Pa ne pogadja me uopste, nego opisujem trziste. Nije cak ni preterano okrenuto ka ovom projektu s obzirom da skoro svi maheri to rade. Pre bih rekao da vas pogadja bilo sta sto nije pozitivno prokomentarisano na stranu ovog projekta, i imate potrebu da ga branite, sto je i potpuno razumljivo. I ja sam razmisljam o ovoj lokaciji.
Napisali ste "šokantno", pa sam zato pomislio da se odnosi samo na ovaj projekat. A slažemo se da skoro svi to rade, kao što ste napisali u drugoj poruci. Naravno da se to ne dopada nikome od nas, koji situaciju posmatramo iz pozicije potencijalnog kupca. Ali je tako kako je.
Nemam ništa posebno ni pozitivno ni negativno da komentarišem o ovom projektu, jer se iz mog ugla ne razlikuje mnogo od ostalih. Jedina novina koju sam primetio je da su počeli sa reklamom i rezervacijama, a nemaju ni dozvolu ni ceo projekat ni detalje ni precizan rok za početak. Samo lepe sličice. Što je negativno, bez dileme.
Zašto ljudi plaćaju rezervaciju u takvoj fazi i sa svim neodostacima i nelogičnostima? Zato što, poučeni prethodnim iskustvom na skoro svim sličnim projektima, očekuju da je na početku cena najniža i da će vremenom (sa dobijanjem dozvola i odmicanjem radova) samo rasti. Za sada deluje da su u pravu (u novembru je cena bila 3.500, a sada 3.700), ako su tačne cene koje je neko ovde izneo. I zato što očekuju da će se projekat završiti, kao što su se i svi drugi završili. I zato što očekuju da nivo kvaliteta bude bar prosečan, jer je ovo prva faza od nekoliko, pa investitor ima interes da sve bude ok, makar zbog dalje prodaje.
A možda se i ispostavi da ovo bude prvi projekat u Beogradu na kom ljudi koji su među prvima investirali na kraju budu na gubitku. Ko zna, sve je moguće.
Za stanje na nekom tržištu, pa i tržištu nekretnina, odgovornost imaju dva činioca: prodavci i kupci. Kad kupci masovno odustanu od nekog projekta to će značiti da su prodavci (ili investitori) prešli granicu, pa će se verovatno korigovati. Možda to bude i ovaj projekat, videćemo.