@Drakche, pa ja vidim dva načina da se to tumači:
1) Tužno je što su mediji i novinarstvo u Srbiji toliko srozani da neke stvari ne bismo ni saznali da nema Balkan Info ili
2) Tužno je što Balkan Info postoji i što ima toliku gledanost
Ja preferiram ovo prvo. Jer, voleo neko Balkan Info ili ne, činjenica je da on postaje jedini način da javnost čuje neke ljude i stvari koji inače ne bi mogli nigde drugde. Pink, RTS, Hepi, Studio B i Prvu zanima samo veličanje vlasti. N1 i Novu zanima samo napadanje vlasti. Portale poput Blica, Novosti, B92, pa i Politike takođe zanima ili odbrana vlasti ili trivijalne gluposti (Zadruga, Farma, Federerov ker, čavka Jelene ĐokoviD i slično)
Stoga, Balkan Info pruža mogućnost da čujem i naučim nešto od domaćih tema što danas ne bih mogao niti imao gde. Uz to, Balkan Info je pojam novinarstva i istraživanja u odnosu na sve gorepomenute, uključujući i Politiku. Zašto?
Prvo, zato što znaju koja smislena pitanja da postave. Kada je Aleksandar Pavković intervjuisao Kapetana Dragana, znao je SVE o njegovim angažovanjima. I nije ga pitao gluposti tipa ''e a recite mi kakav je bio Arkan?'' Nego ga je pitao kako je krenula cela priča. Šta Milošević (ni)je radio i hteo od njega. Kako ga je Australijska premijerka izdala i isporučila. Itd itd...
Drugo, njihovi novinari, za razliku od somina, ne samo sa RTSa, Pinka, Hepija... nego i CBSa, BBCa i mnogih drugih svetskih ''medija'', postave dobro pitanje i onda umuknu i puste gosta da govori. Znaju da slušaju. I znaju da je gost pozvan da ON priča. Ne da gost sluša voditelja kako prekida, upada, drobi, propagira, lupeta, izvrće, implicira i ostalo što mnoge današnje sramote koje sebe nazivaju novinarima, vole da rade.
E sad, to što Balkan Info između ostalog dovodi u emisije i ljude kao što su Jovan Deretić, Velibor Abramović, MMA borci, i slično... to je druga stvar. Jbg, njima je proboj napravio intervju sa Miroljubom Petrovićem. Očekivano je da iskoriste takve prilike da održe gledanost. Kad već ima toliko ljudi koji vole da slušaju razne Miroljube, Deretiće, Lučiće... ALI, paralelno sa time, oni dovode i ozbiljne goste sa ozbiljnim temama i pričama. I sa SVIH STRANA.
Mila Alečković, Božo Prelević, Draža Petrović, Branko Stanković (Kvadratura kruga), Cančuga Kostić, Đorđe Vukadinović, Boško Jakšić, Mile Novaković, Lane Gutović... To su sve imena koja su se nekad zvala i rado slušala u raznim Upitnicima, Utiscima nedelje, ''Da Možda Ne'', ''Nije srpski ćutati'', itd itd itd... Pre nego što su se sve televizije srozale, prodale i sagle da postanu glasila Partije i svojih korporativnih gazdi. I za razliku od tih nazovi televizija, svi ti ljudi u Balkan Info dobiju priliku da ispričaju celu priču, a ne da im neko stalno upada u reč ili izvrće izjave.
Na kraju krajeva, pa za razliku od ovih gornjih, BI ne usađuje ideje gledaocu u glavu. On pusti da gost priča. I gledalac razume da može da se složi sa, primera radi, Kap Draganom oko stava prema Krajini. Ali ne mora da se složi sa njim oko stava prema, lupiću, Siniši Malom. Kao što kad gledaš Boška Jakšića kod Olje Bećković, možeš da se složiš sa izjavom A, a da se ne složiš sa izjavom B. Isto je i ovde. Samo što ovde gost može da elaborira svoj stav, umesto da ga neko non stop prekida ili kasapi mu izjave. :kafa:
Meni je drago što Balkan Info postoji jer je on poput platforme sa koje razni ljudi mogu da poruče šta imaju da kažu. Da, ima tu i ludaka i foliranata. Ali ima i ljudi poput ovih gore navedenih. Ljudi od kojih se uči. Ljudi na koje se čovek ugleda. I čak je iznenađujuće da ima ljudi za uzor i među ovim ''manje poznatim gostima'' čija imena većina nas ne zna. Ovaj Boško Joković, ili borac Aleksandar Ilić, psiholog Marko Braković...
Klonovi i kopije Balkan Infa poput onih Srbin Info, Slavija Info i kako li se sve već zovu... ne znam i na njih ni ne obraćam pažnju. Ali sam Balkan Info je pojam novinarstva i kulture u odnosu, ne samo na njih, nego i na 90% današnjih ''medija'' i ''novinara''.