Šta je novo?

Spomenici

Spomenik "Tripod" je modernih ravnih svedenih linija - lep i jako simboličan ..... al idelano bi legao na NBGdu nikako tu na Bogosloviji
na primer baš fali na kruznom toku kod same opštine NBGD

a za Bogosloviju .... hm ..... nešto sasvim drugo sto bi se uklopilo u brdovit i starogradski ambijent
sa arhaičnim zaobljenim i ,,bogatim,, linijama i sa dosta manje simbolike :)

Boco to se ne bi uklapalo ovde. Zasto "starogradski", kada tako neceg nema u blizini?
Spomenik, svakako, ne mora da ima ikakve veze sa teoloskim fakultetom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=492802#p492802:srjws3y7 je napisao(la):
Drakche » Čet Nov 16, 2017 9:54 am[/url]":srjws3y7]kad coveka izede fasizam, ostane samo kakofonija.
Kad coveka izede autosovinizam, ostane samo sramota i razocarenje u ocima njegovih bliznjih. :cry: :cry: :cry:

Svaki veci kruzni tok treba da ima odgovarajuci tematski spomenik koji ce imati veze sa samim nazivom trga ili nazivom ulica koje se tu nalaze.
Bogoslovija je prakticno naziv koji svi koriste za taj trg, tu treba da bude spomenik koji ce imati neke veze sa pravoslavljem.
Na slaviji umesto one sprdnje, moglo je da se napravi nesto grandiozno sto bi obelezavalo celu dinastiju nemanjica kao rodonacelnika prakticno svega sto je danas srpsko - drzave, nacije, crkve...

Razlicite ukuse treba postovati, sve savremene stvari, pa i ekscentricne, su uvek i zanimljive i dobrodosle, ali na odgovarajucim lokacijama, ne mora to bas da bude na najvecim gradskim trgovima.

Ovo nije ok @Drakche

Za sve ostale koji iskljucivo brojnoscu argumentuju umetnost:

Ivo Pogorelic ima koncert u Beogradu. Broj karata - 'smesan'
Svetlana Raznatovic napravi koncert - proda se 40-50.000 karata.

Svetlana Raznatovic je na nacionalnoj televiziji izjavila da dosta cita i da "najvise obozava" TOLSTOJEVSKOG !!!!!!!!!!!
(Da, dobro sam napisao)

Rejtig emisije "citanje pozorista" na programima RTS-a je mizeran.
Rejting emisije Zikina sarenica je najveci nakon Dnevnika 2

Broj pregleda na YT prostitutke koja na (ruzicastoj) televiziji sa nacionalnom frekfencijom pokazuje dojku dok "djuska" je nemerljiv sa brojem pregleda izjave klinaca, pobednika matematicke olimpijade...

Zato bih vas NAJISKRENIJE ZAMOLIO da masovnost izbacite iz jednacine o kulturi i adekvatnosti nekog pravca.
Jer ako je masnovnost onih koji podrzavaju kriterijum, onda svuda treba da postavimo laviće, kao "autenticne" i najzastupljenije primerke koje nas narod prosto obozava.

P.S
Ne kazem ja da mi se sve svidja, ali dozvolite i ne treba sve da mi se svidja, jer ovaj grad nije 'moje dvoriste' vec svih nas 1-2miliona koji u njemu zivimo.
Pa posto figure konja ili konjanika imamo na bar 20 lokacija u gradu, figure devojki, figure ili biste ljudi na stotinama, zasto neki 'Tripod' ne bi mogao postojati?
Pa eto, i "strela" ciju simboliku licno ne razumem bas najbolje i ne smatram je uspesnim resenjem, neka je jer u ovolikom gradu sigurno ima 10.000 dusa koje su ispunjenije zbog njenog buduceg postojanja.
Hvala na paznji.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=492809#p492809:2kde045v je napisao(la):
boca-ica » 16 Нов 2017 10:31 am[/url]":2kde045v]
a za Bogosloviju .... hm ..... nešto sasvim drugo sto bi se uklopilo u brdovit i starogradski ambijent

На Богословији нема ништа староградско. Оно мало урбанизованих елемената су послератни.

boca-ica":20jixe88 je napisao(la):
Spomenik "Tripod" je modernih ravnih svedenih linija - lep i jako simboličan ..... al idelano bi legao na NBGdu nikako tu na Bogosloviji
na primer baš fali na kruznom toku kod same opštine NBGD

sa arhaičnim zaobljenim i ,,bogatim,, linijama i sa dosta manje simbolike :)
Boco, na ovoj lokaciji apsolutno nista starogradsko nema.
Predratna okretnica jednokolosecne pruge, sa soliterima koji su kada su napravljeni isli ispred vremena...
Iza parkinga i baraka umrle autokuce je savremeni brutalisticki betonski objekat.
I sama zgrada bogoslovskog fakulteta, hvala Bogu Pa nije kopija nekih srednjevekovnih bogomolja, sto je u danasnje vreme postalo uobicajena praksa...
Ovakav spomenik (glupe li reci, ne treba, niti je, svaka skulptura biti spomenik) se nicim ne izdvaja i ne smeta na toj lokaciji.
Naprotiv, sasvim je ok.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Ako želiš mir Laki, onda spreči da počne konflikt. A konflikt započinje autor predložene skupture ispred Bogoslovije jer želi drugim ljudima da nameće ispred nosa nešto što je ružno. Isto kao kao što on misli da skulptura ima pravo da bude tamo, i drugi imaju pravo da ne bude. To nije vandalizam, vanadal je onaj ko započinje konflikt. Nek ne započinje konflikt, nek ne stavlja ružnu skupturu i nikakve reakcije napadnutih u vidu vandalizma (ja bi rekao drugu reč - samoodbrane) neće ni biti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=492674#p492674:l7h1aol8 je napisao(la):
boca-ica » 15 Нов 2017, 21:17[/url]":l7h1aol8]....Kružnim tokom kod Bogoslovije, jednoj od najfrekventnijih kapija Beograda,
dominiraće savremena skulptura "Tripod" Koste Bogdanovića....

https://www.srbijadanas.com/vesti/beogr ... 2017-11-15
file.php

а шта ово говно треба да представља?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=492842#p492842:2dljts53 je napisao(la):
Drakche » Čet Nov 16, 2017 12:13 pm[/url]":2dljts53]evo, ne znam da li je ovo dovoljno pravoslavno za kruzni tok

sramotna fotografija

@laki72

Ako je neko za razgovor i evidentiran kao lice koje poziva na rušilački čin, kako se treba tretirati post koji sam citirala a on, priznaćeš, više je od vandalizma jer je direktna uvreda po verskoj osnovi (vernika i SPC). Za to se tek ide na informativni razgovor a fotografija se u trenu mora ukloniti.

Koliko sam razumela pisanje @Earthmoving, više je simbolično na kozeričan način iskazano, nego onakvo kako si ga ti okarakterisao. Takođe mislim da si oštro bez valjanih argumenata osudio @Bumbarevo brdo. Mogu se s njegovim mišljenjem i ne složiti, a eto slažem se ali, nekoga upućivati na stručnu pomoć zaista nije ni malo umesno. Kada neko postavi brutalni spomenik u kontekstu Pravoslavlja, kažeš' "ovo nije u redu". Zar samo toliko? Pa to je skandal!

@direktor

Moj odgovor na tvoju opasku pa neka je i pošalica nalazi se u komentaru koji sledi:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=492838#p492838:2dljts53 je napisao(la):
Bumbarevo brdo » Čet Nov 16, 2017 12:05 pm[/url]":2dljts53]
Svaki veci kruzni tok treba da ima odgovarajuci tematski spomenik koji ce imati veze sa samim nazivom trga ili nazivom ulica koje se tu nalaze.
Bogoslovija je prakticno naziv koji svi koriste za taj trg, tu treba da bude spomenik koji ce imati neke veze sa pravoslavljem.
Na slaviji umesto one sprdnje, moglo je da se napravi nesto grandiozno sto bi obelezavalo celu dinastiju nemanjica kao rodonacelnika prakticno svega sto je danas srpsko - drzave, nacije, crkve...

Razlicite ukuse treba postovati, sve savremene stvari, pa i ekscentricne, su uvek i zanimljive i dobrodosle, ali na odgovarajucim lokacijama, ne mora to bas da bude na najvecim gradskim trgovima.

MSU je sasvim ok. Ovo tek ako je neko mislio da sam se negativno izjasnila o istom a tek da bih ga porušila.

Spomenik šerpa plave boje kod Bogoslovije je tragikomičan. Ne ispunjava ni jedan uslov da se tu nalazi pa čak ni na lokaciji savremene arhitekture. To je jednostavno rečeno promašaj, ne kič već šund, i da ponovim, sramota.

Primer iz Montreala može zaista da bude dobar primer ali nikako za usko jezgro grada. Jedan od glavnih elemenata koje umetnik mora imati u vidu jeste boja i simbolika što u slučaju kod Bogoslovije u potpunosti izostaje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=492883#p492883:3h6ydgua je napisao(la):
JohnnyLee » Čet Nov 16, 2017 1:33 pm[/url]":3h6ydgua]
а шта ово говно треба да представља?
:laugh: :laugh: :laugh:
Odličan komentar, malo reči - prostrana misao (Multa paucis).

"Šerpa plava" ? Hm odličan predlog naziva, bravo na kreativnosti Ksenija, opasno pariraš autoru skuplture :) Ovi moji predlozi ne bi bili tako efektni: "štule u špajizu", "Bogoslovija na štulama", "Slomljena vera na drvenim nogama, ili na krivim nogama (opcija B)", "Besmisao moderne arhitekture", "Taština praznine šerpa plave"... Mislim da bi bilo pošteno da i mi dobijemo neki dinar od nagrade kao i autor, jer ako je ovo delo lonac - naš naziv je pravi poklopac ;)
Čekaj sad da promenim nik u Ksenija pa da sam sebi odgovorim ...

Stvar ćemo jednostavno rešiti: pošalji mi odgovor na pp, ja ću ga objaviti i naglasiti da sam ga napisala pod tvojim (rušilačkim) pritiskom. :D

Kako to da niko nije predložio veliki krst sa 4 ocila umesto predloženog rešenja?

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

Ukucala sam u pretragu "spomenik plave boje". Evo rezultata: dva spomenika su plave boje, jedan od dva je naš "Tripod" obojen u vizantijsko plavo, piše mond. Neko tu boju ali tamniju naziva kraljevskom dok mene najviše podseća na šerpe sa belim tufnama i Kristl iz Dinastije sa sve ragbi naramenicama. :roll:

Sve to znači da bi se ovaj predlog samo zbog boje uklopio u ovu sredinu mada, i tu bi poremtio plavetni sklad jer nije u štrumpfastičnoj boji.

Pogledati ceo članak https://www.staputovanja.com/sve-o-puto ... ticnu-boju

Tu je samo mozaik plave boje i odlično se uklapa u ostalo.

ova skulptura mi se ne dopada, mada ja jesam ljubitelj moderne umetnosti i moderne arhitekture.
d8e9f1a984f20537b4b77f718abff918.jpg
518319237fbf77d67c3cfa46f2cc0668.jpg
86ab765fdf886fb1f223094608a502b7.jpg
d625ebd2d300d2a3b661f9ec21ed6384.jpg
f08e6e11ef3bf8c2cdb7d8276a95ef96.jpg
58d5f8195fed00bcd538d74dd9cd5df1.jpg
b71fb3207f05a774a7f5878cbb681114.jpg
f3f8761e4a5034d34957ea2c3a12e342.jpg
252f44520b8caac607596183982be405.jpg

Послато са Lenovo K53a48 уз помоћ Тапатока

osim ako nije u pitanju OFK Beograd, odakle inspiracija u plavom bas na tom mestu. zna li neko?
8af89bd520728a10a263ba9c620d6284.jpg
b19768022801be802f49b3bc063eef41.jpg
3e599ad23fb29d4fd511271dcd8b67f5.jpg
4c5dfb00cc5e9c765c7cc2bd3eb64355.jpg
82d2cc0e419038abfa41934f2f1e545b.jpg
e14e6984da4978ecda0f6617e8e8a5fe.jpg
f7463c7318c95b558fc3f59ee41005e9.jpg
2d83970b1c5b53cba5bbb6e2a9ecd338.jpg
8277772ca2ef213f79c2a4672e39c144.jpg

Послато са Lenovo K53a48 уз помоћ Тапатока

ima dobrih primera, ima i onih koji su malo over the top

Мени се не свиђа ниједан.Плава боју волим,али дефинитивно није за споменике.

Ova plava francuska kokoska na trafalgaru, iako krajnje zanimljiva, je bila privremena izlozbena skulptura kao verovatno i vecina slicnih stvari.
Iz slika se jasno vidi da nijedan od ovih primera ne zauzima neku centralnu, istaknuto-dominantnu lokaciju kao sto je centar kruznog toka. Ovakve stvari mogu da budu zanimljive za parkove ili neki plato.

Skulptura naseg belog orla u ovom polozaju (bez krune i ocila)

bi bila daleko atraktivnija od npr fontane kojoj se ne moze prici i koja se iz partera skoro pa ni ne vidi.

Po recima nj. sina u stampi procitah
Umetnik nije vise medjy zivima
a nije ni uslovio lokaciju
jedini njegovi uslovi su bili prohrom u Vizantisko plavo....
i nije lepo icije PRISTOJNO umetnicko delo nazivati ruznim imenom
Istina je da ne pripada na Bogosloviji i da bi bas fino cucnuo na nekom dr. mestu.
Krivicu za ovu situaciju snosi
gl.grad. urbanista koj je na svoju ruku bez udubljivanja ko i sesira izvukao bilo sta... pa ispalo ovo.. nj. sramota a na nasu stetu
a da....
To sto na starom delu grada ,nema ocuvanih starina ne znaci da mora imati samo moderna resenja :)

Vrh