Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

PS. Ovo pitanje oko zvučnog topa uvrstiti u zahteve (moje mišljenje).
+1

6. zahtev sam predložio ovde:

U toku tišine najvećeg efekta imaju takva oružja. U toku buke udar bi morao da bude značajno jači da bi imao efekta.
Ne bih da ulazim u motive psihopata, njihove motive odavno ne razumem.
Ali stampedo iz čisto panike, čisto sumnjam da može ovom brzinom da se protegne ulicom, ni trunku ne liči na to.
Morao bi da bude jači ali bi se lakše sakrio i teže bi ga bilo identifikovati, lakše bi se pravdali da je ljudima pozlilo od buke koju su sami pravili i nerede bi lakše izazvali. Opet izbegavamo pitanje i činjenicu sukoba ćacija i redara baš u tom trenutku. Takodje je činjenica da se panika lako širi pogotovo medju mirnim protestantima, domino efekat je lako postići. Vidimo i odredjen broj ljudi koji je ostao na ulici i nakon bežanja mase u stranu. Mora se naći logičan sled dogadjaja, nije dovoljno samo reći - pobegli smo od topa, pa ako je bio top naći izvor i početak panike čime se argumentacija toba nepobitno stavlja na znanje ali nekako baš u tom trenutku i to kada svi snimaju nemamo početak panike već samo snimke domino efekata. Šta god da je treba se utvrditi.

Evo sad kaže utvrdiće za 48 sati šta je bilo. Ne znaju šta je, ali znaju da nije zvučni top. Ustalom kao i da je bitno šta je.

To je kao da kažu nismo vas gazili kamionom nego autom. Nije bitno čime je učinjeno, bitna je namera.
tipicna Huljina fora.
"Sve smo rekonstruisali, ali nismo nadstresnicu"

Ko će da utvrdi šta se zapravo dogodilo? Mi nemamo institucije.

Sve teorije su moguće jer ni jedna nije lako dokaziva. To uključuje i ruske ili kineske službe sa nekim eksperimentalnim sistemom. Jer se njima može lako pripisati loš tajming za aktivaciju topa.

Morao bi da bude jači ali bi se lakše sakrio i teže bi ga bilo identifikovati, lakše bi se pravdali da je ljudima pozlilo od buke koju su sami pravili i nerede bi lakše izazvali. Opet izbegavamo pitanje i činjenicu sukoba ćacija i redara baš u tom trenutku. Takodje je činjenica da se panika lako širi pogotovo medju mirnim protestantima, domino efekat je lako postići. Vidimo i odredjen broj ljudi koji je ostao na ulici i nakon bežanja mase u stranu. Mora se naći logičan sled dogadjaja, nije dovoljno samo reći - pobegli smo od topa, pa ako je bio top naći izvor i početak panike čime se argumentacija toba nepobitno stavlja na znanje ali nekako baš u tom trenutku i to kada svi snimaju nemamo početak panike već samo snimke domino efekata. Šta god da je treba se utvrditi.
Moguce da je planirano da krene taman pred kraj tisine, ali je neko bio trigger happy, losa koordinacija u planu sa vise simultanih akcija.

Na više snimaka se čuje zvuk pre stampeda, nije preterano intezivan ali jeste jeziv i preteći i nemože nikako nastati od huka protestanata. Takođe je pokazano da su osobe koje su prijavljivale da su čule zvuk nalazice isključivo duž Kralja Milana, dok su osobe u sporednim ulicama koje su se takođe našle u stampedu izjavili da su trčali samo zato što su videli da drugi trče. To izbacuje mogućnost obmane subjektivnog utiska, jer su jasno distancirani oni koji su bili na putanji zvuka od ostalih. Panike je svakako bilo, ali ubeđen sam kao propratnog elementa koji je značajno pojačao efekat i kao posledica ali ne i kao osnovnog izvora stampeda. Ostajem pri tome da nema šanse da se onom brzinom širi talas nastao isključivo od panike.

Još jedna stvar na kontu "zvučnog topa". Iskreno me interesuju razmišljanja zašto mislite da bi upotrebili top u trenutku mrtve tišine, kada bi se to veoma lako primetilo, videlo, lako bi se utvrdio izvor i šta već, a ne u trenutku buke i meteža kada bi izvor nelagodnosti bilo teško utvrditi? I sve to bez ijednog snimka izvora, a svi su snimali. Molim samo bez objašnjenja - jer je to SNS. Zašto mislite da sukob redara i ćacija nije započeo lavinu panike?

Ima delimičnog smisla samo opet mislim da je lakše da su ga upotrebili tokom meteža i započeli nerede da bi proglasili vanredno stanje, da su hteli. Mogli su da krenu da napadaju i da krene opšti haos no Ja sam bar mišljenja da ni oni to nisu priželjkivali jer koliko god da imaju paravojske i žandarmerije nije moguće obuzdati toliku masu, jednostavno bi ih izgazili bez stisnute pesnice. Zašto misliš da sukob redara i ćacija nije započeo lavinu panike? Imamo snimke i to od strane "naših" da je počelo gadjanje ćacija tokom tišine gde su oni uzvratili sa gadjanjem i počeli da preskaču ogradu nakon čega studenti skidaju prsluke. Dugo sam bio kod ćacija i nadam se da svako ko je prošao pored njih video je aktivne provokacije sa naše strane.
Звучни топ је аудио-психолошко оружје. Људи имају урођени страх од наглог, неочекиваног, страног бучног звука. Људи се у тишини рефлексно трзну на најмањи шуш, а кад чују гласан звук у тишини баце се рефлексно.

Жеља режима је била:
-да прекину минут тишине насилно (Вучић је пукао од муке на коментар дописника РТС из Ниша који је афирмативан о тишини)
-да понизе свечани чин одавања почасти, који је делом ритуално-религијски,
-да изазову панику и прекину скуп ("Биће крај кад ја кажем" А.Вучић),
-да иницирају стампедо и повреде међу учесницима протесног скупа,
-да направе покриће за активирање батинаша из сточног депоа у паркићу ("бациће топовске ударе, гађаће скупштину каменицама" А.Вучић) да би активирали прикупљене снаге МУПа, за сада познате 4 групе - корњаче са Југа Србије око скупштине града, полицијску бригаду са оклопним колима и 4 водена топа у Кнеза Милоша у дворишту генералштаба, жандари са хамерима иза ватрогасне бригаде на Богословији и жандармерија са камионима за хапшење иза Маракане.

Ипак одали су га Ђука и крмак ДЈ Вучићевић са контрамитинг прелом и жељама-честиткама-поздравима.

Sve je moguće ali je sve to u domenu može da bude ali ne mora da znači. Mnogi snimci na netu su i malo doterani. Kao što rekoh Ja i moja ekipa smo se nalazili u Kralja Milana i ništa nismo čuli sem huke ljudi, jedni smo od nekolicine koja je ostala na ulici i to smo pitali druge koji su bežali šta se dešava i niko nije znao da nam kaže.Isto tako je činjenica da u mrtvoj tišini svaki zvuk je naglašen dodatno. Ja bih ćutao dok se ne prikupe sve izjave i snimci ljudi i time nepobitno dokazao upotrebu topa, taman dok vlast pokušava da se opravda. Zapravo je meni bitnija činjenica koliko vlast pokušava da dokaže da nije bilo upotrebe što samo po sebi implicira da je nečega bilo samo treba utvrditi šta i kada, no nije dovoljno samo reći - bilo je, ne moramo se koristiti njihovim metodama, a uz sve to imamo i činjenicu sukoba u tom trenutku.

^ Takodje ništa ne dokazuje, meni se tek danas zujanje u ušima smanjilo. Sve to može biti od enormno velikog broja ljudi i pištaljki potpomognuto efektom panike i straha.

Uzmimo npr i efekat korone gde su se i zdravi ljudi plašili da izadju na ulicu i osećali tegobe koje nepostoje. Nemojte potcenjivati efekat panike.

Sad ce Informer da kaze da je to od droga i alkohola. Tipicne UDBINE fore,

kada je negde osamdesetih u Srbiju dosla nemacka aktivistkinja Petra Keli (https://sr.wikipedia.org/wiki/Петра_Кели) koju je kasnije ubila duboka drzava, na neke tribine vezane za ljudska prava i slobodu izrazavanje, SDB nije mogla nista lose da napise pa su na kraju u nekim sund novinama objavili naslov:

"Petra Keli ima male sise"

mariks je napisao(la):

^ Takodje ništa ne dokazuje, meni se tek danas zujanje u ušima smanjilo. Sve to može biti od enormno velikog broja ljudi i pištaljki potpomognuto efektom panike i straha.

jos jedno udbasko objasnjenje

Ne znam. Gde si se ti nalazio u tom trenutku? Generalno mislim da u tom trenutku tišine lako bi se našao izvor i početak.

Rusija podržava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji od početka protesta u zemlji predlaže dijalog, naveo je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko za televiziju „Rusija 24“.

Sve je moguće ali je sve to u domenu može da bude ali ne mora da znači. Mnogi snimci na netu su i malo doterani. Kao što rekoh Ja i moja ekipa smo se nalazili u Kralja Milana i ništa nismo čuli sem huke ljudi, jedni smo od nekolicine koja je ostala na ulici i to smo pitali druge koji su bežali šta se dešava i niko nije znao da nam kaže.Isto tako je činjenica da u mrtvoj tišini svaki zvuk je naglašen dodatno. Ja bih ćutao dok se ne prikupe sve izjave i snimci ljudi i time nepobitno dokazao upotrebu topa, taman dok vlast pokušava da se opravda. Zapravo je meni bitnija činjenica koliko vlast pokušava da dokaže da nije bilo upotrebe što samo po sebi implicira da je nečega bilo samo treba utvrditi šta i kada, no nije dovoljno samo reći - bilo je, ne moramo se koristiti njihovim metodama, a uz sve to imamo i činjenicu sukoba u tom trenutku.
И ако се не слажем, разумем твој став. Само би било добро да кажеш и прецизније локацију, јер мени делује на основу твог описа да си био негде на ободу дејства јер дуж неколико стотина метара нико жив није остао на централно делу улице, где и делује да је било најаче дејство.

Ja sam bio na raskrsnici sa Svetozara Markovica (doduse nisam stajao bas na sred Kralja Milana vec kod onog kioska) i kod nas se nije nista culo sem ponovnog zvizdanja ljudi (ja sam cak isprva pomislio da su iz pravca Slavije prekinuli tisinu), niti se masa razbezala. Sa druge strane, koleginica je odmah zeni poslala poruku da se kod Beogradjanke neko kolima zaleteo u masu, znaci samo 200-300 metara dalje je efekat bio dosta veci.

1742214715319.jpeg

Dodao bih jos nesto, pre tisine je bilo dosta bacenih topovskih udara cini mi se na gradilistu King Circle i u Manjezu, to je grunulo kao da se stvarno puca, pa se niko nije pomerio, a kamoli pokrenuo stampedo. Na snimku vidimo bajkere koji trce kroz gomilu pre udara pa ih niko ne prati. Stoga mi nikako ne pije vodu prica da su izleteli caciji, redari potrcali i nastao stampedo.

Ja ću danas samo da podsetim na par činjenica:

1) Prema nekim pisanjima i istraživanjima (ne znam da li su potvrđena i verifikovana, nisam ja autor), država Srbija je 2022. kupila zvučni top

Tekst iz 2022:

2) Do ovog trenutka kada ja pišem, oglasili su se zvanično MUP i VS/MO da saopštenjima da oni nisu koristili ništa zvučno 15.3.2025.

3) BIA se nije oglasila do sada, koliko je meni poznato.

4) BIA ne odgovara MUPu već Savetu za nacionalnu bezbednost. Dakle MUP =/= BIA. S druge strane, nije retkost da BIA i MUP dele neke resurse, opremu i ljudstvo.

To je što se činjenica tiče.
Još se jedino nameće pitanje, ako već i vrapci na grani znaju da je Srbija 2022. pazarila NEŠTO u policijske svrhe (dakle nije nuklearna bomba ili S-400 ili šta ti ja znam što može da ugrožava zemlje okolo), a nastao je ovaj skandal, afera, gnev, frka, istraga, kolektivna tužba oko ovoga šta je bilo 15.3. u 19:11... zašto samo ne pokažu šta su to nabavljali 2022. i ne raskrinkaju sve teorije i sumnje odmah, i jednom za svagda? 🤔

Ali naravno, ovo zadnje da se uradi još danas, inače je ništavno. Ne znači mi ništa da mi 22.3. prikažu u magacinu da su 2022. pazarili anti-dron pušku ako od 15.3. do 22.3. imaju vremena da naruče, kupe, plate, dovuku bilo šta od bilo kuda, prelepe nalepnice i serijske, srede dokumentaciju i sve predstave kao da je samo TO kupljeno 2022. a ne nešto drugo. Inače ovime ne mislim da bi naši tako nešto uradili... daleko bilo... samo kažem da nije kredibilno ako se tako nešto slika i dokazuje posle 10 dana, a u Srbiji svaki magacin i garaža na maximum 2 sata udaljenosti od Beograda. A imamo i telefone, kamere, internet...

I da, prosto pitanje... ako to preksinoć što su čuli svi u Kralja Milana i ulicama okolo, nije bio zvučni top... pa šta je onda bilo?

I ko time treba da se bavi ako ne upravo MUP, MO, VS, BIA, država...

Šta, 200.000 ljudi (u KM, oko KM i u nekim drugim delovima grada) čuje, i zabeleži na više mikrofona jak zvuk koji odjednom nestaje i prestaje, i kao niko ne zna otkud on. Pa ne, nećemo tako. Saznajte. Otkrijte. I objavite. Ajde. Čekamo.

Poslednja izmena:
Vrh