Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

@Zuma ne mogu nikako da skapiram gde oni majstori slažu one džakove, vidi se nadvožnjak i neke zgrade iza...ali nemam predstavu gde je to ?
 
Ispred gradilišta buduće kule, a to je otprilike na sredini rastojanja između Gazele i Starog savskog mosta. Baš na tom mestu se menja visina obaloutvrde. Ko se seća ranijeg stanja, to je bilo kod dve barake od potpuno zarđalog lima. Džakovi se postavljaju ispred gradilišta na tom, nižem nivou, pošto je on ugrožen i pri ovom vodostaju. Nizvodno je stanje nešto bolje. Evo stare slike sa tog mesta. Vidi se pozicija promene nivoa obaloutvrde, odnosno kraj uzvodnog uređenog dela, za pešake, i početak radnog, industrijskog dela vodoprivrednih preduzeća.

SavaDPromenaNivoaStObaloutvrde.jpg


Još par slika sa širim uglom posmatranja.

IMG_7280a_resize.jpg


Pogled na kompletnu ograđenu površinu koju zauzima gradilište kule.

IMG_7232a_resize.jpg


Obalska strana gradilišta.

IMG_7281a_resize.jpg
 
Pa da taj nizi deo je najvise i plavio 2006
 
Današnji izveštaj sa fronta.

GeoZavod, uprkos svoj sili i zastavama Mračne Tvrđave,

IMG_7644c_resize.jpg


uprkos nadmoćnoj tehnici

IMG_7680c_resize.jpg


uprkos hrabrim ratnicima u svemirskim fensi odelima

IMG_7669c_resize.jpg


uprkos oštroj, pažljivo isplaniranoj odbrani od uljeza i špijuna, IPAK ima problema.

IMG_7636c_resize.jpg


Jer Priroda

IMG_7625c_resize.jpg


nije sasvim ostala bez aduta.

IMG_7631c_resize.jpg


Svejedno, vredni vojnici GeoZavoda su poznati po tome da se nikada ne predaju dok god ima para. Mračna Gvozdena Tvrđava ionako nije ugrožena, a u novoosvojenoj teritoriji još nisu potrošili stare zalihe vreća

IMG_7641_resize.jpg


... naravno, mnogo vreća i mnogo peska,

IMG_7639_resize.jpg


pažljivo poslaganih,

IMG_7646_resize.jpg


uprkos neprijateljskim snagama u obliku košave koja je od Zelene_Zaštite_Od_Urokljivih_Pogleda ostavila samo froncle.

IMG_7648_resize.jpg


Mudre vojskovođe GeoZavoda međutim uporno vraćaju vodu odakle je i došla

IMG_7651_resize.jpg


uz pomoć prvog odbrambenog reda crpnih stanica

IMG_7654c_resize.jpg


Dok se u pozadini oficiri bore sa vremenom pripremajući pojačanja.

IMG_7683_resize.jpg


Nažalost,

IMG_7682_resize.jpg


jake neprijateljske snage Prirode su se infiltrirale u pozadinu

IMG_7681c_resize.jpg


i to na prilično širokom frontu.

IMG_7674_resize.jpg


Tako je prošao još jedan dan na frontu GeoZavoda i njegovog arhi neprijatelja, Prirode. Neprijatelji se i dalje gledaju oči u oči. Sa nestrpljenjem čekamo šta će biti sutra.

IMG_7635_resize.jpg
 
Zuma sve pohvale na trudu i odlično odradjenoj reportaži :sesir:
U toku naredne nedelje biće verovatno dostignuta kote redovne odbrane.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=372626#p372626:18rmkkct je napisao(la):
milos.tro » 21 Feb 2016 10:36 pm[/url]":18rmkkct]
file.php

Ne znam da li sam nešto propustio, ali nisam do sada primetio da je neko komentarisao ukrštanje Vladimira Popovića i Bulevar Mihajla Pupina. Od samog početka mi se čini da je sada idealna prilika da se Vladimira Popovića digne na stubove pre tramvajskih šina (tj da nastavi kako već ide jer ima visinsku razliku umesto silaska na šine) i da ide preko automehaničarskih radionica, tj da se ne seče sa Mihajla Pupina u nivou. Ovo je već zakrčena deonica (Brankov most) svakog dana a dovođenje novog saobraćaja će samo da poveća zagušenje.
 
Pa tu vec postoji semafor tako da vec postoji zadrzavanje da se svi ukljuce i iskjuce. Uvodjenjem jos jednog pravca mislim da moze samo rasteretiti Brankov most.
 
Што ће рећи, Игоре, да ти сматраш да је иста проточност саобраћаја на трокракој и на четворокракој раскрсници.
Много грешиш.
Лево скретање ка блоковима одмах иза моста паралисаће Београд.

На свету нико не гради озбиљан мост преко великог водотока, без веома комплексних и капацитетних приступа.
И нико разуман не загушује већ презагушене саобраћајнице, поготово не у граду.
Нико.
 
@Pantograf

Svakako ne mislim da je ista protocnost ali mislim da ce glavni pravac biti iz pravca Bulevara Nikole Tesle ka Vladimira Popovica dalje ka Zaricevom mostu i Gazeli. Levo skretanje ka Pupunovom bulevaru moze biti jako mada nisam siguran posto ce postojati alternativa ka bul Zorana Djindjica ili pravac ka bul Nikole Tesle.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=373369#p373369:2abmdxjy je napisao(la):
Пантограф » 25 Feb 2016 11:00 pm[/url]":2abmdxjy]Што ће рећи, Игоре, да ти сматраш да је иста проточност саобраћаја на трокракој и на четворокракој раскрсници.
Много грешиш.
Лево скретање ка блоковима одмах иза моста паралисаће Београд.

На свету нико не гради озбиљан мост преко великог водотока, без веома комплексних и капацитетних приступа.
И нико разуман не загушује већ презагушене саобраћајнице, поготово не у граду.
Нико.
Како прошао састанак у Атини? Корбизије и даље задрт са својим сновима о граду будућности? Мис ван дер Рое и даље форсира минимализам а Нимајер и даље прави од зграда скулптуре?

Пантографе, прими топле поздраве из 21. века.

ПС: Немој да журиш много, овде је труба. Заостали људи владају и пуни су ретроградних идеја из твог века.
 
Delija, ne brini ti nista za Pantografa, vec nam priprema nove nadvoznjake i nove rampe u centralnoj gradskoj zoni.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=373393#p373393:2s8mzay5 je napisao(la):
Delija » 26 Feb 2016 12:02 am[/url]":2s8mzay5]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=373369#p373369:2s8mzay5 je napisao(la):
Пантограф » 25 Feb 2016 11:00 pm[/url]":2s8mzay5]Што ће рећи, Игоре, да ти сматраш да је иста проточност саобраћаја на трокракој и на четворокракој раскрсници.
Много грешиш.
Лево скретање ка блоковима одмах иза моста паралисаће Београд.

На свету нико не гради озбиљан мост преко великог водотока, без веома комплексних и капацитетних приступа.
И нико разуман не загушује већ презагушене саобраћајнице, поготово не у граду.
Нико.
Како прошао састанак у Атини? Корбизије и даље задрт са својим сновима о граду будућности? Мис ван дер Рое и даље форсира минимализам а Нимајер и даље прави од зграда скулптуре?

Пантографе, прими топле поздраве из 21. века.

ПС: Немој да журиш много, овде је труба. Заостали људи владају и пуни су ретроградних идеја из твог века.




Непроцењиво! Поменеш конкретан проблем који ће настати на Новом Београду (али и у Бранковој, у тунелу итд.), а неко ти као кец из рукава проспе - Швајцарца, Немца и Бразилца! И Атину.
Неке ствари су ванвременске, па би се атински мислиоци из 5. века п.н.е. грохотом смејали на овакав пост, ал ти овде доби плусиће, вероватно од ове екипе која само фразетинама и рецитацијама уме да води расправу.

Ево, кад смо већ на глобалном пољу, волео бих да ми укажеш на неки велики мост, упоредив са Бранковим, који се налази у неком од градова-симбола напредног планирања и саобраћајне политике 21. века (нпр. Беч, Копенхаген, Стокхолм...), а да има прилаз попут овога који се припрема код нас. Ево, да ти буде лакше: на једном потоку који се улива у Дунав у Баварској има мост са сличном раскрсницом, мада већег капацитета.
 
Na fotki koju sam postavio- deo nacrta plana vidi se doduše "poprilično stidljivo" započeta saobraćajnica 1+1 koja seče Vladimira Popovića i slepo ze završava.Saobraćajnica je van regulacinog plana da se slučajno finansijski ne optereti arapski investitor,uostalom on i nema baš neke veze sa gužvama u blokovima 8) .
 
"BEOGRAD NA VODI" Poslednja kuća u Bara Veneciji
M. T. KOVAČEVIĆ | 25. februar 2016. 19:21 | Komentara: 5
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... a-Veneciji


Dom Timotijevića prkosi buldožerima na prostoru "Beograda na vodi"
VIDA i Ivan Timotijević su "poslednji Mohikanci" u Bara Veneciji. Na očišćenom delu savskog amfiteatra, njihova prizemna kuća i dalje prkosi buldožerima, koji su od prošle godine sravnili više od sto objekata.

Vremešni par penzionera svestan je da će i njihov dom nestati u prašini zbog izgradnje "Beograda na vodi". Dok im se ne sruši kuća, oni žele da im nadležni reše stambeno pitanje, kao što su do sada uradili u 96 slučajeva.

- Moje komšije, zavisno od "papira" koje su posedovale, od grada su dobile odgovarajuće stambeno rešenje - priča Ivan (76), dok žuljevitim, majstorskim šakama drži dokumentaciju.

Grad je ponudio da Ivan, Vida, njegova kćerka i tri unuke, privremeno pređu u gradski stan na Zvezdari. Međutim, pisana ponuda ima klauzulu, po kojoj on može biti iseljen u roku od 30 dana, ako izgubi sudski spor koji vodi sa državom. Naime, pred pravosudnim organima penzionisani mašinac pokušava da dokaže vlasništvo nad kućom.

- Ovi iz grada su bili veoma korektni u komunikaciji, ali ne mogu da prihvatim njihovu ponudu. Za kuću u vlasništvu otišao bih u stan na korišćenje iz koga me mogu uvek oterati na ulicu - priča Timotijević.

I dok se ne reši sudski spor, Timotijevićev dom ostaje jedini objekat koji nije srušen u okviru faze A, raseljavanja. Komšijine kuće su odavno buldožerima sravnjene, pa on i njegova porodica žive u carstvu građevinskog šuta i odbačenog đubreta. Od prošlog vikenda nemaju više ni priključak za kanalizaciju.

ČEKAM DA SE DESI "SUDBINA"
-GDE ću ja sada sa bolesnom ženom, kćerkom i malim unukama? Pravdu tražim godinama. Pošteno sam svoj vek odradio u "Iskri", gde mi se decenijama odbijalo za stan. Sada čekam da mi se desi sudbina. Nadam se da će gradski oci pronaći neko rešenje i za mene, kao što su pronašli za 96 porodica koje su bile moje komšije - tužnog glasa priča Ivan Timotijević.

SAGRAĐENA SREDINOM 20. VEKA
PROBLEM potiče još iz 1991, kada je Timotijević kao radnik "Iskre" dobio prizemni objekat na korišćenje i čuvanje. Rešenjem iz 2006. postaje vlasnik kuće u Bara Venecija 55. Međutim, "Iskra", iako je objekat koristila od 1956. godine, u katastru ga nije prevela na sebe. Zemljište je ostalo da se vodi na državu, kasnije na "Železnicu Srbije". Kuća, iako se nalazi u starim zemljišnim knjigama, nije potpuno legalizovana.
 
@Zuma

U onom militantnom izveštaju o nivou vode na gradilištu nisi napisao da je dve noći zaredom padala kiša u Beogradu. :(
 
Maja 2010 je padala non stop, i Sava se podigla do biciklističke staze kod Ušća na Novom Beogradu.
Dva dana kiše je ništa.
 
Mair,

Nešto ne mogu da se setim neke baš velike kiše par dana pre onih slika, tolike da ona može da ostavi onoliko vode u temeljnoj jami. Moguće je da grešim pošto na to obično uopšte ne obraćam pažnju, pa sam zato potražio podatke na sajtu HMZ-a. Nema istorijata padavina, ali ima vlažnosti, za 7 dana unazad. Ona je uglavnom 100% kada pada kiša. Kao što vidiš, na grafiku za poslednjih 7 dana nema puno stoprocentne vlažnosti koja traje bar neko vreme, sem ove današnje, pa dakle ni ozbiljnijih padavina.

vlaga2016-02-26.png
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=373491#p373491:2zj3v88l je napisao(la):
relja » 26 Feb 2016 14:39[/url]":2zj3v88l]Maja 2010 je padala non stop, i Sava se podigla do biciklističke staze kod Ušća na Novom Beogradu.
Dva dana kiše je ništa.

Nije bilo 2010 do nivoa biciklisitčke staze, moglo je da bude samo niže.


@Zuma

Nije bila obilna kiša, ali je bila dovoljna da jedna iskopina privuče površinske vode u sebe, plus podzemne i dobiješ onu sliku.
@Direktor je postavio dve fotografije i vide se bare u blizini starog Savskog mosta. To su bare od površinskih (atmosferskih padavina) voda koje je gravitacija privukla u niže delove.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=373502#p373502:3k5w1ay8 je napisao(la):
Zuma » Fri Feb 26, 2016 3:27 pm[/url]":3k5w1ay8]Mair,

Nema istorijata padavina, ali ima vlažnosti, za 7 dana unazad.

Pozdrav,

donekle vezano za tematiku, postoji vise nego odlican sajt (automatska vremenska stanica) sa gomilom statistickih podataka od 2010-te pa naovamo. Konkretno - sto se tice kise u Beogradu (tj. karaburmi), to za ovu godinu (a i za sve od 2010-te) moze da se vidi na sledecem linku:

http://www.stamb.net/beograd/station/wxraindetail.php

.
 
Vrh