Šta je novo?

Spomenici

U Kulturnom centru Čukariaca izložena je bista Vladimira Dujića po kome je do pe izvesnog vremena ustanova nosila nazi. Dugo vremena bista je bila sklonjena u podrume zgrade a već par godina stoji u holu.
Izvdovjeno iz linka:
Pod imenom Narodni univerzitet „Vladimir Dujić“ radi od 1983. godine i tada pored kulturno-obrazovne delatnosti uvodi i izdavačku delatnost.
http://www.kccukarica.rs/srl/o-nama/istorijat/

Nisam pronašla podatak ko je radio bistu ali ni podatak ko je bio Vladimir Dujić. Osim sećanja ništa više ne znam ali budući da to nije pouzdano, ipak bih ostavila da se istraži.

Evo i biste, fotografisane danas:

Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1

Naočare zanemarite, zaboravih da ih sklonim.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=x-DMnJILk9I[/youtube]

Nisam gledao snimak jer mi se pre toga postavlja pitanje zašto je mišljenje baka Srbljanovićke bitnije do mišljenja neke druge bake na pijaci... Da bi nekoga uopšte slušao, pre toga mora da mi bude toliko važan da sam spreman da mu poklonim par minuta ili neko vreme svog života. I u tom smislu meni su važniji svi forumaši ovde, čak i oni sa kojima se ne slažem, od nje. Ali što bi čovek gubio vreme svog života na ovu? To je retoričko pitanje, jer ja sigurno neću, a drugi kako žele...

Srbljanović je vrhunski dramaturg koji se razume u kulturu mnogo više nego baka sa pijace ili mnogi ovde sa foruma.

Za kulturu je potrebno imati i neko predznanje da bi se umetničko delo razumelo u potpunosti i doživelo na način koji je umetnik zamislio. Bez tog predznanja ćemo samo površno uživati, a mnogi i neće.

Ja recimo ne slušam njene besede o politici, ali o kulturnim stvarima slušam, i to sa uživanjem.

Baka sa pijace jednako će imati pravo posmatati spomenik kao i neko ko se razume u kulturu kao npr. Srbljanovićeva, s tom razlikom što Srbljanovićeva nije ni malo dobronamerna prema Srbiji što je dokazala nebrojeno puta, pa tako izvodim zaključak da se sa ekipom dobro poigrala svojim prilično nedefinisanim, pa skoro i suludim, performansom koliko god da je retko koji performans definisan (jasan), dok su mnogi obično puko iživljavanje savremenog umetničkog izraza.

Dakle, ako se već upustila u avanturu osmišljavanja spomenika Đinđiću, morala je imati u vidu i baku sa pijace kao i nekog umetnika ali i ostale koji ne pripadaju svetu umetnosti (još poneko ima sluha za umetnost osim dramaturga poput dotične folirantkinje). To bi značilo da javno obeležje poput spomenika mora zadovoljiti kriterijume širokih narodnih masa i to kreatori moraju imati na umu bez obzira da li se spomenk podiže nekome za čiju su opciju bili ili ne.

Generalno, u ovom slučaju, Srbljanovićeva je u timu uljez ali i rešenje Mrđanovo je prilično nesrećno.

Baka sa pijace ne mora nikada kročiti u bilo kakvu umetničku galeriju jer pretpostavićemo da neće razumeti umetnika kroz njegovo delo ali će proći ulicom i videti spomenik, sklulpturu i tome sl. To su faktori koji se nikako ne smeju zanemariti. Pri tom, ni jedan građanin se zbog toga što ne razume, ne prihvata iz njemu znanih razloga "ubojitu strelu" bilo da je umetnik ili "baka sa pijace" NE SME omalovažiti.

Podizanje spomenika neophodno je odložiti za neko drugo vreme.

Србљановићка је дилеја, која уместо што се бави политиком и сличним срањима, треба да се бави својим основним занимањем, а то је драматургијом. лично, сада када год видим да је она потписала неку представу, обилазим у широком луку само због ње и њеног млаћења са политиком

Ne sme sme niko omalovažavati, ali se ne može ni podilaziti svakome.

Neće škoditi da svako pročito objašnjenje koje ide uz spomenik umesto da pročita Informer ili Kurir.

@JohnnyLee
Hajde neka su se i naša mišljenja jednom poklopila pa neka se sruči svet. Aleluja!

@astrodule
Nikada se nije desilo da svi budu složni i to nije neki problem ali, ako je većina protiv onda se to mora imati u vidu.
Nekada mi je bio zadatak da svakodnevno čitam dnevnu štampu, sada to ne radim ne zbog zasićenosti već što ne želim. Biram literaturu a najviše volim živu reč.

Veliki sam protivnik mišljenja većine.

Pa upravo zbog te većine koja guta Informer, Kurir i ostala smeća ne čitaš novine, jer njihov sadržaj podilazi toj većini.

Slično je i sa ostalim medijima i njihovim sadržajem.

@astrodule

Ako tako razmišljamo (ne izopštavamo mišljenje većine), naše društvo će potonuti u izobilju neukusa, nesklada, novokopmponovane kulture koja ne vredi pet para. Veliki je zadatak promeniti svest kod ljudi (od čitalaca navedenog smeća koga si naveo, do onoga što nam nudi TV).

Svaki savesni građanin mora raditi na otrežnjenju većine a to su uglavnom mladi. Ako si to danas ti, JohnnyLee i još mnogo njih pa konačno i ja, onda postoji nada da ovo društvo prestane da srlja sve više i više ka dnu, već da se vrati u neki stadijum kada se umetnost doživljavala baš onako kako treba.

Nikoga ne treba da obeshrabri svoje učešće u velikom udelu jer, jedan po jedan čini grupu koja će dati dobar doprinos. Dobra namera se širi geometrijskom progresijom. Hoćemo li dozvoliti da nam deca konzumiraju šund? Složićeš se da nećemo. Mi smo odgovorni za to pa, ako je tako, hajde da nešto i učinimo, ne samo zbog bake na pijaci već zbog onih koji će ostati posle nas.

Omalovazavanje "bake sa pijace" je polazenje od toga da ona nikad ne moze imati svoj dozivljaj nekog dela moderne umetnosti, pa joj zato treba staviti grobljansku bistu, i da ona nije zena, osoba, nego "baka sa pijace". Tako se ne "menja svest', vec naprotiv, debelim djonom drzi u tom tv pink - rijaliti mulju. Uz sve to dodati nicim izazvan seksizam i ejdzizam iz pakosti..

Ako nista drugo, spomenik "strela" ne polazi od toga da je narod glup, vec polazi od toga da su svi u ovoj zemlji najobrazovaniji ljudi na svetu.

Hocete reci da uopste ne treba da imamo moderne spomenike i skulpture, jer ih svetina nece razumeti. Kakav provincijalizam. Hajde da srusimo sve moderne spomenike od '45 do danas..

Genralno, mislim da nije ni zaslužila da bude ovde na temi o Spomenicima. Ali kad je već tu...:
Srbljanovićeva je nezasluženo uzdignuta pa želim da je omalovažim kako bi se vratila u neutralnu nulu gde joj je mesto. Zapravo bake sa pijace koje nam prodaju zdravu hranu mnogo više cenim od te nesvrisishodne žene promašenog života. Ona je opasnija od Pinka jer za razliku od rialitija gde nemaš zabluda šta i koga gledaš, ona se lažno i kulturno predstavlja čime sakriva svoje fundamentalne mane i manipulativno navodi ljude (posebno mlade, tipa studenti itd) da misle da ona predstavlja "kulturu", pa joj neko mlad, odrastao u finoj porodici, neiskusan i nenaviknut na takve aždaje može i poverovati, što je je opasno, pa se mi moramo boriti da zaštitimo ranjive u ovom društvu od takvih. Mladim devojkama treba biti ideal da se udaju, imaju decu, zasnuju porodicu, budu radne i vredne, da ne budu ljubavnice, da ne budu sutra babe istripovane da su još devojke jer su kasno shvatile da su bile pogrešno usmerene i da im je život promašen ...zapravo sve suprotno što Srbljanovićka radi i predstavlja svojim životnom pojavom. Meni je žao što je ona promašena osoba, takvi ljudi su gubitak svih nas kao društva, pa time i moj lični gunitak, to nikome ne želim ali ne možemo dozvoliti da pacijenti budu terapeuti širokom auditorijumu.

O Boze, taman kad htedoh da napisem nesto "pametno" ;) , vidim da se diskusija svodi na 'lik i delo' Srbljanovicke...

Da o doticnoj imam pozitivno misljenje - nemam, al to nije bitno.
Neko ima, al ni to nije bitno.
Diskutujemo o izabranom delu. O tome koliko je ono dobro ili lose, dal je umetnost ili nije, dal je smisleno ili ne...
Probajmo da se drzimo toga, a ne prica o manama i kvalitetima pojedinih persona, kao i o rekla - kazala tumacenjima skorije proslosti

Bajaga - Ovo je Balkan - (Audio 2003): http://youtu.be/0EOJP3kUQms

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

glede strele, u sustini ona je spomenik nekom Djikiju i kao takvu je treba i posmatratii ne treba je mesati sa spomenikom Dr Zoranu Djindjicu koji ce biti podignut kada za to dodje vreme

strela sutra, ako im dozvolimo, moze biti i spomenik naseru oricu kao sto je do skora mogla biti spomenik ratku mladicu, samo prelepe plocu sa tekstom i prilagode trenutnim potrebama

tako ce svi biti zadovoljni i niko nece biti uvredjen.

Slažem se Laki. Problem je sto dosta tema podleže i političkoj kritici a ne samo urbanističkoj, gradjevinskoj,estetskoj...a vecina naseg naroda vise voli da filozofira i da politizuje svaku pricu od suštine iste. Dnevna politika je jako zanimljiva ali ne bi trebala većim delom da oduzima prostor na ovom forumu. Da li se svi slažemo da je Djindjić bio dobar političar, ne slažemo se. Da li se svi slažemo da niko ne sme da bude ubijen u ovoj državi, slažemo se. Spomenik je izabran. Valja ga komentarisati. O liku i delu Z.Djindjića se već naširoko pisalo svuda i svagda. A tema je spomenik.

Послато са Lenovo K53a48 уз помоћ Тапатока

CASTELBIANCO
Буди искрен,да се диже споменик Слободану Милошевићу или неком другом кога ти не волиш, да ли би онда само коментарисао изглед споменика, или би писао да ли опште заслужује да му се подигне.

@Avalon
Ja nisam poklonik lika i dela Zorana Djindjića niti Slobodana Miloševića. Da se razumemo tu ti i ja. Javno to kažem. Šta ćemo sad? :)
Ali branim pravo svake grupe ljudi koja demokratskim putem nešto želi da iskaže. Da li je licemerno od Vučića da mu baš on diže spomenik? Jeste. Da li se prećutno sa tim slaže većina bivših i sadašnjih "demokrata"? Slaže se. Da li je to ona politika koja u velikoj meri reprezentuje volju gradjana Srbije? Tačno je i to. Pitanje za tebe onda: Ko sam onda ja tu da osporavam postavljanje spomenika? Moje je samo da komentarišem estetiku, mesto postavljanja, izbor na konkursu itd. Da li je zaslužio da ima i bulevar i trg i spomenik i tribinu svake godine ? Po meni nije. Ali pominjem da sam ja manjina u tom mišljenju. A ja poštujem demokratiju i volju većine.

Послато са Lenovo K53a48 уз помоћ Тапатока

CASTELBIANCO
Нисам ни ја поклоник ни једног ни другог,него сам дао само пример.
По вашој логици, онда не би требао да коментаришем ни изглед споменика, ни место постављања ни избор конкурса јер је и то воља већине.Имам право да критикујем све,остали могу да се слажу са мном или не.

CASTELBIANCO
Зато што ме у овом случају више погодила политичка позадина подизање споменика овом криминалцу, а не изглед споменика.
Хтео сам ја да се укључим и у грађевински део форума,али ме једноставно одређени чланови страшно нервирају, па сам закључио да само џаба губим време.Можда се некада укључим на неку тему,али ће то бити веома ретко.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=488405#p488405:1soe74c5 je napisao(la):
Igor » Uto Okt 31, 2017 8:44 pm[/url]":1soe74c5]Jasno je da ovakva diskusija ne vodi nikuda tako da vas molim da se sa time prestane i da se vratimo temi. Svaki buduci post mimo teme ce biti obrisan.
U skladu sa ovime sam obrisao postove koji nisu bili u okviru teme.

Čudno je, toliko polemike oko spomenika Zoranu Đinđiću. Jedni su protiv, drugi za; nekima se strela dopada nekima ne dok treći ćute. Kako je moguće da se stvori takva euforija? Moj odgovor na to pitanje vrlo je jednostavan: spomenik je teški promašaj autora i kooautora istog i to isključivo iz estetskog ugla. Ono što je umetničkom oku drago a umetniku, u ovom slučaju vajaru, trebalo bi da bude osnovni cilj da narod njegovo delo prihvati bez obzira koliko se razume u umetnost. Konačno, spomenici se podižu da se makar većini dopadnu. O mišljenju ličnosti kome se podriže ne bih, dovoljno je Igor bio zapsolen.

Evo primera Titovog spomenika koji se nalazi u najlepšem delu Beograda i nikome nije palo na pamet da ga sruši, deportuje u rodnu mu Hrvatsku, Austriju ili gde već samo Bog zna, to su samo poretpostavke.

Hoću reći, srž problema je u izgledu spomenika i koliko on zaslužuje da se nazove spomenikom ili performansom da ne kažem karikaturom što NIKAKO ne bi smelo da se dopusti pa neka je autor i Bog Otac, a nije. Da se On pita, svi spomenici bi bili po volji naroda, lepi za oko i podsećanje na vreme koje je prošlo.

Vrlo je važno biti operzan kada su spomenici u pitanju i sačekati vreme da potvrdi opravdanost podizanja istog.

Tesko da se predlozeno resenje moze i nazvati spomenikom vec vise kao neka instalacija u prostoru. Pritom u pitanju je kranje bukvalan i suvise nametljiv pristup sa sve zvucnicima.

Upravo tako a to Beogradu nije potrebno. Ovlaš sam poslušala objašnjenje oko zvuka pa mi se čini da bi uz "spomenik" morali deliti i kratka uputstva za upotrebu istog (spomenika) :mrgreen:

Игоре, мислим да се решење које ће те спасити потребе да бришеш постове појединих чланова ББ-а састоји у отварању посебне теме на крају форума, са називом "Кафана", "Политичка арена" или "Парламент". Па да на миру може да се распише онај кога занима да бесконачно дебатује да ли је неко херој или издајник, морални светионик или криминалац, а да не загађује конкретне теме својим "мислима". На тај начин ћеш и себе ослободити потребе да доказујеш да ниси цензор. Мада је то за сваког правог БеоБилдовца неупитно.

@sizif

Podržavam tvoj predlog a i slično sam predložila u jednom (obrisanom) postu. Ljudi moraju ukrstiti mišljenja i po tom pitanju.

Vrh