Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

HoRuS":2w23x1s7 je napisao(la):
Шеталиште није смело да се бехатонира...једноставно је то јадно...за годину-две биће офуцано као и све бехатониране улице...ту је морао да иде неки квалитетан камен...
Još ranije sam snimio poprečni presek jednog tipičnog Behaton bloka iz palete, pre nego što je ugrađen u Promenadu. To izgleda ovako. Nešto što deluje kao prilično jeftin beton sa tankim slojem finije izmlevenog ukrasnog kamena na površini. Ne deluje mi da će ovaj gornji ukrasni sloj biti naročito trajan uzevši u obzir rupe u betonu koji mu je osnova i čvrstinu međusobnog vezivanja kamenčića iz gornjeg sloja. Ali to je samo pogađanje. Videćemo.

IMG_0072_resize.jpg
 
HoRuS":kx2w6imv je napisao(la):
...успут тераса испод Зарићевог моста је попуцала до ширини и мајстори попуњавају пукотине...види се то на првој слици, мада нисам добро ухватио угао...


Izgleda kao da radovi još nisu završeni. Nisu stigli, a morali su zbog svečanosti polaganja kamena temeljca. Naprimer.

Ovde fali veza Behaton ploča sa betonom oko tog stuba.

IMG_0983_resize.jpg


Ovde nisu stigli da stave prednji deo plastične zaštite, pa su ostavili skele zato što se ovo sa same platforme i ne vidi.

IMG_0978c_resize.jpg


Skele ispod platforme nisu još izvađene pa teško da su pukotine tu zbog težine samo ploče. Ja ih nisam video jer je već bio mrak, ali sam video da na mestima iz betona skoro da proviruje betonsko gvožđe (vidi se po rđi koja probija oko njega, jer je veoma blizu površine betona). Pretpostavljam da pre malterišu to. Ili možda ovde treba da dođe još jedan sloj betona?

IMG_0979c_resize.jpg
 
Hotel blize Zaricevom mostu 60m dok stambeni objekat 72m, Kula 200-220m
 
Zeks bi mogao da ubaci modele u realnu mapu sa sve terenom i sto tacnijim proporcijama.
 
Јеси ли се прогурао у гужви да узмеш стан или си извисио?
 
vladimir79":2n1ykav2 je napisao(la):
Јеси ли се прогурао у гужви да узмеш стан или си извисио?
Nasmeja me čoveče. :laugh:
Gledam ovaj video što je vradovic okačio i osećam se malo nelagodno. Neki bi danas to polularno opisali kao "transfer blama".
 
Prvo ste pripovedali da ovaj projekat nece ni da pocne, pa ste onda krenuli da kritikujete izgled, pa polozaj zgrada, pa cene, pa ko tu moze da kupi stan, pa kako to da su nagrnuli dan ranije… sta je sledece? Vi cete u samoljublju svojih teorija da nadjete da kritikujete i salvetu koju je neko zaboravio na klupici. (By the way, u svim metropolama, najcesci food trucks posluju iz vec postojecih restorana.)

Za ovako masivnu gradnju, ovo ne moze bolje ni da izgleda, ni da se za to nadje bolja lokacija. Kome smeta da Beograd od zaraslina i starudije postane svetlucav, pristojno izgradjen grad?
 
Kao sto obecah :) BWR & W Hotel

Pogled iz pravca Ekonomskog
2hnnqd2.jpg


Sa promenade
dcsr9i.jpg


vyu00l.jpg


20p535z.jpg


Sa obale St sajmista
immogz.jpg


14xnptc.jpg


Sa Brank mosta
70keo1.jpg


1zfncbm.jpg


Iz pravca Usca
33ufrmd.jpg


Sa Gazele
2md4g85.jpg


Sa Savskog trga
2505pft.jpg


Overview
2lu5m52.jpg


10dawlj.jpg


Sa W Hotelom
6yms8p.jpg


i6auy8.jpg


kbw47n.jpg
 
14xnptc.jpg


Ove zgrade su svojom veličinom, arhitekturom i blizinom uobičajenim mestima posmatranja u tolikom neskladu sa starim delom grada, da će ga učiniti malim, jeftinim i smešnim. A geometrijska pravilnost i njena agresivna vizuelna upadljivost će haotičnu raznovrsnost boja i nepravilnih oblika starih zgrada od eklektičnog bogatstva probraziti u obične ostatke bivših bombardovanja, u još neporušene zgrade. Počinjem da verujem da su mesta gde se stari deo grada od njih uopšte više neće videti zapravo manje zlo. Urbanista sa trunkom savesti bi pre dao ostavku i prešao u projektovanje javnih WC-a nego što bi pomešao dva ovako nesaglasna naselja.
 
A što su ostavili samo jedan branik na pružnom prelazu? Sekjuriti iz savanove sad moraju da upozoravaju tranzicione dobitnike na izlazu sa parkinga da paze, ide voz.
 
Somi303":1jkrcdbr je napisao(la):
Колико теби сендвича дају за оволико пљување?

Imao sam dilemu kako da odgovorim na ovu mudrost pošto sam prilično blizu tačke kad već i meni zaista postaje muka od svega, a naročito od ovog pisanja. Činjenica da u životu nisam bio čak ni simpatizer, a kamoli radio za neku, ili ne daj bože pripadao, bilo kojoj partiji, nije nešto što bi sada trebalo da ima značaja. Problem je međutim što iz ovog pitanja ispada da ti ne vidiš ono što meni izgleda da treba da bude očigledno i zaista elementarno velikoj većini ljudi, i još veći što izgleda dolazi vreme u kome postaje nezamislivo da neko ulaže trud bez sendviča. Prosto zato što misli da je to ispravno. Dižem ruke od vizura jer je izgleda nemoguće naterati nekoga da vidi nešto što nije u stanju da vidi. Ostaviću to profesionalcima kojima je još ostalo savesti, ako se neko od takvih uopšte javno oglasi, pa slušajte njih, a ne mene.

A lično mišljenje ... pa, najbolji komentar daje sledećih par slika. Da se ne shvati pogrešno, zaista nije upereno ni protiv jedne ovde prisutne osobe, ali savršeno odslikava trenutnu situaciju ako se ona malo šire sagleda, i to na puno različitih načina.

IMG_1066_resize.jpg

IMG_1065_resize.jpg

IMG_1064_resize.jpg

IMG_1063_resize.jpg

IMG_1067_resize.jpg

IMG_1198_resize.jpg

IMG_1068_resize.jpg
 
Koliko sam načuo jedna firma je angažovana na projektu rešavanja pitanja otpadnih voda u Bg radi se o investiciji koja se meri stotinama miliona evra (bdv jedan od mnogobrojnih uslova za ulazak u EU je i ovo pitanje), u svakom slučaju je pozitivno da se krenulo sa mrtve tačke.

Zuma da nemaš možda fotografije u vezi sa ovom crvenom krivudavom linijom,da li se ona proteže od SSM do Gazele?
 
Imam. To je ova debela crna linija koja definiše granicu bloka (leva strelica). Desna strelica ukazuje na ivicu postojećeg puta, tj mesto odakle počinje kosina najviše obaloutvrde (ispod zuto-crne metalne ograde). Ne ide do Gazele, samo do bivše prodavnice sa gitarom.

BNV-CrvenaL.jpg


Ovo je najviša tačka crvene linije. Ili bolje reći tačka u kojoj je ona najbliže ivici puta u horizontalnoj ravni, jer je krivudanje po visini nebitna posledica kosine obaloutvrde.

IMG_1092_resize.jpg


Pogled na desno.

IMG_1091_resize.jpg


Pogled na levo.

IMG_1090_resize.jpg


Posebno slikano da se maksimalno sabije prostor. Ovde se vidi cela crvena linija, to jest kompletne rečne ivice blokova 13 i 14.

IMG_1098_resize.jpg
 
Ne, grešiš. Ono što je na planu nacrtano tamnom crnom linijom, to je ono što treba da bude. Ono što je na planu nacrtano bledo sivo, to je ono što jeste, tj. sto je postojalo kad je plan crtan. Te kote koje gledaš su postojeće kote terena. Od njih se počinje kada se nasipa. A koliko treba da se naspe, to vidiš obično u sredini raskrsnica. Postoji crno beli krug i pored njega tamno crni broj.
 
Na gradilištu bloka 14 rupa je sve veća. Velika novost je ono što smo i pretpostavljali da će se desiti. Počela je da prodire voda. Sem u slučaju da je negde pukla vodovodna cev (a ne izgleda tako po rasporedu vode) ovo je prilično nezgodno jer su Septembar i Oktobar meseci kad je vodostaj Save obično najmanji, pa su i podzemne vode najniže. To je ova svetlo plava linija. Ove godine Sava je čak ispod prosečnog nivoa, pa je idealno za kopanje pored reke. Zato su valjda to sada i počeli da rade. Međutim ako voda i sada probija, a oni Miloševi tačkasti bunari za snižavanje nivoa podzemnih voda ne pomažu dovoljno, šta će biti kad se dublje iskopa a Sava naraste?

BNV-GodisnjiVodostajSave.jpg


Usput. Kao što ovde vidite, maksimalna amplituda promene, tj zabeležna promena nivoa vode na Savi je nešto preko 7 metara! Sa Đerdapom sada sigurno nešto manje, ali svedno, praviti i sigurnu i istovremeno lepu obaloutvrdu na Savi i Dunavu nije baš tako jednostavno.

IMG_1099_resize.jpg

IMG_1100_resize.jpg

IMG_1102_resize.jpg

IMG_1104_resize.jpg

IMG_1105_resize.jpg

IMG_1106_resize.jpg

IMG_1112_resize.jpg

IMG_1113_resize.jpg

IMG_1114_resize.jpg

IMG_1115_resize.jpg

IMG_1116_resize.jpg

IMG_1117_resize.jpg
 
Vrh