Šta je novo?

Sportski događaji

Uzivancija je gledati g***o debelo radikalsko i NBA.

Sada povratak u nasu realnost 😭
 
Bolji Partizan za bar 20 razlike, ali sudije opet 😭
 
Po čemu je opravdala epitet derbija leba ti? Što je trajala dva ipo sata? Što nema prodaje karata, nego mogu samo "moji" da uđu? Što se igra mesarska košarka?
Utakmica je bila odvratna, ako je to epitet derbija, onda je opravdala.

Prosečnom srbinu nije važno na koji način, važno je samo da njegovi pobede. Zato imamo bedu od košarke, zato imamo bedu u upravi, i zato smo beda čim izađemo iz našeg sela.

Po tome što su se obe ekipe borile, bilo je neizvesno i napeto do kraja. Bilo je losih stvari, saglasan sam, kao što je kriterijum sudjenja, kao da žene igraju. To jeste naruzilo utakmicu, mnogo prekida, na kraju ono sa satom, gde Zvezda opet moze da kaze da je ostecena, jer se u toj situaciji igra prekida i lopta je sa strane za ekipu, koja je imala posed u trenutku, kada je sat stao. To je tehnicka stvar, dešava se.

Zavrsena je i druga utakmica, Zvezda je zasluženo pobedila, jer je ako ništa drugo, na kraju bolje igrala. Ponudio se Partizan, svojim grešakama na kraju i Zvezda je to iskoristila pametno, ovaj put. Mnogi ce osporavati neke stvari, na mojoj strani, na primer, dva faula u napadu Jaga i možda još po nešto, ali oba su bila i pravilo su dosudjenja. Mogla je Zvezda naravno da iskoristi jos bolje ovu konfuziju Partizana na kraju i pobedi vecom razlikom, kao na primer da Jago ne napravi ta dva faula u napadu na kraju, ali pobeda u play-off-u je pobeda kojoj posebno u zube ne treba da se gleda, jer, da li je 1 ili 51 razlike, dodje na isto.

E sada, 2:0 u seriji je velika prednost, ali i najjopasniji rezultat, čini vam se da je gotovo, da bukvalno još jedan udarac treba da zadate, ali nije tako. Idete u atmosferu koja vam naravno nije naklonjena, naravno da ce protivnicki navijaci podržavati i verovati u svoj klub. Sa time morate da se nosite, ako imate pobednicki mentalitet. Velike stvari se postizu na strani, a ne kod kuce. Zvezda je samo po rezultatu blizu trofeja, ali u praksi je pred teškim zadatkom, rušenja duge i utemeljene tradicije, za koju se lično nadam da će ovaj put biti srušena, naravno.

Hrabro i odlučno izaci u nedelju na parket i dati sve od sebe da se dodje do pobede. Teška misija. Ali mora da se bori i veruje.
 
Čestitke protivniku na osvojenoj tituli. Mislim da se sigurno neće igrati peta utakmica, a moguće ni četvrta. Nema ovogodišnji Partizan taj kapacitet da dobije Zvezdu dva puta kod kuće.
Još jedna propala sezona, ovog puta najskuplja. Svi su podbacili. Pogotovo igrači koji su trebalo da budu nosioci. Ne postoji ni jedan igrač (osim možda Smita) koga bih želeo da gledam i sledeće sezone. Jednostavno, cela sezona je bila takva, od poraza od SC u superkupu, preko loših utakmica u EL, do poraza od Splita, Zadra, Mege, Igokee...

I da odgovorim Bekiju... da, i večeras je suđenje bilo loše, možda nije u toj meri uticalo na rezultat kao u prvoj utakmici, jer je Zvezda večeras bila bolja, ali situacije poput Jagovog 2+1 ili gledanja snimka na kome se jasno vidi da se igrač odbrane kreće i još zaustavljaju snimak u trenutku kontakta i vide mu desnu nogu podignutu, ali ipak dosuđuju faul u napadu umesto 2+1, te dve situacije, a bilo ih je još, pokazuju kakvo je suđenje bilo večeras.
To što je nama u zemlji sve postalo normalno, kao i milion drugih nenormalnih stvari u životu i društvu, druga je i duga priča.
 
Bila je ovo možda najbolja utakmica Jokića koju sam gledao. Znam, imao je gomilu tripl-dablova, ali mene ta klinačka statistika ne zanima. Ovo je bio bukvalno čas košarke. Pritom, Gober i Tauns pa i Rid su odigrali veoma dobru odbranu, ali džaba. Kao da se stvarno zainatio i počeo da igra na MVP nivou. Samo da ima nekog ozbiljnijeg pleja od Mareja i boljeg SF od MPJ-a, to bi bila dinastija. Što se tiče drugih serija, Njujork u MSG opet bolji od Indijane. Hartenštajn koji nije valjao velikom stručnjaku Melounu, juče 12 ofanzivnih skokova (izjednačio rekord Čarlsa Ouklija). Branson standardno 40+ 🤣. Sad gledam Boston bez Porzingisa, ali mislim da su i tako favoriti protiv neozbiljnog Klivlenda. A posle konačno da odgledam celu Oklahominu utakmicu, da vidim jesam li se prevario kad sam rekao da igraju divljačku košarku.
 
Ništa dobro ja ne vidim u ovoj Oklahomi.
 
Grobarsko-suplje price, koje na mnogo strana cujem sinoc, a i od jutros, da je Zvezda vec osvojila titulu, propala sezona, bla-bla, truc...Razumem frustraciju zbog poraza i nepovoljne situacije, ja je prvi imam kada Zvezda izgubi, navijac sam, ali...Predaje nema i ubedjen sam da se ni oni nece predati. Tako razmislja svaki ,,vojnik" nekog kluba. To znam, jer i ja sam ,,vojnik" jednog kluba.

Bitka nije gotova dok se ne završi.

Zvezda sada ima dobru situaciju, ali nista vise od toga. Psihološka prednost je ogromna, koja se iskreno nadam da ce biti dovoljna da igraci odole paklenoj, a protivnickoj atmosferi, koja ih u Areni ceka. Na sve to, morace da odigraju bolje nego u protekle dve utakmice. Ovo ce za sve njih biti veliki igracki, ali i psihološki ispit. U prethodne dve utakmice bili su oni koji su trebali da produže tradiciju, a sada su oni koji treba da je sruše.

Svanulo je jutro, glave su se ohladile. Svaki pravi igrac, funkcioner, navijac,....Partizana, da ga pitate, da li veruje da moze serija da se vrati na 2:2, naravno da ce reci da veruje i naravno da je to realno, ako se u obzir uzme tradicija, a i druge stvari.

Ako misle da ne moze, ne treba ni da igraju. Bar je kod mene tako - ako sam siguran da cu da izgubim, onda necu ni da igram. Uvek verujem u pobedu, što ne znaci da cu stvarno pobediti naravno, ali verujem i borim se.

Misljenja sam da ce Partizan da se prikaze u mnogo boljem izdanju, nego u prethodne dve utakmice, a ako Zvezda hoce da pobedi i u toj utakmici i tada osvoji trofej, morace da odigra najbolju utakmicu u sezoni.

Da se razumemo, ne bi imao apsolutno ništa protiv da odigraju lose i da Zvezda lakse pobedi - ta varijanta mi savrseno odgovara, ali ne mislim da ce biti tako.

Nedelja nije mnogo daleko, pa cu da pustim dogadjajima da provere moje procene.
 
Poslednja izmena:
Čestitke protivniku na osvojenoj tituli.

Nisam hteo da odgovorim na onaj klip, jer pokazuje baš elementarno nepoznavanje pravila, što se na ovom podneblju ipak ne očekuje ni od prosečnog simpatizera. Bukvalno prvih 7, 8 sitaucija sve suđeno kako treba! Elitno suđenje u drugoj, u prvoj više nego dobro i nisu sudije odlučile!

Čujemo se posle majstorice! Jednu nas odvaljujete 15-20 razlike, druga će biti blizu, možda i na loptu. Iskreno sam mislio da ćete nas brejknuti jednu, ali i dalje je 50-50. Imate bolje pojedince, veću rotaciju, više mesa pod košem. Neočekivano je da obe ekipe imaju ovako dve loše šuterske večeri na mekanim koševima Pionira. Meni lično nije jasno zašto Željko nije davio našu skraćenu spoljnu liniju kao zmija žabu i zašto je Avramović igrao 10 min dok su se dva višemilionska igrača na poziciji crnca raspadala, ali to je već vaš problem...
 
То ти је познат феномен нелогичне инверзије: обрнуто пропорционално успесима у прошлости, Звездаши се већином уопште не разумеју у фудбал, а гробари у кошарку.
 
Istina. Doduše od drugog sporta donekle stavljam hleb na sto, sad već skoro primarni izvor prihoda, ali skoro sam gledao neku fucu, prvi put posle Zvezde u LŠ, meni bukvalno nisu jasna neka pravila oko ofsajda i sl, tu se nešto opasno menjalo.

A i taj uspeh je relativan. Pradeda kaže da je bilo sramota igrati za KKP u posleratnom BG i da se puškom igralo tamo bukvalno (stigne poziv), sa druge strane, ovi njihovi su nase zezali da smo decenijski šampioni šljake (na kojoj se tada igralo). :)

@tribi A da, složio bih se da je apsolutna sramota vaš učinak ove godine sa ovim budžetom, ali se to isto može reći i za moj klub, samo bi titule kući to malo zamaskirale. Nama je ovo ipak bitnije, ako ne uzmemo ABU, nećemo igrati EL sigurno, vi ćete se već ugurati nekim akrobacijama, u to sam siguran.
 
Poslednja izmena:
Pradeda kaže da je bilo sramota igrati za KKP u posleratnom BG i da se puškom igralo tamo bukvalno (stigne poziv),
A nije bilo sramota igrati fudbal i ostale sportove pre nego sto se zavrsilo osobadjanje cele drzave od okupatora u drugom svetskom ratu?
 
Играо се фудбал и за време рата, само је Рајко играо у Недићевој Србији, а Стјепан у Павелићевој НДХ.

И Београђани после рата узели да навијају за Рајка... What a surprise!
 
A nije bilo sramota igrati fudbal i ostale sportove pre nego sto se zavrsilo osobadjanje cele drzave od okupatora u drugom svetskom ratu?

Izvini, ne kapiram poentu i na šta aludiraš? Nije mi poznato ko je i šta i da li je igrao za vreme rata (možda i jeste) i kakve to ima veze ima sa ovim?

Moja poenta se odnosila na uspehe i to da je 80-85% svih vaših titula od nekih 90-ih godina, što malo ne ide u korak sa tim nekim avangardnim narativom koji hoćete da plasirate! Ono što rekoh jeste istina i verovatno ima veze sa tim da je FKCZ nastavak tog nekog kluba koji je i ranije postojao na istom mestu i da je nekako prirodno da je imao mnogo veću bazu fanova, a da je u početku drugi klub bio jako nepopularan i da je direktnim dekretom dobijao igrače, to je sve proverljivo! Mislim meni je iskreno mnogo bolja fora par decenija kasnije kad je narasla ta baza, vreme Kiće, Praje, Moke, kad su vaši zezali naše da smo šampioni šljake :ROFLMAO: (posleratno se stvarno igralo na nekoj vrsti zemlje kako sam ga razumeo, a akcenat nije bio na tome, nego na tim nekim igrankama, matineima koje su pravili).
 
Гробарство је дошло у Београд примарно из Црне Горе, и у мањој мери из Македоније; то су једине две макроцелине насељене ср... православним становништвом где се већински навија за Партизан.

После рата готово да је био табу навијати за Партизан. Стогодишњи Бубиша Симић је нпр. подоста причао о томе (причало се и у мојој фамилији откад знам за себе), а то је и мотив филма "Бал на води".
 
Izvini, ne kapiram poentu i na šta aludiraš?
Na deo perioda koji si naveo tj.oko drugog svetskog rata i pocetak istorije dva sportska drustva o kojima uglavnom diskutujemo a ne o dobu otvaranja neba niti Kice i Praje vec sam pocetak. @Пантограф Grobarstvo je nastalo nakon osnivanja kluba kao i kada jedna druga skupina sa druge strane Topciderskog brada ciji se uspon vezuje za jednu osobu koja je bila popularna u nekim dekadama koje je Ljuba naveo. Pa i bili ste sampioni sljake steta sto se taj klub ugasio i postao deo fmpa i time okaljao svoj ugled.

Sto se tice oba meca i igara i ponasanja pre i nakon utakmica finala Jadranske lige od igraca Partizana prelaznu ocenu zasluzuju Smit, Naneli i Ponitka. Vise energije zelje truda htenja pozrvovanosti za KKP su prikazali igraci od pre par sezona koji su bili mnogostruko manje placeni nego danasnji. Ipak se i ocekivalo da se nastavi tradicija cuvanja domaceg terena ali se ipak nadam da ce se napraviti dvojka na dan mladosti.
 
Eto vidiš, tako nešto sam i ja saznavao po tom metodu sa kolena na koleno, ali samo iz delića familije. :ROFLMAO: Znači Stara Srbija i Stara Hercegovina. Neka su živi i zdravi, pa se prozivamo posle majstorice.

Gledao sam taj film 2, 3 puta i to pre i više od dve decenije, no zanimljivo kako te stvari nisam ni najmanje kapirao tada, akcenat je bio na snajki. :love:
Verovatno bi sada cela lektira imala drugačiji smisao...
 
Naneli davi Despota.

Screenshot_20240516_185059_Instagram.jpg

Screenshot_20240516_185117_Instagram.jpg
 

"Pod tačkom razno prihvaćen je predlog UO Društva da se formira radno telo koje će u narednom periodu organizovati javnu raspravu vezanu za promenu imena Jugoslovenskog sportskog društva „Partizanˮ.

Može se uočiti trend otklona od SFRJ poput rekonstrukcije zgrade pošte na Savskom Trgu, "revitalizacije" Generalštaba, selidbe Tita i sl.
 
Pa ovo je lose-lose situacija. Em će izgubiti pola fan baze, em će biti većeg zezanja od ovih FMP forica. :)
 
Na mestu poste i Generalstaba je postojalo nesto i pre Titove Jugoslavije. Komunjare su te koje su pravile otklon od onoga pre i ne vidim problem vracanja u originalno stanje.

Isto tako, i JSD i Kuca cveca trebaju da ostanu u originalnom stanju. To je nasa istorija i ne mozemo je izbrisati.

I Tito i Partizan su rodjeni u Hrvatskoj, bili nosioci jugoslovenstva i komunizma i danas su im domovi u Beogradu, nekoliko stotina metara udaljeni.
 
Sad očekujemo da i Jugoslovensko narodno pozorište, Jugoslovensko rečno brodarstvo i Jogoslovenska kinoteka promene svoje nazive.

Inače, ta priča da je u posleratnim godinama bilo sramota igrati i navijati za Partizan je obična komunistička izmišljotina i propaganda koja je krenula krajem sedamdesetih u Maderi i traje i dan danas. Tipičan primer je film "Bićemo prvaci sveta" koji vrvi od izmišljotina i to onih lako proverljivih sa dva klika. Slično kao i izmišljotine da je osnovan u Zagrebu, da ga je osnovao Tuđman, itd.
 
Vrh