Šta je novo?

Savski trg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=767913#p767913:1bl6u9si je napisao(la):
Gazi Bengazi » 21 Avg 2020 06:20[/url]":1bl6u9si]Skiptar je od pocetka predvidjen da bude ispod u "rupi" i osvetljen iznutra. Lepo se vidi u preseku spomenika. Na 0.85 bi trebalo staklo da bude.

file.php
Da li će biti moguće prići skiptru i dodirnuti ga?

Vesić: Lažna srpska elita protiv spomenika Stefanu Nemanji

Kako se spomenik Stefanu Nemanji podiže na Savskom trgu tako je sve veća hajka na njega, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da ga ne čudi hajka koja se vodi protiv spomenika Stefanu Nemanji, jer, kako kaže, lažna srpska elita ne može da oprosti Aleksandru Vučiću što podiže spomenik rodonočelniku srpske srednjovekovne države.

Taj spomenik je sada nova tema društvenih mreža, raznih peticija, pa je Stefan Nemanja doživeo da ga u Srbiji napadaju kao da je bio najgori neprijatelj svog naroda, ističe Vesić.

Vesić je, gostujući na Studiju B, naveo da se u hajku uključio i reditelj Goran Marković u autorskom tekstu na sajtu Peščanik, čije su autorke, kako navodi Vesić, 2003. godine učestvovale u hajci i satanizaciji Zorana Ðindića.

On je rekao da Marković, koji je bio član žirija za izbor scenarija za seriju Nemanjići, koja je, kaže, prema mišljenju kritike i publike doživela debakl, sada napada Kusturicu zbog spomenika Stefanu Nemanji.

„Kako Marković vidi Nemanjiće mogli smo da vidimo u toj seriji. Potrošili su milione evra građana kako bi Nemanjiće prikazali kao uličare ili kako bismo gledali scenu u kojoj Rastko Nemanjić postaje monah ispod ikone Svetog Save… Tako izgleda Markovićevo poznavanje Nemanjića“, rekao je Vesić, a navodi se u saopštenju.

Dodao je da bi, kada bi se Marković pitao, sudeći po seriji, spomenik Stefanu Nemanji predstavljao pijanicu, „jer tako vidi i Nemanju, i Srbiju“.

Vesić je naveo da je Marković pozivao zaposlene u kulturi da napuste svoje ustanove i da ne pruže ruku naprednjacima, dok, kaže, u isto vreme radi na RTS i „prima milione snimajući serije i filmove“.

„Danas Marković priča o kulturi, a ćutao je godinama dok su bili zatvoreni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti“, konstatovao je Vučić.

Dodao je da je napad Markovića na spomenik Stefanu Nemanji ideološki.

„Srbija koja slavi svoje velike vladare, koja je ponosna na svoju prošlost, koja je ekonomski, politički i vojno vodeća zemlja Balkana, noćna je mora za Markovića. Još jasnije je zašto je protiv Kusturice, koji je bolji reditelj, priznat u svetu i poznatiji od Markovića“, rekao je Vesić.

izvor: studio B

KUSTURICA POSLAO PISMO MARKOVIĆU: Nije dobro, Gorane Srbine, kada bezbožnik spominje dušu

Reditelj Emir Kusturica poslao je pismo Goranu Markoviću. Pismo prenosimo u celosti:
Zabetonirana duša

Dragi Gorane Srbine,
Ne znam sa kojim spomenikom Stefana Nemanje si uporedio ovaj koji ti se ne sviđa. Vjerujem da ti znaš i ako je tako, molim te da mi javiš. Kada bih ja znao da postoji skulptura praocu Srbije u posljednjih osamsto godina, rekao bih ti lično. Sigurno ti ne bih javljao preko Peščanika. Ima hiljadu načina da se povežu poznanici sa filmskih festivala i sa rekreativnih utakmica u fudbalu koje su odigrane za vrijeme mog služenja vojnog roka u Beogradu kada ti je Petar Božović udjelio snažan kompliment nazivajući te kraljicom tijela. Bilo bi neukusno kada bih ja tebe na javnom mjestu uputio na mnogo manje odricanje od onog na koje ti mene tjeraš.

Tražiš da se moralno distanciram ne samo od spomenika imenjaku Nemanji, nego i od autora koji je u Njujorku postavio spomenik Lenonu, u Moskvi ruskom caru, i da ne nabrajam sve ukrase koje je ruski umjetnik i akademik Aleksandar Rukavišnjikov rasuo po svijetu. Kada bih bio prisiljen da te javno prozovem da nešto mijenjaš, insistirao bih da se odrekneš borbe protiv „malignog Ruskog uticaja” (ovo je samo jedna u nizu akcija u kojima ti učestvuješ od devedesetih otkad djeluješ na sceni dostavljanja i prijavljivanja svog naroda zapadnom hegemonu i sada si se okrenuo protiv mene ). Umjesto toga, recimo, pozivam te da izoštriš smisao za stradanje hrišćana na Kosovu i Metohiji ili u Crnoj Gori? Ne samo zbog hrišćanske kulture nego i tvoje sekularne građanske politike kojom se, za razliku od mene, baviš, a ne znaš da ona ne postoji bez istorije koju je upravo Stefan Nemanja, imenjak, započeo na Balkanu.

Razumio sam da si tada bio dekintiran, pa te moralno posrnuće odvelo repatom vampiru Leviju i da si napravio film zbog kog si zabetonirao vlastiti duh u blato nezadovoljstva i lošeg starenja, a ono malo duše koju si davno izvrtio u svojim filmićima, procurilo je kroz prazne džepove i sada zvecka kroz sitniš koji si dobio zauzvrat od francuskog ratnohuškača. Vidio sam tvoje lice na Jutjubu kada je ovaj filosofski kepec u Beogradu popio tortu u facu i nije ti bilo drago, ali na tvom licu nije bilo sažaljenja prema investitoru. Nisi se ti nikada do kraja poistovjećivao sa idejama, a za taj film vjerovatno ni lova ni nije bila velika!

https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/91 ... minje-dusu

Sa ovim spomenikom, muzeju Nikoli Tesli (iako se gdin Vesic zdusno za to zalaze) ovde uopste nije mesto. Mesanje baba i zaba. On to treba da shvati i da se sa tim pomiri. To sto je on trenutno na vlasti to nema nikakve veze sa strucnoscu. AV je imao bolji predlog.

Muzej sred. Srbije - da
Muzej sred. srpske umetnosti - da
Muzej sred. srpskih vladara - da
Muzej zeleznice - da

Sve osim muzeja NT, kome je mesto na Dorcolu i tacka.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=767998#p767998:3nucw2c4 je napisao(la):
zexland » Pet Avg 21, 2020 12:46 pm[/url]":3nucw2c4]Sa ovim spomenikom, muzeju Nikoli Tesli (iako se gdin Vesic zdusno za to zalaze) ovde uopste nije mesto. Mesanje baba i zaba. On to treba da shvati i da se sa tim pomiri. To sto je on trenutno na vlasti to nema nikakve veze sa strucnoscu. AV je imao bolji predlog.

Muzej sred. Srbije - da
Muzej zeleznice - da

Apsolutno se slažem...
Muzeju Nikole Tesle ovde nije mesto.... taman da zamrljaju lokomotivu, Nemanju i Teslu - krajnje debilno!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=767991#p767991:ei9nesei je napisao(la):
direktor » 21 Aug 2020 12:33 pm[/url]":ei9nesei]KUSTURICA POSLAO PISMO MARKOVIĆU: Nije dobro, Gorane Srbine, kada bezbožnik spominje dušu

Reditelj Emir Kusturica poslao je pismo Goranu Markoviću. Pismo prenosimo u celosti:
Zabetonirana duša

Dragi Gorane Srbine,
Ne znam sa kojim spomenikom Stefana Nemanje si uporedio ovaj koji ti se ne sviđa. Vjerujem da ti znaš i ako je tako, molim te da mi javiš. Kada bih ja znao da postoji skulptura praocu Srbije u posljednjih osamsto godina, rekao bih ti lično. Sigurno ti ne bih javljao preko Peščanika. Ima hiljadu načina da se povežu poznanici sa filmskih festivala i sa rekreativnih utakmica u fudbalu koje su odigrane za vrijeme mog služenja vojnog roka u Beogradu kada ti je Petar Božović udjelio snažan kompliment nazivajući te kraljicom tijela. Bilo bi neukusno kada bih ja tebe na javnom mjestu uputio na mnogo manje odricanje od onog na koje ti mene tjeraš.

Tražiš da se moralno distanciram ne samo od spomenika imenjaku Nemanji, nego i od autora koji je u Njujorku postavio spomenik Lenonu, u Moskvi ruskom caru, i da ne nabrajam sve ukrase koje je ruski umjetnik i akademik Aleksandar Rukavišnjikov rasuo po svijetu. Kada bih bio prisiljen da te javno prozovem da nešto mijenjaš, insistirao bih da se odrekneš borbe protiv „malignog Ruskog uticaja” (ovo je samo jedna u nizu akcija u kojima ti učestvuješ od devedesetih otkad djeluješ na sceni dostavljanja i prijavljivanja svog naroda zapadnom hegemonu i sada si se okrenuo protiv mene ). Umjesto toga, recimo, pozivam te da izoštriš smisao za stradanje hrišćana na Kosovu i Metohiji ili u Crnoj Gori? Ne samo zbog hrišćanske kulture nego i tvoje sekularne građanske politike kojom se, za razliku od mene, baviš, a ne znaš da ona ne postoji bez istorije koju je upravo Stefan Nemanja, imenjak, započeo na Balkanu.

Razumio sam da si tada bio dekintiran, pa te moralno posrnuće odvelo repatom vampiru Leviju i da si napravio film zbog kog si zabetonirao vlastiti duh u blato nezadovoljstva i lošeg starenja, a ono malo duše koju si davno izvrtio u svojim filmićima, procurilo je kroz prazne džepove i sada zvecka kroz sitniš koji si dobio zauzvrat od francuskog ratnohuškača. Vidio sam tvoje lice na Jutjubu kada je ovaj filosofski kepec u Beogradu popio tortu u facu i nije ti bilo drago, ali na tvom licu nije bilo sažaljenja prema investitoru. Nisi se ti nikada do kraja poistovjećivao sa idejama, a za taj film vjerovatno ni lova ni nije bila velika!

https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/91 ... minje-dusu

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_X4x78j5cSk[/youtube]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=767989#p767989:2c6ze69d je napisao(la):
solecar » 21 Aug 2020 12:29 pm[/url]":2c6ze69d]
Srbija koja slavi svoje velike vladare, koja je ponosna na svoju prošlost, koja je ekonomski, politički i vojno vodeća zemlja Balkana, noćna je mora za Markovića. Još jasnije je zašto je protiv Kusturice, koji je bolji reditelj, priznat u svetu i poznatiji od Markovića“, rekao je Vesić.

Ovu izjavu treba zapamtiti.
Aj što "Srbija slavi svoje vladare" (kao Srbin - fuj!) , ali da li je njegova ciljna grupa toliko tupava da ne zna gde su u odnosu na nas granice EU, gde je NATO...kakvu vojsku ima Grčka.... ovo je posebni nivo ludila...

S obzirom na koncept spomenika prema kojem se u postamentu nalaze gravure kao svojevrsna izložba, nužno je da spomenik bude mnogo veći od prosečne veličine. RAsečeni šlem je morao da zuazme bar 5-6 metara spomenika, a da spomeik bude manji od postamenta ne ide. Sa takvim postamentom bilo je nužno da spomenik bude bar duplo veći i tu smo na 20 metara. Inače, ako se smatra da je Stefan Nemanja osnivač srpske države onda je i logično da spomenik svojom veličinom pokazuje na značaj. DA je spomenik manji sve bi bilo nekako obično i uobičajeno, ali bi protivnici vlasti verovatno rekli kako je premalen i kako je neko uzeo više para u džep ... ql

Nisam znao da Marković ima veze sa serijom Nemanjići. Reč je o spektakularnom debaklu, jednom od najvećih otkad je voz ušao u stanicu kod braće Limijer. Čak je i ovaj spomenik bolji od te serije.

Mali offtopic. Imam osecaj da se danas gradi Hram da bi se "javnost", ali i vecina clanova na forumu pobunila zbog njegove velicine, kako narusava harmoniju Vracara. Isto bi bilo i da se danas suocavamo sa odlukom da Pobednika izmestamo na Kalemegdan, ili da se danas gradi Beogradjanka.

Nakon 20 godina, niko vise nece potezati raspravu velicini.

A ko smo mi da se bunimo zbog Hrama kada se sam Derko odrekao autorstva... :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=768042#p768042:1wdaghb3 je napisao(la):
Marioneta » Пет Авг 21, 2020 2:39 pm[/url]":1wdaghb3]S obzirom na koncept spomenika prema kojem se u postamentu nalaze gravure kao svojevrsna izložba, nužno je da spomenik bude mnogo veći od prosečne veličine. RAsečeni šlem je morao da zuazme bar 5-6 metara spomenika, a da spomeik bude manji od postamenta ne ide. Sa takvim postamentom bilo je nužno da spomenik bude bar duplo veći i tu smo na 20 metara. Inače, ako se smatra da je Stefan Nemanja osnivač srpske države onda je i logično da spomenik svojom veličinom pokazuje na značaj. DA je spomenik manji sve bi bilo nekako obično i uobičajeno, ali bi protivnici vlasti verovatno rekli kako je premalen i kako je neko uzeo više para u džep ... ql
Sve ovo sto ste naveli upravi govori o losoj koncepciji i dizajnu spomenika. Naravno da, ako je slem predvidjen kao postolje mora da bude sirok 5 metara, ali to onda govori i o tome da je los koncept. Slazem se da postament tih dimentija mora da podrzi spomenik jednake velicine, medjutim takav pristup je los jer se pravi megalomanija. Takodje sta fali "obicnom" spomeniku (sta god "obican spomenik" uopste znaci).

Ne fali mu ništa, fale ljudi sa merom da tako nešto sprovedu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=768051#p768051:2vydutiz je napisao(la):
Runner » 21 Avg 2020 01:50 pm[/url]":2vydutiz]Mali offtopic. Imam osecaj da se danas gradi Hram da bi se "javnost", ali i vecina clanova na forumu pobunila zbog njegove velicine, kako narusava harmoniju Vracara. Isto bi bilo i da se danas suocavamo sa odlukom da Pobednika izmestamo na Kalemegdan, ili da se danas gradi Beogradjanka.

Tu si u pravu, ja bih se sigurno pobunio da sam bio savremenik tih epoha. Nakon 20 godina bih retko spominjao to svoje nezadovoljstvo, jer je 'vuk pojeo magarca', a i vazda je bilo novih tema i dilema, kojima bi se valjalo baviti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=768057#p768057:1h2hkqn2 je napisao(la):
Salebata » 21 Aug 2020 03:07 pm[/url]":1h2hkqn2]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=768042#p768042:1h2hkqn2 je napisao(la):
Marioneta » Пет Авг 21, 2020 2:39 pm[/url]":1h2hkqn2]S obzirom na koncept spomenika prema kojem se u postamentu nalaze gravure kao svojevrsna izložba, nužno je da spomenik bude mnogo veći od prosečne veličine. RAsečeni šlem je morao da zuazme bar 5-6 metara spomenika, a da spomeik bude manji od postamenta ne ide. Sa takvim postamentom bilo je nužno da spomenik bude bar duplo veći i tu smo na 20 metara. Inače, ako se smatra da je Stefan Nemanja osnivač srpske države onda je i logično da spomenik svojom veličinom pokazuje na značaj. DA je spomenik manji sve bi bilo nekako obično i uobičajeno, ali bi protivnici vlasti verovatno rekli kako je premalen i kako je neko uzeo više para u džep ... ql
Sve ovo sto ste naveli upravi govori o losoj koncepciji i dizajnu spomenika. Naravno da, ako je slem predvidjen kao postolje mora da bude sirok 5 metara, ali to onda govori i o tome da je los koncept. Slazem se da postament tih dimentija mora da podrzi spomenik jednake velicine, medjutim takav pristup je los jer se pravi megalomanija. Takodje sta fali "obicnom" spomeniku (sta god "obican spomenik" uopste znaci).
S tim, barem koliko sam ja primetio, cela kompozicija: skulptura šlem i žezlo - stoje na jednom rešetkastom stubu.
"Zaštita za uši" šlema se samo oslanja na kacigu i na tlo, ne nosi težinu... iako mi se sama ta simbolika ne dopada, mislim da je isto je moglo da se prikaže u manjim dimenzijama...

A i što kaže Igor - ništa ne fali običnom spomeniku... samo fale normalni ljudi...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=768066#p768066:1k72kbf1 je napisao(la):
Drakche » 21 Aug 2020 03:26 pm[/url]":1k72kbf1]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=768051#p768051:1k72kbf1 je napisao(la):
Runner » 21 Avg 2020 01:50 pm[/url]":1k72kbf1]Mali offtopic. Imam osecaj da se danas gradi Hram da bi se "javnost", ali i vecina clanova na forumu pobunila zbog njegove velicine, kako narusava harmoniju Vracara. Isto bi bilo i da se danas suocavamo sa odlukom da Pobednika izmestamo na Kalemegdan, ili da se danas gradi Beogradjanka.

Tu si u pravu, ja bih se sigurno pobunio da sam bio savremenik tih epoha. Nakon 20 godina bih retko spominjao to svoje nezadovoljstvo, jer je 'vuk pojeo magarca', a i vazda je bilo novih tema i dilema, kojima bi se valjalo baviti.

Pa sve ovo i jeste nametanje svršenog čina.
Koliko lažnih rendera trga i spomenika je objavljeno, koliko se špekuslisalo o dimenzijama, do kraja neće biti jasno da li će Nemanja na šlemu da nas "krsti" ili će da vitla mačem...

Ako ništa drugo, barem možemo da vidimo kako ga montiraju, da se zna za vreme kada bude premeštan na neku bolju lokaciju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=767989#p767989:335waee7 je napisao(la):
solecar » 21 Aug 2020 06:29 am[/url]":335waee7]„Danas Marković priča o kulturi, a ćutao je godinama dok su bili zatvoreni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti“, konstatovao je Vučić.
Jedna, moglo bi se reći, frojdovska omaška. Ali onaj tip omaške koji čitavu konstataciju čini još tačnijom, s obirom da je formalnom autoru/marioneti ruka glavnog autora sve vreme bila u d***** i da mu je pravi autor samo pomerao usta.

Kako je divno čitati vaše postove, a spomenik raste li raste...
Prosto, fenomenalno je! :)

Од данас. Направили су нов сливник на месту где је претходно лоше урађена нивелација за дренажу па се вода задржавала.
IMG-20200821-155750.jpg

Такође(нема везе са горњом сликом), решили су проблем подземних инсталација испред зграде на углу М. Миловановића и Савског трга, па су поставили бетонску кутију у коју би ускоро требали да засаде још једну одраслу садницу платана у спољном полукругу.

Што се тиче споменика... Свакако да ће бити превелик, по стоти пут, али мислим да неће деловати масивно као што мислимо јер ће бити у потпуности од бронзе са пуно детаља, уз то у постаменту ће бити пуно међупростора.
Све у свему, не мислим да су требали мимо конкурсног решења да увећавају димензије споменика.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=767998#p767998:2wzzipxg je napisao(la):
zexland » 21 Avg 2020 12:46[/url]":2wzzipxg]Sa ovim spomenikom, muzeju Nikoli Tesli (iako se gdin Vesic zdusno za to zalaze) ovde uopste nije mesto. Mesanje baba i zaba. On to treba da shvati i da se sa tim pomiri. To sto je on trenutno na vlasti to nema nikakve veze sa strucnoscu. AV je imao bolji predlog.

Muzej sred. Srbije - da
Muzej zeleznice - da

Naravno i jedino ispravno
Ponizavajuce je tako nedostižnu jedinstvenu velicinu trpati u isti koš - zgradu - muzej da mu se udeli koj kvadrat ili sprat .Jadno je to ako ucine

Tesla mora biti sam kao sto je i bio, Teslina jedinstvenost i nedostiznost mora biti u skladu sa objektom .... a to je Dorcolska elektrana
sve ostalo je ponizavanje . Bas me zanima koj iskompleksirani lik moze Teslu da strpa sa ,, kraljevima,, za koje on nije ni mario
Na Savskom trgu moze i Teslin muzej al samo njegova , nek stave i muzej vladara ... Sta god Tesla moze samo na Dorcol

Spomenik ce biti dobra turisticka atrakcija i bice impozantno gledati ga iz daljine. Taj neki turista niti ce uporedjivati kako je izgledao Stefan niti ce znati za kontraverzu koja veze ovaj spomenik. Koga boli cosak sta lokalci misle, ionako se Beograd kroji po drugima, a ne po njenim gradjanima.

Iz blizine će biti nezgodno i sagledati figuru i lice što je po meni dodatna mana. Imamo fin primer spomenika Caru Nikolaju II koji je detaljan ali na odmerenom postamentu i kao takav je u potounosti saglediv uzevši u obzir detalje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=768057#p768057:3vrpnwo4 je napisao(la):
Salebata » Pet Avg 21, 2020 3:07 pm[/url]":3vrpnwo4]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=768042#p768042:3vrpnwo4 je napisao(la):
Marioneta » Пет Авг 21, 2020 2:39 pm[/url]":3vrpnwo4]S obzirom na koncept spomenika prema kojem se u postamentu nalaze gravure kao svojevrsna izložba, nužno je da spomenik bude mnogo veći od prosečne veličine. RAsečeni šlem je morao da zuazme bar 5-6 metara spomenika, a da spomeik bude manji od postamenta ne ide. Sa takvim postamentom bilo je nužno da spomenik bude bar duplo veći i tu smo na 20 metara. Inače, ako se smatra da je Stefan Nemanja osnivač srpske države onda je i logično da spomenik svojom veličinom pokazuje na značaj. DA je spomenik manji sve bi bilo nekako obično i uobičajeno, ali bi protivnici vlasti verovatno rekli kako je premalen i kako je neko uzeo više para u džep ... ql
Koncepcija i dizajan nisu loši, već se nekome mogu dopadati a nekome ne. Kompletna ideja je veoma interesantna i smela, jer odstupa od klasičnih i za mene uglavnom monotonih postamenata, na kojima najčešće nema ništa interesantno osim osnovnih informacija. Ovaj spomenik ima izvanrednu ideju da bude više od spomenika, jer šlem koristi i kao postament i kao gravurama ispisanu istoriju i kao mesto ispod kojeg će se moći prolaziti, a sa ostakljenim delovima stvoriti i jedinstven svetlosni ambijent. U svakom slučaju čitava zamisao je atraktivna, ali i umetnički veoma moćna, jer sadrži mnogo vajarskog umeća. ... Što se tiče megalomanije, mislim da se pre može govoriti o monumentalnosti, a običan spomenik obično ima neku vrstu kockastog postamenta, natpis i poprsje ili figuru koja je približna prirodnoj veličini ili tek toliko veći da bude uočljiviji. S obzirom da se radi o osnivaču jedne države, ali i praktično i crkve, onda spomenik poput postojećih uopšte nije primeren. Mitska monumentalnost definitivno ima smisla.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=768114#p768114:5k7kwbmb je napisao(la):
Otis.Driftwood » 21 Aug 2020 06:11 pm[/url]":5k7kwbmb].... i bice impozantno gledati ga iz daljine.

Iz koje daljine?
Iza spomenika je zgrada bivše železničke stanice, levo i desno su drveće, ulica i zgrade na obodu trga...
Koji još pogled iz daljine postoji, osim nizbrdo iz Nemanjine i iz Savske, preko krošnji drveća?

Vrh