Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Na stranu sve, ovo mi izgleda bas bezveze
Lepsi nas skajlajn
Slažem se, lepši je naš Skyline. Generalno BG je dosta lepši i atraktivniji grad od Bratislave, zato mi i žao što se tamo grade kule i to sa ozbiljnom visinom, dok kod nas kakva god da je gradnja ljudi su nekako po difoltu protiv.

Bratislava je bila sediste Ugarskih kraljeva i to se vidi po nekim gradjevinama koje su sacuvane i grad je mali u odnosu na Beograd ali Beograd sem po uscu Save i Dunava nije lepsi i atraktivniji. Oblakoderi generalno izgledaju bolje u odnosu na Beogradske, nista specijalno i ovi sto se planiraju imaju samo visinu i arhitektonski su bezvredni i treba traziti modernija resenja. Ono sto izdvaja Bratislavu u odnosu na Beograd je neuporedivo veci komunalni i svaki drugi red. Kvalitet svega sto se gradi u Beogradu je sramotan i diktiran je korupcijom i primitivnim svetom koji vodi ovu zemlju i grad a i stanovnici bas nisu ljubitelji reda i visokih standarda. Bio sam u Kuli Beograd, musavo za St Regis standarde. Treba nam iskorak u kvalitetu arhitekture i izvodjenja inace ostajemo kasaba.

Prilozi

• IMG_7252.jpeg
    IMG_7252.jpeg
    235,2 KB · Pregleda: 164
  • IMG_7256.jpeg
    IMG_7256.jpeg
    283,3 KB · Pregleda: 124
  • IMG_7249.jpeg
    IMG_7249.jpeg
    195,3 KB · Pregleda: 129
  • IMG_7247.jpeg
    IMG_7247.jpeg
    247,6 KB · Pregleda: 137
Bratislava je bila sediste Ugarskih kraljeva i to se vidi po nekim gradjevinama koje su sacuvane i grad je mali u odnosu na Beograd ali Beograd sem po uscu Save i Dunava nije lepsi i atraktivniji. Oblakoderi generalno izgledaju bolje u odnosu na Beogradske, nista specijalno i ovi sto se planiraju imaju samo visinu i arhitektonski su bezvredni i treba traziti modernija resenja. Ono sto izdvaja Bratislavu u odnosu na Beograd je neuporedivo veci komunalni i svaki drugi red. Kvalitet svega sto se gradi u Beogradu je sramotan i diktiran je korupcijom i primitivnim svetom koji vodi ovu zemlju i grad a i stanovnici bas nisu ljubitelji reda i visokih standarda. Bio sam u Kuli Beograd, musavo za St Regis standarde. Treba nam iskorak u kvalitetu arhitekture i izvodjenja inace ostajemo kasaba.

Da nisam bio u Bratislavi pa da se slozim. Kvalitet materijala koje sam video tamo na ulicama Bratislave je u rangu gradova koji ne mogu da se podice da su prestonice nekih evropskih drzava. Pa cak i novogradnja. Porediti Beograd i Bratislavu nije na mestu. Bratislava pre po velicini moze da se poredi sa Novom Sadom, tesko sa Beogradom.

Cak i taj novi deo "Bratislava na vodi" koristi behaton recimo za poplocavanje novih ulica i trotoara.".

Covek ne moze da resi problem koji ne vidi (ili ne zeli da vidi). Srbi su fenomenalni u trazenju gresaka kod drugih a svoja ne zele da vide. I zato se divimo Kuli i Skyliny. Pozeleo bih Beogradu 50% komunalnog reda Bratislave i makar 50% odrzavanja centra grada. Ne bi ste ga prepoznali.

U Bratislavi postoji sličan projekat kao BNV, čitav novi kvart je izgrađen pored obale Dunava, Eurovea projekat. Ali za razliku od Beograda, nisu imali Arape za investitore i ostavili su širok zeleni pojas pored obale Dunava, kao što se vidi na slici dole. I nije samo stambeni kvart, nego su tu izgrađene i poslovne zgrade i ustanove kulture.

1734209164205.png

U Bratislavi postoji sličan projekat kao BNV, čitav novi kvart je izgrađen pored obale Dunava, Eurovea projekat. Ali za razliku od Beograda, nisu imali Arape za investitore i ostavili su širok zeleni pojas pored obale Dunava, kao što se vidi na slici dole. I nije samo stambeni kvart, nego su tu izgrađene i poslovne zgrade i ustanove kulture.

Pogledajte prilog 223086

Ok, prvo deo koji nisu dirali taj zeleni pojas koji uopste nije veliki je deo stare obaloutvrde. Taj investitor uopste nije takao taj deo infrastrukture da sredi iako realno place za sredjivanjem.

Taj citav potez zgrada su uglavnom stambene i delom poslovne. Navedi mi koje ustanove kulture su izgradili posto iskreno se ne secam da sam ih video. Jedan deo do zelenog pojasa je podlozan plavljenju.

Volim Bratislavu i slovake, ali oni su da kazem malo specificni po mentalitetu, godinama su ziveli u senci Čeha i nekako su razvili malo cudni mentalitet.

Mislim da tesko reper po kvalitetu moze da bude Bratislava, da si rekao Prag to svakako mislim pre svega na komunalni red, ali Bratislava tesko.

NAJBITNIJI razlog zasto je u Bratislavi ispalo bolje nego u BnV je zato sto su recni front izgradili sa zgradama koja imaju normalnu visinu dakle do P+5, P+6 i to onda izgrleda potpuno skladno i uklopljeno sa ostatkom grada.

Ok, prvo deo koji nisu dirali taj zeleni pojas koji uopste nije veliki je deo stare obaloutvrde. Taj investitor uopste nije takao taj deo infrastrukture da sredi iako realno place za sredjivanjem.

Taj citav potez zgrada su uglavnom stambene i delom poslovne. Navedi mi koje ustanove kulture su izgradili posto iskreno se ne secam da sam ih video. Jedan deo do zelenog pojasa je podlozan plavljenju.

Volim Bratislavu i slovake, ali oni su da kazem malo specificni po mentalitetu, godinama su ziveli u senci Čeha i nekako su razvili malo cudni mentalitet.

Mislim da tesko reper po kvalitetu moze da bude Bratislava, da si rekao Prag to svakako mislim pre svega na komunalni red, ali Bratislava tesko.
Nova zgrada Slovačkog nacionalnog teatra se nalazi na toj lokaciji. Ako nekog više interesuje ima wiki stranica o projektu.
Interesantno je da je ovaj projekat započet još početkom 2000ih, i da je bio i usporen zbog svetske ekonomske krize ali je prva faza završena 2010. Znači, mnogo pre priče o BNV imali smo u bliskom komšiluku primer kako treba uraditi reurbanizaciju zapuštenog gradskog priobalja ali mi smo uspeli da napravimo ovakav urbanistički promašaj kao što je BNV.

Није га требало урбанизовати уопште, требао је бити парк са евентуално неколико културних институција.

Vrh