Šta je novo?

Savski trg

I meni se najveci deo ovog projekta dopada, i nemam nista protiv odabranih materijala. Ovaj korten, kurton ili kako se vec zove :rolleyes: mi je bas nekako kul i mislim da ce dosta i da odbija a i da dobro podnese grafite, za koje su najgore glatke i svetle povrsine koje ih prosto privlace a onda se oni na njima vide sa 2 kilometra. I ta boja mi nekako prija oku, u kombinaciji sa plocnikom i zelenilom posadjenog.

Najveca zamerka su mi ove zardinjere kod bolnice koje su premasivne i koje su zauzele preveliku povrsinu. I ne svidja mi se da su u njima izgleda sadili zbunje. Mislim da trg treba da bude pregledan i pozracan, da recimo kad se sa nekim nalazis lepo mozes da sagledas ceo trg, a i uvece da ne razmisljas ko ce da te zaskoci sa druge strane, ili da vidis koji tramvaj ide pa da potrcis, itd. Manje zardinjere dimenziono, a i da ih je manje, sa po jednim drvetom bi mi nekako puno bolje legle. Naravno i da se to ljudski poploca/zavrsi i uklone trafike... mozda jednog dana, ili pred sledece izbore?

Volim kad mi neko "argumentovano" objasni da ne volim svoj grad...
hvala

Ih da imaju Srbija i Beograd jos ovakvih momaka poput Milancheta, STF, Mihaila, Nebojse… Vratila bih se ja iz Montreala u Beograd pevajuci. Ovako mi preostaje da gledam izdaleka kako Dacic kreira buducnost Srbiji pa prema tome i navike iz 90'tih po Beogradu.
Meni se ovako sa tih slika bas svidja Savski Trg, a dovoljno je dodati jos jedan kvalitentan sloj nekakve podloge po tom asfaltu koji trenutno izgleda gumirano, voda da zatalasa malo da da pokret i da Trg izgleda zavrseno i sa samopouzdanjem. Mozda bi neka uglacanija/svetlija hodna povrsina bolje izrazila svesnu nameru te "rdje" i smirilo strasti onih koji se teze privikavaju na malo prkosa. Ja cak navijam da ta rdja ostane takva kakva jeste i da se ne femka da ide u zeleno kako bi bila manje nametljiva. Meni je nametljivost cesto bas odraz karaktera, a neupadljivost mi dodje za ljude bez maste. Mislim da uz malu akciju, par vas ovde na forumu mozete staviti pritisak da grad to izgura i dovrsi.

Ona stara ploca je mogla da ostane sa tim malo vecim slovima. Jeste da je mali font mamio blize, ali ipak treba naglasiti kome je ovaj trg u cast, a ne biti stidljiv. Font je inace citljiv i ima taj simpatican typewriter stil, urbanog izgleda.

laki72":usd9vumn je napisao(la):
hvala

Eh kad bi se mi resili takvih negativaca i hejtera kao sto si ti, ulice bi postale ciste, vozovi isli na vreme, fasade umivene, metro, piloni, Teslini tornjevi, deca bi svaki dan cekala u redovima ispred centra za popularizaciju nauke...

Vas par gospodo sugradjani, (ili to niste) , koji me prozivate zato što nisam vaš istomišljenik, za sve i svašta, trebali bi prvo poraditi na sebi.

Ja imam pravo na svoje mišljenje, kao i vi. Ako treba da biram izmedju rdje i prohroma u svakom slučaju ću izabrati prohrom.
Postoji u srpskom jeziku izraz "Rđa od čoveka" ili "rđo jedna"
Pametnom nije potrebno objašnjavati

JohnyBgood":2yo1187x je napisao(la):
laki72":2yo1187x je napisao(la):
hvala

Eh kad bi se mi resili takvih negativaca i hejtera kao sto si ti, ulice bi postale ciste, vozovi isli na vreme, fasade umivene, metro, piloni, Teslini tornjevi, deca bi svaki dan cekala u redovima ispred centra za popularizaciju nauke...

Nadam se da si bio alkoholisan dok si ovo pisao, jer ako nisi onda je to zaista zabrinjavajuće

Postoji u srpskom jeziku i izreka "Lažeš kao pas" i "Džukelo jedna!", pa ja opet svog psa volim mnogo više od mnogih mojih sugrađana :)

meni je jako zao sto je prvobitno postavljena ploca zamenjena ovom. nadam se da sada font odgovara i da "ne minimizuje" zrtve u ocima onih kojima se secanje i postovanje pokazuje velicinom fonta

laki72":1mvo14cy je napisao(la):
Vas par gospodo sugradjani, (ili to niste) , koji me prozivate zato što nisam vaš istomišljenik, za sve i svašta, trebali bi prvo poraditi na sebi.

Ja imam pravo na svoje mišljenje, kao i vi. Ako treba da biram izmedju rdje i prohroma u svakom slučaju ću izabrati prohrom.
Postoji u srpskom jeziku izraz "Rđa od čoveka" ili "rđo jedna"
Pametnom nije potrebno objašnjavati

JohnyBgood":1mvo14cy je napisao(la):

Nadam se da si bio alkoholisan dok si ovo pisao, jer ako nisi onda je to zaista zabrinjavajuće

Izvini, tvoja recenica "Volim kad mi neko "argumentovano" objasni da ne volim svoj grad..." me navela na pomisao da imas smisla za citanje izmedju redova i ironisanje. Doduse, mozda stvarno ima nekih koji misle da bi kod nas fasade bile umivene samo da se resimo nekoga...

JohnyBgood":5hxww2ww je napisao(la):
laki72":5hxww2ww je napisao(la):
JohnyBgood":5hxww2ww je napisao(la):

Izvini, tvoja recenica "Volim kad mi neko "argumentovano" objasni da ne volim svoj grad..." me navela na pomisao da imas smisla za citanje izmedju redova i ironisanje. Doduse, mozda stvarno ima nekih koji misle da bi kod nas fasade bile umivene samo da se resimo nekoga...
Смири се Били, Лаки је мало нервозан. :D

Јбг, нисам могао да одолим, без љутње молим :)

@Лаки72: ок, није у реду да етикетирам тако, само се та реченица наставила на целу причу око Београда, а поента је да Београд нема старо градско језгро и да су многи у заблуди по том питању.

laki72":1a0844wc je napisao(la):
hvala
Аргументовано смо рекли да га не познајеш, а не да га не волиш.

Као што Михаило рече, Београд нема "старо језгро" које би се чувало од модерних тенденција. Ми покушавамо да ти срушимо заблуде, а ти не мораш то да прихватиш, нико те не тера.

24_savski-trg-spomen-obelezje-sava-square-with-memorial-zarko-uzelac-3.jpg

24_savski-trg-spomen-obelezje-sava-square-with-memorial-zarko-uzelac-14_v2.jpg

Slike su sa sajta arhitekte trga - Žarka Uzelca.

Ona dva velika platana sto su ostavili bas strce i narusavaju sklad koji ce se uspostaviti sa rastom novih mladih stabala. Sve je lepo uskladjeno i ostavise ovo da dominira trgom kao da se neko bas trudio da izgleda neplanski.
Takodje valjda se nece jos dugo videti one cigle i barake pored bolnice, nista da urade kompletno i do kraja kako treba, samo neke maske i farbe cccc..duh provincije iako umanjen i dalje je tu, nikako arhitektura da uzme konacni primat. :fijasko:

stf":qzq5a0w6 je napisao(la):
laki72":qzq5a0w6 je napisao(la):
hvala
Аргументовано смо рекли да га не познајеш, а не да га не волиш.

Као што Михаило рече, Београд нема "старо језгро" које би се чувало од модерних тенденција. Ми покушавамо да ти срушимо заблуде, а ти не мораш то да прихватиш, нико те не тера.

Nema potrebe da mi objašnjavaš, umem da čitam.
Mihailo je rekao sledeće:
Коме се не свиђа такав Београд, не воли или не познаје град у коме живи..

Elektroničar sam po profesiji i slažem se da nisam stručnjak za arhitekturu, ali smatram da u najmanju ruku nije tolerantno etiketirati nekog jer ima drugačije mišljenje.
Zaista mi nije poznato da je neka od osoba koje su me prozivale dobila licencu da ocenjuje koliko ko voli ili ne svoj grad.
Svako od nas ima neki svoj osećaj estetike i nasilno nekome nametati drugo mišljenje je jednako kao nekog ubeđivati da je plavuša lepša od crnke, ili obratno.

Sto se tiče "starog gradskog jezgra" mogu se složiti sa argumentacijom da je ta starost mala i relativna, ali po mom skromnom mišljenju ovakvom parku nije mesto naspram zgrade iz 19 veka
(a Železnička stanica to jeste ! )

Nemam ništa protiv eksperimentisanja, ali po meni ovo jednostavno nije pravo mesto.
Neću više daviti, samo još jednom da dodam da mi RĐA kao "estetsko" rešenje ne pije vodu.

razgradjevinar":2nbbmin8 je napisao(la):
meni je jako zao sto je prvobitno postavljena ploca zamenjena ovom. nadam se da sada font odgovara i da "ne minimizuje" zrtve u ocima onih kojima se secanje i postovanje pokazuje velicinom fonta

Font bi uvek trebao nesto i sam da kaze tj. da podrzi poruku. Ako je premali ne istacinje, ako je prevelik moze da preokupira. Ovako sada je OK, mada ako cemo u detalje kerning unutar reci PATA je mogao malcice tesnije.

laki72":27ce13ip je napisao(la):
Nema potrebe da mi objašnjavaš, umem da čitam.
Mihailo je rekao sledeće:
Коме се не свиђа такав Београд, не воли или не познаје град у коме живи..
Zaista mi nije poznato da je neka od osoba koje su me prozivale dobila licencu da ocenjuje koliko ko voli ili ne svoj grad.
Нажалост, изгледа да морам да ти појашњавам.
Болдовао сам кључну речицу из Михаилове реченице.
Дакле, он је рекао или а не и. Тиме постоје две опције. Или не волиш град, или га не познајеш. Како си форумаш на ББ очигледно је да га волиш, али га не познајеш.

Зар је ово разлагање стварно било потребно?!
Sto se tiče "starog gradskog jezgra" mogu se složiti sa argumentacijom da je ta starost mala i relativna, ali po mom skromnom mišljenju ovakvom parku nije mesto naspram zgrade iz 19 veka
Јавни простори се прилагођавају времену и потребама. Једноставно је немогуће задржати решење трга из 19. бека у 21. Потребе су се промениле. Навике.
samo još jednom da dodam da mi RĐA kao "estetsko" rešenje ne pije vodu.
Ово је твоје лично естетско мишљење, и самим тим није погрешно. Естетско мишљење никад није погрешно.

Klasican problem definicija, sta je "staro gradsko jezgro"?

To je prilicno jasno u jednoj Firenci ali u Beogradu naravno nije. Mislim da mnogi refleksno misle na nesto sto se od prilike poklapa sa krugom dvojke +/- neki manji delovi. I naravno, mada je bilo kasnijih intervencija, to je uglavnom uobliceno pre II Sv. rata.

To je prostor klasicnih zatvorenih blokova u kome nekad ni ne dominiraju ali su manje ili vise znacajno prisutne starije zgrade. Kao na ovom trgu. Iz postovanja i ljubavi, i pogotovo zato sto ih tako malo imamo, mnogi su osetljivi na bilo sta sto moze da izgleda kao nasilje nad njima. I ja to sasvim razumem, i sam mislim da neka linija mora da postoji, samo je pitanje gde je povuci.

Neki idu cak dotle da bi umetali "starinske" gradjevine i trgove, sto je po meni kic. Mislim da novo ne treba da se stidi toga sto je novo ali da, pre svega gabaritima ali nekad i/ili formom, ne vrsi nasilje nad starim (kao ona spirala na beton hali). Osim kada za to ima i-hi-hi dobrih razloga, kada recimo postoji neki "visi" interes ili razlog da se staro malo zanemari i potisne u drugi plan. Po meni je leva strana ovog trga jako dobro ispala i bice super kad malo drvece poraste. Desna strana mi je ruzna sama po sebi, nije problem novo-staro, nego sto su zardinjere premasivne, previse ih ima, i zauzele su previse prostora (hvala Homer na odlicnoj slici na kojoj se sve lepo sagledava!)

Sto se tice Novog Beograda, on po svojoj konstituciji i postojecim gabaritima i oblicima jednostavno moze da podnese vise i hrabrih i VELIKIH ideja, tako da kad neko kaze "gradite to po Novom Beogradu" to ne mora da znaci da ga on mrzi ili sta li vec. Nema potrebe za ekstrapolacijama i imputacijama. Uostalom, sasvim je moguce voleti grad a "mrzeti" neku zgradu, resenje, ili stil gradnje, i to je sve OK, i tu isto ne treba zuriti sa zakljutchtzima :/ koliko neko nesto voli ili poznaje.

Homer Jay":8ef3sqyy je napisao(la):

Slike su sa sajta arhitekte trga - Žarka Uzelca.

Ја нисам толико путовао...а ни загледао.. да ли су ове масовне окретнице аутобуса на сваком тргу наш есклузиван патент? :/

трг републике..студентски трг..савски трг...славија...
ем што немамо ни један нормалан пешачки трг...ем што на сваком морају да ставе окретницу барем три линије :notok:

Довољно је ружна окретница сама, а ови жути аутобуси јој дају прави "шмек" :bash: Или да се нађе нека лепа колор шема која неће да уноси депресију или да се сви бусеви фарбају у бело, погледајте како се МАЗ(БИК) са 511 лепо уклапа :)

milanobelgrade":20v3z5ta je napisao(la):
Ја нисам толико путовао...а ни загледао.. да ли су ове масовне окретнице аутобуса на сваком тргу наш есклузиван патент? :/

Јесу . :gobb:

Ja sam za zelene autobuse i crvene tramvaje i trole, tako je bilo nekada. Zuti su mi stvarno najodvratniji. Cak mi manje smeta da vidim autobus-bilbord.

PS Da ne bude zabune, politicki mi je najodvratnija "crvena" koalicija Alkatraz (SPS-PUPS-JS) a ne "zuti" :D Mada sam ponistio listic jer su mi i oni odvratni.

stf":10nmbzbz je napisao(la):
laki72":10nmbzbz je napisao(la):
Јавни простори се прилагођавају времену и потребама. Једноставно је немогуће задржати решење трга из 19. бека у 21. Потребе су се промениле. Навике.

Mislim da obijica i jeste i niste u pravu. :) Netacno je da pored starog ne stoji moderno, kao ni da je nemoguce zadrzati resenje iz 19. veka za 21i. Ima primera gde oba slucaja odlicno funkcionisu.
Moze se reci da Beograd ima svoje "staro gradsko jezgro" u smislu vremena u kome traje, a ne toliko u smislu oblika, sirokih arhit. celina. U arhitektonskom smislu stari Beograd se moze mestimicno pronaci u vidu kvartova, ulica, zgrada, dvorista, detalja...

Slicno je, recimo, u Drezdenu koji je bio sravnjen i ponovo podizan kao Beograd, samo sto su oni malo intelegentnije podizali svoj grad iz pepela tako da ima manje kontrasta, pa se cini da neke zgrade nisu bile ni taknute bombama, i eto ti "starog jezgra" koje zapravo uopste nije staro.

Drugo, zavisi koje vremenske periode podrzumevamo pod tim. Uveliko krocivsi u 21. vek, arhitektura 50ih i 60ih je takodje postala deo tog starog jezgra nista manje od one predratne.

JohnyBgood":1vopqlzs je napisao(la):
Ja sam za zelene autobuse i crvene tramvaje i trole, tako je bilo nekada. Zuti su mi stvarno najodvratniji. Cak mi manje smeta da vidim autobus-bilbord.

PS Da ne bude zabune, politicki mi je najodvratnija "crvena" koalicija Alkatraz (SPS-PUPS-JS) a ne "zuti" :D Mada sam ponistio listic jer su mi i oni odvratni.
Zeleni bi bili grozni,nismo dzamahirija.. :D

Па ако ћемо још и боју аутобуса да повезујемо са политиком онда... :bash:

Мислим да би тамно зелени аутобуси били поштовање неке традиције Београда...ови жути можда не би били толико ружни кад би се лепо одржавали...а пошто није тако....

извињење за оф :D

milanobelgrade":301mbh9m je napisao(la):
ем што немамо ни један нормалан пешачки трг...ем што на сваком морају да ставе окретницу барем три линије :notok:

ja ne razumem zasto je neophodno da se autobusi tu zadrzavaju. trg republike, studenski i savski trg.. dobar deo dana izgledaju kao GSP depo. red voznje je i ovako i onako diskutabilan a ako je predugacko da se vracaju na okretinice na periferiji vrlo lako bi se mogle proiduziti i okretati na nekom drugom mestu npr na donjem dorcolu ili negde oko mostara

ja bih stvarno voleo da upoznam coveka koji je proivobitno doneo odluku da parkira 20 strokavih raspalih autobusa (ok, siguran sam da nisu od strata bili takvi) u samom centru. to je neki veliki genije. ovce posle njega jednostavno nemaju mozga niti snage i volje da nesto promene, izmisljajuci razna opravdanja i objasnjenja. sve je lakse nego uvideti i resiti problem

razgradjevinar":3sk1887n je napisao(la):
milanobelgrade":3sk1887n je napisao(la):

ja ne razumem zasto je neophodno da se autobusi tu zadrzavaju. trg republike, studenski i savski trg.. dobar deo dana izgledaju kao GSP depo. red voznje je i ovako i onako diskutabilan a ako je predugacko da se vracaju na okretinice na periferiji vrlo lako bi se mogle proiduziti i okretati na nekom drugom mestu npr na donjem dorcolu ili negde oko mostara

ja bih stvarno voleo da upoznam coveka koji je proivobitno doneo odluku da parkira 20 strokavih raspalih autobusa (ok, siguran sam da nisu od strata bili takvi) u samom centru. to je neki veliki genije. ovce posle njega jednostavno nemaju mozga niti snage i volje da nesto promene, izmisljajuci razna opravdanja i objasnjenja. sve je lakse nego uvideti i resiti problem

Pa i autobuska stanica nam funkcionise po slicnom principu, jedna od potencijalno najvrednijih lokacija u gradu je ogromno parkiraliste autobusa :laugh:

Vrh