rasho62":2kg7m4k5 je napisao(la):
rasho62":2kg7m4k5 je napisao(la):
Шта ли би на ово рекао Петар Велики (руски император, градитељ Санкт Петербурга)?
Ovo je neka gruba šala, zar ne?
Gde vi vidite plan celine SA? Kakav sad imperator?
Поента поста је: ако имаш зацртани циљ и решен си да га оствариш неће те ни друм, ни белка ни rasho спречити у томе. Дакле, паре, најбољи мајстори и удри!
Pa jeste, ako si apsolutni vladar pa te ne interesuje cena tvoje omiljene ideje, pošto je ionako ti nećeš platiti. Ta vremena su međutim prošla, pa se sada gleda i može li se cilj postići efikasnije i bolje, uz manje razbacivanja ili na neki primereniji način. Ničiji resursi više nisu neiscrpni, niti je svejedno kako se nešto postiže. I šta ako se tako ustvari pravi šteta?
Gde baš nađe Petrograd kao primer? To je mračna stranica istorije. Prisilni rad, kulučenje, ljudi umiru kao muve u užasnim uslovima. Na svakih desetak porodica po jedan mobilisan radnik koji mora sam da kupi svoj alat i hranu za pešačenje stotinama kilometara, pod stražom, često u lancima da ne bi pobegao. Stalna mobilizacija novih radnika pošto stari umiru. Dekreti da svaki bogataš mora o svom trošku izgradi bar jednu kuću u novom gradu, i još puno odluka tipa, ja odlučujem, a svi vi doprinostite svojim sredstvima i na način koji ja odredim.
Vrednosti za koje se kroz svoj primer zalažeš su da cilj opravdava sredstva, ekonomija i optimizacija nisu bitni, apsolutna vlast kao jedina organizacija koja daje rezultate, i drugi koju plaćaju cenu za sve to. Ispada da je glavno da vođa ima veliku viziju i da je beskompromisan i uporan u njenom sprovođenju. Na svaki primer uspešnosti takvog pristupa (zanemarujući sad njegovu cenu) postoji nekoliko koji su završili katastrofalno, ali se oni, kao i na lutriji, nikada ne spominju. Teško nama ako se kriza produbi, pa totalitarne ideje, kao i uvek u takvim uslovima, počnu da dobijaju na uticaju.