Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Zuma, kanda ti je ruka malo više otišla nalevo u photošopu, nemoguće da će pokriti toliku
površinu, uzimajući u obzir kaskadni oblik celokupne zgrade.

Nije, to će baš tako izgledati. Zgrade iz ostalih blokova će se vizuelno preklopiti i prividno nastavljati jedna na drugu. Ako mi ne veruješ nacrtaj tačku gledišta i povuci linije do ivica najverovatnijih gabarita i pozicija svih zgrada u svim blokovima. Jedina razlika u odnosu na sliku je što će neki prozori izgledati veći, a neki manji (zbog različite udaljenosti), pa neće biti ni ove sumnjive estetike brutalne geometrijske pravilnosti jedne košnice. I to je sve. Prvo sam mislio da produžim samo BW residences do pune visine da bi se videlo kako će to izgledati. Međutim oni već počinju izgradnju Viste (koja je gledano sa ove tačke odmah levo i posle raskrsnice se vizuelno nastavlja na Residences, dok je iza te raskrsnice i blok 17 sa 60 metara, i kula sa 160m), a liči da nećemo puno čekati i na ostale zgrade iz prve faze. Tako da bi to samo sa Residences bila pogrešna predstava.

Originalna slika koju je poslao Bukira je sjajna zato što jasno prikazuje zašto BNV nije smeo da izgleda ovako i da bude na ovom mestu. Ovde se jasno vidi kontrast topologije terena, stila života i stare arhitekture brdovitog i prizemnog Beograda u Kameničkoj ulici, i nečega što jednostavno ni po čemu ne pripada desnoj obali Save. Zbog novih zgrada stare postaju neugledne, a one opet ističu nehumanost novih. To ne može da bude jedno do drugog, jer jedan stil degradira drugi, iako svaki sam za sebe i u odgovarajućoj okolini ima svoje vrednosti. Lepota uvek zavisi od konteksta, estetika, a ni mnoge druge vrednosti, nikad nisu apsolutne i samodovoljne bez obzira na okruženje i ciljeve. Sem vizura, upravo je to drugi razlog za visinske regulacije i činjenicu da se u svetu ovakve stvari ne rade. Naravno, ovde je visinska regulacija odmah nasilno ukinuta, a upravo na mojoj "projekciji budućnosti" lepo vidite čemu je ona služila, pošto će to zaista otprilike tako da izgleda.

A ovo ruglo u Kameničkoj nikome od vas ne smeta?

Zar nikome od vas ne smetaju ovi silni migranti koji slobodno šetaju po gradu umesto da su smešteni u prihvatne centre?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424817#p424817:omdyrmxk je napisao(la):
Stomatolog » Ned Dec 25, 2016 2:04 am[/url]":omdyrmxk]A ovo ruglo u Kameničkoj nikome od vas ne smeta?
Kao što reče laki72:
Molio bih fanove BnV da ne postavljaju idiotska pitanja tipa "a lepše vam je bio sa korovom i otpadom"...

Mislim da Ekonomski fakultet treba preseliti sa te lokacije.

20161222_212312.jpg

Znaci ova pruga ostaje sledecih 10 godina dok se ne napravi most kod Vince?

IMG_1118_resize.jpg

Pitanja za vradovica: Gde ce ti se nalaziti najbliza ambulanta, najbliza skola, najblizi vrtic, najblizi dom zdravlja, najblize pozoriste, najbliza pijaca, najblizi muzej... Koristicete vec postojece na teritoriji opstine Savski venac? A sto su gradjani Savskog venca duzni da trpe pritisak vas 10tak hiljada palih sa marsa bez uvrede da u vasem "gradu u gradu" nemate nista od javnih ustanova, ustanova kulture, zdravstva, prosvete koji bi se izgradili za opstu namenu ...to mi je sumanuto. Znaci deca iz Viste ce ici u Isidoru Sekulic? Ti ces praviti dodatnu guzvu u ambulanti kod palate pravde, za pozare u beogradu na vodi ce se dodatno opteretiti koja vatrogasna stanica... Ako gresim ispravi me.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424927#p424927:3hs4ri4n je napisao(la):
vradovic » 25 Dec 2016, 21:33[/url]":3hs4ri4n]Ma najbolje sledecih 100 godina.
Pa blizu si. Izmedju 50 i 100 god. Bdw, zar nije onaj "prorez" izmedju dve zgrade BW Residence tu zbog zastite vizura jer je tako planom predvidjeno? Kako sad Vista bas na tom mestu

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424916#p424916:mbyr7zzp je napisao(la):
trialin » Ned Dec 25, 2016 9:08 pm[/url]":mbyr7zzp]Znaci ova pruga ostaje sledecih 10 godina dok se ne napravi most kod Vince?

IMG_1118_resize.jpg

Ta pruga mi je nesto najodvratnije i potpuno joj nije mesto tu, ali sad, sta je tu je.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424930#p424930:38nywahl je napisao(la):
CASTELBIANCO » Ned Dec 25, 2016 10:59 pm[/url]":38nywahl]Pitanja za vradovica: Gde ce ti se nalaziti najbliza ambulanta, najbliza skola, najblizi vrtic, najblizi dom zdravlja, najblize pozoriste, najbliza pijaca, najblizi muzej... Koristicete vec postojece na teritoriji opstine Savski venac? A sto su gradjani Savskog venca duzni da trpe pritisak vas 10tak hiljada palih sa marsa bez uvrede da u vasem "gradu u gradu" nemate nista od javnih ustanova, ustanova kulture, zdravstva, prosvete koji bi se izgradili za opstu namenu ...to mi je sumanuto. Znaci deca iz Viste ce ici u Isidoru Sekulic? Ti ces praviti dodatnu guzvu u ambulanti kod palate pravde, za pozare u beogradu na vodi ce se dodatno opteretiti koja vatrogasna stanica... Ako gresim ispravi me.

Pa grešiš, barem sudeći po onome što je Miloš bacao na zadnjih ne znam ni ja koliko strana.

Znaci kula 2 klinickog centra izmedju Viste i zgrade poste. Ok ok nisam znao da ce BGh2o nesto i drugim gradjanima dobro doneti. A zgrada nekog suda mozda? Naravno ne sumnjam u zgradu novog prirodnjackog muzeja i u operu. Bice to nova Valensija.

Ako referišeš na moj post, nigde nisam tvrdio da će BnV nama običnim smrtnicima išta doneti. Pitao
si jednostavno za škole, vrtiće, domove zdravlja itd.

Takve informacije su već bile postavljane ovde, i prema njima u BnV će i to biti izgrađeno.

A vezano za zgradu suda, konstatacija je besmislena, zbog čega bi se uopšte gradio novi sud,
jel to znači da je naselje Stepa Stepanović trebalo da dobije novi sud. Već mogu da zamislim koliko
hiljada duša budućih stanara u BnV kako protestuje zahtevajući svoj lični sud. :lol:

Pruga dvokolosečna je morala da bude uvrštena u projekat za potrebe gradske železnice. i da ide do stanice dunav. posle možda i na pančevac ili karaburmu. takva linija bi dosta rasteretila i sam dorćol i bg na vodi i sajmište.. a veći deo infrastrukture već postoji!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424930#p424930:25ce8n50 je napisao(la):
CASTELBIANCO » Ned Dec 25, 2016 10:59 pm[/url]":25ce8n50]Pitanja za vradovica: Gde ce ti se nalaziti najbliza ambulanta, najbliza skola, najblizi vrtic, najblizi dom zdravlja, najblize pozoriste, najbliza pijaca, najblizi muzej... Koristicete vec postojece na teritoriji opstine Savski venac? A sto su gradjani Savskog venca duzni da trpe pritisak vas 10tak hiljada palih sa marsa bez uvrede da u vasem "gradu u gradu" nemate nista od javnih ustanova, ustanova kulture, zdravstva, prosvete koji bi se izgradili za opstu namenu ...to mi je sumanuto. Znaci deca iz Viste ce ici u Isidoru Sekulic? Ti ces praviti dodatnu guzvu u ambulanti kod palate pravde, za pozare u beogradu na vodi ce se dodatno opteretiti koja vatrogasna stanica... Ako gresim ispravi me.

Koj si ti na ovom svetu da ikome odredjujes gde ce da se leci, skoluje...koj si bre ti faktor da ikome ista branis?
Glavu dajem od onih velikih beogradjana, kojima cale dosao iz selendre sluzbom u glavni grad. Ako ne cale, onda deda.

Ako ne deda onda pradeda... I tako :D :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424828#p424828:2dvopvah je napisao(la):
astrodule » 25 Dec 2016 09:20[/url]":2dvopvah]Migranti će da odu, BnV neće.

Poslato sa telefona

To je istina ali taj već vrlo zapušten deo grada sa migrantima na sve strane izgleda još gori.
Mislim da je totalna greška što se migrantima to dozvoljava i toleriše da slobodno se šetaju po gradu.
Ako neće sami da odu u prihvatne centre, treba policija da ih natera.
Da li treba da čekamo da se desi neki incident? Silovanje, plačke ili fizičko obračunavanje, terorizam?
Meni kao muškarcu je neprijatno tamo da se krećem, a kako je tek ženama.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424829#p424829:2dvopvah je napisao(la):
Bukira » 25 Dec 2016 09:42[/url]":2dvopvah]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424817#p424817:2dvopvah je napisao(la):
Stomatolog » Ned Dec 25, 2016 2:04 am[/url]":2dvopvah]A ovo ruglo u Kameničkoj nikome od vas ne smeta?
Kao što reče laki72:
Molio bih fanove BnV da ne postavljaju idiotska pitanja tipa "a lepše vam je bio sa korovom i otpadom"...
Ne razumem da je nekome lepše bilo ono ruglo 50 godina nego nešto novo što se gradi.
Ja ne mislim da je projekat savršen, mislim da su zgrade trebale biti upola niže ali opet sa druge strane mi je drago da ce taj deo grada da se uredi.
Sve koji kazu da su objekti trebali biti upola nizi podrzavam u tome, cak podrzavam i one koji su za uredjenje velikog parka na toj lokaciji ali mi kao drustvo nismo bili u stanju da 50 godina bilo sta napravimo i uredimo na toj lokaciji i sada kada je neko odlucio da pokusa da tu lokaciju uredi po svome mi to kritikujemo, omalovažavamo i tražimo dlaku u jajetu.

Evo primer i te Kameničke ulice, ona je za mene ruglo već više od 20 godina ali niko nije napravio neki plan da se to uredi. Samo jedan clan foruma je predložio da se taj deo poruši i da se napravi uspinjača/gondola od Ekonomskog fakulteta do hotela Moskva. I kada se desi da neki investitor tu celu lokaciju kupi ili u dogovoru sa gradom odluči da nešto gradi mi ćemo opet to da kritikujemo.

Posto ovde postoji stvarno dosta stručnih ljudi koji imaju dosta lepih planova i ideja u svojoj glavi mislim da na forumu treba da počnemo unapred da razmišljamo i predlažemo uređenja nekih lokacija po standardima koji bi bili prihvatljiviji i optimalniji.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424829#p424829:t0iptlhu je napisao(la):
Bukira » 25 Dec 2016 09:42[/url]":t0iptlhu]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424817#p424817:t0iptlhu je napisao(la):
Stomatolog » Ned Dec 25, 2016 2:04 am[/url]":t0iptlhu]A ovo ruglo u Kameničkoj nikome od vas ne smeta?
Kao što reče laki72:
Ne razumem da je nekome lepše bilo ono ruglo 50 godina nego nešto novo što se gradi.
Ja ne mislim da je projekat savršen, mislim da su zgrade trebale biti upola niže ali opet sa druge strane mi je drago da ce taj deo grada da se uredi.
Sve koji kazu da su objekti trebali biti upola nizi podrzavam u tome, cak podrzavam i one koji su za uredjenje velikog parka na toj lokaciji ali mi kao drustvo nismo bili u stanju da 50 godina bilo sta napravimo i uredimo na toj lokaciji i sada kada je neko odlucio da pokusa da tu lokaciju uredi po svome mi to kritikujemo, omalovažavamo i tražimo dlaku u jajetu.

Očigledno ne razumeš pojam logičke greške u zaključivanju.

Da pokušam da objasnim u jednoj rečenici. Najlakše je dati nekome po vrlo nepovoljnim uslovima za Beograd (Srbiju), a vrlo povoljnim po njih, neko parče vrlo atraktivne zemlje.

astrodule,
slažem se sa tobom ali ne u potpunosti jer i to je diskutabilno.

Grad će dobiti uređen prostor koji nije mogao sam da uredi 50 godina.
U poslednji 10 godina jedine veće celine (sa više od 10 zgrada) koje su građene sa nekim konkretnim planom su Stepa Stepanovic, Belville, A blok ali to su puno manje celine i nižeg klaviteta nego BNV. Bojim se da kada bi taj deo grada gradile manje domaće firme da bi imali puno lošiji kvalitet gradnje - Stepa Stepanovic i jedno opšte šarenilo po pitanju projekta - naselje nova Detelinara, Novi Sad. Novije zgrade koje su građene oko Beogradske arene su sve različite, lošeg kvaliteta, zapuštene, a projektno sa zatvorenim dvorištem u sredini podsećaju na zatvor. Imam ošećaj da su naši projektanti i građevinari bili mnogo bolji pre 30 ili 40 godina nego danas, Savski blokovi su po meni humaniji za život nego mnogo današnjih građevina.

Mislim da su naši urbanisti najveći problem jer oni nemaju viziju kako grad treba da izgleda i onda dozvole da svaki investitor, arhitetka ili građevinar grade po svome bez ikakvih konkretnih pravila koje bi trebao grad da propiše i da vodi računa da se toga svi pridržavaju i na taj način bi bilo manje totalno promašenih projekata. Ali pošto smo mi vrlo siromašno društvo da bi se bilo šta gradilo moramo da dozvolimo da glavnu reč imaju investitori a ne urabinisti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=425018#p425018:24x6t4id je napisao(la):
CASTELBIANCO » Pon Dec 26, 2016 2:10 pm[/url]":24x6t4id]http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?t=3732
Ukljucio bih se zdusno u temu ali bojim se da ce Lepi imati zamerku

Nista licno, samo ti stavovi starosedeoci i dosljaci... ruzno je.
Posebno uzevsi u obzir istorijske migracije...
:sesir:

Vrh