Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Ne mogu da se složim sa tim. Opeka i po koja vetilisana fasada od keramike i kamenih ploča je čitav projekat. Ništa ja tu revolucionarno ne vidim. Dobrih primera ima ali meni všeporodično stanovanje i masovna stambena naselja nikada neće izgledati dobro. Pojedinini projekti dvostruko uzidanih i manjih stambenih jedinica ima dosta dobrih primera ali to je druga priča.

Једно 47 пута помињеш "српске архитекте" као кривца што су овом инвеститору зграде ружне (некад не кажеш специфично "српске" него "наше" намиг намиг) а истовремено кукаш на "расизам" када ико направи паралелу са овим пројектом и Дубаијем у негативном значењу
Znaci nisi mogao da nadjes gde sam pomenuo etnicku pripadnost, vec sam rekao nase.
A cak i da sam rekao "srpske arhitekte" to pored toga sto moze oznacavati etnicku pripadnost, predstavlja i drzavljanstvo.

Sto park nije za ponos?

Nisam ni za Dorcol spominjao da je trebalo zameniti one zgradurine boljim zgradurinama nego da je taj kraj na takvoj lokaciji gde treba da imamo nesto za ponos.

Za ponos mogu biti stambene zgrade, ali kvalitetne i vredne, moze biti prelepi park, mogu biti muzeji, galerije... moze biti kombinacija svega.

Lokacija je specificna, uz reku, a znas i sam kakav nam je kvalitet gradnje i sta se sve gradilo u poslednjih deset-dvadeset godina.

Ono sto je gradjeno uz reku - ne valja.

Pojedinacni slucajevi kvalitetne gradnje postoje, ali ne vidim smisao da ti postavljem primer neke zgrade recimo na Vracaru kao primer necega sto bi trebalo graditi uz Savu.

Zadatak arhitekte je i da uklopi u prostor, a ne samo da zgrada bude lepa sama po sebi, a toj lokaciji stoji kao piletu sise.

Kao sto sam napisao, ne treba dodatno natrpati vec natrpani grad, dakle treba jedan ili eventualno dva ili tri objekta sa dosta zelenila okolo. Gde je tako nesto gradjeno u Beogradu u poslednjih 10, 20 godina da bih ti dao primer?

Sta ti znaci dobar primer neke zgrade koja je u nizu kad ovde smatram da je mesto objektima koji trebaju sami da stoje okruzeni kreativno osmisljenim i kvalitetno uradjenim prostorom punog zelenila, sa raznim sadrzajima i kvalitetnim i modernim mobilijarom i setalistem uz reku?
Procitao sam samo prvu recenicu, prestao sam citati kada sam video da mi nisi mogao pokazati jos 4 remek dela nase cuvene arhitektonske skole. Tako sam i ocekivao, zato sam te i pitao. :)

Ono što je grozno je da je gotovo svo zelenilo pod katancem i dostupno isključivo stanarima.
Vidi, meni je ovo što sam citirao glavna prednost ovog naselja u odnosu na BNV i većinu drugih novih naselja u BG (uključujući i Novi Dorćol, A blok, West...).

Ja bi voleo da su sva ta naselja gated communities jer time će biti znatno manja gužva u naselju.

Ključni nedostatak BNV-a (za mene, jasno mi je da neki neće deliti moje mišljenje) što makar jedan deo zgrada nije napravljeno po sistemu gated community, uz naravno dosta javnog prostora (ovo što je sada + veće šetalište + veći park + šta ti ja znam... al da je namenjeno svima ne samo stanarima).

Dobar balans u ovom cenovnom rangu između gated communities i otvorenih blokova, mislim da bi bila ključna stvar koja bi vidljivo poboljšala kvalitet stanovanja i generalno boravka u BNV.

Ozone residence na Novom Beogradu (projekat u izgradnji) je dobar primer gated comminity naselja.

Procitao sam samo prvu recenicu, prestao sam citati kada sam video da mi nisi mogao pokazati jos 4 remek dela nase cuvene arhitektonske skole. Tako sam i ocekivao, zato sam te i pitao. :)
Objasnio sam vrlo precizno. To što si bezobrazan i bahat, pa te ne zanima da čitaš, tvoj je problem. Da je drugačije, ne bi bio radikal.

Sam sebi postavljaš pitanja i odgovaraš, ponašajući se kao da sam negde napisao da na tom mestu treba da projektuju naši arhitekti. Zatim očekuješ da ti odgovaram ko su ti arhitekti i navodim primere. Uopšte ne želim da učestvujem u tome, a ipak sam ti lepo odgovorio.

Sam si uneo naše arhitekte u ovu priču. Kakve veze ja imam s tim? Evo, ja se zalažem da tu projektuju arhitekti sa Madagaskara - i šta ćemo sada?

Vrati se na početak. Ti spominješ naše arhitekte, dok ih ja nigde nisam pomenuo. Sada očekuješ da ti dostavljam fotografije zgrada koje su naši arhitekti projektovali i tvrdiš da si time dokazao nekakvu poentu ako ih ne priložim. Kakvu tačno? Kakve veze ja imam s pričom o našim arhitektima?

Zanimljivo da se na tom prostoru mogu smestiti dve Hale 1 BG Sajma umesto ovog Sim sitija i da jos ostane gomilu prostora za parkove, zelenilo, setaliste... Moglo bi biti atraktivno i uklopljeno kao produzetak Sajma sa necim korisnim unutra.

Pogledajte prilog 222100

Koliko su para ukrali, mogli su castiti necim
Pogledajte prilog 222101

Pogledajte prilog 222102
Да је било и трунке памети и здравог разума у планирању, без алавости за личним профитом одабраних, ЕХПО 2027 би тако изгледао. И национални стадион би био ту између два железничка моста, релативно близу и новој БАС и Прокопу.

@Дошљак, Lisabon je odličan primer. Imali SU EXPO 1998. i pravili su ga na mestu stare rafinerije i rezervoara nafte, tu su ostavili jedan "toranj" kao uspomenu na staru svrhu lokacije. Lokalci kažu da je kraj procvetao zbog EXPO '98. Ima stambenih objekata u to kraju, ali su do pet-šest spratova. Ono što dominira su objekti javne namene, marina i za BnV prilike promenada prevelike širine, kao aerodromska pista.

Kod nas žele da ruše Sajam, da uvaljuju neki krpež u Halu 1,a svi znamo kako će proći zemljište na kome je naša rafinerija bila kod Hipodroma. Bahatost i gramzivost na milioniti EXPOnent!

Znaci nisi mogao da nadjes gde sam pomenuo etnicku pripadnost, vec sam rekao nase.
A cak i da sam rekao "srpske arhitekte" to pored toga sto moze oznacavati etnicku pripadnost, predstavlja i drzavljanstvo.

Годинама уназад покушаваш да свалиш катастрофалну архитектуру на којој инсистира овај инвеститор на архитекте јер тобоже ми немамо боље, стварно ми не пада на памет да пролазим кроз све твоје постове да то илуструјем. Кривица је на инвеститору а домаће архитекте су се итекако доказале у протеклих 150 година

Komunalni red propo.

20241207_202949.jpg

Objasnio sam vrlo precizno. To što si bezobrazan i bahat, pa te ne zanima da čitaš, tvoj je problem. Da je drugačije, ne bi bio radikal.

Sada očekuješ da ti dostavljam fotografije zgrada koje su naši arhitekti projektovali i tvrdiš da si time dokazao nekakvu poentu ako ih ne priložim. Kakvu tačno?
Nisam trazio "fotografije zgrada koje su naši arhitekti projektovali" vec fotografije LEPIH zgrada koje su naši arhitekti projektovali u BG poslednjih 20-30 godina. A to sto kazes da sam bezobrazan i bahat pokazuje da si pobesneo jer nemas odgovor. Nema lepih zgrada koje su nasi "strucnjaci" projektovali, i ako ih ima na prste jedne ruke se mogu izbrojati. A zasto je vazno da to znamo? Pa kada znamo tu cinjenicu, onda je jasno zasto u BNV imamo takve komunjarske zgrade i sifonjere. Oni cak nisu ni svesni sta projektuju, jer da su svesni toga da ne umeju, rekli bi priznajemo, mi ne umemo bolje, ajmo da pozovemo nekog sa Madagaskara da nam napravi lepse.

Годинама уназад покушаваш да свалиш катастрофалну архитектуру на којој инсистира овај инвеститор на архитекте јер тобоже ми немамо боље, стварно ми не пада на памет да пролазим кроз све твоје постове да то илуструјем. Кривица је на инвеститору а домаће архитекте су се итекако доказале у протеклих 150 година

Nema potrebe da trazis moje postove. Pa upravo moje pitanje njemu da mi pokaze primere vrhunske arhitekture u BG nasih strucnjaka poslednjih 15 godina to i znaci, da ne verujem da su nasi (ne po etnickoj pripadnosti vec drzavljani Srbije) sposobni za tako nesto. I nemoj da se vracas 150 godina unazad, ja nisam pominjao tako dug period i arhitekte skolovane u kraljevini vec sam jasno odredio period od 20 - 30 godina.

Nisam trazio "fotografije zgrada koje su naši arhitekti projektovali" vec fotografije LEPIH zgrada koje su naši arhitekti projektovali u BG poslednjih 20-30 godina. A to sto kazes da sam bezobrazan i bahat pokazuje da si pobesneo jer nemas odgovor. Nema lepih zgrada koje su nasi "strucnjaci" projektovali, i ako ih ima na prste jedne ruke se mogu izbrojati. A zasto je vazno da to znamo? Pa kada znamo tu cinjenicu, onda je jasno zasto u BNV imamo takve komunjarske zgrade i sifonjere. Oni cak nisu ni svesni sta projektuju, jer da su svesni toga da ne umeju, rekli bi priznajemo, mi ne umemo bolje, ajmo da pozovemo nekog sa Madagaskara da nam napravi lepse.
Ne, ne, ne radi se o tome da neko nema odgovor, ja uopste necu u tome da ucestvujem.

To je prica koju si ti sam konstruisao i pokusavas da uvuces druge u nju.

Ja domace strucnjake nigde nisam pominjao.

To je kao da Informer TV pravi pricu o tome da li studente koji protestuju finansira Nemacka ili Amerika pa zovu mene za komentar. Dobice samo spustenu slusalicu, nemam sta ja da ucestvujem u tome.

Ti si jos i dobio odgovor, sad i nikad vise, sledeci put ces sam sa sobom voditi taj razgovor.

U redu, znaci slozili smo se oko toga da nema u Beogradu nijedne lepe zgrade izgradjene poslednjih dvadesetak godina od strane nasih "strucnjaka". Jednostavno, to su nasi kapaciteti i ne moze bolje. Slicno kao u fudbalu, hoce narod rezultat, ali dzabe kad nemamo dobre fuzbalere.

U redu, znaci slozili smo se oko toga da nema u Beogradu nijedne lepe zgrade izgradjene poslednjih dvadesetak godina od strane nasih "strucnjaka". Jednostavno, to su nasi kapaciteti i ne moze bolje. Slicno kao u fudbalu, hoce narod rezultat, ali dzabe kad nemamo dobre fuzbalere.
На доста безобразан начин причаш о стварима о којима реално немаш појма. И не мислим на стање у фудбалу.

Хоћеш да кажеш да не постоји објекат који ти се у најбаналнијем смислу допада, рецимо са Салона архитектуре, или неки који је покупио награду Ранко Радовић? И није срамота да не знаш шта је то, само онда немој да критикујеш те исте "стручњаке".

Ne nego si ti zadrt i nece ljudi da ti odgovore imas sve na forumu u 2 klika i salon i nagrađivane radove i nove zgrade i rekonstrukcije sve

Izvor: Beobuild.rs

Otvaranje Ložionice na proleće
lozionica-beograd-na-vodi-dec2024-bb.jpg

Istaknut i vredan projekat rekonstrukcije nekadasnje Ložionice nalazi se u završnim fazama građevinskih radova, uključujući i ostatak kompleksa koji čine i vodotoranj, poslovni aneks i podzemna garaža. Završetak radova nije daleko, radi se o nekoliko nedelja, ali će biti potrebno nekoliko meseci da bi se ceo objekat opremio i bio spreman da primi prve korisnike. Otvaranje budućeg kreativno-inovativnog centra za podršku razvoju u oblasti inovacija i “kreativnih industrija”, očekuje se u punom kapacitetu na proleće naredne godine. Urbanističko-arhitektonsko rešenje kompleksa “Ložionice” uradio je studio AKVS Arhitektura, a investitor je je Vlada Republike Srbije, preko Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu, kao i Nacionalna platforma “Srbija stvara”.

Više informacija možete pročitati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku https://beobuild.rs/otvaranje-ložionice-na-proleće-p3209.html

Vrh