Ima tu vise stvari.
To su, pre svega, previse teska dela za decu do 18,19 godina. Mi moramo da priznamo da problem postoji, a onda da vidimo kako da ga resavamo. Ne mozes samo da ih rokas takvim delima, a znas da nece procitati nego ce skinuti analizu sa neta ili ce procitati, a nista nece razumeti.
Mrzim te price o kolicniku inteligencije, jer mislim da je potpuno besmislena ta prica, ali ako ulazimo u to, kada smo radili test, imao sam drugi najvisi IQ u celoj generaciji/razredu. I slabo sam razumeo ili me je mrzelo da citam dela poput Tolstojevih kao sto su Rat i mir itd.
Klinci danas, jos vise nego kada sam ja isao u skolu, imaju problema sa citanjem, razumevanjem dela, imaju ADHD i slicne simptome, razni uredjaji im dodatno skrecu paznju i smanjuju nivo koncentracije itd.
To je isto problem, ne mozes im pustati Mocarta, a nisu sposobni da razumeju muziku ni Crvene jabuke i slicnih.
Druga stvar je da nije sve sto je nekad bilo ispravno i jedino vredno. Treba uciti iz njihovih gresaka i preci na neki visi nivo, a ne uzdisati ranije umetnike kao nekakve velicine kojima niko danas nije ravan. Sto se tice mesanja privatnog zivota i umetnickog dojma, mnogi od njih vole da filozofiraju i uce zivotu svoje citaoce, a sami su vodili uzasne zivote. Zasto verovati bilo sta takvim ljudima? Drugo, to su teme koje uopste nisu univerzalne i relevantne u danasnjem svetu. Treba iskoristiti ono sto imamo danas, a to je tehnologija pre svega, i okrenuti to u nasu korist.
Iskreno, retko kad me zanima sta je mislio neki pesnik u nekoj smrdljivoj stracari dok je, posle deset litara zestine, odlucio da nesto stavi na papir, a posle je seo na konja i u dvobojima se rokao sa suparnicima
Prijatelji sa kojima sam odrastao i koji su citali Harija Potera su daleko bolji ljudi danas od onih koji su citali Crnjanskog i slicne i zavrsili u Dverima, Obrazu...
I taj Baka prase i slicni imbecili se bar ne mrze, imaju regionalnu scenu, druze se sa Hrvatima, Bosnjacima... Niko nikog preko ne pogleda, za razliku od obrazovanih generacija nekadasnjeg sistema, gde su svi isli 7 kilometara uzbrdo u skolu, bosi i po snegu i vracali se 7 kilometara isto uzbrdo, imali sve petice, citali...a onda se porokali i sje*******ali sve za narednih 500 godina.
Intelektualci su ga izduvali, sje*******ali su svaku sansu koju su imali. Ili su se navukli na teske droge, ili su se roknuli, ili su usli u neke nacionalisticke price... Niko danas nece da bude intelektualac. Pa pogledajte sta je Ali Dzi uradio Noamu Comskom. Ne moze covek da pohvata i skapira trola, a kao je najpametniji covek u SAD. Sasa je pokazao visi stepen inteligencije u tih par minuta.
Treba videti kako klince odvojiti od Parova i jutjubera, ali ne tako da ih vratimo na Jamu i Beckovica. Sto se mene tice, pozitivnom muzikom, pozitivnom, laganijom knjizevnoscu, za pocetak ili stalno, nije ni bitno, ako funkcionise i ovo prvo, vratiti ih sto vise prirodi, sportu, zanatima, zivotinjama...
,,Znalac, intelektualac
Činjenica znalac, a ne zna iskopat šanac"