Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

I dobro je što dodeljuju ime novoizgrađenoj ulici, umesto da se menja nekoj postojećoj bez ikakvog smisla i razloga.

Tokom jedne okupacije dobila spomenik, u toku druge grob u lepoj crkvi, a od Vesića - ulicu....
Toliko je "voljena" da joj malo ljudi zna i pravo ime - Draginja, pa će kraljica i dobiti ulicu sa nadimkom, a ne sa imenom.
Kad malo bolje razmislim, neko ko kupi stan u Udbaiju i zaslužuje da ima ovakvu adresu...

Хахаха први пут сам прочитао ово Удба(и) и допада ми се назив :)
Нажалост једна врло тужна историјска личност. Већи траг су оставили њени преци него она сама.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891163#p891163:34l49a7w je napisao(la):
Bender Rodriguez » Uto Okt 19, 2021 5:24 am[/url]":34l49a7w]Slažem se sa Kailanom. Meni je ranije vizura bila prihvatljiva ali baš kad sam video ovu sliku
uvideo sam koliko je postalo prenatrpano i neskladno.

Ne vredi, to je ta manija za kvadratima...

taj pogled sa kalemengdana je ubedljivog najgori pre i posle od svih u BnV. iako cesto branim ovaj projekat i ja se uvek snuzdim kad vidim snimak iz tog ugla - kao da je neki crni zid tu podignut. za utehu, ima dosta uglova iz kojih izgleda ok (sa mostova, NBG...), cak nocu i bolje jer tu vise nije mracna rupa. ne bih toliko krivila kvadrate jer bilo bi bolje da su neke od zgrada jos i vise, samo da nije bas ovako neprobojno.

Ta vizura je bila - zaštićena.
Pričali smo o tome još kada je bio aktuelan pilon Mosta na Adi.

Samo je trebalo da budu veće razlike u visinama zgrada, umesto da sve budu tu negde oko iste visine, i već bi bilo drastično bolje
(O zaštićenoj vizuri neću da govorim jer to niko od nadležnih nije šljivio, pa nema poente dubiti uzalud)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892149#p892149:8qatctys je napisao(la):
Myah » Čet Okt 21, 2021 9:52 pm[/url]":8qatctys]Samo je trebalo da budu veće razlike u visinama zgrada, umesto da sve budu tu negde oko iste visine, i već bi bilo drastično bolje
(O zaštićenoj vizuri neću da govorim jer to niko od nadležnih nije šljivio, pa nema poente dubiti uzalud)

Apsolutno tacno. Vec sam pisao o tome. Umesto dve zgrade iste spratnosti, 23 sprata, mogli su da naprave jednu od 26, drugu od 20. Dobili bi isti broj kvadrata, ali neuporedivo lepsu vizuru, tako da mantra koja se ponavlja da se sve radi zbog kvadrata pada u vodu. Nesto se radi i zbog neznanja i nedostatka osecaja za lepotu.

I ovo je jedan betonski zid kao i pogled na BNV sa Kalemegdana, ali zbog zgrada razlicite visine, izgleda sasvim drugacije

istock_000015374278_small.jpg

Заправо се пореде ружно и много ружно

Poredi se ruzno i prelepo.
Meni je BNV mozda jedno od najlepsih mesta na svetu a posebno mi se svidja vizura. Nadam se da ce takav red da se nastavi i iza gazele!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892203#p892203:35fio4et je napisao(la):
vradovic » Pet Okt 22, 2021 8:04 am[/url]":35fio4et]
Meni je BNV mozda jedno od najlepsih mesta na svetu

:lool: :lool: :lool: :lool:
Vradovic je najjaci forumas na forumu kad prestanete da ga shvatate ozbiljno :lol:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892222#p892222:h4aucqqh je napisao(la):
Beki » 22 Oct 2021 09:04 am[/url]":h4aucqqh]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892203#p892203:h4aucqqh je napisao(la):
vradovic » Pet Okt 22, 2021 8:04 am[/url]":h4aucqqh]
Meni je BNV mozda jedno od najlepsih mesta na svetu

:lool: :lool: :lool: :lool:
Vradovic je najjaci forumas na forumu kad prestanete da ga shvatate ozbiljno :lol:
Ja mislim potpuno suprotno - vradovic je najjači forumaš na forumu, kad počnete da ga shvatate ozbiljno. :grand:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892186#p892186:esw4bwh6 je napisao(la):
DraganSt » Pet Okt 22, 2021 12:11 am[/url]":esw4bwh6]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892149#p892149:esw4bwh6 je napisao(la):
Myah » Čet Okt 21, 2021 9:52 pm[/url]":esw4bwh6]Samo je trebalo da budu veće razlike u visinama zgrada, umesto da sve budu tu negde oko iste visine, i već bi bilo drastično bolje

Apsolutno tacno. Vec sam pisao o tome. Umesto dve zgrade iste spratnosti, 23 sprata, mogli su da naprave jednu od 26, drugu od 20. Dobili bi isti broj kvadrata, ali neuporedivo lepsu vizuru, tako da mantra koja se ponavlja da se sve radi zbog kvadrata pada u vodu. Nesto se radi i zbog neznanja i nedostatka osecaja za lepotu.

Цео овај пројекат је последица незнања и недостатка осећаја за лепоту, а када ти причаш о томе то је оно ,,почитичар прича о поштењу, курва клима главом”.

Mi smo kao narod previse kriticni, kao i u svemu u zivotu i kritika prestaje da bude delotvorna ako nema meru. Tako stalno ocekujemo savrsenu vlast a imamo uvek najgore vlasti moguce, ocekujemo najbolji most u Evropi, najvisi i najlepsi oblakoder a niko da nam javi da smo medju najsiromasnijim u Evropi. Tako je Bnv najruznije mesto u Evropi, posle celog Nbg, sifonjera u najlepsem delu Zemuna, Beobanke na Zelenjaku, PEt idiota, solitera u Vlajkovicevoj, Poste u Katicevoj i bar jos 50 sivih betonskih zgrada gde im mesto nije. Neka su i proizvod svog vremena, i dalje su uzasno ruzne. Meni je Bnv ipak mnogo manje ruzan od njih.

НБГ макар има неки склад и уједначену урбани матицу, а високе зграде разбацане по центру насумично јесу промашај. Мени је БнВ ружнији од свега набројаног због тамних тонова фасада, претежно најтамније сиве и тамне браон, као и због наглашених хоризонталних линија на одређеним фасадама у нивоу плоче што ме подсећа на неомалтерисане куће.

Opet se vraćamo na činjenicu da je naša krivica to što smo pustili socijalističku arhitekturu sa međunarodno priznatim značajem i potvrdom kvaliteta da propada jedno 30-40 godina, pa se sad raspada. Ostavite zgrade Beograda na vodi isti taj period bez održavanja pa da vidimo koliko će onda da vam se dopada.

Što se vizure tiče, na temi o Metropolitenu sam već davao ovaj primer: zamislite da je ostao ovako kaskadan, i ovako neke visine - izgledao bi 20 puta bolje nego gotov proizvod, bila bi dinamičnija zgrada, vizura bi bila bolja, prelaz sa Magnolije na ove visoke zgrade bi bio prirodniji, itd. itd.

Metropoliten_08.jpg

Metropoliten_01.jpg

20210203-161911-HDR.jpg

Ali to je aktuelan render, odnosno tako će i izgledati kada se izgradi sve

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=42203#p42203:28dtmg9v je napisao(la):
relja » 14 Feb 2009 07:07 pm[/url]":28dtmg9v]Slaktih li muka – kako urediti „Savski amfiteatar“
Ja bih krenuo nekim logičkim redom, prvo od infrastukture –
Saobraćaj – ulice, novi most, parking mesta
1. novi most preko Save na tom potezu – obavezno drumski, po mogućstvu metro-drumski, koji će povezivati Savski amfiteatar sa Novim Beogradom preko Vladimira Popovića i Bul. Zorana Đinđića. Samo pešački most nema smisla, izgradiće se mali grad u gradu a sva privatna vozila i javni gradski prevoz koji budu dolazila i odlazila sa NBG bi tada koristila postojeće mostove.
2. Ulice – 3 trake u oba smera, kao nikad završena Vojvođanska ulica. Ulice treba da prime gužve iz Kneza Miloša, Sarajevske i Savske.
3. Koliko god to tlo dozvoljavalo – podzemne garaže na svakom mestu.
Ulica najbliža reci bi trebalo da ul. Braće Krsmanovića koju bi trebalo iz početka izregulisati, proširiti i odmaknuti od reke.
Kanalizacija, vodovod i toplovod –predimenzionisati i projektovati za narednih 150 godina. Glavne magistrale postavljati u kanale koji će biti lako dostupni za remonte i hitne popravke.
Nasip – idealna prilika da se prema poslednjim iskustvima, bar na tom potezu, podigne nasip kao zaštita od poplava.
Sama zgrada stare Železničke stanice – moslim da treba da ostane kao muzej. Ja bih ostavio 4 perona sa kolosecima i kompozicijama iz raznih epoha. Ovo bi sve bilo na površini koju „omedjuju“ dva „krila“ stare stanice. Jedan servisni kolosek uz Savsku bih ostavio, samo za potrebe muzeja,da ga povezuje sa ostakom železnice, na način koji ne bi smetao ni ulicama ni novoj izgradnji (najbolje plitak tunel, ako je izvodljivo). Ne bi ostalo mesta za kružni tok, znam.
Obe autobuske treba praviti negde drugde, skroz iz početka.

Obavezno zeleni pojas uz reku, kao i na suprotnoj obali, šetalište i park. Što se tiče kanala, prvo mislim da nisu praktični zbog vrlo promenjivog vodostaja Save tokom godine, i kvaliteta vode. Smetaće postavljanju i održavanu podzemne infrastrukture i garaža. Drugo –svi ti lepi gradovi na kanalima su ih nekada gradili iz čisto parktičnih razloga – mi bi ih time samo imitirali, a to nam ne treba.
Spratnost: 8-10. Fasade prema reci da budu što maštovitije, što manje stakla i čelika, što više terasa i balkona. Kocke i ostala prosta geometrijska tela u staklu izbegavati.
Krovovi da budu to vi[e u liniji i planirati ih za restorane, apartmane i sl, sa pogledom na reku. Ne bih imao ništa protiv i onih projekata sa bujnom vegetacijom na kaskadama zgrada kakve forumaš bigvlada stalno postavlja u relax sekciji... :p

Naravno, sve ovo nema smisla ako istovremeno ne počne da se uredjuje i suprotna obala...

Rezime:
Znači, mi u stvari čekamo otvaranje Bulevara Braće Krsmanovića :D

Krenuo sam da kopam po ovoj temi i naišao na ovaj post. Kao da ga je ekipa čitala i rekla: "Hajde da im gurnemo prst u oko!"

Ne znam samo čime nas je zadužila kraljica Draga da bi se po njoj nazivale ulice. Bolje da su postavili spomen ploču na mestu gde je ubijena sa svojim mužem, ako im je već do počasti.
Da je ta žena imala mozga ne bi se nikada udala za jednog kralja, sačuvala bi glavu na ramenima, a možda i celu Srbiju od propasti u kojoj se kasnije našla.

Još je gluplje tumačenje da su sa železničke stanice prvo putovali Milan i Natalija, a u produžetku će da bude šetalište, tj. ulica nazvana po njihovoj "dragoj" snaji.

Toliko su je voleli da se sad verovatno u grobu okreću..

Vrh