Šta je novo?

Savski trg

^^ da!

Ja bi ona stakla sa Staklenca negde i iskoristio, a korten ne.

Jednostavno mi ne pase oku, ne znam zasto. Ni boja, ni materijal.

Daleko im rdjava kuca.. :kafa: sacuvaj Boze.. :rolleyes:
Mozda bi ovu arhitekturu nazvali post nuklearno ratovska.. :kafa:
A u nekom evropskom skockanom gradu ovakav eksperiment na nekim dokovima i prodje..kod nas sa ambijentom sivih fasada asfaltiranih trotoara,i rasklimatanim plocnikom..deluje koa Rumunija za vreme Causeskua..a i govori o stanju duha ovog tima arhitekata..sve ubijeno..i jadno.. :kafa:

ovu temu jednostavno treba zalkjucati..nema svrhe..sve ispocetka pa u krug. dan mrmota...ne bi me cudilo da se neko seti da ofarba nakraju korten. bili bi jedinstveni, a u duhu novih dogadjanja u boje zastave mozda..

Ljudi vole glatke, sljastece povrsine, pa to ti je. Uticaj "Pinka"? Hvala ti, Zeljko :rolleyes:

Ja ne bih zakljucavao temu jer se istorija ponavlja, ali nikada doslovno, nego kao farsa. U tom smislu je i vrtenje u krug nekakav "napredak", a u tom duhu je i moj gornji komentar. Naravno da svako ima pravo da mu se svidja sta hoce.

PS Ali po meni je ova zgrada u Rimu cista poezija. Jedna od najboljih modernih fasada koje sam kada video. Pa jos sagradjena direktno pored neceg starog, znaci zadatak arhitekte nije bio ni malo lak. I nije arhitekta slucajno odabrao taj materijal, on je idealan, jer je i rustican i industrijski/moderan u isto vreme, i lep (tonovi zemlje i/ili kore drveta, kud ces nesto prirodnije?), i vecit bez nekog odrzavanja. I svaka ploca prica neku svoju pricu a opet se i uklapa sa drugima.

Na ovoj fasadi me jednostavno "dotukao" i u raj poslao dinamicni aspekt kapaka koji upotrebom stalno menjaju celu kompoziciju. A onda jos i otkriju po neki beli okvir prozora koji i postuje i diskretno proslavlja ovu staru belu zgradu ispred. Kao da joj se svaki dan "javi" neki drugi i kaze "ciao!" I proporcije svega su mi nekako skladne i prelepe, kao i preuzmanje logike stare zgrade i dodavanje treceg progresivno veceg segmenta, po istoj logici ali pravog horizontalnog prosirenja tako da nije previse literalno.

Kao fenomenalan sako ili cipela, estetika bez premca, u najboljoj tradiciji Italije, zemlje u kojoj ljudi odrastaju okruzeni neverovatnom lepotom, i to nekad na novim stvarima koje rade bas hoce da se vidi... :kk:

Evo da jos jednom postiram uz veliko HVALA Homeru koji je nasao na internetu:
821-a.jpg

Zadnje dvoriste u Parizu..ima li neki javni trg u Cortenu.. ;)
E da mozda se novih 30 tramvaja za BG naruci u cortenu...jbt..kakva avangrada.. :kafa:

JohnyBgood":ck9seeu5 je napisao(la):
Ljudi vole glatke, sljastece povrsine, pa to ti je. Uticaj "Pinka"?
Ово је толико тачно да сам те морао цитирати.... :(

Broadcasting Place, Leeds University student accommodation u kome je korišćen ovaj materijal. :vops:

2198BroadcastingPlace_pic1.jpg

2198BroadcastingPlace_pic2.jpg

blogbtower.jpg

Bivis":3gqfin7f je napisao(la):

Odličan primer gde se lepo vidi ne ujednačenost boje (oksidacije)- šareniš-musavost ugradjenih tabli cortena
Takavu brljavu fasadu mali broj ljudi voli ( osim u slučajevima kada se baš želi postići takav efekat)

Očigledno tehnološki proces dobijanja cortena nije zaokružen
što ne znači da nece biti poboljšan i tako ući u masovnu primenu
Sada za vecinu ljudi Corten je prihvatljiv za manje površine i umetnička ostvarenja

Sličan problem možemo nači u drvnoj inustriji prilikom furniranja nameštaja
pri lakiranju svaka tabla od iste vrste drveta drugalčije upija lak i time ,,ispada,, drugačija nijasa
Vrhunske majstorčine razvile veštinu prepoznavanja nijansi u još ne obradjenim tablama furnira
i zahvaljujuci nj. znanju i iskustvu dobijama dopadljive površine nameštaja
Vrhunac tog iskustva može se videti u predivnim intarzijama . . .
Možda jednog dana dobijemo i takve majstore za fasade koji ce biti sposobni za rad sa intarzijama od cortena :)

zapravo boco istina je suprotna, jer si postavio sliku dok je korten tek postavljan i proces oksidacije nije bio završen. Pogledaj poslednju sliku.

Ako nije foto-šop , svaka čast :kk: :) :kk:
priznajem , nisam video uživo nikada zgradu obloženu cortenom
u vreme kada sam putovao tog materijala nije bilo, kao ni sada kod nas

u svakom slučaju hvala :)

Људи, како не схватате да је Кортен најбољи могући материјал за наше услове одржавања. Његова патина је самозаштита материјала и не тражи никакво одржавање.

A sta se desava kortenu prilikom padavina? Da li voda spira boju/rdju i potom farba ulice istom?

Feanor":3bbbn60h je napisao(la):
A sta se desava kortenu prilikom padavina? Da li voda spira boju/rdju i potom farba ulice istom?

Pa to je verovatno OK kao i kod bakarnih krovova kad pozelene. Mene vise zanimaju njegove interakcije i eventualno privlacenje udara groma. Unutar zgrade ne bi trebalo da bude problema zbog efekta Faradejevog kaveza ali sta ko je neko naslonjen na zgradu? I ako se koristi za zardinjere da li ima sanse da privuce udar groma i da onda neko nastrada? Pretpostavljam da je OK ali nikada nije lose malo i o tome povesti racuna...

Inace i ovo u Engleskoj je bas :kk: meni se ta boja i taj momenat rusticno-a-industrijski jako dopada...

Ne nisam mislio na to da li menja boju zbog padavina kao sto bakarni krovovi menjaju usled oksidacije...
Mene zanima da li padavine mogu da spiraju rdju i samim tim prljaju ulice, prolaznike, bilo sta slicno... Ne znam uopste nista o ovom materijalu osim ovoga sa slika...

кортен је сјајан на много начина. свакако да је "сиров" у својој естетици, јер такав је заправо и у идеји. а зато и јесте добар.
кортен заправо представља природан материјал.
у боји је земље и представља "искрену" боју метала. зато мислим да је идеја кортена одлична.
притом ако је одржавање знатно смањено у односу на "пинков" алукобонд нпр... (као што је Џони сјајно препознао).
наравно не мора сваком да се допадне, али када оксидира добро то изгледа добро (мени) како на чему наравно.

Ову тему слободно можете да преименујете у "КОРТЕН" . :rolleyes:

Posto sklonismo farbanje kamena sa teme o brankovom da nazovemo ovu Savski Trg-Farbanje kortena? :D

Feanor":2vkvvuos je napisao(la):
Ne nisam mislio na to da li menja boju zbog padavina kao sto bakarni krovovi menjaju usled oksidacije...
Mene zanima da li padavine mogu da spiraju rdju i samim tim prljaju ulice, prolaznike, bilo sta slicno... Ne znam uopste nista o ovom materijalu osim ovoga sa slika...

Na to sam i mislio, ja recimo ne znam ni za jedan slucaj da se sa tih bakarnih krovova slivalo to "zelenilo" i ruzilo neku fasadu. Ja mislim da se taj oksid ne "kruni" nego samo metal priveze neke molekule kiseonika za sebe i to i dalje stoji tu gde je, blokirajuci dalji kontakt atmosfere sa cistim metalom.... no mozda gresim. Mada da ima problema videli bi na ovim slikama iz Spanije, Pariza, itd. Nadam se.

A boja mu je stvarno nekako plemenita, na suncu nekako zablista tom lepom narandzastom bojom, a nije depresivan cak ni uz ovo parisko i englesko nebo :/ OK, Englezi su sacekali taj jedan dan u godini kad sija sunce da slikaju...

Feanor":2ngvoy0t je napisao(la):

Kada se corten izlozi vazduhu i vremenskim prilikama pocinje da stvara zastitnu patinu, bas kao i bakar (koji pozeleni), koja ga stiti od rdje.

Dok se patina ne napravi (par nedelja ili par meseci zavisno od prilika) kisa spira boju i prlja plocnik ili fasadu.

Zato je u principu bolje da se prvo saceka da corten dobije patinu pa se tek onda ugradi, ipak cesto se za to nema vremena ili pameti pa se pribegava redovnom pranju okoline tokom formiranja patine.

Kada se patina napravi u principu vise nema opasnosti od fleka ali se ipak preporucuje da se materijal ugradi tako da voda koja se sliva niz corten ne dolazi u kontakt sa delovima fasade ili plocnika na kojem bi mogla ostaviti trag.

Da, toga sam se i bojao... A kod nas me pogotovu plasi to "redovno pranje okoline"...

Moje misljenje je (sada kada ste me malo edukovali) da je ovo ok materijal, ali pod uslovom da se postavlja kao neki kontrast ili prirodan izgled u odnosu na UREDJENU okolinu... Stavljati ovo dok se fasade okolnih objekata i okolina raspadaju samo jos vise isticu to raspadnuto stanje... Bar je moj utisak takav...

^ Ovo sto feanor kaze. Imam utisak da je corten zanimljiv materijal, ali da se cak ni na ovim primerima po svetu nije masimalno iskoristio u smislu oblika i odnosa sa okolinom.

Definitivno je najbolji u kombinaciji sa puno zelenila ili necim gde bi se izrazio kontrast.

Vrh