Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Bio hotel bosna
Zanimljivo, hvala.
Navodno ga je kupio i srušio Luka Ćelović 1908 kako ne bi "zaklanjao pogled" ka zgradi BG Zadruge. (izvor).

1742822013268.png

То је онај први пројекат са каналом који је заправо био и добар и који је био наручен од СНС-a за кампању. Све у тој изјави Рупара је била лаж и као таква се и испоставила временом, осим тога да је 90ха. Мада и то су слагали јер та куга хоће да се шири на Сајам.

Посебно је интересантно како онако успут, на последњем месту спомиње потенцијалне инвеститоре из Емирата а у вишим пословним круговима овде се причало да ће радити Арапи и "Арапи" још 2010. године.
Sve tacno. Tak prvi projekat je bio super. Do sada bi bio gotov, a kvadrat bi mogli
1500 evra skuplje da prodaju nego sada. Ali avaj, ko uopste sumnja da ce Srbi da izaberu losije resenje, ne zna svoj narod.

И онда су схватили да водени токови ипак нису играрија.

Da li neko zna nešto o novoj državnoj školi u BW? Navodno je trebalo da bude spremna za prvake ove godine, ali počeo je upis i nema je na spisku škola

Зна ли се име школе? Постоји ли акт о оснивању?

Ja nemam nikakve informacije, osim da nema nijedne nove skole na Savskom vencu na spisku na eupravi. Zdravorazumski mi pada na pamet da bi verovatno skola trebalo da ima neku dozvolu za rad, a kako da je dobije dok jos nije ni izgradjena, tako da sam skepticna da ce ta skola biti dostupna za upis za ovu skolsku godinu.

Prvo da se završi pa da prodje tehnički prijem pa dobije upotrebnu dozvolu
Da se kupi nameštaj pa onda upis
Mozda na guranje do septembra to urade
Gde sad idu deca iz bg na vodi u koje škole

Upis u skole je poceo vec, obavlja se u tacno odredjenom periodu godine, preko e uprave. Ja ne znam za mogucnost upisa “van sezone” kada je u pitanju celokupno nova skola.

Najbliza skola trenutno je Radojka Dakic, a da li tu i idu deca iz BW, ne znam. Mi cemo se verovatno tu upisati.

@SCS

BW Perla i Rivera je projektovao RMJM DOO srpski ogranak svetki poznatog arhitektonskog biroa istoimenog RMJM-a iz Skotske.

Medjutim RMJN je dobio izvesne kritike na medjunarodnoj sceni baš za ovaj naš projekat u Beogradu kako je to u stvari plagijat zgrade "Beirut Terraces" u Libanu koju je projektovao švajcarski arhitekontski biro Herzog et De Meuron koja je svetski poznata zgrada i koja uziva status lendmarka.

Ima dosta sličnosti i inspiracija je evidentna.
Imam ideju sto je to ispalo tako...

Bejrut
beirut-city-guide-20-contemporary-projects-to-explore-in-the-lebanese-capital_7.jpg

Beograd
DSC_3313-scaled-1.jpg

Poslednja izmena:
I naravno pošto u Srbiji je opšte poznato da smo veoma kreativni ljudi morali su da kopiraju čak i ime zgrade pošto nisu bili sposobni da osmisle neko originalno ime.
I tako postoji zgrada Beirut Terraces u Bejrutu i zgrada BW Terraces u Beogradu.

@SCS

BW Perla i Rivera je projektovao RMJM DOO srpski ogranak svetki poznatog arhitektonskog biroa istoimenog RMJM-a iz Skotske.

Medjutim RMJN je dobio izvesne kritike na medjunarodnoj sceni baš za ovaj naš projekat u Beogradu kako je to u stvari plagijat zgrade "Beirut Terraces" u Libanu koju je projektovao švajcarski arhitekontski biro Herzog et De Meuron koja je svetski poznata zgrada i koja uziva status lendmarka.

Bejrut
Pogledajte prilog 233953

Beograd
Pogledajte prilog 233955
Ови црни панели на нашим терасама да ли је то стакло или имитација?
Ако је нека имитација стакла онда имамо јефтино решење за фасаде Висте, Метрополитена, Верде и сл. зграда у Бнв.

• Sviđa mi se
Reagovanja: SCS
Ови црни панели на нашим терасама да ли је то стакло или имитација?
Ако је нека имитација стакла онда имамо јефтино решење за фасаде Висте, Метрополитена, Верде и сл. зграда у Бнв.

To je staklo tamnije nijanse ali mi deluje da nije prozirno na nekim delovima.

Тзв спандрел али у облику застакљивања зиданог зида иза а не венца, што му је иначе примена у модерном зградарству

@SCS

Bejrut
Pogledajte prilog 233953

Beograd
Pogledajte prilog 233955
Potseca dosta, i nije ispalo lose, ali ni priblizno kao ovo u Bejrutu. Inace sve zavisi kako se izvrsi prezentacija. Na primer ako se kaze kopija ili plagijat, zvuci jako lose. Medjutim, ako se prezentuje na drugi nacin "kao inspiraciju za Beogradske Terase koristili smo simbol Bejruta...", onda nema nikakvog razloga za kritiku.

i Potseca dosta, i nije ispalo lose, ali ni priblizno kao ovo u Bejrutu. Inace sve zavisi kako se izvrsi prezentacija. Na primer ako se kaze kopija ili plagijat, zvuci jako lose. Medjutim, ako se prezentuje na drugi nacin "kao inspiraciju za Beogradske Terase koristili smo simbol Bejruta...", onda nema nikakvog razloga za kritiku.
Tzv. omaž.
Inače je "podseća", dolazi do odstupanja od jednačenja po zvučnosti, kao i "predsednik".

Tu zgradu u Bejrutu sam video svojim očima i u mikrocelini lepo izgleda, naročito zato što bejrutski waterfront ima mnooogo više smisla, pored mora je, puca vidik i visoke zgrade deluju prirodno. Mane njihovog centra i waterfronta su neke zgrade sa ožiljcima građanskog rata i dehumanizovana i vrlo dosadna šoping zona. Vrlo mrtav i nezanimljiv kraj. Bio sam tamo 2018. i prva pomisao mi je bila da ćemo i mi izvisiti tako sa dosadnim i sprčkanim priobaljem u BnV. Pride, Sava je široka koliko, cca. 200m, a pored nje kulčina i soliterčine. Štrči, a pride je i žnoru.

@SCS

Bejrut
Pogledajte prilog 233953

Beograd
Pogledajte prilog 233955

To je srpska fransiza kojom su dobili svetske reference da nastupaju za tako neke vece projekte pod nazivom strane firme. Inace je to jedan prakticno rposecan srpski biro koji je dugo vremena dok se nije podigao radio na grbaci neprijavljenih radnika koji su za ove projekte dan noc radili da bi ih izvukli. Tipicno srpsko govnarenje.

A navedena zgrada konkretno nije ispala ono sto u bejrutu jer gospoda iz bnv stede na procentu otvora na fasadi i kvadraturama. Tako je ova u bejrutu ispala sa mnogo manjom neto povrsinom u odnosu na terase npr. dok je u bnv proizvod cistog izvlacenja kvadrata.

Tu zgradu u Bejrutu sam video svojim očima i u mikrocelini lepo izgleda, naročito zato što bejrutski waterfront ima mnooogo više smisla, pored mora je, puca vidik i visoke zgrade deluju prirodno. Mane njihovog centra i waterfronta su neke zgrade sa ožiljcima građanskog rata i dehumanizovana i vrlo dosadna šoping zona. Vrlo mrtav i nezanimljiv kraj. Bio sam tamo 2018. i prva pomisao mi je bila da ćemo i mi izvisiti tako sa dosadnim i sprčkanim priobaljem u BnV. Pride, Sava je široka koliko, cca. 200m, a pored nje kulčina i soliterčine. Štrči, a pride je i žnoru.
Meni je fascinantna arh u bejrutu a osnovne stvari struja voda su problem a pravis takve zgrade sa cenom od 3000€/m2

Meni je fascinantna arh u bejrutu a osnovne stvari struja voda su problem a pravis takve zgrade sa cenom od 3000€/m2
Mentalitetske sličnosti Libana sa Balkanom su fascinantne (naročito sa BiH), a Liban takođe ima ogromnu dijasporu, verovatno proporcionalno veću i mnogo razuđeniju od Srbije (ima ih od Brazila i Čilea do Sub-Saharske Afrike). Gomila tih stanova je, poput BnV, investiciono sredstvo ili mesto gde se boravi kad se dođe iz pečalbe na par nedelja godišnje.

Vrh