Šta je novo?

Seča 500 stabala - drvored u Bulevaru Revolucije

Stare platane niko neće
M. L. JANKOVIĆ | 05. oktobar 2010. 21:08 | Komentara: 0
Posečena stabla iz Bulevara kralja Aleksandra, uprkos dva pokušaja, još nisu dobila nove vlasnike. Trupci trule u rasadniku. "Zelenilo" spušta cenu. Uskoro nova licitacija

bgd---trupci-platana.jpg

SRODNE VESTI

Stižu platani od 759 evra
Platani stižu sa severa
Tramvaji otvorili Bulevar
Trotoari kao parkiralište
Platani u poslednji čas
DRVORED iz Bulevara kralja Aleksandra, koji je isečen u martu ove godine, još truli u rasadniku "Zelenila Beograd". I posle dve javne licitacije i mnogobrojnih oglašavanja u medijima, nije se javio nijedan zainteresovani kupac za 287 kubika drveta! Nakon poslednjeg neuspelog pokušala, cena je spuštena za čak 300.000 dinara.

Uz sadnice cveća i četinara u rasadniku "Zelenila" na Bežanijskoj kosi, već sedam meseci, stoje isečeni platani iz Bulevara. Na debla su, izgleda, zaboravili i svi potencijalni kupci. Tako, na adresu nadležnog preduzeća, dosad, nije stigla ni jedna ponuda.
APEL "NOVOSTI"
DEO drvoreda, 254 prostorna metra granja, koji je predviđen za ogrev socijalno ugroženih porodica, škola i drugih ustanova, smešten je u Bulevaru vojvode Mišića na Topčideru. Skladište je tamo znatno manje, pa može da primi deblje grane i panjeve, koji će poslužiti za grejanje. Nadležni iz "Zelenila" najavljuju da će drva za ogrev prvo dobiti romske porodice koje su u teškoj finansijskoj situaciji.
Redakcija "Večernjih novosti" apeluje na "Zelenilo Beograd" da ukoliko propadne i treći pokušaj prodaje 287 kubika, pokloni isečeno drveće u humanitarne svrhe.

- Pokrenuli smo proceduru prodaje drvne mase "starih" platana prvi put još početkom agvusta ove godine - kaže Gordana Miljojković iz JKP "Zelenilo Beograd". - Ipak, iako je dva puta bio raspisan javni oglas o prodaji, do sada nije bilo zainteresovanih za kupovinu.

Stručna komisija zadužena za prodaju isečenog drveća, objašnjava Miljojkovićeva, prvi oglas objavila je 5. avgusta. Ukupna količina drvne mase je procenjena na 287,41 kubika i ponuđena kupcima za ukupno 1.086.277 dinara, uključujući i PDV. Međutim, niko se nije javio za kupovinu u prvom licitacionom krugu.

- Nakon neuspele prodaje, Komisija je umanjila cenu za 20 odsto, pa je druga licitacija objavljena 15. septembra - dodaju iz "Zelenila". - Kako ni u tom drugom krugu nije bilo zainteresovanih, cena celuloznog drveta spuštena je na cenu ogrevnog drveta druge klase. Na narednoj prodaji, platani će biti ponuđeni za 754.589 dinara.

Treći licitacioni krug, na kojem se trupci nude kao drvo mnogo manjeg kvaliteta od prvobitnog i za čak 331.688 dinara niže, biće objavljen u narednih deset dana.

http://novosti.rs/vesti/beograd.74.html:302691-Stare-platane-niko-nece

Ali je bitno da je grad posegao za dobrociniteljima, jer ``nema para``.

zasto grad uopste pokusava da proda ovu gradju umesto da sve pokloni finansijski ugrozeni???? zar su mu toliko potrebne pare od tih kubika?!?

Verujem da novac ide gradskom zelenilu,a ako se da primetiti zelenilo nema novca da rekonstruise ni tasmajdan ni pionirski park(bez obzira sto kazu da imaju novac),a ne secam se gde su zadnji put sadili drvored.

Sto neiskoriste drvo za parkovske klupe i ostali mobilijar :rolleyes:

Pa nece da ne ispadne da sekose zbog toga,hoce da se lise dokaza,na kraju ce i dzabe da daju,Vidis da novosti kazu da daju za ogrev drvece...

Pocela je propaganda,zelenilo dar za bulevar,7 platana.A to sto ih isekose 350 nikom nista...Hvala im

dsc05193i.jpg

Zadnji platan od Vukovog Spomenika do ulice Milosa Zecevica(nije pokojni 198).

dsc05200p.jpg

Za to vreme DS stavlja plakate jasne poruke "vredne ruke" drvoseca i lopova.

dsc05206b.jpg

A i lepe po svim ulazima u kraju,cak su lepili i na vrata jaslica,smeju li uopste da lepe na vrtice,skole i.td???

dsc05210k.jpg

Aha, sad znaci i zvanicno mogu da se prodaju? Zar nisu pre par nedelja zvanicno bile trule? :laugh:

Четвртак, 07. октобар 2010.
1414248_platani_v.jpg

У току набавка платана из Белгије

Стручна екипа ЈКП „Зеленило Београд” и Шумарског факултета налази се у расаднику компаније „Арбор” у Белгији, где је у току одабир платана за садњу у Булевару краља Александра, а тим поводом у емисији „Београде, добар дан” на телевизији „Студио Б” гостовао је Радован Драшкић, директор „Зеленила”.

– У расаднику „Арбора”, из којег смо купили саднице налази се професор Шумарског факултета Михајло Грбић, који је био председник комисије и наш инжењер, који бирају саднице које ће бити сађене у Булевару. Обележава се свако стабло према утврђеним критеријума и на основу стручног мишљења професора Грбића који је на лицу места – рекао је Радован Драшкић, директор ЈКП „Зеленило Београд”, гостујући у емисији „Београде, добар дан” на телевизији „Студио Б”.

У телефонском јављању из Брисела Михајло Грбић, професор Шумарског факултета рекао је да је екипа тренутно на половини посла и да у овом процесу има мањих измена које иду у прилог квалитету самих садница.

– Већина садница које бирамо биле су припремљене за садњу у булеварима Париза. Њихова висина стабла до крошње је три и по до четири метра, а укупна око осам метара, што значи да су погодна и за „тежи” саобраћај, какав је у Булевару краља Александра. Смањена количина лисне масе у круни је гаранција да њихов раст неће бити сувише брз, што је добра особина за дрворедну садницу. Поред тога, саме саднице неће морати често да се орезују јер им је круна у самом расаднику већ редукована. Стабла бирамо према декоративности, затим висинометром меримо важне карактеристике, попут чистоће од грана, укупну висину, обим стабла на висини од једног метра и друге елементе. Укратко, трудимо се да одаберемо најбоље од доброг. Када се одабир заврши, прва два камиона би требало да крену 17. октобра, а сутрадан, 18. октобра, уколико временски услови дозволе би требало почети са садњом – рекао је у телефонском јављању из Брисела Михајло Грбић, професор Шумарског факултета.

Говорећи о случају да временски услови у том периоду буду неповољни за садњу, Радован Драшкић, директор „Зеленила” је казао да је обезбеђена резервна локација на врху Булевара, где би стабла била депонована, до тренутка када временски услови за садњу буду побољшани.

– Посао је технолошки веома компликован и није никада рађен у овом делу Европе. Током садње дневно ће се затварати по 200 метара улице, а једна екипа ће дан раније „ослобађати” касете, односно места где се сада налазе кочићи. Биће предузете све мере да стабла након садње остану стабилна и отпорна на ударе кошаве. Систем за наводњавање је већ постављен, што ће нам омогућити да будемо сигурнији на пролеће, како би имали што мањи проценат стабала која се неће „примити”, са чиме такође треба рачунати. Због тога купујемо 450 стабала, 415 ће бити засађено, а преосталих 35 ћемо чувати у расаднику за евентуалну замену.

Драшкић је рекао да је постигнута цена 341.000 евра са транспортом до Београда, повољнија од очекиване.

– После царина и ПДВ-а, стабла ће коштати мало више од 1.000 евра, што је велика уштеда и значајна помоћ грађана Београда. На овај начин „Зеленило” ће моћи више средстава да уложи у обнову зелених површина – рекао је Драшкић, замоливши Београђане да у првим данима садње имају стрпљења, јер се ради о послу који захтева велику пажњу.

PLATANI NA BULEVARU SLEDEĆE NEDELJE
Dnevno će saditi od 15 do 20 stabala

L. Gedošević | 11. 10. 2010. - 00:02h | Foto: J. Vučetić | Komentara: 0
Sadnja platana u Bulevaru kralja Aleksandra počeće sledeće nedelje, najverovatnije u ponedeljak 18. oktobra. Planirano je da se dnevno posadi od 15 do 20 sadnica, što znači da će kompletan drvored od 415 novih stabala biti zasađen, prema procenama, za 25 dana.

Sadnja počinje sledećeg ponedeljka
Tim stručnjaka Šumarskog fakulteta i JKP “Zelenilo Beograd” pre nekoliko dana vratio se iz Belgije, gde je odabrao stabla koja će biti zasađena u najdužoj ulici u prestonici. Platani bi u Beograd trebalo da stignu u nedelju uveče (17. oktobra).

- Sadnice bi trebalo da stignu tokom vikenda, a sadnja je planirana za početak sledeće nedelje. Stabla će stizati onako kako sadnja bude odmicala, a ne odjednom, a šleperi će ih dovoziti direktno na Bulevar. Na ovaj način ćemo uspeti da bolje sačuvamo busene - kaže za “Blic” Radovan Draškić, direktor JKP “Zelenilo Beograd”.

Prema njegovim rečima, stučnjaci koji su boravili u rasadniku u Belgiji, odakle će platani biti i nabavljeni, tamo su na licu mesta uvežbavali način na koji će se sadnja odvijati u Bulevaru, i njihova procena je da će dnevno moći da se zasadi do 18 stabala platana.

- Mi smo formirali ekipe koje će se baviti ovim poslom, ali i obezbedili mehanizaciju koja će biti neophodna s obzirom na to da jedno stablo teži i do 1,5 tonu. Tokom sadnje planirano je da se zatvara po 200 metara ulice, ali samo po jedna traka, jer će šleperi i dizalice morati da priđu do mesta za sadnju - objašnjava Draškić.

Kompletan drvored na Bulevaru kralja Aleksandra imaće ukupno 483 stabla (za 60 više od prethodnog), a sadnice će stići iz belgijskog rasadnika “Arbor”, koji je kao najpovoljniji ponuđač izabran na tenderu. Ovaj rasadnik ponudio je za 450 platana cenu od 341.450 evra, u koju su uključeni prevoz i isporuka. Uključujući carinu i PDV, jedno stablo će koštati malo više od 1.000 evra.

Nove sadnice koje će sledeće nedelje biti zasađene u Bulevaru kralja Aleksandra su „školovane”, presađivane pet-šest puta, i starosti oko 18 godina. Visine su oko osam metara, prečnika 15 centimetara, a račvaju se na visini od 2,70 do tri metra. Od ukupno 450 platana, 415 će biti zasađeno u Bulevaru, dok će 35 biti rezerva za slučaj da se neki od njih ne primi. Nove sadnice platana imaće i takozvanu „betonsku kragnu”, koja će omogućiti da koren ide isključivo u dubinu.

Inače, novac za kupovinu platana obezbedili su donatori (domaće kompanije i pojedinci), koji su za jedno stablo izdvajali po 1.000 evra. Svaka nova sadnica imaće pločice na kojima će pisati ime i poruke koje će osmisliti donatori, a njihovu izradu finansira JKP „Zelenilo Beograd”.

Sadnice od osam metara
Prosečna starost platana je oko 18 godina. Sve sadnice su visine oko osam metara, i prečnika oko 15 centimetara. Krošnja im se račva na visini od oko tri metra, dok je prosečna širina krune oko četiri metra.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/211332/Dnevno-ce-saditi-od-15-do-20-stabala

Zbunjen sam ovom vescu

Platan sa Tošetovim imenom

A. N. | 12. 10. 2010. - 00:02h | Foto: G. Srdanov | Komentara: 2
Internacionalni fan klub „Toše Proeski“ tokom ovog meseca nizom akcija obeležiće treću godišnjicu smrti popularnog pevača, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. kod Nove Gradiške u Hrvatskoj.

Obeležavanje tri godine bez Tošeta Proeskog
- Znajući koliko je Toše voleo prirodu i bio vrlo svestan potrebe da se ona sačuva, odlučili smo da u njegovo ime budemo jedan od donatora akcije sadnje 483 platana „Dar za Bulevar - Znak da volimo Beograd“ u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu. Svako stablo će biti obeleženo pločicom sa imenom donatora. Platan je stogodišnje drvo i ono će umesto nas, nakon mnogo godina, biti čuvar uspomene na Tošeta Proeskog. Takođe, već treću godinu organizujemo humanitarne akcije pod nazivom „Tošetov most ljubavi“ u svim državama bivše Jugoslavije i u Bugarskoj. Na dan 16. oktobra u gradovima širom Evrope gde ima naših članova organizujemo služenje liturgije/mise pod nazivom „Milion srca, jedna molitva“. U Beogradu će liturgija biti služena u 18.30 časova u crkvi Sveti Sava - navodi se u saopštenju fan kluba „Toše Proeski“.

http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/211464/Platan-sa-Tosetovim-imenom

Danas sam imao razgovor sa gospodjom koja je pejzazni arhitekta i u ime zelenila beograd je potpisala projekat "rekonstrukcije"(citaj sece) drvoreda u Bulevaru Revolucije.U pitanju je Milanka Tubic.

Na pitanje oko sece platana njen odgvor je bio citiram "Ako ste bili u Bulevaru,mogli bi ste videti da je to moralo da se radi zbog infrastrukture,da li ste videli koliko je infrastrukture zamenjeno,i toplovod,i struja,i vodovod.Nece biti vise partaja vec 6-spratnica.I da bi i onako drvece bilo seceno za najvise 10 godina,zamislite kako bi izgledalo i koliko bi kostalo da tada kopaju bulevar".Na sta sam odgovorio da mi je to jasno ali ne volim da mene i javnost prave budalom time sto vicu sve u 16 zelenilo,kradonacelnik i ovaj pajac u zelenilu da je drvece trulo i da ceka odgovarajuci momenat i da nekog ubije sa predumisljajem vec su trebali reci da je sad jeftinije sad to uraditi zbog infrastrukture.

A njen odgovor je bio"Duvaju jaki vetrovi,pre neku godinu je drvo u xyz ulici(valjda negde na Vozdovcu) povredilo nekog prolaznika i tesko ga povredilo,i onda svi krive zelenilo sto nije iseklo drvo na vreme pa ih tuze.Moj odgovor je bio da mi je jasno to,ali to sigurno nije bio platan vec neka lipa,javor ili neko slicno drvo koje uvek pada kada duva jak vetar.

Onda rece da drvece u drvoredu se drugacije tretira nego u sumi aludirajuci na Zvezdarsku sumu jer sam se predstavio pre razgovora i rekao da sam iz udruzenja Zastitimo Zvezdarsku Sumu.Nastavila je "Drvece u drvoredu nije kao u sumi,mora prvo da zadovolji estetsku ulogu pa tek onda ekolosku".

Krenuo sam da joj odgovorim,ali me je prekinula i nastavila "Dobar deo platana je bio truo i morao je biti secen".Pitah koji deo?Rece oko 40%.Samo sam se nasmejao i rekao da sam bio u Bulevaru od prvog dana i da sam citao elaborat sumarskog fakulteta u kome se vidi da je najvise 10% drveca bilo za secu.

Poslednji pokusaj vadjenja moje sagovornice "Da...Drvoredi u Beogradu su stari 50,60,70 godina,na zalasku zivota su,moramo ih menjati,nema nam druge,Platane koje ce da sade u Bulevaru su dobri i odgovarajuci,imace funkciju drvoreda za 10 godina".

Nisam je udostojio odgovora i samo sam pitao sta ce sledece da secu?Dobih odgovor da ima vec projekat 27,marta,dzorda vasingtona i kraljice marije ali da sve zavisi od urbanista.Otprilike mi je rekla da to nece raditi sledece vec ulice bez drvoreda(hint Ruzveltova i Vojvode Stepe ko sto Djile rece).

Eto,to je otprilike bio moj razgovor,zalim sto nisam bio agresivniji i sto nisam pominjao platan 198,gospodja je bila korektna,ali mi se smucilo kad shvatih da pezajzni arhitekta koji bi trebao da se brine o drvecu samo razmislja o ekonomskom faktoru i instrafstrukturi a ne svom poslu!

Daj boze 2012-3 kada udare na Kraljice Marije,27 marta,Dzordza Vasingtona se bolje organizujemo i razbucamo tu bagru i sprecimo secu!

и одакле је пренесен овај несрећно-имбецилни текст?

A sta ce da zasade u Ruzveltovoj i Stepinoj, naravno nista, sem bandera zalivenih betonom, kao sto ni u jednoj ulici gde nije bilo drvoreda nisu rekonstrukcijom predvideli uspostavljanje drvoreda.

barrcode11":mmre4tmv je napisao(la):
и одакле је пренесен овај несрећно-имбецилни текст?
Iz realnosti,ja sam ga napisao,licno sam pricao sa tom gospodjom.Da sam ga preneo odnekud postavio bih izvor

Zaboravio sam pomenuti i da je svako drvo koje ima veci nagib stabla od 20 stepeni zrelo za secu jer spada u opasno drvece po tumacenju drvoseca iz Zelenila.

@glas prirode U Vojvode Stepe nece biti drvoreda dok ce u Ruzveltovoj biti,tako stoji u planu rekonstrukcije,formiranje zelenog pojasa i travnjaka uz ulicu i sirenje trotoara pogotovu sa leve strane gledano od Vuka ka groblju.100% ce se raditi rekonstrukcija Ruzveltove ulice sledece godine da bi ispalo kako drvosece umeju i da sade drvece gde ga nije bilo...Taman pred izbore da pokusaju da operu ovu sramotu koju napravise drvocidom...

Primetio sam danas da u ulici Cara Dusana ima puno platana koji su zaista u losem stanju,puno ih ima otvorene rane(kratere),na jednom cak rastu neke pecurke na visini od 3.5-4 metara.Stoji da je drvored u mnogo losijem stanju nego u Bulevaru,ali opet nije ceo za secu,ovaj put se mora organizovati javna diskusija sa gradjanima.

vucko":3qzopw0c je napisao(la):
[Zaboravio sam pomenuti i da je svako drvo koje ima veci nagib stabla od 20 stepeni zrelo za secu jer spada u opasno drvece po tumacenju drvoseca iz Zelenila.
To znaci da ce svi platani preko puta etf-a da se seku. Jer su svi ``nageti``.

Elaborat o stanju drvoreda u Bulevaru Revolucije radjen 2008. godine kaze da se mora menjati ceo drvored od trga Nikole Pasica do Batutove u roku od 10 godina,dakle do tada ce ih secnuti sigurno...

Evo slike iz propagande blica danas,da podsetim to je prvi platan koji je posecen i kome nadjose trulu granu dok ono stablo sto je kaobajagi bilo trulo je namestaljka...

14170_platani01-beta-vladimir-milovanovic_f.jpg

vucko":3au6xpz4 je napisao(la):
Ovako ce igledati,mnogo su manji nego sto su nas lozili u pricama i onim pamfletima,evo i prateceg teksta koji je da povratis

http://www.beograd.rs/beoinfo/1415788_sadnja_platana_v.jpg

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1415721
Неће овако изгледати, јер ово није платан, већ јасен. Нити ће младо дрвеће бити "много мање него што су нас ложили" . Рекли су да ће бити високо од 8 до 10 метара, пречника стабла од 12 до 15 центиметара, са крошњом пречника 3-4 метра која почиње да се грана изнад 3 метра висине. Ово на слици не одступа драстично од онога што је најављено. Служи да би се стекла представа како ће се вршити садња.

Hvala na ispravci,izvinjavam se,nisam procitao tekst uopste osim sto sam video sliku i naslov.Hvala sizife

Sadnja pocinje u utorak dakle,bice bulevar najzad kompletan mesec dana posle toga kada se zasadi i zadnji :kk:

U utorak sade platane od batutove do cvetka,ovako ce izgledati kaseta(ne i drvece).Zanimljivo je da covek u zelenoj jakni(jedini koji nije u prsluku) je potpisao peticiju da se spase platan 198,a ucestvovao je kao radnik zelenila u seci platana.kad nadjem njegovu sliku postavicu je.

sadnja3.jpg

POPLAVA NA BULEVARU ZBOG NEMARA
Probušili cev dok su kopali rupu za platan

M. Tašković - D. Milićević | 18. 10. 2010. - 00:02h | Foto: Ž. Šafar | Komentara: 0
Prvog dana radova na pripremi terena za postavljanje sadnica platana u Bulevaru kralja Aleksandra radnici „Gradskog zelenila“ juče su oko 12 sati greškom presekli plastičnu vodovodnu cev kod broja 199 zbog čega stanari nekoliko sati nisu imali vodu. Velika količina vode slivala se duž Bulevara sve do Ulice Dimitrija Tucovića, a u JP „Gradsko zelenilo“ ističu da preostalih više od 400 kaseta za sadnice neće kopati bagerom, već isključivo ručno.

82663_bgd21bulevarpukoooofotozsafar_f.jpg

Za sugrađane najinteresantniji i najneophodniji deo ulepšavanja Bulevara kralja Aleksandra počeo je velikom greškom radnika „Zelenila“. Tek što su iskopali nekoliko rupa duž saobraćajnice oni su nespretno kašikom bagera zakačili i probušili plastičnu poprečnu vodovodnu cev koja se nalazila na ivici kasete predviđene za postavljanje sadnica. Velika količina vode počela je da se izliva iz zemlje pa su radnici morali da postave blokove asfalta kako bujica ne bi zahvatila veći deo trotoara i otišla čak do zgrade.

- Cev se nalazila na svega 60 centimetara ispod zemlje iako su nam izvođači radova na rekonstrukciji Bulevara garantovali da je instalacija postavljena na dubini većoj od metar i po - pravdali su se radnici „Zelenila“.

Gotovo da nije bilo prolaznika koji je bio ravnodušan prema prizoru koji je zatekao, a većina stanara je izašla iz zgrade.

- Nije mi jasno kako nisu znali da u rupi postoji cev kad se u svakoj iskopanoj kaseti ona vidi sa strane. Da li to znači da ćemo posle svakog kopanja rupe mi ostajati bez vode zbog nemarnosti radnika - pitali su se stanari koji su skoro tri sata bili bez vode dok radnici „Vodovoda i kanalizacije“ nisu otklonili kvar.
U JP „Gradsko zelenilo“ ističu da će novonastala situacija dovesti do promene načina izvođenja radova, ali da to neće uticati na njihovu dinamiku.

- Kako se gotovo u svakoj rupi nalazi ta poprečna plastična vodovodna cev nećemo više rizikovati i raditi sa bagerom, već isključivo sa lopatama i ručno. Umesto dosadašnjih 50 radnika na terenu ćemo imati 30 ljudi više tako da ćemo planirane radove svakako završiti do sutra kada ćemo postaviti prvih 15 sadnica platana - objašnjava Radovan Draškić, direktor „Gradskod zelenila“.

Sva stabla za mesec dana
U „Gradskom zelenilu“ planiraju da čitav posao sadnje ukupno 415 sadnica platana završe za mesec dana.
- Pošto će svakog dana u Bulevar dolaziti dva kamiona sa sadnicama zatvaraćemo po 200 metara saobraćajne trake koja se nalazi uz trotoar gde postavljamo sadnice- ističe Draškić.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/212473/Probusili-cev-dok-su-kopali-rupu-za-platan

Ajooj...

A šta će da rade sa cevima kad koren drveta počne da raste? Da neće cev da zakači?

Poenta priče je da ne zna čovek na koga da se ljuti, jer se ne zna ko je veći debil :mad:

Vrh