Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Fudbaleri štrajkuju jer nisu dobili plate, ali ove optužbe niko da proveri. Zagorka Dolovac je zaista mitsko biće.

Podsetimo, kako su ranije u saopštenju naveli fudbaleri, gradski funkcioneri prevarili su ih tako što su desetine miliona namenjenih FK Borac uplaćivali na račun planinarskog društva Omorika iz Bajine Bašte i tako prali budžetski novac.

Ima tu nabrojanih stvari i za osnovnu i za srednju školu. Ovo je jedan deo.

EZ7n6zJXsAUO5u2

A evo i šta ja kažem na to.

Ne tražim pomilovanje

Ne tražim pomilovanje ,
već pravdu za Desanku ,
vratite je u čitanku ,
ne valja vam to reformisanje.

Zašto smeta „Ježeva kuća“ ,
kao i „Bašta sljezove boje“ ,
od dečjeg pisca Branka Ćopića ,
kakvu nam to budućnost krojite?

Zašto je sporan Stevan Sremac ,
jedan tako dobar pisac?
Zašto Radičevićev „Đački rastanak“ ,
mora da plati reformatorski danak?

Šta su skrivili Nušić i Andrić ,
čika Jova Zmaj i Dobrica Ćosić?
Oskar Davičo i Jakšić Đura ,
i za njih pretesna lektira.

Petrovići , Rastko i Veljko ,
i njihovo je vreme isteklo ,
Vinaver , Dedinac i Drainac ,
takođe dobiše katanac.

Rakić Milan i Sekulić Isidora ,
ni za njih više mesta nema ,
jer se neizostavno drugima ,
pod hitno mesto ustupiti mora.

Isaković Antonije i Pandurović Ilija ,
reformatorima nikako ne prija ,
zbogom i Stevanu Raičkoviću ,
te Ivanu Brliću Mažuraniću.

Kočićev „Jazavac pred sudom“ ,
nalazi se pred ruglom ,
ni za Domanovićevo delo „Vođa“ ,
ne postoji više prođa.

Ni Dušana Kovačevića više nema ,
jer ni on nije na reforme imun ,
pošto izgleda da „Balkanski špijun“ ,
stvara puno problema.

Ni stani pisci nisu bolje prošli ,
Ruski pisci i svetski pesnici ,
izgleda da po svoj prilici ,
nisu reformom dobrodošli.

Iako nam na TV – u jednu poruku šalju ,
da su nam Rusi vekovna braća ,
cena reforme školstva se plaća ,
za našu budućnost bolju.

A ti koji nam budućnost kroje ,
hoće sve da uzmu pod svoje ,
pa zato spram Bećković Matije ,
ne gaje simpatije.

Zbog emisije ćerke Olje ,
Matija je zapao u nevolje ,
i zato u okviru školskog programa ,
ni za njega više mesta nema.

I taman kad smo pomislili ,
da smo sve videli ,
još jedan udarac dobismo ,
bez Popinog „Kalenića“ ostadosmo.

Sad nam i istoriju kroje ,
pesma o našem manastiru ,
kao poželjna se više ne priznaje ,
ozvaničeno i na papiru.

Maske su konačno pale ,
reformatorska prava lica ukazale ,
cilj ovih promena je jasan ,
satira i rodoljublje , deo nepoželjan.

Ne tražim pomilovanje ,
već pravdu za pisce naše ,
dosta mi je te reforme vaše ,
ustanimo u odbranu braćo i sestre.

Uspeli smo da u čitanku ,
vratimo našu Maksimović Desanku ,
al' tu nije kraj nego početak bitke ,
za satiričare i rodoljube Srpske.

A Ivan Goran Kovacic?
Poema "Jama@ ne samo da opisuje stradanje SRba od ustasa, nego je i mozda najbolja poema napisana na ex-ju jezicima.

Nasa elita vise je nego spremna da nas proda trgovcima roblja.
A mi, spremni smo da prihvatimo sve.

Видео сам списак, са неким променама се слажем, са многим не, уз опаску да је и код мене "Рат и мир" био у програму, али није стигао да буде обрађен (јесте "Ана Карењина"), а од "Тихог Дона" се прешла само прва књига.

Из сасвим очигледних разлога:

а) Програм мора с времена на време да се мења, јер се мења и књижевност - сигурно да данас не читамо у школи исто што и 1935. и

б) Да би се нешто у програм убацило, мора нешто, нажалост, и да се избаци.

Додао бих да је светске књижевности у нашем плану и програму ипак недовољно, а да савремене литературе тамо готово и нема (ко мисли да данас нема добрих писаца, тај, једноставно, не чита).

Али, није се овде дигла прашина због Цанкара, Самоковлије, Маринковића и Борхеса, него због Десанке Максимовић, која је вероватно и најзаступљенији аутор у програмима за основну и средњу школу. Сигуран сам да "Тражим помиловање" треба да се обрађује, али ми се чини да за то није време у четвртом разреду средње школе, већ раније. И још сам сигурнији да хистеричне реакције на било какав покушај промене, нису добар манир. Актуелно стање наше савремене књижевности није нарочито добро ни када се упореди са Босном и Херцеговином, камоли са Норвешком, а тешко ће се нови нараштаји заинтересовати за читање и за писање курикулумом из 1993.

Frankejnštaj svakako nije prikladnije štivo za zamenu (već predloženo , a nisam siguran da li je i ubačeno), Hari Poter ili slične stvari, koje decu danas interesuju, jer se ovde ne radi o pukoj zameni, nego o sasvim jasnom obrascu gde se sistematski proteruje sve ono što može da prosvetli decu, ma koliko god to bio mizeran broj, jer kao što neko od njih reče, nije u skladu sa politikom koju zastupaju, a ta politika je nažalost ozoniranje mozga podrigivanjem korone i prezentovanjem poželjih uzora parova i zadrugara. Sa takvima se lakše radi, nego li sa osobama kakve su većina nas koji posećujemo ovaj forum.

Ne znam da kažem šta bih izbacio iz gradiva, ali znam šta bih dodao - Čujte Srbi od Arčibalda Rajsa, i Životinjsku farmu od Orvela.

Naravno, to se nikad neće desiti jer zna se kakvi ljudi ovde idu u politiku i samim tim, kakav narod žele da imaju kao glasačko telo.

Slažem se sa izbacivanjem knjige Starac i more. To je nikad kraća knjiga koju nikad duže nisam čitao. 100 strana čitam mesec dana. Slična situacija je bila i sa Strancem od Kamija. Ima tu još sličnih dela koja bi mogla da se zamene nekim drugim. Recimo, "Za kim zvona zvone" umesto "Starca i more". Nisam čitao "zvona" ali sam od više ljudi čuo da je odlična knjiga. Inače slažem se za pomenute predloge.

Ono što je poražavajuće je što sam bio u prilici da čujem ženu na ulici kako priča sa nekim mobilnim i nervira se što čeka prevoz već 15 minuta, jer će da zakasni na izbacivanje iz Zadruge.

Ima li smo prepametne i nacitane generacije, odrasle na pravim vrednostima, pa su se poklali kao zivotinje u ratovima.

U osnovnoj skoli samo Rsuma da rokaju i H.Potera i slicno.

Vreme je da se okrenemo novim vrednostima i 21.veku, ti pisci su uglavnom polupane budale i depresivni kreteni.

Znate li vi koliko je puta lakse nesto kenjkati o sudbini, prolaznosti zivota, casti, morali, otadzbini...nego napisati nesto konkretno, veselo i optimisticno?

To je velika zamka jer uvek nesto mracno i crno deluje kao ozbiljnije i dublje, dok veselo i sareno ispada kao kic.

Kao, sad je Dzim Morison neka faca, a Bitlsi su kao neki tra-la-la kreteni?

Srece li neko Basaru po gradu, zna li u kakvom je stanju? Zna li neko odavde njegovu decu, cime se bave, kakvi su ljudi i kako ih vaspitao tako pametan?

Matija Beckovic?

,,Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da im ga damo..."

Nista gluplje u zivotu nisam procitao. E, al' sad je to kao mudra misao neka, narocito kad se procita onako kenjkavo. Prolupali matorac koji bi decu u rat da salje i laprda okolo. Njega treba dete da mi cita?

Puskin? Dileja koja se roka pistoljima okolo zbog povrede casti (mos' misliti) i koji je nastradao u dvoboju.

Copic skocio sa mosta.

Jesenjin se obesio...

Sto se vise ide ka starijim razredima, to je sve vise depresivnih debila, narkomana, alkoholicara, nacionalista, samoubica...

Jama? Takvu bolest dete treba da mi cita? Uvesti casove u prirodi i da uce kako se kosi i slicne stvari, nek slusaju muziku i pevaju, a ne da krive kicmu citajuci takve bljuvotine.

Ima li nesto nepoznato u vezi Ustasa i NDH? Treba se svakom pojedincu, koji je cinio zlocine ili ih velica, nacestitati mile majke, a ne podsecati na svakakve moguce detalje i ulaziti duboko u to. Ja sam Kordunas, ali neka ljudi pocivaju u miru i neka se deca okrenu novim vrednostima i pogledima na svet.

A, jbg, ti sad pomeša privatni život i umetnički domet...

Pa, među klasicima ima i onih koji privatno nisu mračnjaci. Da krenemo od najpoznatijeg, od Tolstoja. A ima ih još.

To kakav je neko privatno, ne umanje njegovu umetničku vrednost. A ako ćemo pravo, ne treba deca da nam rastu ni na Hariju Poteru. Svi ti prolupali kreteni i sl. , kako ih neki ovde nazivaju, dali su dela koja su 100% vrednija od jednog Potera. I bolje da se okrenem "bljuvotinama" i krivljenju kičme zbog istih nego li tim novim vrednostima i pogledima na svet u 21. veku, koji uključuju i to slušanje muzike i pevanje. To što vidim kada se okrenem oko sebe , je u velikoj meri
vomit2.gif
.

Ima tu vise stvari.

To su, pre svega, previse teska dela za decu do 18,19 godina. Mi moramo da priznamo da problem postoji, a onda da vidimo kako da ga resavamo. Ne mozes samo da ih rokas takvim delima, a znas da nece procitati nego ce skinuti analizu sa neta ili ce procitati, a nista nece razumeti.

Mrzim te price o kolicniku inteligencije, jer mislim da je potpuno besmislena ta prica, ali ako ulazimo u to, kada smo radili test, imao sam drugi najvisi IQ u celoj generaciji/razredu. I slabo sam razumeo ili me je mrzelo da citam dela poput Tolstojevih kao sto su Rat i mir itd.

Klinci danas, jos vise nego kada sam ja isao u skolu, imaju problema sa citanjem, razumevanjem dela, imaju ADHD i slicne simptome, razni uredjaji im dodatno skrecu paznju i smanjuju nivo koncentracije itd.

To je isto problem, ne mozes im pustati Mocarta, a nisu sposobni da razumeju muziku ni Crvene jabuke i slicnih.

Druga stvar je da nije sve sto je nekad bilo ispravno i jedino vredno. Treba uciti iz njihovih gresaka i preci na neki visi nivo, a ne uzdisati ranije umetnike kao nekakve velicine kojima niko danas nije ravan. Sto se tice mesanja privatnog zivota i umetnickog dojma, mnogi od njih vole da filozofiraju i uce zivotu svoje citaoce, a sami su vodili uzasne zivote. Zasto verovati bilo sta takvim ljudima? Drugo, to su teme koje uopste nisu univerzalne i relevantne u danasnjem svetu. Treba iskoristiti ono sto imamo danas, a to je tehnologija pre svega, i okrenuti to u nasu korist.
Iskreno, retko kad me zanima sta je mislio neki pesnik u nekoj smrdljivoj stracari dok je, posle deset litara zestine, odlucio da nesto stavi na papir, a posle je seo na konja i u dvobojima se rokao sa suparnicima :)

Prijatelji sa kojima sam odrastao i koji su citali Harija Potera su daleko bolji ljudi danas od onih koji su citali Crnjanskog i slicne i zavrsili u Dverima, Obrazu...

I taj Baka prase i slicni imbecili se bar ne mrze, imaju regionalnu scenu, druze se sa Hrvatima, Bosnjacima... Niko nikog preko ne pogleda, za razliku od obrazovanih generacija nekadasnjeg sistema, gde su svi isli 7 kilometara uzbrdo u skolu, bosi i po snegu i vracali se 7 kilometara isto uzbrdo, imali sve petice, citali...a onda se porokali i sje*******ali sve za narednih 500 godina.

Intelektualci su ga izduvali, sje*******ali su svaku sansu koju su imali. Ili su se navukli na teske droge, ili su se roknuli, ili su usli u neke nacionalisticke price... Niko danas nece da bude intelektualac. Pa pogledajte sta je Ali Dzi uradio Noamu Comskom. Ne moze covek da pohvata i skapira trola, a kao je najpametniji covek u SAD. Sasa je pokazao visi stepen inteligencije u tih par minuta.

Treba videti kako klince odvojiti od Parova i jutjubera, ali ne tako da ih vratimo na Jamu i Beckovica. Sto se mene tice, pozitivnom muzikom, pozitivnom, laganijom knjizevnoscu, za pocetak ili stalno, nije ni bitno, ako funkcionise i ovo prvo, vratiti ih sto vise prirodi, sportu, zanatima, zivotinjama...

,,Znalac, intelektualac
Činjenica znalac, a ne zna iskopat šanac"

Po meni je besmisleno da se deca opterećuju predugačkim lektirama, tipa Rat i mir ili Ana Karenjina. Koliko treba vremena da se pročita takva knjiga? Sigurno postoje neki klasici koji nisu toliko dugački.

Iskreno se ne sećam previše lektira iz srednje škole. Sve sam ih pročitao, ali se ne sećam skoro ničega. Pre par godina sam pokušao da čitam par tih ruskih klasika i uopšte mi nije prijalo. Ali sam zato Lovca u žitu pročitao bez ikakvih problema (a mislim da bi mi se u srednjoj školi još više svideo jer je glavni junak blizak srednjoškolcima)

Iskreno, mene više zanima šta su ubacili umesto Desanke i ostalih, pa da tu izvršimo neko poređenje.

Nisu ljudi od 18 godina deca. Dobro, za nas dinarce karakteristično je kasnije sazrevanje. Ali devojke svakako nisu.

Ana Karenjina je nedavno u Americi proglašena za najbolji roman svih vremena, a npr. jedan odličan savremeni američki pisac za sebe kaže da se trudi da piše kao Tolstoj (Džonatan Frenzen).

Lovac u žitu itekako može u lektiru, mada, o sličnoj tematici (odrastanje, otac-sin) pisao je i Hese i, u novije vreme, Knausgor. A on je, Duki, naš vršnjak, a karakteristično je da ga je za književnost zainteresovano norveški školski sistem.

Naš sistem u tome ne uspeva, a sad se i vidi da postoji ogroman, iracionalan otpor prema, frenzenovski rečeno, korekcijama.

@ Dule

Nisu izbacili Desanku, to je bio spin da se skrene paznja sa drugih pisaca koje su izbacili.

Inace, da, mozda bi i sloboda izbora bila jos bolja nego neka podela na mracnjake i pozitivce.

Citao sam na primer Hesea u odredjenom periodu tokom srednje skole, a profesor bi mi zalepio keca jer nisam procitao ono sto je on zadao. Dakle, nisam gledao rijalitije nego sam procitao knjigu te nedelje, ali bih opet dobio keca.

Drugi su skidali analize sa neta i dobijali visoke ocene, a zeznuli su samo sebe.

Kao profesor, ja bih uvazio citanje bilo kakve knjige koja je u okviru lektire, ali tako da bih dao i da srednjoskolac opet procita knjigu iz lektire za peti razred. Sta da cita Rat i mir kada nece razumeti i ne prija mu, nek procita Hajduke opet, bolje to nego mu zalepiti keca ili da vara tako sto je procitao na netu prepricanu knjigu.

Ili da procita knjigu od priznatih pisaca, a nisu deo lektire, jos bolje.

Bilo je i onih prica kada bi pojedinac odgledao film umesto da procita knjigu onda bi ga profesor ponizio i zalepio mu kecinu. A zasto je problem odgledati film? Ok, film cesto odstupa od knjige, ali opet to su uglavnom, ako ne i uvek, kvalitetni filmovi i covek se obrazuje i uci i kroz to.

@ Panto

Sa 18 godina si klinac i dalje, a danas je to jos izrazenije. Sto je i normalno, normalniji su uslovi zivota, nemas neku potrebu da prerano odrastes, ne ides u rat, ne radis ko crnac na polju da nahranis porodicu itd. Duze se i zivi pa se i to valjda nekako rastegne.

Poenta je da ih treba usmeriti, a onda se to samo razvija. Ne mozes da citas Anu Karenjinu ako ne ide. Sta si napravio? Treba stvoriti coveka koji ce jednog dana, sa 18, 30 ili 60 godina, osetiti potrebu da procita tu knjigu i istinski je razume. A opet, nece nikad ni svi biti sposobni za to.

Ako neko trenira basket, nek procita nesto o basketu ili neku knjigu koja moze da ga motivise. Neki od tih klinaca vec igraju profesionalno kada su u starijim razredima srednje. Neko ima tekmu sutra i treba sad da cita jadikovanja nekog depresivnog pesnika iz 19.veka.

Ne razilaze nam se mišljenja u potpunosti. Ti birokratski, administrativni odnosi moći profesor-učenik su u današnje vreme neoprostivi. Tačno je, treba razvijati sposobnost kritičkog mišljenja i dati mladom čoveku neki temelj, intelektualni ali i moralni, da se usmeri u životu. Obrazovanje, i to je tačno, treba da traje dugo posle srednje škole, ljudi treba da napreduju, a kako je kod nas? Pa, recimo da sam svojim ušima čuo M. Bobić kako se žali zbog korišćenja termina 'Veliki rat', za Prvi svetski. 'Tako nije pisalo u mojoj srednjoškolskoj knjizi iz istorije', reče naša spisateljica.

Vidi se da se, posle srednje škole, usavršila.

Ali ipak, treba dati i onome koga zanima u tom trenutku, da pročita i više. Tu mora da se zarati sa svakom malograđanštinom. Moj drug iz gimnazije je Stefan Arsenijević, i on se sa 15 godina zanimao samo za film, koš nije umeo da pogodi sa zicera. A to je sve OK.

Astrodule, ubacili su Frankejnštajna od Meri Šeli. To sam već napisao u jednom od prethodnih postova. To je trenutno jedino što znam. Ali , ako pogledamo na osnovu ovog jednog dela i onoga što je izbačeno, ne mislim da će biti baš super reforma. Slažem se što se tiče "Rata i mira" i sličnih ruskih rogobatnih klasika. Njihova vrednost se ne umanjuje izbacivanjem iz programa, ali se ubacivanjem dela Ruskih klasika koja su kraća i prihvatljivija za osnovce i srednjoškolce, postiže mnogo bolji efekat. Suludo je danas očekivati da će dete moći da nađe vremena i da pročita roman od par tomova i da nađe vremena za sve druge predmete, pogotovu što mora da se uči gomila nepotrebnih stvari, bez kojih teško da može da se dobije prelazna ocena. Ja sam samoinicijativno dok sam bio osnovac i srednjoškolac, čitao neke knjige koje nisu bile u lektiri, jer su mi bile zanimljive, ali sam isto tako vrlo rado i neke knjige iz lektire čitao. Isto tako je bilo i dela koja su čitala mene, a ne ja njih. Naravno, sebe ne mogu da smatram merodavnim da bi se to svidelo i većini druge dece, jer vidim i sam po sebi da se u mnogim stvarima razlikujem od većine, i da ono što mene oduševljava i impresionira , koja god da je stvar u pitanju, većini drugih ljudi se ne dopada.
Ali, ovde nije poenta na ukusu čitanja, nego na tome šta se postiže reformom. A to se ne postiže podilaženjem. Jasno mi je zašto Beki ima stav koji ima vezano za Harija Potera, ali i dalje smatram da su takva deca / ljudi izuzetci, i da slično štivo ne bi izgradilo bolje ljude. Ja nikada nisam tvrdio da je sve ono što je bilo ranije ispravno i jedino vredno, a da ovo danas ne vredi ništa. Tačno je da imamo i danas dobre pisce i umetnike, ali to je u manjini. To naravno ne znači da ne postoji niko od mlađih koje ne čitam ili čiju muziku ne slušam, ali to su oni koji koji pre svega imaju šta da kažu u kreativnom smislu, a ne da to bude isprazno nabacivanje stvari na gomilu. Sve više stvari izgledaju kao podilaženju mase, slabo se vidi onaj kreativni duh. Opravdavanjem postojanja na javnoj sceni tih istih koji podilaze narodnoj masi, kako je napisano "imbecili", ne postaje se bolji čovek, niti će nam društvo biti super, naprednije. Zahvaljujući upravo tim stvarima, nama su novije generacije sve manje i manje obrazovane i funkcionalno pismene. Upravo zahvaljujući ovome smo i došli do toga da je Mocart misaona imenica za srednjoškolca, Crvena jabuka nerazumljiva, a "Srpska majka", Grand i ostale slične stvari razumljive i prihvatljive i onome u vrtiću. A zašto je to tako? Zato što se deca uče pogrešnim vrednostima od malih nogu, pa tako imamo i situaciju da se dete od malih nogu ne bavi sportom zato što ga to interesuje, nego zato što ima imperativ da zgrne brdo love na tome, na relativno lak način, pošto vidi da to tako prolazi. Pa zato ni ne čudi što su uzori polupismeni zgrtači love na lakši način, bili oni sportisti ili iz neke druge branše.
Ja recimo, kada danas pogledam mnoge predstave ili čitam neka dela od pre 100 ili 200 godina, i te kako pronalazim paralele sa ovim današnjim trenutcima i imam utisak kao da je neki savremenik too pisao. A ako sam ja u stanju da to uradim, u stanju su i mnogi drugi. E sad, ako se takvo jedno štivo ukloni, bude skrajnuto, onda će mnogo manje ljudi da dođe u priliku da se za to zainteresuje i dođe do pomenutih zaključaka. Primera radi, Gogoljev Revizor govori o pojavama u društvu koje su i dan danas i te kako aktuelne i zastupljene.
Čak i to sa korišćenjem tehnologija ne ide kako bi normalno bilo za očekivati. Prvo da pođemo od toga što se u školi na časovima Informatike i računarstva i dalje izučava Office 2003, koji je postao prevaziđen pojavom Office 2007. I tu dolazimo do svojevrsnog apsurda da sam nastavnik informatike ne zna da sa starijom verzijom Worda ne može da otvori dokument napravljen u novijoj verziji, nego da u novijoj verziji mora da taj isti dokument otvori i snimi ga kao dokument starije verzije. I kako onda uopšte da se zainteresuje učenik za tehnologije, kada uči nešto mu nikada neće trebati, i tako na kraju taj isti učenik ne napreduje dalje od postavljanja fotografija i komentara po društvenim mrežama, gde jedva čeka da vidi koliko je dobio lajkova i cilj mu je da to bude što više u štoi kraćem roku ili "rokanje" video igrica do besvesti. Kada god vidim nekog mladog koji se interesuje za stvari makar malo više od prosečnog vršnjaka, pozitivno se iznenadim.
Eto, recimo sada me podseti Pantograf, ja sam još u osnovnoj školi gledao Hičkoka, dok mnogi moji vršnjaci nisu ni čuli za njega.
Za kraj, nemam ništa protiv korekcije nastavnog štiva, ali da to bude smisleno. Da se dodatno uvede obavezna lektira, izborna i slobodna. Recimo da se uvedu tri obavezne knjige, od desetak da se odaberu tri po izboru i jedna knjiga koju bi učenik sam odabrao. I to tako da budu zastupljeni i pisci i pripovedači i pesnici i dramski pisci.

Ja se samo ne slazem sa tom univerzalnom mantrom da citanje, a narocitno citanje nekih knjiga od milion strana, donosi napredak pojedincu ili covecanstvu.

I smatram da su mnogi pisci iz proslih vekova pokusali da dosegnu dalje od onoga sto je covekova mogucnost i bespotrebno se upleli u prevelika razmisljanja i filozofiranja koja coveku nanesu vise stete nego koristi.

I sta god neko mislio o danasnjem svetu, zivi se bolje nego ikad. Imali smo i te izuzetno i previse obrazovane i nacitane vladare i politicare i svet je bio u gorem stanju nego danas.

Ima i danas tih nacitanih i previse nacitanih i iskreno nisu prijatni za druzenje. Cesto se zavrsi ili depresijom ili nekom arogancijom i psihopatskim stavovima. Neprijatni ljudi i za sebe i za okruzenje. Drazi mi je moj nepismeni komsija na selu nego Seselj recimo.

Paralele sa danasnjim drustvom ima, ali ih ja sve manje vidim sa mnom kao pojedincem.

To sto su neki pisci i danas aktuelni, nije bas ni za pohvalu. Hocu da kazem, da, paralele postoje, ali one treba da se izbrisu i ti pisci, ako su bili posteni, bi voleli da one nestanu. Da, Nusic ili Domanovic su i danas aktuelni, ali ako bi promenili drustvo u kome zivimo ili se mi sami izvucemo iz istog, onda se gubi ta paralela i aktuelnost i ostaje kvalitet. Medjutim, pitanje je zasto bi neko, osim bas fanaticnih ljubitelja knjizevnosti ili istorije, uopste ulazio u taj njihov svet i citao ta dela? Da li to coveku uopste treba u zivotu?

Mi cemo morati, pre ili kasnije, da prestanemo da se vrtimo u krug. Covek, generalno, treba malo da spusti loptu i posveti se vise radosti zivota, a ne preteranom komplikovanju i filozofiranju. Uopste ne zameram bilo kom klincu sto nece da ide putem pogrbljenih, coravih i erektilno disfunkcionalnih intelektualaca.

Ljudima danas treba malo ljubavi, druzenja i radosti, a ne knjiga od 1000 strana. Na kraju, knjige vode i u neku usamljenost, a samoca je jedan od najvecih problema danasnjice.

Mogao bi svet da funkcionise sasvim lepo i bez Tolstoja i ekipe.

@solecar
Sve, sve, ali šta ti znači 'danas su dobri pisci u manjini'? Dobrih pisaca ima koliko hoćeš, a i loših je uvek bilo koliko hoćeš. Sa te strane, naš školski program je očajan za nekoga ko je stvarno zainteresovan za književnost, jer takvi ne čitaju samo klasike. Kada sam pročitao da je isti program na snazi od 1993, skamenio sam se, jer je to skandal. Više čini jedna jedina Geopoetika za našu književnost i kulturu od takve škole.

@Beki
I ja poznajem načitane dalebu, al bogme znam i nenačitane. Vladari nekada davno nisu baš svi odreda bili načitani, otkud ti to?

Stvari su dosta jednostavne: kao što književni kritičar retko bude pisac, tako ne treba imati poverenje ni da će dobar pisac, onaj koji npr. dobro prepoznaje i proniče u fenomene ljudskog društva, biti dobar u praktičnom životu, ili u društvu. Čitanje služi da proširi poglede, da navede na povlačenje paralela, na razmišljanje. A ne da sledimo životne navike Dostojevskog, Crnjanskog, ili da mislimo da je neko, zbog književnog talenta, bog.

A i to treba da se uči u školi.

Desanka je samo obično skretanje pažnje sa izbacivanja recimo Ivana Gorana Kovačića. Razumem da dolaze druga vremena, ali potpuno negiranje istorije će ovoj državi doći glave. Problem je što ovde nema zdravog razuma. Postoji desno i levo, nema sredine. Pobornik sam teorije da je istina uvek u sredini. Naravno da deca treba da uče o srpskom stradanju, ali na prosvetnim radnicima je da objasne deci da ne smeju nikoga da mrze. Nije samo stvar srpskog stradanja, ne smeju da se ignorišu ni tuđa. Objasniti deci da rat nikome nije ništa dobro dobro.
Drugo, zar stvarno mislite da neko želi da sa Srbima gradi trajan mir na Balkanu? Pogledate šta deca uče u okolnim zemljama. Ako izbrišemo svoju istoriju, učićemo da su Srbi najveći zlotvori i zločinci na Balkanu. Zato to ne sme da se izbriše, ne budite naivni. Živimo na Balkanu, a ne na skandinavskom poluostrvu. Svedoci smo da je pitanje samo vremena kada će Albanci da izbacuju sveštena lica iz crkava i manastira. Manite me tih priča, ako mi budemo dobri, biće i drugi. Ma neće, onda će vršiti još veći pritisak da nas ponize.
Naš školski program je dosadan i zaostao u vremenu. Retko koje dete će shvatiti poentu pola onih romana koje je pročitalo.
U ovoj zemlji je sve urušeno pa shvatam potrebu da se napada istorija i uništava moral naroda. Uskoro će deca učiti da smo okupirali Balkan i da treba da damo i ostatak Srbije drugim narodima, a da zauzvrat eventualno zadržimo beogradski pašaluk. Naravno, ako se drugi slože sa time. Tada će EU i NATO biti zadovoljni i proglasiti napredak Srbije. Hrvatska će revitalizovati Jasenovac i potpuno negirati da je to bilo upereno protiv srpskog naroda. Crna Gora će uzeti sve crkve pod svoje i hapsiti popove. Albanci preuzeti srpsku crkvenu imovinu i pisati lažnu istoriju. Bošnjaci preuzeti celu Bosnu i pretiti tzv. Sandžakom. Mi ćemo im aplaudirati i pitati, jel treba još nešto? Nama će ispirati mozak da ne smemo da branimo našu istoriju jer je to atak na neku novu "republjiku".

Postoji desno i levo, nema sredine.

Tačno, na našu žalost.

A to je i cilj globalista koji su u većini država postavili marionetske vlasti - zavadi, pa vladaj do besvesti.

Zato je jako bitno stalno naglašavati štetnost podela na nekakve kvazi-ideologije...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=746295#p746295:3twiqw08 je napisao(la):
Пантограф » Uto Jun 09, 2020 11:20 pm[/url]":3twiqw08]@Konjilo

Ti projekti propadaju uz tresku, klinci su velikom većinom nacionalisti.

Bilo bi dobro da su nacionalisti. Klinci su velikom većinom šovinisti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=746246#p746246:mcwgyfu0 je napisao(la):
Пантограф » 09 Jun 2020 22:55[/url]":mcwgyfu0]@solecar
Sve, sve, ali šta ti znači 'danas su dobri pisci u manjini'? Dobrih pisaca ima koliko hoćeš, a i loših je uvek bilo koliko hoćeš. Sa te strane, naš školski program je očajan za nekoga ko je stvarno zainteresovan za književnost, jer takvi ne čitaju samo klasike. Kada sam pročitao da je isti program na snazi od 1993, skamenio sam se, jer je to skandal. Više čini jedna jedina Geopoetika za našu književnost i kulturu od takve škole.
Ne znam gde si našao podatak da je program nepromenjen još od 1993. Rekao bih da to ide mnogo dalje, barem dobar deo programa, jer su mi roditelji pričali da su oni većinu tih stvari što sam ja imao da čitam, čitali i oni. Naravno da neko ko je zainteresovan za čitanje, ne čita samo klasike. Zato sam i napisao da je suludo očekivati da će neko to čitati, jer ti klasici koji se izučavaju u školi, jednostavno su preobimni. A kako ima iz tog vremena mnogo prikladnijih dela od tih klasika, isto tako ima i među mlađim piscima onih koji bi mogli i trebali da uđu u obzir za razmatranje.

Beki":mcwgyfu0 je napisao(la):
Ja se samo ne slazem sa tom univerzalnom mantrom da citanje, a narocitno citanje nekih knjiga od milion strana, donosi napredak pojedincu ili covecanstvu.

I smatram da su mnogi pisci iz proslih vekova pokusali da dosegnu dalje od onoga sto je covekova mogucnost i bespotrebno se upleli u prevelika razmisljanja i filozofiranja koja coveku nanesu vise stete nego koristi.

I sta god neko mislio o danasnjem svetu, zivi se bolje nego ikad. Imali smo i te izuzetno i previse obrazovane i nacitane vladare i politicare i svet je bio u gorem stanju nego danas.

Ima i danas tih nacitanih i previse nacitanih i iskreno nisu prijatni za druzenje. Cesto se zavrsi ili depresijom ili nekom arogancijom i psihopatskim stavovima. Neprijatni ljudi i za sebe i za okruzenje. Drazi mi je moj nepismeni komsija na selu nego Seselj recimo.

Paralele sa danasnjim drustvom ima, ali ih ja sve manje vidim sa mnom kao pojedincem.

To sto su neki pisci i danas aktuelni, nije bas ni za pohvalu. Hocu da kazem, da, paralele postoje, ali one treba da se izbrisu i ti pisci, ako su bili posteni, bi voleli da one nestanu. Da, Nusic ili Domanovic su i danas aktuelni, ali ako bi promenili drustvo u kome zivimo ili se mi sami izvucemo iz istog, onda se gubi ta paralela i aktuelnost i ostaje kvalitet. Medjutim, pitanje je zasto bi neko, osim bas fanaticnih ljubitelja knjizevnosti ili istorije, uopste ulazio u taj njihov svet i citao ta dela? Da li to coveku uopste treba u zivotu?

Mi cemo morati, pre ili kasnije, da prestanemo da se vrtimo u krug. Covek, generalno, treba malo da spusti loptu i posveti se vise radosti zivota, a ne preteranom komplikovanju i filozofiranju. Uopste ne zameram bilo kom klincu sto nece da ide putem pogrbljenih, coravih i erektilno disfunkcionalnih intelektualaca.

Ljudima danas treba malo ljubavi, druzenja i radosti, a ne knjiga od 1000 strana. Na kraju, knjige vode i u neku usamljenost, a samoca je jedan od najvecih problema danasnjice.

Mogao bi svet da funkcionise sasvim lepo i bez Tolstoja i ekipe.
Ako hoćemo da se manemo tog vrtenja u krug, treba da se manemo mantri da se danas živi bolje nego ikad. Kako bi svet mogao da funkcioniše bez Tolstoja, tako bi mogao lepo da funkcioniše i Bez Baka Praseta, turbo folka, rijalitija i sličnih zaglupljivanja, kao i bez ljudi koji takve stvari opravdavaju. Naravno da ovo ne znači da smatram da se ranije bolje živelo.
A kako bilo šta da se promeni suštinski i konkretno, kada nas od malena zaglupljuju, pa eto smeta što je Nušić akuelan, ali kada treba nešto da se promeni po tom pitanju, bude se inertan. Umesto da je današnjoj omladini životni cilj da promeni nešto u društvu, kako bi bolje živeli, njima je životni san da budu zvezde, bilo da je to u pozitivnom ili negativnom smislu, i da dođu do love. Onima kojima je zaista do boljeg života u svakom pogledu, odlaze odavde, a oni koji ostaju se ponašaju kao inertna masa.
Što se tiče radosti života, toliko je imam, da ponekad to uplaši ljude, jer me interesuju razne stvari, i to još od kada sam bio mali, jer nikako nisam uspevao da se uklopim u klasičan vrtić, nego sam se uklopio tek u onaj koji je podsticao kreativnost kod dece. A i kada kažem ljudima da više volim da budem u prirodi, nego li u nekom kafiću, da ne pijem alkohol i kafu, kao i da ne pušim , neki me doživljavaju kao da samnom nešto nije u redu.

Где би, бре, свет могао да живи без Толстоја? Па не би било ни Гандија да није било Толстоја - од њега је преузео доктрину ненасиља, и ето ти нације од милијарду људи. Јесте изанђало, али цивилизација стоји на раменима дивова. Тек јутјубери треба да освоје те висине...

Kakvo je uopšte stanje što se tiče čitanja lektire? Koliko dece realno pročita sve zadate knjige u toku školske godine?

Ima li uopšte nekih noviteta u odnosu na nas iz sedamdeset i neke? Da li se analiziraju filmovi, tekstovi rok pesama?

Vrh