Дуг не значи ништа. Само удео дуга у БДП-у.
Није исто ако имам плату 30 000 и задужим се 25 000 или ако имам 60 000 и задижим се 35 000....
Nije to cela priča.
Gubiš iz vida valutu zaduženja.
Da je tih 35mrd dug u dinarima, ne bi bio nikakav problem.
Ali nije - dug je u stranoj valuti.
I sve to i dalje nije problem dok je ekonomska situacija u svetu koliko toliko stabilna.
Mi gradimo izvozno orjentisanu ekonomiju, pokrivenost uvoza izvozom je na istorijskom maksimumu, plus doznake iz inostranstva - devizne rezverve rastu, čak i zlatne rezerve rastu... sreća jedna neizreciva. Do ovog trenutka pije vodu ta priča u udelu duga u BDP. Devizno smo likvidni, imamo ekonomski rast i možemo relativno lako da servisiramo ino kredite u stranoj valuti.
Ali...
Ali....
Zamisli neki žestok poremećaj.... berzanski krah, rat, energetski krah, rast inflacije na svetskom nivou... Bog te pita.
Zamisli da dođe do kontrakcije svetskih ekonomskih tokova i smanjenja potrošnje.
Naš izvoz odmah pada, zatvaraju se izvozno orjentisane fabrike, nezaposlenost raste, i odjednom nema dovoljno deviza za servisiranje duga.
Onda moraš da devalviraš valutu, jer ograničene količine raspoložive strane valute u zemlji odmah imaju veću cenu u dinarima - dakle devalvacija.
A sa njom udeo duga u BDP skoči sa 58 na 120% za pola godine - i odmah si nesolventan.
Nemci mogu da se zadužuju koliko hoće - jer štampaju evre.
Ameri štampaju dolare...
A mi možemo da plačemo jer u ovoj situaciji niti možemo da štampamo stranu valutu, niti da je zaradimo (zbog pada izvoza)...
Ima ovde još matematike, ali realno - situacija sa ino dugom postaje opasna i morao bi se zaustaviti trend rasta ino duga, te početi polako vraćati postojeće dugove i time smanjivati nivo izloženosti ovoj vrsti rizika.
Ja uopšte ne krivim ovu garnituru zbog povećanja duga, jer je dobar deo tih kredita otišao na razvoj infrastrukture.
Nije bilo drugog načina da poboljšamo infrastrukturu u kratkom vremenu, a ona je preduslov za ekonomski razvoj.
I neka je dug 35mrd ... ok je.
Samo - dosta je bilo, ne idite dalje i počnite da smanjujete dug... krajnje je vreme.
I da dodam da je dobro što je jedan deo tog duga potraživanje Kine.
Nadam se da u slučaju nekog teškog poremećaja sa njima možemo da se dogovorimo o reprogramu i tako donekle ublažimo posledice.