Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

 

Prilozi

  • Screenshot_4.jpg
    Screenshot_4.jpg
    330,7 KB · Pregleda: 595
Izgleda da ce ovaj front zgrada do reke biti lep, zaklonice one sifonjere iza, takodje sa druge strane sifonjera su nize zgrade koje su isto prihatvljive. Ubacili su sifonjere u sredinu, okruzili ih lepsim zgradama da se ne vide toliko, realno nije lose 😀 Verovatno ce poslednjih par projekata isto biti na nivou, pa ce jos dodatno popraviti celokupan utisak.
 
Перла- Терасе на стероидима, они кад виде да нешто добро прође једноставно само изграде још тога, ту се план мења из дана у дан, нико жив не зна како ће све то да изгледа на крају.
 
Prvi red, za sad. Još ove 3 kad stave ispred Terasa/Perle, eto veselja za stanare (vidi 0:45 klipa iznad).
 
Mozemo samo da nagadjamo kada ce da prestane ovaj trend kupovine skupih stanova, mislim da ce prezasicenost ponude na trzistu izdavanja da bude glavni faktor, prosecne porodice svakako ne kupuju preskupe nekretnine. A sumnjivog kesa ima svuda u svetu, tako je napravljen Vegas pa Majami novcem od belog iz Juzne Amerike, London 90ih kapitalom Rusa i sto da ne i nas Vracar vec 20 godina.
Sjajno, samo je u pitanju proces koji se kod nas dešava SADA i svima nam utiče na živote, ja l' kupovao stan, ja l' ga uzimao u zakup.
 
Kupci uglavnom nisu bili na dogadjaju vec su na vezi sa svojim agentom sto iz BNV sto drugih agencija koje imaju ugovore pa su telefonom davali nalog da se potpise rezervacioni ugovor.

Tako sam ja razumeo.
"Dan posle je nastupio klasičan FOMO. Na prodajnom danu je u prodajnom centru bilo desetine agenata, ja sam imao utisak da sam jedini kupac (mada realno bio sam pod utiskom). Svi agenti na telefonima, ludilo kao u američkim filmovima sa berzanskim brokerima. Bukvalno se kupuju stanovi kao akcije nekih firmi."
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Najvni kupci (koji ima dosta na ovom forumu) bih pomislili da se prodalo pola zgrade za 2 sata...a ono što sam ja pomislio da su možda doveli agente (drugare-saradnike) da glume ludilo i stvaraju utisak kod potencijalnih kupaca da je potražnja za stanovima neverovatna🤔nivo agenata za nekretnine je sličan nivou taksista, svašta rade i lažu samo da bi vi kupili stan (a oni uzelei proviziju), pa me to ne bi iznenadilo.....neko je bio na tom prodajnom danu pa kako on to vidi?
Sada sam pogledao zgradu perla, pa svi stanovi prema reci su praktično identičng rasporeda i veličine (od 117m2 do 125m2 bez terasa).Prilično jednoličan izbor :(
Tvrdim da jedini koji su dorasli ovom poslu su ovi koji su isprojektovali i izgradili ulice,trotoare,zelenilo,mobilijar tj. sve DO i OKO zgrada.
 
Poslednja izmena:
Ne znam da li je pominjano, ali ne skodi:
Prolaz ispred same kule se zvanicno zatvara od 7 do 17h osim nedelje, kada je otvoreno ceo dan. Uglavnom otvore malo posle 16h, kad radnici zavrse posao i krenu kuci.
 
Савски амфитеатар - БнВ



БнВ означава прелазак Београда у 21. век, онако како је то у Србији могуће, с много недостатака.
У много чему није било боље ни у другим значајним светским градовима, уз нужне разлике у богатству и техничком и технолошком нивоу, и квалитету архитектуре, али пре неколико десетина година. На пример, лондонски Сити, где је неодољива финансијска моћ успела да у срцу најстаријег дела града подигне пословне солитерчине које су прогутале старо језгро.
У БнВ је Београд добио нове стандарде - цело насеље у којем све зграде имају подземне гараже, чисто је, с одржаваним зеленилом, без непрописног паркирања. Уместо дугачких зграда као на Новом Београду, у БнВ се иде у висину и распоред зграда је такав да је насеље проходно и погледи у даљину очувани колико је то могуће. Углавном, има онолико недостатака колико Србија заостаје у свему другом, а искорак је у односу на претходну фазу у развоју.

Увек и у свим временима су владари и финансијски моћници били бахати и кршили правила. Без тога свет не би имао већину од својих најзначајнијих грађевина свих времена. Кулук, малверзације, изигравање правила и закона, поткрадање. В., на пример, како је грађен Бруклински мост у Њујорку и малверзације са жицом за каблове.
 
Poslednja izmena:
Da, s tim što je javnost tamo iz toga dobila most, a ovde je dobila ništa (pre nego što mi neko kaže da smo dobili ulice, šetalište i park, nismo ih dobili nego smo ih debelo platili, molim lepo)
 
Što se mene tiče, ovde je samo arhitektura Kule Belgrejd, kako Saša piše, '21. vek', u ostalim elementima naselja naše stoleće uglavnom ne primećujem (na stranu što smo mi u prethodnom bili zaostali).

Pohvalio bih drvorede u Vilsonovom bulevaru, petostruke tamo gde nema zgrada uz ulicu (tako treba).
 
Не бих рекао да смо ми у претходном столећу били заостали, баш напротив. Рекао бих да смо пратили светске трендове у оној мери којој нам је лоша економија дозвољавала па чак и да смо у неким били аспектима били напреднији. Нпр.:

- Зелени урбанизам тек сада постаје приоритет у већем делу Западне Европе а нама је био приоритет пре 50 година;
- Зеленило које поштује локалне екосистеме и биосферу уместо енглеских травњака и јалових врста дрвећа
- Улагање у различите видове јавног превоза, од трамваја преко тролејбуса до аутобуса и градске железнице
- Тада популарна бруталистичка архитектура која је и сада за пример у свету по креативности и примени
- Хумани однос према јавном простору и јавне површине намењене грађанима

Проблем је тада, као и сада, био више у идеолошком тоталитаризму који је онда све те трендове гурнуо у екстрем деконструишући их - недостатак комерцијалних објеката, затирање локалне економије и локалних култура, ирационалност одређених урбанистичких концепата која се јавља са планирањем од врха ка дну, без поштовања навика и понашања друштва итд. Сада смо сведоци контрареакције која и сама екстремна и нарушава позитивне трендове претходног века уместо да их надограђује и балансира
 
Архитектура, урбанистичко и саобраћајно решење целокупног пројекта БнВ су испод било каквог светског стандарда. Већи прелазак у 21. представљају пословне зграде по НБГ без обзира што нису увек ни мегаломански високе, нити имају све подземне гараже.
 
Vrh