (https://www.macrotrends.net/). U italiji je pala oko 6 puta, u Bugarskoj 3 puta, u Rumuniji 2 puta. Logicno da je pala i u Srbiji. Medjutim mi ostajemo zarobljeni u fake nacionalistickom diskursu verujuci da smo od 1988. postigli neki napredak. Ljudi se danas manje druze u fizickom smislu, vise su distancirani, manje porodicnih kontakta, farmakologija bolja, manje se ubijaju. To ne znaci da je nasilja manje, samo su pojavni oblici nasilja razliciti. Umesto klasicnog fizickog nasilja danas imamo vise psihopatije na radnom mestu i skolama, i vise burnout-a, anksioznosti psihijatrijskih bolesti itd. Imamo i nasilje prema sebi samom zbog velikih ocekivanja i dehumanizacije. Ali to nije vezano samo za Srbiju. Ovo je vreme anksioznih kukavica.

2. Sto se tice godista ljudi i stavova, 1995. studenti su takodje proglasavani za progresivne, humane i neiskvarene, dok su ih tadasnji penzioneri, 1920. ili 1930. godista mrzeli. Srbija je zemlja zavisti, stari mrze mlade jer su mladji i sposobniji i duze ce ziveti, kao sto mrze bogatijeg komsiju. Pored toga stariji su po prirodi konzervativni i uvek uz vlast. I na kraju, da li to sto su tadasnji penzioneri rodjeni 1920. bili za MIlosevica znaci da su obozavnje autoriteta i brutalne sile naucili kada su bili formirani, u SHS i KJ?

3. Godiste ljudi i mesto u hijerarhiji. Ljudi od 50 ili 60 goidna u vecini zemalja nalaze se na vrhu, u politici, u kriminalu, svejedno je. Samo se u sportu na vrhu nalaze mladji ljudi. To nema veze sa time da li su rodjeni u SFRJ. U nekim zemljama (USA, SAD) su na vlasti jos stariji ljudi, do skora cak i dementni ljudi.

Srpsko drustvo se ne menja mnogo. U jednoj stvari Branko MIlanovic ima pravo - u Srbiji se isto upravljalo 1825. 1925. ili 2025. Uvek brutalnost, uvek policija, uvek spletke i podmetanja, uvek prljavo. Srbija je preteca, danas se citava Evropa priblizava toj kaljuzi.

Мали - 52 године
Вулин - 53 године
Вучић - 55 година
Дачић - 59 година
Гојковић - 62 године
Бајатовић - 58 година
Костић (имао би) - 66 година
Николић - 73 године

Најмлађи је типа Беливук са 40 година
Više zavidim prosečnom Letoncu koji živi u normalnoj državi nego celoj toj ekipi koja živi u ovoj deponiji.

Чланови Анкетне комисије за пад надстрешнице у Новом Саду: Истрага контаминирана од самог почетка. Нигде никад није виђено да прве три особе које се налазе на оптужници нису у притвору, а да сви остали јесу

Маринковић истиче да „тужилаштво није организовало конференцију“.
„Важно је да грађани знају, када дође до губитка живота, неопходно је да се спроведе истрага, неопходно је да се води одговорајући правични поступак, овде конкретно кривични, како би сви одговорни били изведени пред лице правде, то је минимум који друштво дугује жртвама, то имамо обавезу према свима нама и будућим генерацијама да се те ствари не понове. Ми нажалост падао поново на том испиту. Видимо да се поступак пред Вишим судом у Новом Саду одуговлачи, још оптужница није ступила на снагу од 30. децембра, срамотно“, каже он.

Hulja se sprda.

„На дан трагедије је неки булдожер дошао да уклања шут као да је је то срушена нека нелегална некретнина, а не место несреће. Они су то уклонили, на тај начин су решили тај проблем, сад након оволико времена када полиција добија такву инструкцију, то је неозбиљno"

Meni je ovo bilo jako cudno i nenormalno. Da oni u roku od sat vremena sklanjaju sut (potencijalni dokaz) i odnose negde. Ja sam pitao ovde na forumu dal je to praksa i niko mi nije odgovorio. Od pocetka je jasno da se ide na prikrivanje jer su mnogi bitni igraci umesani

Meni je ovo bilo jako cudno i nenormalno. Da oni u roku od sat vremena sklanjaju sut (potencijalni dokaz) i odnose negde. Ja sam pitao ovde na forumu dal je to praksa i niko mi nije odgovorio. Od pocetka je jasno da se ide na prikrivanje jer su mnogi bitni igraci umesani
Ne treba mnogo ocekivati od foruma, jer tu vlada neznanje, kao i u celoj zemlji. Do skoro, na temi od zel. infrastrukturi se diskutovalo o funkciji zatega na kojima je visila nadstresnica. Od tvrdnji da su to stubovi, te da je nadstresnica imala funkciju kontratega itd. Danasnji gradjevinci nisu u stanju da shvate projekat iz 1964. Sve je u magijskom razmisljanju.

Ima nekoliko ljudi koji se bave finansijama na forumu i oni su vrlo ozbiljni. Tu vec ima dosta znanja.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Jeste, spontano okupljanje oko pet godina starog tvita. Plus lik tvituje svaki dan. Ajde da mu je to poslednje sto je napisao pa ljudi juce kad je uhapsen isli da vide ko je.

Inace, koliko vidim covek je profesor i dobrotvor, skuplja pare za prosvetare, politicko opredeljenje i koga on gotivi privatno ne vidim sto je sad bitno.

Jeste, spontano okupljanje oko pet godina starog tvita. Plus lik tvituje svaki dan. Ajde da mu je to poslednje sto je napisao pa ljudi juce kad je uhapsen isli da vide ko je.

Inace, koliko vidim covek je profesor i dobrotvor, skuplja pare za prosvetare, politicko opredeljenje i koga on gotivi privatno ne vidim sto je sad bitno.
Pa tema je sada aktuelna kada se priča o izborima i novim licima. Plus, post je maksimalno šokantan. Nisam iznenađen što ga ljudi dele.

Vrh