Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Nisu toliko bitna imena zato sto 95% ljudi ne razmislja o tim licnostima nego o samoj ulici odnosno lokaciji. Dokle god ne nose imena srpskih neprijatelja, vecini naroda je trivijalno i nebitno. Pogotovu nakon serija i serija majmunskih menjanja bez razloga.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892569#p892569:2zlieixd je napisao(la):
Vox91 » Sub Okt 23, 2021 6:09 pm[/url]":2zlieixd]Ne znam samo čime nas je zadužila kraljica Draga da bi se po njoj nazivale ulice. Bolje da su postavili spomen ploču na mestu gde je ubijena sa svojim mužem, ako im je već do počasti.
Da je ta žena imala mozga ne bi se nikada udala za jednog kralja, sačuvala bi glavu na ramenima, a možda i celu Srbiju od propasti u kojoj se kasnije našla.

Još je gluplje tumačenje da su sa železničke stanice prvo putovali Milan i Natalija, a u produžetku će da bude šetalište, tj. ulica nazvana po njihovoj "dragoj" snaji.

Toliko su je voleli da se sad verovatno u grobu okreću..
Tako je, ne zasluzuje svaka istorijska licnost pocasti, narocito ne egoisticna zena opsednuta idejom da postane kraljica potpuno zanemarujuci savete celokupne elite tadasnje Srbije koji su je molili da to ne cini. Da ne spominjem to sto fizicki nije bila u stanju da ostvari produzetak dinastije cega je takodje bila svesna.

Da, hajde da, kao onomad, ređamo malograđanske argumente - 'nerotkinja', 'raspuštenica', 'stara' (ubijena sa 37 godina!) - zanemarujući najjednostavniju istinu da je naša mučenička kraljica žrtva najsvirepijeg zločina kojim je, praktično, i na evropskom planu počeo tužni politički 20. vek.

Panto, prijatelju, i Elena Čaušesku je žrtva zločina, jer ako ćemo iskreno ono "suđenje" posle koga je sa mužem ubijena sigurno nije bilo u skladu sa svim pravnim normama. Ne znam da li bi joj Rumuni zbog toga sada dodeljivali ulice.

Draga je ušla u igru kojoj nije bila dorasla, htela je mesto koje joj nije pripadalo. Što rekoše-kralj ne može da se ženi kao seljak.

Zločin je bio užasan, ali spomen ploča na mestu ubistva bi bila daleko prikladnija, nego ovo Vesićevo glupiranje.

U suprotnom, neće proći mnogo dok ne dobijemo ulicu Mire Marković i sličnih.

Са данашње дистанце, сам пуч је већа срамота него скандализована веза несрећног краљевског пара.

Vox, poređenje sa Elenom i sa Mirom je neodrživo. Mada ni Elena nije zaslužila ono - da nisam protiv smrtne kazne, rekao bih da njen muž svakako jeste. A Miru niko nije ubio, nego je Rusi čuvali.

Verujem da bi i Ulica nevinih żrtava puča iz 1903. imala smisla, a svakako Ulica generala Cincar-Markovića, patrijarha pobedničke srpske vojske iz Velikog rata, žrtve Draginog devera, hladnog Čeha Mašina. Jednog od prokletnika.

Inače, crnorukce u aktuelnoj vlasti simpatiše vodeća dijabola od koje se to i očekuje - A. Vulin. Dobro je da Vučić bar nije na toj strani.

Obzirom da je BnV omiljeno čedo vrhovnog bolesnika, slika i prilika aktuelne vlasti, njenih vrednosti i (ne)ukusa- mnogo logičnije bi mi bilo da šetajući tim krajem naiđem na Bulevar Kije Kockar, Trg zvezda Imaginarijuma i Promenadu Lune Đogani, nego da ni kriv ni dužan naletim na plemenitog Vudroa Vilsona, mučenog Kravcova i povrh svega, pravo sa Marsa pale- kraljice Drage?!

Mislim ono brate, WTF? Šizofrenija na najjače, hoćemo li malo da se dodvorimo Amerima, Rusima, ili da rehabilitujemo davno počivše?

No dobro, kako bismo nastavili u tom stilu, a i želim da budem konstruktivan i od pomoći - predlažem Vesiću da ambijent upotpuni džinovskom reprodukcijom Gogenove slike simboličnog naziva: Ko smo? Odakle dolazimo? Kuda idemo? I to da bude u vidu velikog balona sa helijumom, da lebdi visoko iznad tog dela grada, onako baš da bode oči.. :kafa:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892624#p892624:x12pccrv je napisao(la):
Пантограф » Sub Okt 23, 2021 9:20 pm[/url]":x12pccrv]Da, hajde da, kao onomad, ređamo malograđanske argumente - 'nerotkinja', 'raspuštenica', 'stara' (ubijena sa 37 godina!) - zanemarujući najjednostavniju istinu da je naša mučenička kraljica žrtva najsvirepijeg zločina kojim je, praktično, i na evropskom planu počeo tužni politički 20. vek.
Kraljevski brak i brak ljudi iz naroda se malo razlikuju, ovaj prvi ima i politicku konotaciju, zato su se cesto uspostavljale veze izmedju raznih dinastija zbog politickih saveza, kao i za dobijanje prestolonaslednika radi produzenja dinastije. Nesrecna Draga je stajala na putu ovih stvari, sto ne menja da je zlocin bio monstruozan i neoprostiv. Englezi su naterali Dzordza VIII da abdicira zbog ljubavi i nisu se bavili malogradjanskom pozadinom takve ideje, zato su malo uspesniji kao nacija od nas.

Verujem da su ga ipak naterali zbog simpatija prema Hitleru;)
Eto, Draginja je bila avangarda, vek i više ispred Midltonke i Marklovice.

A i ovaj naš dečko, da je priženio kakvu bledoliku Nemicu, ne bi im niko smeo ništa. Al to je Nemica, a ne vole Srbi da Srpkinja bude kraljica, pa kolji. Sa te tačke, stvar je još odvratnija. Dao bih joj - bulevar, kao žrtvi tog najgoreg u nama, što suprug, hvala Bogu, već i ima.

IMG-3059.jpg

IMG-3060.jpg

IMG-3061.jpg

Bas im sporo ide sa ovim delom Promenade i buducim polukruznim mostom kod Kule.

Obzirom da bi za Galeriju mnogo znacilo da radi ta veza tj da Promenada bude cela bez prekida, cudi me da nisu intezivirali radove ranije,
mada sa druge strane verovatno ne bi smeo biti pusten taj deo dok se ne zavrsi zastakljivanje Kule i demontiranje krana.

Kada je realno ocekivati da bude pusten ovaj deo Promenade, moze li biti gotovo do marta/aprila sledece godine?

Neki rekose do Nove Godine, mada ne znam da li je realno to. Ne bi smeo da bude pusten zbog zastakljivanja kule, mada ce to uskoro biti zavrseno i bice demontiran kran.

Zdravo društvo, ovo je moj prvi komentar i cestitke svima sa foruma na kvalitetnom sadržaju.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=SeMDHQd4-zI[/youtube]
Izgleda da polako krece širenje BNV i sa druge strane Gazele.

Pegasus":31ts0zz4 je napisao(la):
Bas im sporo ide sa ovim delom Promenade i buducim polukruznim mostom kod Kule.

Obzirom da bi za Galeriju mnogo znacilo da radi ta veza tj da Promenada bude cela bez prekida, cudi me da nisu intezivirali radove ranije,
mada sa druge strane verovatno ne bi smeo biti pusten taj deo dok se ne zavrsi zastakljivanje Kule i demontiranje krana.

Kada je realno ocekivati da bude pusten ovaj deo Promenade, moze li biti gotovo do marta/aprila sledece godine?
Meni deluje kao da ne mogu da obuzdaju vodu u ovim izbočinama koje su nasipali. Stalno nešto raskopavaju tu.
Nemam pojma, možda tako treba

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892923#p892923:3u865dcb je napisao(la):
Pegasus » Ned Okt 24, 2021 11:55 pm[/url]":3u865dcb]

S obzirom da je Predsednik najavio da ce BNV biti jedan od gradova sa najlepsim novogodisnjim osvetljenjem u celom svetu, i da ce biti vatromet najlepsi u Evropi, ja pretpostavljam da ce pozuriti da do nove godine bude pusteno. Ali to su samo moje pretpostavke.

Video sam tu najavu, ali ne vidim kako mogu da zavrse toliki posao za 2 meseca i to u zimskom hladnom periodu novembra i decembra.

Rešili au da izmene projekat:
Konstrukcija mostica oko Kule će biti samonoseća neće uopšte biti stubova u vodi, lebdeće iznad reke.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892471#p892471:70sg8qzg je napisao(la):
outsider » 23 Oct 2021 10:34 am[/url]":70sg8qzg]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=42203#p42203:70sg8qzg je napisao(la):
relja » 14 Feb 2009 07:07 pm[/url]":70sg8qzg]Slaktih li muka – kako urediti „Savski amfiteatar“
Ja bih krenuo nekim logičkim redom, prvo od infrastukture –
Saobraćaj – ulice, novi most, parking mesta
1. novi most preko Save na tom potezu – obavezno drumski, po mogućstvu metro-drumski, koji će povezivati Savski amfiteatar sa Novim Beogradom preko Vladimira Popovića i Bul. Zorana Đinđića. Samo pešački most nema smisla, izgradiće se mali grad u gradu a sva privatna vozila i javni gradski prevoz koji budu dolazila i odlazila sa NBG bi tada koristila postojeće mostove.
2. Ulice – 3 trake u oba smera, kao nikad završena Vojvođanska ulica. Ulice treba da prime gužve iz Kneza Miloša, Sarajevske i Savske.
3. Koliko god to tlo dozvoljavalo – podzemne garaže na svakom mestu.
Ulica najbliža reci bi trebalo da ul. Braće Krsmanovića koju bi trebalo iz početka izregulisati, proširiti i odmaknuti od reke.
Kanalizacija, vodovod i toplovod –predimenzionisati i projektovati za narednih 150 godina. Glavne magistrale postavljati u kanale koji će biti lako dostupni za remonte i hitne popravke.
Nasip – idealna prilika da se prema poslednjim iskustvima, bar na tom potezu, podigne nasip kao zaštita od poplava.
Sama zgrada stare Železničke stanice – moslim da treba da ostane kao muzej. Ja bih ostavio 4 perona sa kolosecima i kompozicijama iz raznih epoha. Ovo bi sve bilo na površini koju „omedjuju“ dva „krila“ stare stanice. Jedan servisni kolosek uz Savsku bih ostavio, samo za potrebe muzeja,da ga povezuje sa ostakom železnice, na način koji ne bi smetao ni ulicama ni novoj izgradnji (najbolje plitak tunel, ako je izvodljivo). Ne bi ostalo mesta za kružni tok, znam.
Obe autobuske treba praviti negde drugde, skroz iz početka.

Obavezno zeleni pojas uz reku, kao i na suprotnoj obali, šetalište i park. Što se tiče kanala, prvo mislim da nisu praktični zbog vrlo promenjivog vodostaja Save tokom godine, i kvaliteta vode. Smetaće postavljanju i održavanu podzemne infrastrukture i garaža. Drugo –svi ti lepi gradovi na kanalima su ih nekada gradili iz čisto parktičnih razloga – mi bi ih time samo imitirali, a to nam ne treba.
Spratnost: 8-10. Fasade prema reci da budu što maštovitije, što manje stakla i čelika, što više terasa i balkona. Kocke i ostala prosta geometrijska tela u staklu izbegavati.
Krovovi da budu to vi[e u liniji i planirati ih za restorane, apartmane i sl, sa pogledom na reku. Ne bih imao ništa protiv i onih projekata sa bujnom vegetacijom na kaskadama zgrada kakve forumaš bigvlada stalno postavlja u relax sekciji... :p

Naravno, sve ovo nema smisla ako istovremeno ne počne da se uredjuje i suprotna obala...

Rezime:
Znači, mi u stvari čekamo otvaranje Bulevara Braće Krsmanovića :D

Krenuo sam da kopam po ovoj temi i naišao na ovaj post. Kao da ga je ekipa čitala i rekla: "Hajde da im gurnemo prst u oko!"

Hvala na ovom podsećanju... ima negde još jedan - moj vrhunac sanajrenja budućnosti Beograda je bio da se na ovom mestu gradi ogledno naselje po najnovijim, futurističkim zelenim tehnologijama, nešto sto bi zaista privuklo pažnju celog sveta.
Sad je gotovo, postali smo grad jeftine bezlične novogradnje kvadrata.

Ovo sa konstrukcijom mosta koji "lebdi" iznad reke podsetilo me nesto na Zaryadye_Park u Moskvi, na podrucju nekadasnjeg Hotel Rossia koji je srusen

Prilozi

• Zaryadye13.jpg
    Zaryadye13.jpg
    521,9 KB · Pregleda: 967
  • Zaryadye25.jpg
    Zaryadye25.jpg
    308,7 KB · Pregleda: 918
  • Zaryadye26.jpg
    Zaryadye26.jpg
    421 KB · Pregleda: 962
  • Zaryadye29.jpg
    Zaryadye29.jpg
    370,3 KB · Pregleda: 962
Kakav kontrast BNV-u, šokiran sam...

Imaju li problema sa zmijama i pacovima? Nekakvim mrziteljima što protestuju?

Za one koji ne poznaju Moskvu, ovaj park se nalazi u strogom centru, na 100 metra od Crvenog trga i Kremlja. Park je napravljen pre nekoliko godina.

Meni je lepo sto svi ljudi vide kako je u Moskvi sve bolje nego kod nas, park u centru grada umesto visokih zgrada, tako se to radi. A auto put pored reke na toj istoj slici niko ne zeli da primeti. Pa ajde onda da napravimo auto put umesto setalista. :)

Vrh