Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

To je na nivou rekla-kazala. Ima na internetu brdo dokumenata u vezi tog kratkog perioda od pada Berlinskog zida pa do zvaničnog raspada SFRJ.

SFRJ je mogla postati kandidat za članstvo i pristupiti EU 2004. godine da je bilo pametinijih političara. Umesto toga su samo Hrvatska i Slovenija ušle u EU a ostatak bivše države ostao da se davi u blatu.
Slovenija je postala clan 2004, a SFRJ da je ostala cela nije mogla ispuniti uslove pre Slovenije tj pre 2004.

1736534900067.png

Треба додати овде Србију у листу сада је скоро па званично већ..

Zašto Srbiju, a ne Češku ili Hrvatsku na primer?
Зато што ме не интересује шта су Чеси и Хрвати урадили од своје државе.

Иначе верујем да је ово Вучић понудио Хилу. Не заборави да је потурица од турчина гори.

Зато што ме не интересује шта су Чеси и Хрвати урадили од своје државе.

Иначе верујем да је ово Вучић понудио Хилу. Не заборави да је потурица од турчина гори.
Male zemlje moraju znati kako sa velikima. Srbija i dalje ne zna.

Imate ovde intervju sa čovekom koji priča kako je Jugoslavija dobila ponudu od US i EU da dobije 5 milijardi evra i ulaz u EU momentalno, 1990.

Овде имамо доказ како је устав из 1974. био темељ распада СФРЈ. Републичке власти су биле жељне новца само за себе, а СКС/СПС и СКЈ у ЈНА доминације и очувања моћи.

Овде имамо доказ како је устав из 1974. био темељ распада СФРЈ. Републичке власти су биле жељне новца само за себе, а СКС/СПС и СКЈ у ЈНА доминације и очувања моћи.
Da. Ali i pre tog ustava republicke oligarhije su bile zeljne da ne dele novac sa drugima.
Posto je SFRJ bila socijalisticka, bilo je jako puno drzavnog novca za podelu, u pocetku je sve islo tako.
Da nije bila socijalisticka mozda bi i potrajala jer razlog sukoba ne bi ni postojao.
Ponasanje republickih oligarhija bilo je donekle prirodno. Svako zeli da sam trosi svoj zaradjeni novac u svojoj kuci.
Zapravo jos od 1962. je to tako bilo, posle jednog velikog strajka rudara u Sloveniji, kada u slovenacki komunisti zakljucili da daju previse u saveznu kasu.

Npr, niko nije zeleo da daje za nerazvijene, CG i Kosovo i Makedoniju.
Ali bolje da ne diskutujemo o Jugoslaviji, jer to nije tema.

Pogresno je srljanje u sukob s velikima, ali pogresno je i slepo dodvoravanje.
I jedno i drugo su znaci da sa vlastima doticne zemlje nesto nije u redu.
Zemlja mora imati elitu koja će znati šta se mora, a šta ne. To što se mora uraditi na vreme i tražiti šta može da dobije za uzvrat.

Mi imamo elitu koja radi sve suprotno za svoj koruptivni račun.

Ne smetaju meni rusi toliko, koliko bolesna rusofilija na sopstvenu štetu.

Ne bih se iznenadio da odluče da ne diraju Gaspromov udeo u NISu, i da dozvole uvoz derivata kao što to rade države bez svojih rafinerija.

Rafinerija neće raditi, kao ni NISove stanice i ko zna šta još.

U svakom slučaju nema dobrih opcija za vlast u ovom trenutku.

Ne bih se iznenadio da odluče da ne diraju Gaspromov udeo u NISu, i da dozvole uvoz derivata kao što to rade države bez svojih rafinerija.

Rafinerija neće raditi, kao ni NISove stanice i ko zna šta još.

U svakom slučaju nema dobrih opcija za vlast u ovom trenutku.

Da, to i ja mislim da je najverovatniji scenario.

U tom slučaju će uvozno gorivo biti skuplje pa će krajnje cene biti više ili će akcize biti manje pa će ti značajno manje para ići u budžet.

I onda tako čekićaj i nadaj se da će Tramp da te spasi.

Ne bih se iznenadio.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Vrh