Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Detaljna reportaža o postavljanju betonske nožice (osnove, temelja) budućeg zaštitnog bedema odbrambenog nasipa. Vodostaj na slici je 204 cm, odnosno 70,32 metra nadmorske visine i nije previše daleko od minimuma ove godine. To znači da će u odnosu na ovaj nivo vode visina obale (do referentnih 77mnv najvišeg šetališta) biti 6,68 metara, tj nešto manje od 7 metara. U trenutku snimanja ova dva radnika su skupljala krupno kamenje da podboče oplatu.

BNV-vodostaj-ah45099.gif

IMG_1010_resize.jpg

IMG_1011_resize.jpg

IMG_1012_resize.jpg

IMG_1013_resize.jpg

IMG_1014_resize.jpg

IMG_1015_resize.jpg

IMG_1016_resize.jpg

IMG_1017_resize.jpg

IMG_1019_resize.jpg

IMG_1020_resize.jpg

IMG_1021_resize.jpg

IMG_1022_resize.jpg

IMG_1023_resize.jpg

IMG_1040_resize.jpg

IMG_1041_resize.jpg

IMG_1042_resize.jpg

IMG_1043_resize.jpg

IMG_1044_resize.jpg

IMG_1049_resize.jpg

IMG_1052_resize.jpg

IMG_1053_resize.jpg

IMG_1054_resize.jpg

Kako ovo, izliva se beton na rasutom kamenju u reci? Kako je to učvršćeno, zar reka ne može to odneti i erodirati?

Miloše ti sigurno znaš :) : Hoće li se sada raditi donje šetalište i iza, između tramvajskog i Brankovog mosta ili samo do tramvajskog? Koliko sam video na tom potezu iza nije bilo nasipanja kamenja, nego netaknuto stoji ona stara kosina popločana betonskim pločama.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424328#p424328:35unc7o4 je napisao(la):
johnny_s » 22 Dec 2016 03:41[/url]":35unc7o4]Da li bi mogao neko ko se razume u to da mi objasni kako će da stoji ovaj nabacani šljunak na kom betoniraju zidić za donju obaloutvrdu. Nije mi jasno, zar neće Sava da odnese materijal, naročito na spoljnom delu okuke?

Suviše često fotografišu pa vas to zbunjuje. Ne treba jedno dva, tri meseca gledati gradilište i onda se vidi šta je inženjer hteo da kaže svojim delom.

Malo podsecanje iz BB dana kada smo maštali
više detalje na prašnjavoj BB temi Uredjenje dela podrucja Savamale
viewtopic.php?f=8&t=1466&p=106586#p1065
a mogla bi i da se spoji zbog preglednosti :)
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=105843#p105843:16gtvl4f je napisao(la):
Rascian » 18 Jan 2011 09:14[/url]":16gtvl4f]Pozdrav Zex,
Ovo je nesto sto pravio u trenucima dokolice tako da slobodno kritikujte sve sto Vam se ne svidja.
Naravno da je buducnost grada u savremenom izrazu . Ovo je izuzetak, a ne pravilo i to zbog specificnosti lokacije., tog segmenta priobalaa izmedju 2 mosta.
Konkretno zgradu muske gimnazije sam imao uradjenu, pa sam je samo ubacio jer me je mrzelo da pravim nesto drugo :D
Srpsko-vizantijski blok je meni licno vrlo bitan i svakako bih ga izlobirao u paralelnom svetu da imam neku moc. :cool:
Sto se tice tornja, on nije toranj sam po sebi, vec deo vece zgrade, nesto poput crkvenog zvonika, a bio bi koristan kao vizuelan reper...

Pogled s Brankovog mosta

33v136c.jpg

sa novobeogradske strane

5nu1xx.jpg

Kula :)

30hybut.jpg

delovi keja

29wtlrr.jpg

119a4p5.jpg

Prelepo, ali ne lici na Antaliju niti Budvu! Ne usvaja se! Zasto resenje po meri Beograda, kad moze resenje koje ignorise postojanje ostatka Beograda...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424399#p424399:2shs1j2h je napisao(la):
astrodule » 22 Dec 2016 02:08 pm[/url]":2shs1j2h]Ili možda, javno objaviti projekat pa da ne mora da se nagađa...

E pa sta vi hocete, kad se nova beogradska obala gradi divlje, normalno da nista ne moze biti objavljeno, niti istaknuto.
Mislim da su ljudi iz nadleznih institucija za upravljanje vodama vec pokazali da nemaju na meru da potpisuju kojesta, za sta se sutradan moze robijati.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424341#p424341:1ickuybv je napisao(la):
Zuma » Thu Dec 22, 2016 9:40 am[/url]":1ickuybv]
IMG_1015_resize.jpg

Obelezio sam lokaciju linije koju sad grade. Promenada tek treba da se siri u sirinu, vrovatno cekaju da jos malo padne nivo vode.

image.png

Da li mozda hoces da kazes da ce ovaj zidic sto se sada betonira biti samo unutrasnji oslonac donjeg setalista, a spoljasnji oslonac tek treba da se radi dublje u reci, verovatno znatno jace ucvrscen (sipovi, talpe)?

To što je boca.ica preneo to je zastareo princim urbanizma jednog brownfield prostora mada je ovo naše više greenfield područje gde je većina površine obična netaknuta građevinska površina (livada). Ceo Savski amfiteatar na desnoj obali reke Save.

Zapravo si napravio odlican izbor reci brownfield i greenfield da opises dva suprotstavljena pristupa:

Brownfield pristup - logicno nadovezivanje Savskog amfiteatra na matricu i infrastrukturu postojeceg dela grada
Greenfield pristup - pretvaramo se kao da je Savski amfiteatar jedna livada u nigdini, pretvaramo se kao da iza te livade vec ne postoji grad Beograd, pa gradimo BNV onako divljacki i kako nam padne na pamet.

Drago mi je ako se slazeno da se BNV razvija po pogresnom principu...

Savremen princip urbanizma kakav se može videti na maketi "Beograd na vodi" je urbanizam koji ja podržavam i naravno da podržavam urbanizam kakav je na Novom Beogradu, Mirijevu 2, 3 i 4, Vidkovcu, Cerka Vinogradi, Banijca 2, Medaković 2 i 3, Konjarnik, naselje "Stepa Stepanović", naselje "Nova galenika" u Zemunu, delovi Labudovog brda, Julino brdo, Banovo brdo itd. To su sve slobodno stojeće zgrade sa adekvatnim javnim površinama oko sebe i uz neposrednu ulicu, a svega toga nema u nekim starim delovima opština Stari grad, Savski venac, Vračar, Zvezdara, Palilula.
Gledano prema maketi i do sada viđenim renderima ova lokacija u centru grada na obali reke Save sa ovim usvojenim urbanističkim projektom je sam svetski vrh urbanizma. Biće odlično ako se sve izgradi prema tom planu.

Ma OK, obojica volimo otvorene blokove, ali to se tako (sam kazes) moze napraviti na bilo kojoj livadi, a kada je u pitanju centar grada, onda nove blokove treba pazljivije i vestije uklopiti u urbanu matricu, a ne samo brutalnim pregradjivanjem onoga sto je iza. Blokovi BNV su super sami za sebe, ali u ostatak grada su uklopljeni lose (ne mesajmo dobru lokaciju sa losom integracijom u tkivo grada).
BNV nigde zapravo ne pomaze gradu da izadje do reke. Prodori poput onoga koji je sada uradjen iza Beogradske zadruge ne postoje nigde drugde na prostoru Savskog amfiteatra. A pritom je ceo BNV postavljen na pogresnu stranu reke, pa ce odozgo pucati pogled na onaj raspad od Bloka 18 na novobeogradskoj strani.

Pa, videćemo koji deo nižeg nivoa ovo treba da predstavlja. Ako će se reka nasipati još mnogo više, onda ovakva osnova nožice nije problem, mada nešto sumnjam da će ići još u Savu. Količina materjala koga bi trebalo nasuti u reku bi tada bila enormna, pošto mi se čini da ovde dno već prlično naglo opada.

Ali ako nije tako, ako je ovo beton koji ide do vode, onda nije dobro. U mešavini ispod nožice nasipa ima isuviše sitnog materjala koji voda može da ispere, pa je rezultat da se nešto što predstavlja armirano betonski "temelj" koji nosi težinu obalotvrde ne oslanja više ni na šta. Bolje bi bilo da je umesto ove mešavine peska, ilovače i sitnog lomljenog kamena ležište nožice takođe beton koji se oslanja na bitno krupniji materijal, ili čak direktno na onaj najveći lomljeni kamen koji je ispod svega ovoga. To se ne može isprati, a usput bi se bolje rasporedio pritisak.

Jedino što u tom slučaju mogu, i ustvari moraju da urade, je da kasnije naspu još jedan zaštitni sloj kamena sa spoljne strane, sve do vrha nožice, što bi usporilo vodu tik pored nje i smanjilo energiju vodene struje. Ali i to podrazumeva još prlično materjala koga treba nasuti, i to sve više i više što se dublje ulazi u reku.

Kako ta spoljna zaštita nožice treba da izgleda vidi se na onom prvom segmentu Zemunskog kej (usput, evo čemu služi zakošeni deo betona sa unutrašnje strane).

DSCN8519_resize.jpg

DSCN8499_resize.jpg

Nažalost u onom nizvodnom segmentu keja su bili mnogo manje savesni, štedeli su na kamenu i dužini radova, nožica nije zaštićena (i ne znam na kakav se materjal oslanjala), pa evo šta je rezultat posle svega par godina. Upravo ono što se lako može desiti i ovde, samo ako voda može da priđe ovoj crvenoj zemlji, ili već šta god da je u pitanju.

IMG_1186_resize.jpg

Ovo je loš beton ...

IMG_1187_resize.jpg

.. ali ovo nema veza sa betonom. Ispod nožice je rupa i ona visi u vazduhu. Voda to čas posla odnese. Ovo neće dugo trajati. A stari kej je trajao 100 godina.

IMG_1189_resize.jpg

IMG_1191_resize.jpg

IMG_1181_resize.jpg

IMG_1182_resize.jpg

IMG_1184_resize.jpg

@stanislaw
U tom bloku 18 na Novom Beograd biće "Beograd na vodi 2". Metaforički.

"Beograd na vodi" je toliko veliki da je to novo naselje na opštini Savski venac. Ne možeš očekivati bukvalno da će većina peške doći do obale reke Save sa te stare strane Beograda. Silazak na reku Beograda ne možeš shvatti da će oni iz Sarajevske ulice imati reku Savu pored svojih zgrada.

Taj mali deo oko Hercegovačke ulice je direktan spoj starog dela sa obalom, i to je to. Ovo ostalo je skoro sve greenfiled u centru grada. Kada je već tako onda se pravi savremen urbanizam kao što je plan "Beograd na vodi", a taj plan nije jedna zgrada.

Zuma
+ 1 :)
kako ono beše ... ,,tiha voda-breg roni,, baš kao sto si dokumetovao svojom mini foto reportažom :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424428#p424428:2xw0q4ni je napisao(la):
Mair » 22 Dec 2016 03:43 pm[/url]":2xw0q4ni]@stanislaw
Silazak na reku Beograda ne možeš shvatti da će oni iz Sarajevske ulice imati reku Savu pored svojih zgrada.
Taj mali deo oko Hercegovačke ulice je direktan spoj starog dela sa obalom, i to je to. Ovo ostalo je skoro sve greenfiled u centru grada.

Upravo u tome je problem celog projekta. U zoni Hercegovacke ulice projekat se koliko-toliko nastavlja na postojeci grad, uzvodno od starog Savskog mosta projekat je strano telo u gradskom tkivu. Pri tom ne diskutujemo u arhitektonskom, vec cisto urbanistickom smislu. Saobracajnice koje se spustaju od Sarajevske ka Savskoj su presecene, ne nastavljaju se ka reci, bas kao da ce stara zeleznicka stanica ostati tu gde jeste... Centrani park Beograda na vodi postavljen je poprecno na reku Savu, umesto da obezbedjuje pesacke prodore iz pravca centra grada ka reci...

Svaka cast Zuma jedna vise nego opravdana briga i pravo zapazanje i uporedni prikaz.

Max15":bhbahp63 je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424341#p424341:bhbahp63 je napisao(la):
Zuma » Thu Dec 22, 2016 9:40 am[/url]":bhbahp63]
IMG_1015_resize.jpg

Obelezio sam lokaciju linije koju sad grade. Promenada tek treba da se siri u sirinu, vrovatno cekaju da jos malo padne nivo vode.

image.png

Ne bih se slozio sa tobom. Mesto koje si obelezio na modelu nalazi se uzvodono od ovog nazovi temelja. Inace, prilicno sam siguran da je "temelj" ili zidic predstavljaju spoljnju ivicu setalista. Moram se ograditi i reci da se ne razumem u izgradnju obaloutvrda, ali loiga, a bogme i ono sto sam do sad vidjao, govori mi da ceo ovaj "temelj" mora sa spoljasnje strane dobro da se natrpa krupnim kamenom, u suprotnom ima da trazimo od rumuna da nam vlate setaliste iz Crnog Mora.

Ukoliko pak kao sto ti kazes ovaj zidic nije spoljnja ivica setalista, vec ce se ono jos prosirivati u odnosu na njega, kolicina materijala i kamena kojim bi morali da naspu Savu bila ooooogromna. Prosto mi je neverovatno da imaju tako nesto na umu, obzirom da su do sad vec podosta nasuli reku. Al ajd' da vidimo.

Stanislaw
Ovo je plan.

Pogledajte prilog 1

Postoje dve, tri velike saobraćajnice koje se usmeravaju direktno iz Savske ulice ka obali reke Save. Jedna od zgrade stare železničke stanice i druga pod pravim uglom na Savsku ulici. Ne bih se složio da se time stari deo grada iz zone Sarajevske ulice ne spušta na obalu reke Save.

Vrh