Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Pametnom je sve jasno iz ovoga koliko je tvoje misljenje vazno. Namerno si izbegao da kazes koliko ce Galerija biti udaljena od stanice kod parka (3 minuta), dalje "Pominje se, prica se...", pa nije ni to dovoljno nego na kraju "sve je to nesigurno". A tek ono stanica kod Mostara ali samo za liniju 1. A sta, linija 2 bi trebalo da ide paralelno sa linijom 1 pa da obe linije imaju stanicu kod parka i na Savskom trgu. Samo nastavi, sve ce to biti ocenjeno.
Ja nisam siguran zasto te je moje misljenje toliko uznemirilo, ali zao mi je ako je tako. Umesto osporavanja mene, voleo bih da cujem tvoje misljenje i neku otvorenu diskuciju, za sta je ovaj forum i namenjen.
Ja samo mislim da resenje za saobracaj u Beogradu na vodi nije adekvatno. Ni sa stanicom kod Mostara, a ni sa stanicom kod parka (koja definitivno nije ozvanicena, i nigde se ne pominje u najnovijim planovima). Meni je neverovatno da u 21. veku gradiš naselje od nule i ne planiras da se velika vecina svih putovanja odvija javnim prevozom, peske ili biciklom. U trenutku kad mnogi gradovi uvode maksimum parking mesta koja smeš da izgradis i placaju gradjanima da na posao idu biciklom, ti u centar grada stavljas naselje sa nekoliko desetina hiljada automobila. Mislim da kad se celo naselje izgrad i svi stanovnici usele, od guzve nece moci da se izadje iz podzemne garaze, a ne izvan naselja. Ali, zivi bili pa videli.

Bajka se otvara sutra

IMG_7085.jpeg

"Navodni Beograd" oglasio je prodaju stanova u još jednoj zgradi u tzv. "Teslinom kvartu" - "BW Iskra".

BW_Iskra_pogled_sa_zgrade_dvoriste_kosarkaski_teren_zelenilo-scaled-640x640.jpg

BW_Iskra_ulica_ispred_zgrade_prolaznici-1-scaled-640x640.jpg

BW_Iskra_pogled_sa_zgrade_na_zelenilo-scaled-640x640.jpg
Bedno.

Ovo je isti princip unistavanja grada kao komunjare sa donjim Dorcolom i isto ce izgledati za koju deceniju. U stvari, ovo je jos gore, ali princip je isti - bezvredne, najobicnije jeftine stambene zgrade na mestima gde nam treba nesto za ponos.

Bedno.

Ovo je isti princip unistavanja grada kao komunjare sa donjim Dorcolom i isto ce izgledati za koju deceniju. U stvari, ovo je jos gore, ali princip je isti - bezvredne, najobicnije jeftine stambene zgrade na mestima gde nam treba nesto za ponos.
Potpuno se slazem. Strasno sta se zida na takvoj lokaciji. Nego, ja imam jedno drugo pitanje. Mozes li mi pokazati nekoliko zgrada u BG koje su projektovale nase arhitekte, a koje bi odgovarale ovoj lokaciji?

Bedno.

Ако ћемо да будемо потпуно фер овде није толико силовање паркинга као на Доњем Дорћолу
Potpuno se slazem. Strasno sta se zida na takvoj lokaciji. Nego, ja imam jedno drugo pitanje. Mozes li mi pokazati nekoliko zgrada u BG koje su projektovale nase arhitekte, a koje bi odgovarale ovoj lokaciji?

Зашто је битна етничка припадност архитекти?

Prvo i osnovno, ne moze se voditi principima - gde god nadjes zgodno mesto, tu zgradu posadi. Grad je vec sad prenatrpan.

Dakle, konkurs za nesto vredno na tom prostoru, a ne konkurs gde pobedjuje onaj koji im najvise odgovara - najveca zarada uz najmanje ulaganja.

Etnicka pripadnost je nebitna.

Mozda bi, eto, prostor trebao biti uredjen kao prostor oko MSU sa nekom zgradom koja sluzi necemu slicnom. Jedna zgrada ili mozda dve, koja nije prevelika i koja necemu sluzi svim gradjanima, a ne maloj grupi ljudi koja ce zaraditi na prodaji stanova.

Samo uzmi u obzir da je 2024. godina pa u skladu sa tim i nova zgrada treba da izgleda

medium

Mozda bi, eto, prostor trebao biti uredjen kao prostor oko MSU sa nekom zgradom koja sluzi necemu slicnom. Jedna zgrada ili mozda dve, koja nije prevelika i koja necemu sluzi svim gradjanima, a ne maloj grupi ljudi koja ce zaraditi na prodaji stanova.

Samo uzmi u obzir da je 2024. godina pa u skladu sa tim i nova zgrada treba da izgleda

medium
Bravo!

Prvo i osnovno, ne moze se voditi principima - gde god nadjes zgodno mesto, tu zgradu posadi. Grad je vec sad prenatrpan.

Dakle, konkurs za nesto vredno na tom prostoru, a ne konkurs gde pobedjuje onaj koji im najvise odgovara - najveca zarada uz najmanje ulaganja.

medium

Ja nisam pitao za bilo kakva objasnjenja. Zamolio sam samo za nekoliko fotografija radova polaznika srpske arhitektonske skole koji su izgradjene u Beogradu proteklih 10-20 godina. Ne vidim gde si video da sam pomenuo bilo kakvo drvece i konkurse.
Interesuju me konkretni primeri. Ovo na fotografiji za mene nema nikakvu vrednost, ali recimo da se nekome i svidja, lepota je relativna. Ali to je samo jedan primer. Moze li jos 4?

medium
I ostavi uredjenje prostora. Pomenuo si jeftine komunjarske zgrade, ne prostor, pa sam zato i pitao da mi pokazes sta su to nase arhitekte napravile lepo. Moje pitanje se ne odnosi na prostor vec na zgradu.

I ostavi uredjenje prostora. Pomenuo si jeftine komunjarske zgrade, ne prostor, pa sam zato i pitao da mi pokazes sta su to nase arhitekte napravile lepo. Moje pitanje se ne odnosi na prostor vec na zgradu.
Sto park nije za ponos?

Nisam ni za Dorcol spominjao da je trebalo zameniti one zgradurine boljim zgradurinama nego da je taj kraj na takvoj lokaciji gde treba da imamo nesto za ponos.

Za ponos mogu biti stambene zgrade, ali kvalitetne i vredne, moze biti prelepi park, mogu biti muzeji, galerije... moze biti kombinacija svega.

Lokacija je specificna, uz reku, a znas i sam kakav nam je kvalitet gradnje i sta se sve gradilo u poslednjih deset-dvadeset godina.

Ono sto je gradjeno uz reku - ne valja.

Pojedinacni slucajevi kvalitetne gradnje postoje, ali ne vidim smisao da ti postavljem primer neke zgrade recimo na Vracaru kao primer necega sto bi trebalo graditi uz Savu.

Zadatak arhitekte je i da uklopi u prostor, a ne samo da zgrada bude lepa sama po sebi, a toj lokaciji stoji kao piletu sise.

Kao sto sam napisao, ne treba dodatno natrpati vec natrpani grad, dakle treba jedan ili eventualno dva ili tri objekta sa dosta zelenila okolo. Gde je tako nesto gradjeno u Beogradu u poslednjih 10, 20 godina da bih ti dao primer?

Sta ti znaci dobar primer neke zgrade koja je u nizu kad ovde smatram da je mesto objektima koji trebaju sami da stoje okruzeni kreativno osmisljenim i kvalitetno uradjenim prostorom punog zelenila, sa raznim sadrzajima i kvalitetnim i modernim mobilijarom i setalistem uz reku?

Mozes li mi pokazati gde sam pomenuo etnicku pripadnost?

Једно 47 пута помињеш "српске архитекте" као кривца што су овом инвеститору зграде ружне (некад не кажеш специфично "српске" него "наше" намиг намиг) а истовремено кукаш на "расизам" када ико направи паралелу са овим пројектом и Дубаијем у негативном значењу

Руку на срце, за 800е по квадрату ни не може Бог зна колико боље.

А ту је и секундарни проблем наших енергетских, грађевинских и ПП норми због којих ми сушински зграде увијамо у пластику и због којих су то изразито нездрави простори, који не дишу, па онда сваки термо-прекид изазива кондензацију, па смо отприлике једини ретарди на свету који целу избачену терасу термички изолујемо, па су нам детаљи зграде компликовани, скупи а уједно неквалитетни и трају краће од мојих ариље гаћа...Та наводна енергетска ефикасност нам је уништила зградарство а наводни београд га је докусурио.

Сагледаш једну зграду наводног београда, сагледао си целу причу пропасти овог друштва.

Ove zgrade jesu jedno veliko njesra. Medjutim masovna stambena arhitektura nikada neće dati biser arhitekture, manje više su to uglavnom krmače sa nalupanim prozorima koliko god se trudili ono što je ovde ok je razmak izmedju objekata i parterno rešenje koje deluje pristojno.
Evo primera iz Londona https://www.howells.uk/projects/royal-wharf nasalje se zove Royal Wharf prošetajte na google mapama. Urbanistički je poprilično loše odradjeno arhitektura i materijali nešto kvalitetniji ali ništa spektakularno. Ono što je grozno je da je gotovo svo zelenilo pod katancem i dostupno isključivo stanarima. Za ovaj deo posle Gazele koji je već dalje od centra su stambenjaci i ok i ovo nije smak sveta za taj deo grada. Veći problem mi je ovo već izgradjeno pre Gazele.

Zanimljivo da se na tom prostoru mogu smestiti dve Hale 1 BG Sajma umesto ovog Sim sitija i da jos ostane gomilu prostora za parkove, zelenilo, setaliste... Moglo bi biti atraktivno i uklopljeno kao produzetak Sajma sa necim korisnim unutra.

Capture.JPG

Koliko su para ukrali, mogli su castiti necim
10991824873_8309faac70_b.jpg

hq720.jpg

О чему ви причате?? Па ми имамо једну и по стамбену зграду која је на нивоу овога у Лондону.

Лупетате. Овог момента по Францускај зграде социјалног становања праве од пуног камена дебљине 50цм, које ће да трају и 1000 година а изгледају отприлике као наш Бели Двор у савременој варијанти.

Генерално, масовно социјално становање по Европи су најкреативнија здања а по правилу луксузно становање је сведена, помало досадна архитектура али квалитетни материјали. Заправо, осим по Аустрији, новоградња по западној Европи од јефтиних материјала - не постоји.

Vrh