Jedna Beograđanka priznala je da je ostala i više nego iznervirana neprimerenim ponašanjem konobara iz Novog Pazara, onda kada je nedavno bila u poseti ovom gradu.
www.blic.rs
Ne znam da li je deo ove teme, ali meni bi palo crno na oči da ovo čujem u svojoj zemlji. Da neko iz čiste zafrkancije domaćeg turistu nazove "strancem" samo zato što vidi da nije iz tog grada, pa ok. Ali da neko usred prve prestonice Srbija (Ras, današnji Novi Pazar) kaže "tamo, u Srbiji", tamo preko Golije, a da stvar bude bolesnija i sa jedne i sa druge strane planine je ista istorijska regija, Raška, dobila ime po gradu Rasu, međutim u neoosmanističkom diskursu samo južni deo te regije se naziva "Sandžak", dakle južno od pretkumanovske okupacione granice, Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, ali ne i grad Raška, Kraljevo, Čačak, Ivanjica, Požega, Užice.
Rusija je pod komunizmom došla u sličnu situaciju. Otet joj je Kijev koji je za njih isto što i Ras za nas, čitava Malorusija gde je srednjovekovna ruska država stvorena, pa je u toj neistorijskoj Ukrajinskoj SSR završio i najveći deo Novorusije koja je podeljena pa su ipak Kubanj i Povoložje ostali u Ruskoj SSR, Donbas je tek nedavno povratila. Rusija sada posle 100 godina polako ali sigurno ispravlja istorijske nepravde koje su joj učinjene od strane boljševika, a mi pod ovim smrdljivim režimom koji se potpuno odrekao KiM možemo lako ostati i bez Raške koju čak ni crveni krvnik nije otkinuo, ako izuzmemo krajnji jug Raške koji je u Crnoj Gori bio od Prvog Balkanskog Rata. Šiptarski teroristi su već u Ibarskom Kolašinu gde aposlutno nikada pre dolaska "odgovorne politike" nisu mogli ni da kroče, napravili su terorističke baze u sve 4 opštine severa KiM koje se naslanjaju na Rašku, Novi Pazar, Ribariće i Tutin su im sada praktično na dohvat ruke ili bolje rečeno na nišanu.
Broza smo jedva jedva preživeli kao narod, a njegovog naslednika i nastavljača u drobljenju Srbije, pitanje hoćemo li uopšte preživeti?