Šta je novo?

Spomenici

Испред Дома здравља НБГ у Гоце Делчева

IMG_20220506_135533.jpg
 
Споменици

Очекивао сам оптимистично да је уз постављање споменика Матији Бану искиришћена прилика да се уреди Шумадијски трг. Уместо паркинга да буде прави трг са спомеником.
Ништа од тога.

Никоме не пада на памет ни да у центру Видиковца уместо великог паркинга направи трг који би много унапредио његов изглед и знатно подигао вредност тог дела града и квалитет живота у њему. Предложио сам то у писму Општини Раковица, али, као да је оно отишло право у црну рупу у свемиру.

Да је бар мали плато уређен тако да све заједно не прави визуелну какофонију од камених плоча, металне ограде, клима на згради с много прозора одмах иза и Општинским аутомобилима на обележеним привилегованим местима на тротоару испред.



















 
Poslednja izmena:
Postojale su samo dve opcije ili mu dižete spomenik ili ništa od donacije za rekonstrukciju parka.
 
Тако је. Зато се и питам, шта је ту срамота? То је део наше шабанске историје, која сада има и споменик.
 
Mislio sam da vreme leči sve, te da ću se vremenom navići, i nekako prihvatiti OVO:
20220514_104052.jpg

Ali (što bi rekao Milan Babić), ne ideeee, ne ideee.
 
Па ем је споменик у најмању руку ружан, ем је трг урађен једностовано, окружење је шугаво. За тоакву фигуру (историјску величину имам у виду), потребно је ипак мало другачија обрада, а као минимум неки постамент...
 
Pa postament već ima. E sad što nije kao onaj na Savskom trgu, nego obična pravougaona ploča debljine par cm, to je druga stvar.
 
Споменици

Мени увек у први мах призове асоцијацију на - римског војника. Место - Виминацијум, Гамзиград ....
То је можда због тога што нам наше званично образовање (историја, уџбеници) и уметност (филм, нпр.) нису наметнули друкчију, свима препознатљиву и познату слику. Као бркатог Марка Краљевића на коњу, или Косовку девојку у карактеристичном положају, на пример. Недавно сам на једној предратној згради у Новом Саду запазио барељеф на којем одмах и непогрешиво знате да је - она.


Постоље одговара ставу - обичног војника, који подсећа на војнички строј, тако да се може лако замислити цео оновремемени строј сличних њему.

Да је на већем постољу у истом ставу изгледао би необично. На високом стубу - као још један Победник.

За веће и више постоље би одговарао став и покрет владара - у раскораку, с мачем у замаху, одлучног и усредсређеног израза, и - изгледом и знамењима деспота. Или - на коњу, у мирнијем, достојансвенијем ставу.
 
Poslednja izmena:
Gde sam danas bio Bog sveti zna, ko pogodi gde se nalazi ova bista ima pivo od mene. :)
20220521_004731.jpg
 
Vrh