Ljudi ne mogu da stignu da isprate sve, znaš li ti koliko je malih bitaka i golgota koje ljudi ovde vode. Samo što se o tome, logično, ne izveštava jer nisu ranga kao npr ona divlja gradnja u Kneza Miloša ili u Bloku 4. Imam i ja par svojih pravno-administrativnih bitaka u ovoj raspaloj kaubojštini od zemlje. Imaju i ljudi oko mene. Sve to oduzima vreme, živce i energiju.
Drugo, ja ne volim kukanja što ne dođe reka ljudi da brani Sajam, Generalštab ili šta god jer smatram da se time rasplinjava energija i pažnja sa glavnog fokusa - smene naprdnog taloga na nivou cele zemlje. Iako sam lično strastveno protiv davanja Generalštaba Trampovima. Ali nemam vremena niti mogućnosti da sad idem da dižem šator ispred te zgrade i kampujem tamo mesec dana.
Uostalom, kada ljudi da dođu na protest? U 9 ili 13h, kada većina radi? Ko normalan pravi proteste u radno vreme? To sam pisao i par puta ranije na forumu, kada su isto pravili sve i svašta u 12h kad su svi na poslu. I naravno da je posećenost bila minorna u odnosu na popodnevne i večernje akcije, a reakcije na to podeljene.
Možete da me mrzite ili smatrate inferiornim zbog ovoga što ću napisati, ali ljudska pažnja i energija su ograničene stvari. Pogotovu u današnje doba kad mimo naše volje dajemo vreme i živce na gluposti a obaveza je preko glave. I ta energija i pažnja se ne pune preko noći. Ko očekuje Vidovdan ili onu prvu noć barikada da budu svaki dan i svaku noć, u velikim gradovima, taj prosto nije realan. Taj je debil.
I lično me mnogo smara u zadnje vreme da gde god da odem samo čitam neke kuknjave i kritike. Odem na reddit - tamo 50 threadova na temu "Zašto sve zamire aaaaa?!" i "Gde su nove barikade eeeee!!!". Dođem ovde, i vidim isto. Par ljudi koji mrače kako je sve uzalud, drugi par ljudi koji seju krivicu i kritike na račun drugih što nisu proveli noć na barikadama, treći kojima niko nikad nije dovoljno dobar...
Jedni hoće smenu SNSa po svaku cenu. Drugi hoće smenu ali samo mirnim, gandijevskim putem. Treći hoće smenu ali samo pesničenjem (orptilike on jedan na 100 pandura). Četvrti hoće studentsku listu. Peti neće studentsku listu nego neku frankenštajn prelaznu vladu. Šesti smatraju da su blokade rešenje. Sedmi smatraju da blokade nisu rešenje (a šta jeste - ne znadu). Osmi vide zavere i Udbu u svemu i svakome. Deveti hoće samo levo. Deseti hoće samo desno.
Ne mogu, smara me to. I mene i mnoge druge. Pun nam je svega i bez bespotrebnih rasprava i zavađenja. Dajemo svoj doprinos koliko možemo, kad možemo, gde možemo. Ali kažem, ko očekuje da ljudi non stop idu od protesta do protesta i od blokade do blokade, taj je u velikoj zabludi. Ljudi će nastaviti da daju svoj doprinos kako znaju i umeju, i mogu. Ko želi, neka prihvati to što mu se nudi i daje. Ko ne želi, neka odbije i neka pravi svoja rešenja, svoju koaliciju, svoju Srbiju i svoj svet kao npr Delija. Ovde i sada, ovo je ono što narod, što prosečni ljudi koji su protiv SNSa, mogu da ponude i daju.
Ljudi se neće cimati usred radnog vremena da po kiši idu na nedefinisan smandrljan protest za Sajam. Jednostavno neće. Iscimaće se za proteste i akcije koji su karaktera borbe protiv vlasti i režima na nivou cele zemlje. Kao što su se iscimali nekoliko puta od novembra do danas. I umesto da se akcenat stavlja i inspiracija vuče iz tih događaja i uspeha - 8% populacije na Slaviji (+još par procenata koji su sprečeni) 15.3. bez ikakve materijalne štete, ili 200 mesta po Srbiji na nogama, neka čak prvi put od Turaka... ne, Srbi po mrežama samo čekaju da istaknu ko je danas iznedrio manje protestanata, ko je ranije otišao sa blokade, ko je propustio koji protest, ko nije dao otkaz da bi otišao na protest, itd itd... To je debilno, infantilno i štetno. I zato se deo nas povukao ili smanjio izlaganja nekim mrežama i temama, samo pratimo najbitnije informcije za najveće i najbitnije proteste i čekamo njih. Jer jednostavno dovoljno je mučan život u ovoj raspadiji te nam ne treba još da svako veče izlažemo sebe rekama novih defetizama, krivicama, smaranjima, teranjima maka na konac i slično.