Šta je novo?

Savski trg

Da nije malo preduboko otisao na renderu nije tako?

Prilozi

• image-39.jpg
    image-39.jpg
    363,2 KB · Pregleda: 2.269
  • 200820-savski-trg-05.jpg
    200820-savski-trg-05.jpg
    107,6 KB · Pregleda: 2.257
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=767831#p767831:3p9e7qdi je napisao(la):
trialin » 20 Aug 2020 10:28 pm[/url]":3p9e7qdi]Da nije malo preduboko otisao na renderu nije tako?
file.php

file.php

Možda spomenik nije prikazan u pravoj razmeri..

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=766392#p766392:rahiaa8v je napisao(la):
COTOHA » 15 Aug 2020 09:46 pm[/url]":rahiaa8v]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=766354#p766354:rahiaa8v je napisao(la):
Igor » 15 Aug 2020 12:59 pm[/url]":rahiaa8v]Šta autor kaže tačno šta predstavlja postolje na kome je figura? Na stranu šale kinder jaje, žir i sl ali simbolika bi trebala da bude jasna i razumljiva velikoj većini.
U pitanju je vladarsko žezlo, s tim da pošto ne postoje tragovi o tome kako je izgledalo žezlo Stefana Nemanje kao model je korišćeno žezlo Svetog Save.

Inače, koliko god meni ovaj spomenik bio neprimeren, pogrešno lociran i uopšte promašaj, sam autor ostavlja utisak normalnog čoveka. Čak i sam kaže da nije siguran kako će sve na kraju ispasti pošto mu je ovo tek drugi spomenik ove veličine koji je uradio. Izgleda da je očekivao da i diletanti s ove strane urade svoj deo posla kada su u pitanju smernice za dizajn, veličinu, lokaciju... Ali nije znao s kim ima posla.

AntonioBandera(s)":rahiaa8v je napisao(la):
Pogledaj ovu papazjaniju formi, dimenzija, boja i funkcija. Zamišljam još i tramvaj u pokretu ovde i nemo vrtim glavom... Kakva raspala palanka.

Ti možeš da zamisliš i tramvaj na tom mestu kako hoćeš, kada ga je autor rendera zamislio bez kontaktne mreže....

Ja ovo nisam baš tako detaljno pratio, ali se sećam da je na jednoj seriji rendera bio prikazan i ovaj krak pruge, koji direktno spaja kososeke u Karađorđevoj i Savskoj. Ovde se vidi spomenik na platou, između tog koloseka i bovše železničke stanice.

U izvedenom stanju, spomenik je sa druge strane tog zamišljenog koloseka:

Da li to znači da tog koloseka neće biti?
Tramvaji će da voze samo obodom trga?
Osim koloseka, iza spomenika bi trebalo da se nalazi kontaktna mreža na stubovima... a nju nigde nisam video da je prikazana.

Relja tramvaji ce ici samo obodom ispred bolnice ....

Pa bez kontaktne mreže i ne može pored spomenika... :)
Da me ne mrzi, sada bih iskopao ostale rendere sa tim kolosekom ispred platoa...

Prvo je bio plan da ide tuda zbog nosivosti ploce crpne stanice da ne diraju tramvaj ni crpnu stanicu onda su odlucili da se otvore premjeste crpnu stanicu i sine ...

Ovo prebacivanje od krsta ka maču je neuspelo, jer se mač ne može držati sa rukom u tom položaju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=767862#p767862:dj4cxmse je napisao(la):
direktor » 20 Aug 2020 11:40 pm[/url]":dj4cxmse]Prvo je bio plan da ide tuda zbog nosivosti ploce crpne stanice da ne diraju tramvaj ni crpnu stanicu onda su odlucili da se otvore premjeste crpnu stanicu i sine ...

Ovoliko izmeštanje infrastrukture i komplikovanje ukrštanja koloseka koji povezuju različite delove grada, samo da bi ispred zgrade i dalje nejasne namene napravio trg/park za koji nije jasno ko će ga posećivati i zašto, plus dodatno zakomlikovano spomenikom koji je mogao da bude smešten na nekoliko praktičnijih lokacija... ovo kao da su projektovali likovi iz crtanog filma.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=767867#p767867:j34u5hd4 je napisao(la):
vranac » 20 Aug 2020 11:57 pm[/url]":j34u5hd4]Ovo prebacivanje od krsta ka maču je neuspelo, jer se mač ne može držati sa rukom u tom položaju.

A da li mi definitvno znamo šta će držati u ruci: krst ili mač?

Igor":3hne38sh je napisao(la):
Au bokte...pa ovo je jos vece nego sto sam ocekivao...a samo su žir stavili...a još ukopali stanicu...na ovim slikama ništa nema smisla.

Vo ime oca i sina i svetog duha Vesić

Sent from my iPhone using Tapatalk

Meni pobedu odnosi ovaj stub između žira i turbana, isti kao stub za Tempo/Metro/MegaMaxi logo koji posade pored puta da svi vide da je blizu megamarket.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Verovatno će šir biti dodatno spušten ili donji deo podignut tako da se konstrukcija neće videti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=767895#p767895:8cpr9sk8 je napisao(la):
Igor » 21 Avg 2020 01:52[/url]":8cpr9sk8]Verovatno će šir biti dodatno spušten ili donji deo podignut tako da se konstrukcija neće videti.
Logičnije je da "turban" bude podignut, obzirom da je trenutno poluukopan, a i na fotografijama se može videti da je urađen i deo skiptra ispod, a koji se uopšte ne vidi na renderima.

file.php

file.php

file.php

file.php

Dobro zapažanje Sole, moguće da će kako kažeš deo skiptra i deo iznad koji me oblikom podseća na torusni transformator biti podignuti i spojeni sa žirom, mada donji deo nije vidljiv na renderima.

Skiptar je valjda dio spomenika koji će ići ispod zemlje.

Skiptar je od pocetka predvidjen da bude ispod u "rupi" i osvetljen iznutra. Lepo se vidi u preseku spomenika. Na 0.85 bi trebalo staklo da bude.

Spomenik_001.jpg

Samo sto spomenik nece,na zalost, biti predvidjenih 15m vec 23m. Jer je nekoj megalomanskoj bu**** palo na pamet da 15m nije dovoljno i rekao neka bude za 50%veci. Da moze da se kaze najveci...pa izabrati kontekst. Ja znam jednu megalomansku budalu koja voli u sve da se mesa, e sad jel ta bu**** ili je jos nekih bu**** niklo ne znam...ali sumnjam

Goran Marković se svojim pismom Kusturici osramotio. Lično imam 3 krupne zamerke na ujdurmu oko spomenika (nabrekla veličina za tu lokaciju (što prelazi u kič), politički način donošenja odluke, i tragikomičan sled događaja oko autorovog viđenja Nemanje). Ali, sam rad ima umetničku vrednost, očigledno se radi o majstoru zanata. Nazvati spomenik "gomilom metala" i tako unižavati jednog umetnika, samo degradira osobu koja taj sud iznosi, i oduzima joj legitimitet u daljoj raspravi.

Sa druge strane, i Kusturica se osramotio, jer je ćutke (ili još gore - sa odobravanjem) prešao preko očiglednih mana ovakvog rešenja, i preglasavanja stručnog dela žirija.

Previše se meša politika. Jedina estetska zamerka mi je velličina.

To što se mnogi sprdaju sa kinder jajetom i pitaju se šta će tu žir samo govori o neobrazovanosti / neinformisanosti. Ja priznajem da nisam znao šta predstavlja sve ovo ispod samo Nemanje, ali da se sprdam sa time, a da pre toga ne proverim šta to zaista predstavlja mi nikada nije padalo na pamet.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=767962#p767962:13hj62sk je napisao(la):
GOJE » 21 Aug 2020 11:06 am[/url]":13hj62sk]Goran Marković se svojim pismom Kusturici osramotio. Lično imam 3 krupne zamerke na ujdurmu oko spomenika (nabrekla veličina za tu lokaciju (što prelazi u kič), politički način donošenja odluke, i tragikomičan sled događaja oko autorovog viđenja Nemanje). Ali, sam rad ima umetničku vrednost, očigledno se radi o majstoru zanata. Nazvati spomenik "gomilom metala" i tako unižavati jednog umetnika, samo degradira osobu koja taj sud iznosi, i oduzima joj legitimitet u daljoj raspravi.

Sa druge strane, i Kusturica se osramotio, jer je ćutke (ili još gore - sa odobravanjem) prešao preko očiglednih mana ovakvog rešenja, i preglasavanja stručnog dela žirija.

Apsolutno se slažem da se radi o majstoru zanata i velikom umetniku.
Pre bilo kakve pljuvke ili zamerke, predlažem da se pogledaju ostala njegova dela, pogotovo iz ranijeg perioda.
Čovek je skoro pa genije.
Tim gore što je napravio ovakav spomenik za Beograd.

Svaki umetnik može da omane ponekad, pa tako i reditelj... kao Marković sa npr "Kordonom"...ili Kusta sa...nije bitno :)
Ali za razliku od filma koji jednostavno može da se ne prikazuje...niko te i ne tera da gledaš, mi smo stavljeni pred svršen čin sa ovom skulpturom u centru Beograda...

Jedna poslovica modnog kreatora Jean Paul Gaultiera subsumira odnos umetnika sa delom: "Art can break your heart, kitsch can make you rich." Izmedu te dve krajnosti trazimo umetnost. Prosvetiteljsku izjavu dao je nekadasnji prvak Royal Balleta i njen danasnji direktor - Sir Anthony Dowell - "Baletska umetnost je blizu smesnog , da to izbegavamo je nas posao".Vazi i za ovaj spomenik, velicina mu daje atribute smesnog - da li ce prevagati umetnicke, ustanovice se kad bude prema ocima javnosti. Deo umetnosti lezi u toj prepotentnosti - nebi je ni blo, da nije toga. Sadasnja polemika je u dobrom delu odlika umetnost da ostane relevantna. Prasina je cesta pratnja dobrih i losih dela. Kad se slegne ce se drugacije tumaciti.

Vrh