Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Мени није јасно како ће да зидају нову стару зграду поште, а да јој нису осмислили намену?
Позориште са једне, и археолошки музеј са друге, за сада.

Screenshot 2024-12-24 8.25.55 AM.png

Просто интересантно, да ли је у овом елитном насељу било бљузге по тротоарима, или је то експресно очишћено?

Nisam znao da treba posebno da plaćamo firme za čišćenje kolovoza.

Evo kod mene na Karaburmi ulice zakrčene od snega, valjda jer nismo elita?

Kod mene još gore, ulice i sve do rampe od garaže pod snegom, a od rampe prema garaži sve čisto... Oko zgrade čisto, pa ulice pune kašastog snega. Toplo - hladno, a direktno ili indirektno plaćamo i jedno i drugo...

Просто интересантно, да ли је у овом елитном насељу било бљузге по тротоарима, или је то експресно очишћено?

Nekada sam ja kao klinac lopatao i cistio trotoar ispred ispred cim padne sneg. Bilo je sramota da se ne ocisti ispred kuce, zgrade, a ispred radnji ja mislm da je bilo i obavezno. Danas sa su dosla neka druga vremena.

Poslednja izmena:
Ja stvarno ne znam sta je ovde cudno?
Vlasnici stanova poprilicno placaju za odrzavanje naselja. Logicno je da uz toliki budzet imaju takve masine.
Ne placaju vlasnici nista za odrzavanje BNV. To je mit koji se siri iz nepoznatog razloga. Vlasnici stanova placaju za "tekuce odrzavanje" zgrada. Investiciono odrzavanje trenutno koliko vlasnici placaju je apsolutno nedovoljno (neki mizeran iznos). Naselje odrzava firma Beograd na vodi doo sa privatnim firmama a pokusaj je i da gradske sluzbe ucestvuju i to je sve. U jednom trenutku ce to preci sa firme BNV doo na gradsko komunalno pa nece biti vise ovih privatnih. Naravno niko nece to da uradi na vrat na nos iz razloga sto EagleHils hoce da se zadrze lokali na njihovo ime da bi dugorocno ubirali rentu (sto je uobicajeno na ovakvim projektima). Ono gde je realan problem jeste da se malo poreza sliva po stanovniku da bi gradske sluzbe sredjivale grad kako treba a drugi realan problem je sto za ostale zgrade stanari treba dosta vise da izdvajaju mesecno barem za tekuce odrzavanje. Od pravog investicionog odrzavanja smo decenije daleko. Naravno da je sve bolje od 90tih na ovamo bolje je samo prodjose godine :)

@vradovic mislim da je neko već ovde objasnio situaciju oko te tvoje teorije da BnV obučava nekakve gradske službe da preuzmu održavanje naselja. To je nemoguće i naselje će vrlo brzo propasti, ako se to desi. To je vaše privatno dvorište i sami to održavate ili angažujete nekoga da vam to održava. Ne znam zašto bi neko uopšte i priželjkivao takav scenario, jer je to brz put ka drastičnom padu cene kvadrata i propasti investicije.

Javne službe nemaju takav kapacitet niti im je to cilj. Tekuće održavanje je profitabilna delatnost i mogu vremenom da se izmenjaju službe održavanja, ali to će ostati.

U održavanje zgrade koje se plaća spada održavanje zelenila i javnih površina; čišćenje ulaza, liftova i parkinga... Investiciono je nešto drugo i to je u domenu stambene zajednice i to je definisano zakonom.

Tako je u svim novijim blokovima koja imaju tzv. sistem integrisanog održavanja.

Ne znam gde dotična stanuje ili živi, ali ovo je super glup post i nema veze sa politikom. Sve te privatne službe koje održavaju naselja ili poslovne blokove imaju novu mehanizaciju. Isto je i u Airpot City-u, ne očekuje neko valjda da sve one platore čisti gradska služba koje ne čisti ni ulice?

Nisam konkretno video ovakav bagerčić sa četkom, ali kod nas u naselju koriste male bagere godinama svakog jutra kada ima snega i sa njima čiste oko zgrade. Obično na samoj mehanizaciji stoji i istankuto koja firma ga je angažovala, mogla je to da pročita.

Nije to neka prevelika nauka, ali prost narod to ne zna... Te tašna-mašna firme imaju dugoročne ugovore za održavanje, na bazi takvih ugovora lako mogu da dođu do lizinga bilo kakve "svemirske" opreme i to koriste za čišćenje, ali očigledno i da se seljaci isčuđavaju. Može i da se oprema iznajmi po potrebi itd...

Mislim, mi smo već 30 godina u kapitalizmu, a ljudi razmišljaju i dalje kao da smo u komunizmu.

Vrh