Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Pa ako se pod vizurom smatra da Hram Svetog Save mora da se vidi iz svih delova grada i da neki vidikovci moraju da se očuvaju, onda su vizure bitne.

Naravno da mi smetaju i drugi aspekti projekta (ne svi), ali mi možda i najviše smeta što mi BnV trenutno (a naročito ako se sve izgradi) zaklanja neke meni omiljene vidikovce.

Baš sam pre neki dan video skelete novih zgrada iz nekog dela grada i baš je štrčalo (a tek će da štrči kada se završe)

Nisu bitne samo vizure, u smislu vidljivosti par važnih zgrada, nego i ukupan doživljaj prostora, njegove dubine, širine i visine. U Beogradsko kulturno nasleđe i identitet grada ulazi i celokupan mentalni model načina na koji se grad prostire po svojim brežuljcima i obalama, ogromni luk Savskog amfiteatra, dakle jedna trodimenzionalna struktura sa dubinom i širinom pogleda, a ne samo par fragmentarnih slika "važnih" objekata koje u daljini malo proviruju duž nekog uskog prodora. Ovde doduše nema ni tih prodora, pošto izgleda kao da vam je neko pred nosom spustio zavesu prosto odsekavši sve što se iza moglo videti.

Ne znam sta ti mislis ali taj dozivljaj prostora o kome ti pises ima vrlo mali broj ljudi. Moglo bi se reci zanemarljiv.

Mislim da su podzemne vode, setaliste koje ce da se ispere u savu, nelegalni objekti pored istog setalista, nedovoljno dobro isplanirana saobracajna infrastruktura problemi na koje se treba mnogo vise fokusirati od neke zamisljene vizure i onako sivog grada.

На страну визуре, читав наводни пројекат је апсолутно неприхватљив по три урбанистичка параметра:

- Немана (набрекло стамбено насеље + тц, периферног, крајпуташког типа) А што је неприхватљиво за ову локацију

- Спратност и величина појединачних стамбених јединица која просто игнорише све што се налази у Београду. А што је такође неприхватљиво за најбољу локацију у најстрожем центру града. Управо на ову диспоропорцију у односу на целокупни околно урбано ткиво већина мисли када спомиње визуре.

- Саобраћај и инфраструктура. То је посебно гротескна страна овог пројекта око које се могу написати странице.

То је само урбанистичка страна ове трагедије. Економска, политичка, социолошка, правна је придодаје овој трагедији префикс епска.

Ruku na srce stara vizura grada sa Save ili Gazele, sem Kalisa, je bila ruzna. Druga je stvar sto su nove planirane zgrade previsoke.

DSC03730.jpg

Vizura, popularna rec koja moze nesto da znaci a istovremeno da ne znaci nista. Koristi se u razne svrhe i namene ali retko ubada u srz.

Iz ove perspektive vizura grada ce biti lepsa kada na njoj bude nekoliko vecih zgrada koje dominiraju. Makar meni ce da bude lepsa, mozda sam previse vremena proveo u Chicagu pa mi sam se navikao na njihovu arhitekturu :D Neki mini downtown :D

Da je imitacija skyline-a napravljena sa leve strane Dunava, mislim da niko nista ne bi imao protiv ovde. Uz jedno 2,3 dodatna mosta. Cak i blok 18 da je pretrpeo ovaj ovakav nemastovit projekat, bilo bi smislenije. Ovako..sta da ti kazem Beograde...moša

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

O tome sam i ja razmisljao sinoc dok sam bio u restoranu Caruso. Vidi se velika crna rupa pored reke, reka se ne vidi. Osvetljenje panela oko buduce saobracajnice je razbila crnilo i tek ce doci do izrazaja kada bude osvetljena ulica a ne paneli.
Inace smatram da pogled na reku moze da bude lepsi sa reke nego sa terazija. Ako je neko bio u zgradi Avaz u Sarajevu zna o cemu pricam i cemu se nadam.

A evo šta struka kaže (jeste da je u vezi Gundulićevog venca, ali vrlo je primenljivo i na BnV)

На конкурсу за градску галерију струка је највише гласова дала за решење којим је објекат каскадно укопан у падину и тако отклонила бојазан да ће будуће здање затворити поглед из центра града на реку, Земун и равницу и обрнуто

kkorisnikk":1hv3lttu je napisao(la):
Jel na ovo Karićevo ruglo ide porez na ružnoću?
Jeste...Sta se desava sa tom zgradurinom?

Kad vidim ove panoramske slike pomislim da je ovo neka mutacija lica grada za koju jos nismo spremni i za koju jos ne mozemo tacno da izmerimo koliko ce uticati na nas globalni dozivljaj grada..
Ovo su bas visine objekata na koje nismo navikli u Beogradu. Preveliki je to disbalans za nasu kolektivnu svest.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=426504#p426504:dpolqy4x je napisao(la):
astrodule » 05 Jan 2017 06:32 pm[/url]":dpolqy4x]A evo šta struka kaže (jeste da je u vezi Gundulićevog venca, ali vrlo je primenljivo i na BnV)

На конкурсу за градску галерију струка је највише гласова дала за решење којим је објекат каскадно укопан у падину и тако отклонила бојазан да ће будуће здање затворити поглед из центра града на реку, Земун и равницу и обрнуто

U vezi Kosančićevog venca, a ne Gundulićevog?

kkorisnikk":dpolqy4x je napisao(la):
Jel na ovo Karićevo ruglo ide porez na ružnoću?

Kako stvari stoje pre će država njemu da plati što je ta rugoba nedovršena, nego što će oni da plate porez na ružnoću!

Preveliki je to disbalans za nasu kolektivnu svest.

Spatio, jel to nešto slično pojavi ludista za vreme industrijske revolucije, mislim na tu tvoju
konstataciju. :mrgreen:

Sukobljavaju se zelje za modernim zgradama i strah od gubitka panorame koje nikad nismo ni imali.
Zapravo plasimo se da izgubimo imaginarni grad koji smo decenijama ocekivali da dobijemo umesto Beograda na Vodi.

Kako to nismo imali panoramu? Pogledaj slike. Nemojte mešati bogatstvo pejsaža i nekakvu bezveznu "lepotu", koja je ne samo subjektivna, nego i stalno promenljiva kako se grad kroz vreme menja. Niko nema madat da sakrije grad. Bez obzira šta se u njegovo vreme misli o panorami i kako neko nekada to vidi. To je baš toliko jednostavno. Prosto, to je isuviše veliko, nije naše i na nama, da bi imali pravo na odluku takvog dometa. I šta tebi ovde znači reč "imaginarni" grad u SA? Imaginaran zbog čega? Zato što je ludost? Nešto nikada ne bismo mogli imati? Ili jednostavno nešto što JOŠ ne postoji, ali bi moglo postojati jer zaista lepe stvari uvek moraju čekati svoje vreme i svoje ljude? Šta to vremena sirimašna novcem, duhom i poštenjem uopšte MOGU napraviti sem reprodukcije sopstvene bede? Ali, da li to znači da se nikada u budućnosti neće moći napraviti ništa bolje? Ili će svi Srbi zavek biti bedni kao mi? Da li to misliš? Ako danas stvarno ne možemo bolje, nikakvi nadčovečanski napori se od nas i ne očekuju. Sem da ne diramo ono što je najvrednije, ako smo u stanju jedino da ga upropastimo. Bar bi TO trebalo da je jednostavno. Ko ne ume da stvara nešto što vredi, ne mora, dovoljno je da ne dopusti da ga pljačkaju. Zbog toga je takav grad imaginaran samo u smislu da JOŠ nije izgrađen, da zamišljamo kakav će jednog dana biti, a ne da ne može biti izgrađen zato što je danas toliko njih spremno da se jeftino proda.

A pošto smo spominjali vizure, a u vezi ovoga je i pitanje šta se to važno gubi, evo još jednog dokaza koliko je teren oko Savskog amfiteatra zanimljiv, bogat i pun potencijala. Fotografije Rebecce Dale su sjajne. Po prvi put imamo detaljne slike jugo-zapadne i zapadne strane Savskog amfiteatra. To je prlično teško jasno snimiti zbog daljine i fotografisanja protiv Sunca. Probao sam da provizorno uklonim deo izmaglice i napravim kontinualni pregled panorame od delova par njenih slika. Ovo je dakle pogled koji je do sada postojao sa prozora zgrada na Terazijskom i Kalemegdanskom grebenu (i koji bi postojao sa novih zgrada i delimično sa Terazijske terase), onaj koji nastavkom ove gradnje zauvek gubimo.

Rebecca-Dale-2016-12-28-1.jpg

Rebecca-Dale-2016-12-28-2.jpg

Rebecca-Dale-2016-12-28-3.jpg

Rebecca-Dale-2016-12-28-4.jpg

Primer novih zgrada kakve bi se vremenom sigurno gradile i zamenjivale stare na padinama Kalemegdanskog i Terazijskog grebena, naravno sa idejom da iskoriste lep pogled na reku i Savski deo grada.

IMG_1498_resize.jpg

IMG_1500_resize.jpg

I potsetnik kako je izgledala druga strana Savskog amfiteatra, ona koja se takođe više neće videti.

IMG_1803_resize.jpg

IMG_1804_resize.jpg

IMG_1805_resize.jpg

IMG_1806_resize.jpg

IMG_1807_resize.jpg

IMG_1808_resize.jpg

IMG_1809_resize.jpg

Иначе један детаљ, Драгор је превучен на НБГ страну.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=426550#p426550:o1f63zys je napisao(la):
Zuma » 06 Jan 2017 03:23 am[/url]

IMG_1808_resize.jpg

E sad zamislite ovde na praznom prostoru do reke evropski grad umesto `dubai zida` koji cemo dobiti... :bash:

Laki, sta mislis, moje laicko pitanje, kada izgrade tu Kulu na tom mestu, da li ce Beogradjanka biti u apsolutnoj visini dominantnija obzirom da je na visoj koti. Iz ovog ugla sa fotografije da li ce i dalje najvisi panoramski objekat?

Vrh