Pronašao sam kako je onolika voda dospela u temeljnu jamu kule (ili bar njen najveći deo). Na kraju je ispalo da glavni krivac nisu ni površinske ni podzemne vode. Biće zaista zanimljivo pratiti ovo gradilište jer do sada nismo imali slučaj da se ovoliki objekat gradi ovako blizu reke. Naprimer, hoće li uopšte imati uobičajene podzemne prostorije, koliko duboke, i kako će rešiti hidroizolaciju? Naravno, ako gradnja uopšte ozbiljno počne, pošto za sada ne znam ni da li je završen plan.
Ovo je bilo stanje u nedelju, pri vodostaju od 474cm.
Slika je zanimljiva zato što omogućuje da se stekne bar neki opšti utisak o izdašnosti podzemnih voda na ovom mestu. Pošto dubinske pumpe rade već jako dugo, a ne izgleda kao da se količina izbačene vode smanjuje, možemo pretpostaviti da je postignuto neko ravnotežno stanje između priliva i odliva podzemne vode. Dakle ako procenimo koliko litara u sekundi se izbacuje u Savu na gornjoj slici, toliki su i kapaciteti priliva nove (sa jedne strane jame, i do dubine zahvata drenažnih cevi). Drugim rečima, kada kada se kula izgradi, a pumpe isključe, što se njenih podruma tiče, oni će spolja kompletno plivati u vodi, maltene kao da su u Savi (doduše to zavisi od njihove dubine i trenutnog vodostaja).
Odbrambeni zid se sastoji od 5 redova džakova sa peskom.
Pogled na nivo Save, džakove, dubinu jame i vodu u njoj.
Dubina vode i dalje nije velika.
Ali zauzima priličnu površinu.
Drenažni bunari uz Savu crpe podzemne vode, a posebna, prilično velika crpka koja se vidi na sledećoj slici je zadužena za skupljanje vode u jami. Za nju je iskopana rupa nepravilnog oblika, sa dnom koje je niže od preostalog nivoa, tako da se tu skuplja i odatle crpi površinska voda iz preostalog dela temeljne jame.
Ranije sam spominjao da je veliko pitanje čime je sve ranije nasipan prostor Bare Venecije, i šta se sve može naći kao deo odbrambenog nasipa. Ilustracija njegove nehomogenosti je crvenkasti sloj zemlje na prethodnoj slici. Očigledno da nešto ovakvo ne pruža nikakvu zaštitu od vode, a može biti deo nasipa na bilo kom mestu. Ovde se ne vidi dobro, ali to može biti ostatak originalnog nivoa zemljišta, sloj šuta, cigle koje odozgo štite kablove, ili čak neki ozidani kanal.
Međutim pravi izvor vode u jami se vidi na ovoj slici, i to tek ako se dobro zagledate. Ovde postoje krajevi čak dve cevi koje kroz nasip idu ili direktno u Savu ili bar negde blizu nje.
To se bolje vidi na uveličanom delu.
Kao što vidite, ovo je kraj debele metalne cevi koju su pokušali da zapuše nekom masom, a zatim zamotali plastikom. Međutim voda i dalje šiklja pored nje (ili iz neke dublje pukotine u njoj) pravo u temeljnu jamu. Ona velika pumpa koju su montirali u prehodnom izdanju mog "izveštaja sa vodenog fronta" trenutno uglavnom radi samo to, vodu koja ovde probija vraća nazad u Savu.
Kad se bolje pogleda, na onoj slici se vidi još jedna cev. Evo tog dela pod većim zumom.
Ovde se ne vidi da li voda pomalo prodire i ovuda, ali se vidi ingeniozno napravljena vreća zavezana kanapom za izvlačenje, koju su lepo gurnuli u cev. Koliko bi to zaustavilo Savu da voda eventualno pronađe put do drugog kraja cevi, nisam baš siguran. Iskreno se nadam da to treba da štiti samo od blata, mada je nejasno zašto je čuvaju.
Kako izgleda drugi kraj ovakvih cevi, možete videti u mojoj poruci od prošle godine, gde sam unapred upozorio da ovo može biti problem. Ovo je snimljeno pri izrazito niskom vodostaju, bitno nižem od uskog nižeg nivoa nemačke obaloutvrde, pošto ova cev postaje vidljiva tek tada.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=353723#p353723:2rvlnmmt je napisao(la):
Zuma » 10 Oct 2015 06:30 pm[/url]":2rvlnmmt]Uočio sam još jedan otvor u obaloutvrdi. Iz ovoga ne izgleda da izlazi bilo šta, pa je ili zatvoren nekim ventilom, ili zasut zemljom, ili je aktivni deo posebne lokalne kišne kanalizacije koju su Nemci ko zna zbog čega ipak izveli, iako se pri ovom nivou vode ne vidi da postoji nešto slično bilo gde drugde u okolini. Pošto reke zbog kiša rastu, opet će biti poplavljen i nevidljiv. Ovakvi stari i, možda zaboravljeni ili bar veoma duboki otvori, pri samom dnu rečne obale, potpuno zaobilaze zaštitu koju pruža bedem, pa bi mogli biti rizik kod poplavnih talasa. Pošto izgleda da za sada niko nema nameru da radikalno rekonstriše obaloutvrdu, budući da ih interesuje samo Promenada, čisto da negde ostane slika da i ovo postoji, pošto je otvor nevidljiv tokom maltene čitave godine. Nivo vode na ovoj slici je 161cm ili 69,9 metara nadmorske visine.