Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Nikom da padne na pamet Spanija ili Bugarska??

Svi sagovornici su naveli gradove / države / kontinente koji nisu dobri urbanistički primeri.

Za Severnu Ameriku je sve opšte poznato, Dubai zakržljao javni prevoz, kanalizacija, 20 traka auto puta kroz Grad, jako malo zelenila u planiranju, favelizacija suburbia bez javnog prevoza uopšte, Qatar očajna ljudska prava i smrt velikog broja radnika koji su postali robovi kao i slični urbanistički problemi sa Dubaiem.

Nije ovo za pohvalu uopšte, Beograd je u Evropi nije zalivska država autoritarnih vladara.

Svi sagovornici su naveli gradove / države / kontinente koji nisu dobri urbanistički primeri...
...Dubai zakržljao javni prevoz, kanalizacija, 20 traka auto puta kroz Grad, jako malo zelenila u planiranju, favelizacija suburbia bez javnog prevoza uopšte...
Dubai ima:

- metro (autonomni, ide u sekund), trenutno oko 70 kilometara mreže sa 50-tak stanica. Vožnja košta 1 do 2 evra (zavisno i od toga u kakvom njegovom vagonu želiš da se voziš).
Metro je klimatizovan, njegove stanice takođe. Pomenuo si široke autoputeve... npr. pasarele preko njih koje vode pešake do metro stanice su takođe klimatizovane i sa travelatorima (pokretne trake).

- tramvaj, mreža je dugačka oko 10 kilometara.
Stanice tramvaja su klimatizovane, sami tramvaji naravno, plus npr. kad treba da presedneš sa tramvaja na metro povezane su metro i tramvajska stanica i npr. 1 kilometar peške između njih prelaziš u klimatizovanom prostoru sa takođe pokretnim trakama.

- klasični autobus u vidu javnog prevoza. Preko 1.500 autobusa na oko 120 linija.
- jeftin taksi i servise slične njemu.

Kamo sreće da BGD ima deseti deo tog zakržljalog javnog prevoza.

===

Dubai ima zelenilo, i to kako u gradu, a još više van grada.
U najtoplijim mesecima ćeš videti da svaka javna površina koja nije popločana ima zalivanje, pa makar bilo pola kvadrata oko semafora. Ali ćeš isto tako često videti u najtoplijim mesecima da i pored tog zalivanja opet to bude suvo.
Na pola sata-sat vožnje od grada možeš videti gazele kako trče po zelenim livadama sa sve veštačkim jezerima i slatkom vodom u njima. To nikome nije asocijacija na Dubai, ali ima i to. Prave takve parkove, svake godine dodaju desetine hektara novih jer imaju program da pravljenjem takvih zelenih oaza svuda oko grada spuste temperaturu u samom gradu (tokom leta) za nekoliko stepeni, i kažu da im već daje rezultate iako projekat nije ni blizu gotovog. Toliko su velika ta prostranstva koje su već ozelenili, da imaju masu ptica koja u svojim tradicionalnim migracijama sada ostaju nadomak Dubaija jer im klima u tim zonama odgovara.

===

Lako možeš na internetu pronaći slike postojećih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.
Da, tačno je da pre 15-tak godina najveći deo novih zgrada nije imao kanalizaciju i da su kamioni radili, ali vreme tamo ne stoji... Evo, prošle godine su odobrili dodatnih 20 milijardi evra za dalje širenje mreže imajući u vidu kakav će biti Dubai za 10-20 godina... mada oni kažu da će sa tom novom mrežom od 20 milijardi evra biti mirni ceo 21 vek koliko god da se Dubai izgradi do kraja ovog veka.

===

Nećemo se raspravljati oko ovoga jer nema razloga.
Sve napisano je činjenica, a oko činjenica se nema šta diskutovati... npr. kao što niko normalan ne diskutuje da li je 2+2=4.

Svi sagovornici su naveli gradove / države / kontinente koji nisu dobri urbanistički primeri.

Za Severnu Ameriku je sve opšte poznato,

Naravno, o svemu što se tiče Amerike smo dobro informisani sa RTS-a 90-ih, Pinka, Happy-ja, a danas Telegrami, RT i Sputnjik samo pričaju o Americi... Srbin putovao u Perfohori i eventualno na ekskurziju u Tivat, ali sve zna.

U Americi i u tom Dubaiju se nalaze bukvalno arhitektonska čuda, ali to nije dovoljno da zadovoljni istančani ukus našeg čoveka.

Ne treba ti komedija kada čitaš neke postove ovde.

Ma tako je, ja nikad ništa nisam video van Perkohorija i Happy-a, samo što to pišete pogrešnoj osobi.

Živeo sam u inostranstvu, imao sam sreću da obiđem na desetine država, SAD mi je draga država, jer se njome bavim u naučnom smislu na fakultetu proučavajući politička događanja i fenomene, imao sam šansu da razgovaram sa dooosta ljudi koji dolaze iz Severne Amerike (ne samo SAD).
Ali njihovo zoniranje / suburbia / stroads su katastrofa, uništili su stare gradove time, nisam autofobičan, ali ta car dependet kultura je grozota.
Ne daj bože da Srbija isto postane, ne samp po urbanizmu već i po nekim drugim stvarim iz SAD-a, to ne znači da je Srbija kao zemlja bolja od njih po nekim drugim parametrima, ali Srbija treba da se ugleda na Evropske gradove, jer mi smo u Evropi.

Svet nije crno beo, već je pun nijansi.

Ma tako je, ja nikad ništa nisam video van Perkohorija i Happy-a, samo što to pišete pogrešnoj osobi.

Živeo sam u inostranstvu, imao sam sreću da obiđem na desetine država, SAD mi je draga država, jer se njome bavim u naučnom smislu na fakultetu proučavajući politička događanja i fenomene, imao sam šansu da razgovaram sa dooosta ljudi koji dolaze iz Severne Amerike (ne samo SAD).
Ali njihovo zoniranje / suburbia / stroads su katastrofa, uništili su stare gradove time, nisam autofobičan, ali ta car dependet kultura je grozota.
Ne daj bože da Srbija isto postane, ne samp po urbanizmu već i po nekim drugim stvarim iz SAD-a, to ne znači da je Srbija kao zemlja bolja od njih po nekim drugim parametrima, ali Srbija treba da se ugleda na Evropske gradove, jer mi smo u Evropi.

Pa tako deluje, a piši dalje šta hoćeš, ali sa takvim postovima - džabe si bio tamo gde kažeš da si bio...

Ovi su inače na slici videli gazele kako trče po zelenoj travi i klimatizovane pasarele pa rekli Dubai.

Pa tako deluje, a piši dalje šta hoćeš, ali sa takvim postovima - džabe si bio tamo gde kažeš da si bio...
Најгоре је кад је неко бахат и безобразан пре свега јер је необразован и неинформисан.

Нит' му можеш објаснити колико није у праву, нит' се можеш љутити на такву несрећу.

Metro u Dubaiju je njesra, pre svega zato što nije sistem prilagođen funkciji koju obavlja, a to je povezivanje veoma širokog područja za jedan u osnovi spor sistem. Koristio sam ga redovno danima, od dve stanice pred račvanje za Expo - gde je morao da se menja voz, što mislim da i nas čeka u budućnosti na BG vozu, u Zemun polju - na obe strane, i putovanje je trajalo beskrajno. Rastojanja među stanicama ima ogromnih i nekako je tupav osećaj u onom voziću, slično GSP ovom autobusu koji vozi 50 km/h na autoputu. Tu ulogu je trebalo da obavlja klasična prigradska železnica sa dosta većom Vmax, ne metro.

Drugo, za toliki grad to je jako mali sistem.

Metro velikim delom prati autoput i vrlo je zanimljivo građevinsko rešenje, kako preskače petlje i provlači se ispod njih. Moguća tema za razmišljanje za sprovođenje metroa trasom autoputa kroz Beograd, na stubovima, u potpunosti bez tunela, jednog lepog dana. Tu su i te velike pasarele koje neko pomenu. Ali vrh je pasarela ka Dubai molu, gde se po travelatoru prelazi distanca valjda kao od Terazija do Đerma (meni je trajalo beskonačno).

Mnogo je udobnije tamo voziti se kolima ili taksijem, pa nek je i krkljanac: prođe se. Taksi ne za njihove pojmovr veoma jeftin. U autobus se ulazi na prva vrata :)

Generalno, inače, nemam rđav utisak o Dubaiju; prijatno sam se osećao tamo. Bogato je i toplo, a suvo. Veštački jeste, ali tamo to nekako i pristaje - meni bar, koji ne žudim previše za arapskim originalom (ima i stari deo sa omalenim sukom). Sve to ne bi trebalo baš nikakve veze da ima sa Beogradom.

Наравно, о укусима се не расправља, сваком може да се нешто допада или не. Мене увек одушевљавају градови у којима царује ред, чистоћа, поредак и напредак сваке врсте. То ме асоцира на позитивне ствари и живот чини лакшим. Дубаи је управо такав. Наравно, сви разумемо да су се тамо створили предуслови за велики напредак, али без обзира. Такође, одушевљен сам чистоћом, уређеношћу и свеопштим нивоом на којем се налази Москва например. Мени лично нема ништа симпатично или шармантни у брлогу, оронулом фасадама, просјацима, неком алтернативном фазону где му није место. У реду ми је да постоји нека зона или место, као Цетињска или неки квартови у Берлину например. Чак ме искрено више одушевљава град који нема богату историју али је утегнут и пријатан, него места коју се некада била пупак циливизације, а сада су укупно у како лошем стању. Један пример је за мене ,нажалост, Атина. Свакако град богате историје, срдачних људи, добре хране, доброг провода... Али на сваком ћошку немар, неред, смрад, разни маргиналци, ишарано... То у многоме умањује укупан утисак о неком простору.

Мислим да ћемо се сви сложити да је морало много боље од овога.
development_render_02-min-1024x768.jpg

Ово није ни фотографија на којој се види реално стање, већ рендер, и чак се и овде види да насеље нема везе са околином и језгром града... о јавним садржајима и ширини шеталишта и површини парка не треба много писати...

Poslednja izmena:
Да је архитектонско/ дизајнерско решење објеката и самог насеља боље, чак би и овакво насеље могло донети неки бенефит.
Да је узета у обзир историјска вредност Главне железничке станице, да је обновљена и да је приоритет добило повезивање града са реком путем комбинације јавних садржаја и јавних површина ( укључујући ту и Главну железничку станицу) онда би се могло рећи да је пројекат заиста од националног значаја, и да је испоштовао локацију.

Најгоре је кад је неко бахат и безобразан пре свега јер је необразован и неинформисан.

Нит' му можеш објаснити колико није у праву, нит' се можеш љутити на такву несрећу.

Ne mislim da je iko ovde bahat, bezobrazan,a verovano ne i neobrazovan. Mada to nije ni važno, jer je uzaludna sva škola i umišljeno vaspitanje, ako uspeš da ispucaš 1830 stranica pišući jedno te isto i tako u krug. To je ljudska glupost i tu ne pomaže ništa, pa ni škola.

Najteže je živeti tako, prepodne mrziš sebe, a poslepodne sve ostale.

Мислим да ћемо се сви сложити да је морало много боље од овога.
Pogledajte prilog 216955
Ово није ни фотографија на којој се види реално стање, већ рендер, и чак се и овде види да насеље нема везе са околином и језгром града... о јавним садржајима и ширини шеталишта и површини парка не треба много писати...
Знам да сам покварена плоча али боже свети колико цео Београд изгледа луксузније и једно 50 година напредније са парком уместо махале на месту блока 18

Са оволико зеленила и вертикалном градњом у светлим тоновима ме подсећа на онај жанр мимова "society if"

society-if-meme-v0-2v3osvo1n6ja1.jpg

Ove zgrade za izbeglice su takva socijala da raspala posta, koja je bila ogavna i socijalna i kad je bila nova, uopste ne strci, sta vise, savrseno se uklapa

1000013131.jpg

:D:D:D:D stanovi u tim zgradama su buducih 10k po m2 i najpozeljnije mesto za zivot!

Vrh