astrodule » Sub Apr 21, 2018 4:01 pm[/url]":6mmmr6n8]Kao neko ko je trčao poslednjih 7 Beogradskih maratona (polumaratona) i još 1-2 trke godišnje (Ljubljana 2 puta, Beč, Temišvar, Novi Sad) teška srca se moram složiti sa tobom.
Naš maraton je izgubio međunarodni ugled potpuno, a za to je kriv skandal sa neisplaćenim premijama pobednicima. Ne znam detalje, ali šta god da je - skandalozno je. Bukvalno zbog par hiljada evra trka je izgubila licencu i evo, ovo je prvi put da nema crnaca na trci, pa su i rezultati u skladu sa time.
Beogradski maraton nikada i nije mogao da računa na najelitnije trkače, što zbog siromašnog nagradnog fonda, što zbog možda i najteže trase od glavnih gradova Evrope, što zbog najčešće pretoplog vremena i što zbog drugih velikih maratona u ovom periodu.
Postoji tu još stvari, a to su siromašni startni paket (ove godine čak ni torbicu nismo dobili, a Ljubljanski daje ranac ili torbu za slične pare), malo publike duž staze koja bodri trkače (u Beču, a naročito Ljubljani su ljudi aktivni duž cele staze).
Do pre dve godine su delili pamučne majice, onda su (napokon) delili prave majice za trčanje sa lepim dizajnom (Asics), a sada su batalili taj, slobodno mogu reći, najbolji deo maratonskog paketa, i majice prave domaća firma Fush. Majice jesu od kvalitetnih materijala, ali dizajn i kroj su užasni. Zaista užasni. U Ljubljani se dobija Adidas profi majica, a u Temišvaru Mizuno.
Ono što može da raduje je stalan porast broja učesnika. Baš sam juče izvlačio broj finišera po polu od 2005. godine i ono što najviše raduje je porast udela ženskih učesnika. Sad sam pogledao nezvanične današnje rezultate i broj finišera je sličan kao prošle godine, ali ove godine je sigurno bio veći broj odustajanja zbog zaista pretoplog vremena.
Pogledajte prilog 1
Znači, trka će ostati masovna, ali stranci neće toliko dolaziti skoro sigurno ubuduće. Nemam baš vremena da izvučem broj stranaca po godinama, ali skoro sam siguran da je danas bilo mnogo manje stranaca nego prethodnih godina (lako se prepoznaju, najčešće po majicama - naime, toliko trčim i znam koja oprema se može naći u našim radnjama, pa po patikama, šorcu i majici skoro 100% prepoznajem da li je stranac ili nije).
Vrlo je pohvalan taj rast domaćih učesnika. To se vidi i ne samo na trci, jer je očigledan porast trkača vidljivih na ulicama tokom cele sezone.
Finansijski, zaista ne znam kako Beograd prolazi. Verujem da dosta stvari Grad ne plaća (Policija, Čistoća...) a upravo zato što Policija neće više besplatno da obezbeđuje biciklističku trku oko Srbije, ta trka se verovatno neće održati.
Nadam se da nisam smorio - mogao bih o ovim stvarima da pišem i pričam do besvesti