Šta je novo?

Savski trg

realno, najbolje od slobodana maldinija, ostalo sve grobljanski kich
 
I meni se Maldinijevo resenje dopada ali ga nekako stavljam van konkurencije. Najhrabrije je i najbolje bi leglo na velikom trgu (poput viljuske koju je odradio Zidar), ali je tema ipak spomenik Stefanu Nemanji. Mozda bi dobro bilo neko vise impresionisticko resenje, poput Rodena. U sv slucaju pobednicki rad mi se ic ne dopada. Veisanov rad je po meni dosta jaci od ostalih (postament mi se ne dopada). Begicev mi izgleda kao spomenik zrtvama nekog masakra, Tripkovic mi je nekako ocajan-patetican, Ivanovicev vise lici na nekog germanskog ratnika itd
 
2004_130_22244_1-P.jpg


Enough said
:laugh:
 
Nemam pojma sta simbolizuje, ne mora nista, forma je lepa.
 
Mozda je "zaokruzena" drzavnost u vrtlogu turbulentnog vremena XII i XIII veka, krv, jer su drzave formirane macem i prolivanjem iste... to mi je prva asocijacija.

Autor je arhitekta, nije vajar. Sumnjam da bi se upustio u izradu tipa resenja kakva su predlozili ostali ucesnici koji su vajari po profesiji.
 
Могао би тај модерни споменик лепо да легне негде код новог БАСа, да се оплемени простор уметничким инсталацијама.
 
Тражи се решење за нови Савски трг

За уређење јавног простора испред некадашње Железничке станице расписан урбанистичко-архитектонски конкурс

ако ће изгледати нови Савски трг, јавни простор испред здања некадашње Главне железничке станице и сквер на углу Карађорђеве и Травничке улице биће познато 31. јануара следеће године.

Тада ће петочлани жири јуче расписаног урбанистичко-архитектонског конкурса за тај део Савамале објавити резултате, а победничко идејно решење биће основ за израду урбанистичко-техничке и пројектне документације за уређење и изградњу у том делу „Београда на води”.

Од учесника јавног надметања тражи се да будући трг предвиде као пешачку и зелену површину на којој ће сместити споменик утемељивачу српске државности Стефану Немањи тако да он буде видљив из Немањине и Савске улице.

Саобраћај ће функционисати по ободу будуће полукружне раскрснице јер се укида постојећи правац Савске улице испред зграде Железничке станице и усмерава по ободу трга ка Немањиној улици. Предвиђено је, пише у програму конкурса, увођење бициклистичке стазе у зони новог Савског трга.

Аутобуска окретница и спомен-обележје жртвама рата и браниоцима отаџбине 1990–1999. планирани су за измештање.

Здања попут зграде бивше Железничке станице, Поште, Болнице „Свети Сава”, Дома инвалида и некадашњег хотела „Петроград”, данас „Белгрејд сити хотел”, задржавају се, а некима од њих биће промењена намена.

За зграду Железничке станице, споменик културе од великог значаја за Србију, на пролеће следеће године град ће, најављује градски урбаниста Милутин Фолић, расписати конкурс са задатком да се трансформише у објекат за културне садржаје.
– Према плану „Београда на води” бивша Главна железничка станица биће претворена у музеј, а иза ње планирана је изградња галерије – истиче Фолић.

Поште би могла да постане објекат културе, образовања, државне управе па чак и да промени намену у комерцијалну и да јој се евентуално врате првобитни китњасти елементи који су красили њену фасаду пре Другог светског рата када је важила за једно од најлепших престоничких здања.

http://www.politika.rs/scc/clanak/41620 ... Savski-trg
 
Volim ja Beogradske konkurse, ali ziri malo manje voli mene.

Kako odoliti konkursu za Savski trg :kafa:

Edit: jel ima neko mozda 3D model zeleznicke stanice i okolnih zgrada?
 
па чек мало, ти си већ једном представио једно решење за Савски трг. пошаљи то
 
Situacija se malo promenila od tada, ukinuta je pruga, zamisljen je spomenik, sagradjene krmace...
Ima prostora da se projekat dodatno razradi.
 
Aко је железничка пруга у потпуности отписана, ја сам да се направи око зграде ГЖС кружни ток као у Јовиновим плановима.
 
Evo ja se malo pozabavio u paintu. Mogli bi prosto da izmeste saobraćajnicu da ne seče trg u dva dela nego da bude jedna celina koju kola obilaze.
Okretnica tramvaja bi se takodje izmestila sa trga.
G7YuMcp.png
 
Samo prelistati temu polozaj sina i ulice davno vec kacen
 
Ja bih pomerio i tram saobracaj da prati polukruzno novi tok saobracaja...ovako ce tram seci slobodnu povrsinu ako ostane ista trasa...to mi nikako nema logike...pesaci ce stalno morati da paze da ih ne "opali" tram dok setaju novim trgom.
 
Pa zar nisu rekli ljudi, što ovde što u javnosti, da hoće trg sa tramvajem kroz sredinu... ?

Mislim meni svejedno, nego znam da je bilo priče baš o tome. Sa sve renderima i predlozima.
 
Zek nikako tramvaj na obod onda ce se izgubiti prednost tramvaja ovako se eliminise losa tacka za tramvaje a pjesaci navicice se kao i u mnogim drugim gradovima sirom svijeta
 
Нема разлога да трамваји иду по сред трга. Далеко је боље решење да и они иду полукружном улицом са другим возилима, средином те улице. Уколико би ишли као сада морали би да стају два пута на малом растојању. Први пут на углу Немањине и полукружне улице и други пут пре скретања у Савску ул. И видљивост скулптуре би била нарушавана, као сада водоскок на Славији, проласцима и заустављањима трамваја, који још повремено праве излете тамо где им није место...
 
Znajući naše (ovaj put ne mislim to na pogrdan način) verovatno će se na kraju i opredeliti za varijantu gde će šine pratiti kolovoz.
 
Mislim da ce ici jeftinjom varijantom da sine ostanu gdje jesu ...
 
Vrh