Аполон
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 10.10.2020.
- Pohvaljen
- 1.417
Нисам тврдио да не треба бити дискусије, а још мање похвалио то што организују бесмислени конкурси, на које се бацају озбиљна средства, а на крају све буде онако како неко од у-све-мешајућих нам неупућених главешина одлучи, тако да не знам која је тачно сврха овог коментара.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=812281#p812281:27l2fabw je napisao(la):daors » Пон Јан 11, 2021 3:04 pm[/url]":27l2fabw]
Zamislite, da je bilo "agore" povodom podizanja i izbora rešenja za spomenik Stefanu Nemanji, pa da ste vi mogli da iznesete navedene stavove, možda bista ne bi bila datih gabarita, možda figura ne bi bila nakrivljena, a postament bi izgledao drugačije. Ali ozbiljna rasprava nije dozvoljena, i to je ono što je moja polazna zamerka. Kada se spomenik podiže u maniru kako su latinoameričke hunte dizale biste zaslužnim gneralima, onda krajnje rešenje izaziva bujicu kritika i neslaganja. A pomeranje rokova oko otvaranja trga i menjanje projekta "u hodu" je lakrdija koja pojačava ukupni utisak u vezi sa realizacijom celog porjekta.
Јесте да цитирате мене, али и прича о „данас преовлађујућа пракса” је посве спорна. Шта, тачно, имају заједничко, колосални кипови будистичких и хиндуистичких идола, овај споменик Стефану Немањи, и бројни други подигнути у протеклих двадесетак година? Мало тога. Њихова шароликост указује на то да нема јасно дефинисаног савременог стила.Što se mene tiče, voleo bih da je spomenik Stefanu Nemanji realizovan u "danas preovlađujućoj praksi", no to je moj, za sve druge neobavezujući sud. Inače, simpatičan mi je apel da je "krajnje vreme" da se oslobodim prokazanih ideja i da počnem da razmišljam slobodnije. Argumenti koje ste upotrebili, niste bili ubedljivi. No, zar nije bogatstvo da mislimo različito. Istovremeno, zar nije šteta što naša zapažanja, misli i polemiku neće čuti oni koji "podižu ovaj spomenik" u ime svih nas.
Ваше је право да мислите у складу са сопственим убеђењима, али не глумимо као да поборници апстрактног вајарства, које су деценијама водили главну реч у нашој земљи, и који су одгвоорни за то што нам већина споменика из тог периода личи на полуотопљене санте леда, поседују икакве валидне аргументе.
Ви сте тај који је прихватио њихове тврдње, и заузео крајње искључиво став, који оспорава естетску вредност стиловима који се не уклапају у „21. век”, каквим га замишљате. Мени, пак, не смета ништа што је у границама естетски и друштвено прихватљивог, и просто сам реаговао против те искључивости.