Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

@bobcha78

Pa vidis, ja ni u jednom trenutku nisam rekao da sam ja sposoban da resim sve te probleme.
Niti JA sve znam.
Da sve zna misli EKIPA koja gura ovu besramnu pricu i zato ih ne zanimaju ni urbanisti , ni arhitekte, ni saobracajni inzenjeri (...) a uostalom ne zanima ih misljenje gradjana uopste.
E pa posto si me direktno prozvao, vidis ja bih upravo sve te strucnjake, ali i gradjane pitao za misljenje.
I vidis, pitao bih i tebe ;)
Uzivaj

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Hahahaa :D
Ok, moram ti priznati mudrost u ovom odgovoru. Odlican argument, svakako.
No ja se kao deo manjine 24. aprila nadam da ce 2017-te biti otreznjenje.
Videcemo ;)

Ах... Вођине интернет бригаде. Штета по њих што Гугл све памти.

valjda 2020, dosta je bilo poklon izbora, a vi svaki put gori rezultat. Od koje si manjine ti, ovi oko velikih 6% ili od ovih od ogromnih 5%?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=412780#p412780:1wdhkmy4 je napisao(la):
vladimir79 » Uto Okt 25, 2016 11:36 pm[/url]":1wdhkmy4]Ах... Вођине интернет бригаде. Штета по њих што Гугл све памти.
U zabludi si

bobcha78":31mvwkdk je napisao(la):
valjda 2020, dosta je bilo poklon izbora, a vi svaki put gori rezultat. Od koje si manjine ti, ovi oko velikih 6% ili od ovih od ogromnih 5%?

Od kojih sam ja????
Hahahaha :D vrlo vickasto.
Ja sam od onih koji su protiv krsenja zakona, protiv prekrajanja zakona zarad necijih interesa, protiv nasilja (i nocnih rusenja sa fantomkama), a podseticu te da je jedan zivot izgubljen kao posledica takvih radnji...
Ja sam od onih kojima je bitno dal cemo zapecatiti sansu za kvalitetan javni prevoz u SA.
Ja sam od onih koji smatraju da opste dobro i potrebe svih beogradjana VREDE mnogo vise od profita nekog lokalnog i nekog inostranog muljatora!!!
Ja sam od onih koji se gade kada da piju kafu u kvazi fensi kafeu koji nema dozvolu i nalazi se neposredno pored ispusta kanalizacionog kolektora u reku Savu!!!
Ja sam od onih koji se brinu sto ce potencijalno opasne materije biti u makiskom polju koje je glavno vodoizvoriste za beogradski vodovod, a sve kao posledica brzopletosti, bahatosti i nepoznavanja osnovnih cinjenica o Beogradu od strane upravo onih koji vode ovaj grad...

Izbori nisu poklonjeni.
Izbori su posledica 'konstantne kampanje' koju vodi paranoicni manijak, sa zreloscu tinejdzera.
Izbori za grad Beograd su ako se ne varam 2017. godine, osim ako ih ovako bahati kakvi jesu ne ukinu 'sveznalice' sa kupljenim i falsifikovanim diplomama.
Sta ce biti na tim izborima?
Ne znam, vreme ce pokazati, samo podseticu te (vas) da su mnogi diktatori i zlotvori na vlast dolazili 'voljom naroda' ali i da su zbog nekih od njih ti i neki drugi narodi zestoko stradali.

OVAJ PROJEKAT JE ZLO.
on je stetan po Beograd i Srbiji po svim aspektima. Nikakva reklama i parola tu cinjenicu ne moze da promeni.
Dilas jeste sebi pravio "spomenik" sa prevelikim pilonom, ali je bar napravio nesto funkcionalno i potrebno gradu. Ovo sto se radi sa SA ce samo doneti zlo, dugove i nove, mnogo vece probleme...

BG na vodi: Dižemo 7. sprat, zadovoljni prodajom
Beograd -- Projekti poput Beograda na vodi doprinose jačanju poverenja investitora, izjavio je direktor Beograda na vodi Nikola Nedeljković.

IZVOR: TANJUG UTORAK, 25.10.2016. | 17:45

Nedeljković je dodao da su u tom preduzeću zadovoljni prodajom stanova u prvoj kuli.

"Svakom gradu treba jedan ovakav projekat, da bude katalizator koji će privlačiti investicije, podsticati turizam i osnažiti rast ekonomije, a Beograd na vodi je upravo to za Srbiju"”, rekao je Nedeljković predstavljajući projekat na panelu na “Beogradskim investicionim danima”.

Kako kaže, potencijalni investitori se često interesuju za to kako gradnja Beograda na vodi napreduje.

Nedeljković je rekao da se realizacijom tog projekta ostvaruje višedecenijska vizija da se Beograd spusti na desnu obalu Save.

On je naveo da će biti izgrađeno više od 6.000 stanova i preko 120.000 kvadrata kancelarijskog prostora, što je važno jer, kako kaže, Beograd ima nedostatak kancelarisjkog prostora i dodaje da je više od 94 odsto tog prostora “A” klase već je popunjeno.

Nedeljković je podsetio da će u tom projektu biti izgrađen najveći regionalni tržni centar, stambene kule, hoteli, apartmani.

“Šoping centar je važan, jer je u Beogradu ukupna kvadratura maloprodajnog prostora po broju stanovnika jedna od najmanjih u Evropi, nedostaju maloprodajni prostori”, rekao je Nedeljković.

Podsetio je i da se projekat gradi u četiri faze, te da je u toku prva od njih, u kojoj se gradi i prva stambena kula.

U izgradnji se, kako kaže, stiglo do sedmog sprata kule A, odnosno do petog sprata kule B.

“Prvi stambeni objekat imaće 296 stanova. Prodaja stanova u prvom krilu je počela u oktobru prošle godine, krajem ferbuara 2016. i stanova u drugom krilu. Vrlo smo zadovoljni kako ide prodaja i uskoro se spremamo za još jedan stambeni objekat”, rekao je Nedeljković.

Najsmehotresnije je što ceni da je 94% poslovnog prostora A klase popunjeno, a pritom oni grade 0 kvadrata takvog prostora. U pitanju je mešanje baba i žaba, jer ako Airport City uspešno rentira 94% svog prostora, to ne znači da bi oni imali tražnju za izgradnju poslovnog prostora za prodaju krajnjem kupcu. A rentiranje poslovnog prostora im definitivno nije u biznis planu. Ista priča važi i za izgradnju hotelskih objekata u BNV, nejasno je ko bi bio vlasnik i operater tih hotelskih objekata.

Ukupna stopa raspoloživog kancelarijskog prostora u Bg-u je 7.5% i beleži pad,znači da postoji potreba za njim :)
Pogledajte prilog 1
izvor.cbre.com
U BNV je barem kako se pominje planirana u prvoj fazi poslovna zgrada u okviru TC,po planovima tipa milion kvadrata stambenog i 7500.000kvadrata poslovnog prostora to bi bilo 43% učešća poslovnog prostora u odnosu na stambeni,što i nije baš zanemarljivo.

Što se hotela tiče ako bi se nastavili ovakvi trendovi porasta broj turista potrebe bi bile oko 500-600 novih soba godišnje.Beogradu fale luks hoteli a kad je u pitanju BNV ne treba zaboraviti da su oslobodjeni plaćanja bilo kakvih naknada (sve je stvar "dogovora" sa investitorom) što im u popriličnoj meri snižava troškove.Zato će se i toliko forsirati izgradnja hotela(W hotel,St Regis,hotel u okviru TC-a,pa rekonstrukcija Bristola,a priča o hotelima se sigurno neće završiti samo na prethodno pomenutim).

Za mene je ključan podatak iz CBRE da je odnos kancelarijskog prostora za izdavanje i onog za sopstvene potrebe više od 2:1.
Prema tome, nejasno je da li Beograd na Vodi d.o.o. ima kapacitete, s obzirom na svoj kapital i svoj biznis plan, da bude provajder poslovnog prostora za izdavanje, ili su ograničeni na to da samo izgrade poslovni ili hotelski kompleks za dalju prodaju poznatom kupcu.

Jasno je da BNV d.o.o ima ekskluzivitet u Savskom amfiteatru i da je tu njihova šansa da podignu hotelski, tržni ili poslovni kompleks u partnerstvu sa nekim operatorom. Znači, koristeći to što je praktično oslobođen naknada za građevinsko zemljište (prebijanje sa troškovima izgradnje infrastrukture), BNV d.o.o. nekom trećem investitoru treba da ponudi partnerstvo koje bi tom investitoru bilo povoljnije nego da sam na tržištu pribavi neku lokaciju u Beogradu i plati naknade za nju, kako bi gradio svoj hotelski, tržni ili poslovni kompleks.

Međutim, da li je BNV d.o.o. do sada sklopio ijedno takvo partnerstvo? Nije. Zašto nije? Pa zato što je veliko pitanje da li iko ozbiljan želi da radi sa tom ekipom, pa makar iza njih manjinskim udelom stajala država Srbistan. Njihova primarna ciljna grupa ipak su bili pojedinačni investitori koji bi oprali pare kupovinom stambenih jedinica, ovo je već za krupne igrače. Tako da svo ovo najavljivanje da je Savski Amfiteatar spreman za dolazak brendova kao što je W ili St.Regis ja tumačim jednostavno tako da je vlasnik franšize saglasan da izda franšizu, ali otvoreno pitanje je ko će da unese svoje pare da bude operator. BNV d.o.o. sigurno neće, oni nemaju taj kapital u ovom trenutku.

I tako dolazimo do paradoksalne situacije da BNV d.o.o. sam kaže da je Beograd gladan vrhunskog poslovnog prostora, a pritom najveću kulu BNV-a prenamenjuju iz poslovne u stambenu. Šta nam to govori, sem da je u pitanju jedna mutna ekipa koja jednostavno nije u stanju da prikupi kapital potreban za takve poduhvate! Oni su prosto zabacili udicu i čekaju ko će se pecati u narednih 30 godina.

Biznis plan koji je potpisan je poslovna tajna,a upravo taj plan odredjuje dinamiku uloga investitora. Iz dosadašnjih uplata možemo da predpostaviomo da su uplate 2x godisnje po 20 miliona evra,koje će se verovatno povećavati da bi se završetkom prve faze došlo do 300(150+150) miliona,kolika bi bila cca vrednost investicije(mislim na pomenutu fazu).Dalja dinamika uplata,dinamika faza izgradnje ostaje pod znakom pitanja? Npr ono što se zove "pilot nepokretnost" (kula,tc,hotel i 2 zgrade) što bi trebalo da se izgradi po ugovoru za 20 godina bi se realno izgradilo za 3-4 godine,još plus 3 zgrade u okviru TC i 2 stambene(blok18).

Kada se govori o izgradnji hotela koji bi to investitor odbio da finansira na eksluzivnoj lokaciji u gradu pored reke kome fale luks hoteli,gde se može dogovoriti sa El Abarom da mu plati nižu cenu po kvadratu od doprinosa za luks zonu (220 evra po kvadratu)? Zato su se i dogovorili i sa W hotelom i St Regisom,jer postoji interes i manje košta.

Stanovi su ti koji brzo vraćaju i obrću uloženi novac zato se i opredeljuju za stanove(naravno ne treba zanemariti ni "prirodnu ni veštačku potražnju" koje nisu zanemarljive.Naravno postavlja se pitanje koliko je mutan u čitavoj priči El Abar? I mutan ali i prilično uticajan.

Pričalo se da kad je otvorio svoju firmu(Eagle hills),da više nije u El Amaru,da nije više visoko pozicioniran,da su se direktori borda (neki)pobunili kako on to otvara svoju firmu i pravu konkurenciju njima itd.Medjutim ispade da mu se može i da bude direktor borda direktora u El Amaru i direktor Eagle Hillsa, na čelu 2 konkurentske kompanije i nikom ništa.Paradoksalno,ali je tako.

Šta su se dogovorili? Pa, ako su se dogovorili za hotel W, zašto ne grade?
Gradonačelnih najavio početak pripremnih radova za hotel W, kad ono od sledećeg dana krenulo je nasipanje parkirališta i tako je ostavljeno.
Ako je dovoljno da BNV d.o.o. ponudi nižu cenu od zvanične tarife za uređenje gradskog građevinskog zemljšta, zašto se onda ne gradi?
Vidim samo dva moguća objašnjenja:
a) Mešetare iz BNV-a zanima samo ekstraprofit, pa ako podinvestitorima mnogo spuste cenu u odnosu na gradsku tarifu, pa još kad se uračuna uređenje infrastrukture koje je njihova obaveza, ne ostaje dovoljno zarade
b) Koliko god Alabar bio jak igrač koji se uvek fotka sa važnim likovima, pitanje je da li je Eagle Hills + BNV d.o.o. zaista NJEGOV projekat. Šta ako je on samo plaćeni promoter projekta koji radi za svoj fee, a kapital od PRAVIH investitora tek treba prikupiti?

Jednostavno ne umem da nađem logično objašnjenje činjenice da Beograd ima manjak poslovnih prostora najviše kategorije i hotela najviše kategorije, a "arapski investitor" uplaćuje u projekat po 20 miliona evra svakih 6 meseci, umesto da je već uveliko u toku izgradnja jednog biznis parka i jednog hotela u W franšizi, čiji bi vlasnik i operater bio BNV d.o.o.?

Jedino logično objašnjenje je da biznis plan BNV d.o.o. isključuje takve kombinacije gde bi BNV d.o.o. bio operater objekata koji se izdaju pod zakup, jer za tako nešto nije predviđen obrtni kapital, koji treba da obezbede partneri. Ali ako je tako, onda je krajnje čudno da ovaj Alabarov projekat već nije počeo da realizuje krupne projekte sa jakim partnerima - ako je zaista Alabarov.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=412782#p412782:1mwakm9p je napisao(la):
bobcha78 » 25 Oct 2016 10:37 pm[/url]":1mwakm9p]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=412780#p412780:1mwakm9p je napisao(la):
vladimir79 » Uto Okt 25, 2016 11:36 pm[/url]":1mwakm9p]Ах... Вођине интернет бригаде. Штета по њих што Гугл све памти.
U zabludi si

Па да, џаба што памти, кад се анонимни дудук крије иза аватара.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=412781#p412781:3a58uud4 je napisao(la):
bobcha78 » Uto Okt 25, 2016 10:36 pm[/url]":3a58uud4]valjda 2020, dosta je bilo poklon izbora, a vi svaki put gori rezultat. Od koje si manjine ti, ovi oko velikih 6% ili od ovih od ogromnih 5%?

Tebe je nemoguce ignorisati sa ovim postovima. Dizes pritisak. Da sam moderator ovim postom bi zapecatio svoju sudbinu na forumu. Zapamti pomesao si forum ovde ne postojite VI i MI.

Registrovao sam se od skoro, istina, pratio ooodavno forum, jer je jedno od retkih mesta gde se nesto pametno moze videti i pročitati. Priče o poklonjenim izborima (a svi znamo da su to kupljene dve godine a ne poklon onima koji ga ne vole) nisu za ovaj forum. Uz sve ostale gluposti koje je napisao

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

vreme će pokazati da li su gluposti. Vreme uvek pokaže sve

Ako ne mislim ko ti, ne moraš odmah da me etiketiraš kao bota, ali razumem te, samo to i znaš jer je tako najlakše.

Niti me je neko platio da ovde pišem, niti imam korist od ove ili prethodne vlasti. Ništa mi život nije ni bolji ni lošiji.

Više me brinu ova dva nepriznata poena Marka Gudurića

Ako postoji traznja za poslovnim prostorom, sto sumnjam, grad treba da se udruzi sa developer-ima, vlasnicima zemljista i da razvija brownfield zone uz cvorista jakog javnog saobracaja. SA je poslednje mesto gde treba da se nadje poslovni prostor kao i trzni centri. Takodje treba da se rese problemi centra grada, pre svega saobracaj i parking. Mozemo doci u situaciju da poslovne funkcije i trgovine pobegnu iz centra, a stanovanje da se ne vrati u tu zonu.
Vrlo je lako "ozidati" kada je konjukura i unistiti prostor kao resurs, koji je zajednicki i koji kosta mnogo vise nego naknada za uredjenje.
Lokacije gde je povracaj siguran treba cuvati za ulaganje domaceg penzionog fonda, trastova univerziteta i sl.

Treba uvesti pravilo da developer ili povezani entitet ili lice koji nije zavrsio ciklus neke lokacije ( kao MPC ) ne moze dobiti sledecu dozvolu.

@Stanislav,da ne citiram post da ne gušimo temu.
Zašto ne grade W hotel? Zato jer još ima vremena,rok za izgradnju im je još 3 godine (izgradnja cca 1.5g) znači imaju još preko godina dana da se dogovaraju i pregovaraju sa potencijalnim investitorima.Kako vreme bude odmicalo (radovi na BW residences,kula,tc,blok 18) pozicija će im biti jača
i moći će da dobiju višu cenu,naravno da ih zanima ekstraprofit i da bude što veći,ništa neuobičajeno za investitore.

Dobro je pitanje koje si postavio da li je BNV El Abarov projekat? Hm...pa i nije samo njegov.S jedne strane imamo Ugovor pojedinca i Države,a s druge jedna druga država(UAE) se poziva na medjudržavni sporazum sa RS ako kojim slučajem dodje do bilo kakvog spora u ugovoru koji pojedinac državljanin njihove zemlje ima sa drugom zemljom ,znači postoji ogroman interes(medjudržavni) da taj projekat uspe.Interesantno,da su u pitanju poprilične sume novca(mislim na medjudržavni sporazum) prvo jedna milijarda,pa još jedna milijarda dolara(mediji objaviše za podršku budžetu,pa kad je neko pitao kakva podrška kad smo u suficitu,onda dodjosmo do otplate skupih kredita) .

Beograd ima manjak poslovnog prostora zbog povećane tražnje,cbre je to lepo analizirao,a što se hotela najviše kategorije tiče Beograd ima svega 3 hotela sa 5 zvezdica(cca 600 soba),pogledaj gradove u okruženju i konkurenciju po ukupnom broju soba u luks hotelima (Sofija, Varšava, Bratislava....), zatim koliko to imamo luks hotela na obali pored reke( pogledaj npr kakva je situacija u Beču,Budimpešti,Pragu...)

Za jake partnere u projektima kada pričamo o hotelima ima vremena,sada im je najvažnije da grade što više stanova i dolaze brzo do obrtnog kapitala "prirodna" potražnja postoji a i "veštačka" ako zatreba.

Jedna vrana razmatra može li BNV da reši njen stambeni i poslovni problem. Kakve su cene i šta se ovde nudi?

IMG_9129c_resize.jpg

Zuma ajd izvlači fotke iz "šteka",garantovano imaš nove fotke sa Gazele :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=412991#p412991:2rzin0rs je napisao(la):
milos.tro » 26 Oct 2016 08:19 pm[/url]":2rzin0rs]
Za jake partnere u projektima kada pričamo o hotelima ima vremena,sada im je najvažnije da grade što više stanova i dolaze brzo do obrtnog kapitala "prirodna" potražnja postoji a i "veštačka" ako zatreba.

Ali gde je tu logika? Postoji određeni deficit za hotelima i poslovnim prostorom visoke kategorije, preduzeće BNV ima ogromnu količinu slobodnog zemljišta na dobroj lokaciji, ali oni se zadovoljavaju gradnjom 300 stanova za prodaju individualnim kupcima i čekaće koju godinu "da im pozicija ojača", a za to vreme će konkurencija drugde po gradu da podigne još poslovnih prostora A kategorije, još hotela i još tržnih centara.

Ako prodajom BW Residences treba da se prikuplja obrtni kapital za poslovne zgrade i hotele u BNV, za koje tražnja na tržištu postoji, onda ili je Alabar švorc samo što još nikome to nije priznao, ili nikada i nije bila namera da se BNV gradi njegovim kapitalom.
Toliko je nelogično, da imam osećaj da je vrišteće nelogično.

A to što Srbija ratifikuje kreditnu liniju iz UAE od milijardu dolara za refinansiranje drugih kredita, to ne mora da ima nikakve direktne veze sa ovih skromnih 40 miliona evra kapitala BNV-a, odnosno ne dokazuje da je Alabar istinski motor iza projekta BNV, a ne samo plaćeni promoter.

Logika je u "obrtu kapitala" a to im je izgradnja stanova i princip "prirodne i veštačke tražnje".
U toku su pripremni radovi na kuli,TC i bloku 18,to je ukupno cca 1.000 stanova plus stambena zgrada u okviru TC(možda još par stotina stanova).

Izgradnja stanova im je obrtni kapital za dalju izgradnju stanova i nešto poslovnog prostora,hoteli sa tim nemaju veze.Konkurencija kad su hoteli sa 5 zvezdica u pitanju? Samo još Hilton za sada,ostali bi trebali da se završe kasnije (Kempinski,Luks hotel u okviru Sky plaze,Interkontinental možda...)

Kažeš, ne moraju da žure sa hotelom W, on može da proradi i za četiri godine, a do tada će pregovaračka pozicija BNV-a ojačati, da nađu operatera koji će biti spremniji da odreši kesu za hotel. A u sledećoj rečenici kažeš da se odmah ide na izgradnju Kule beograd za St. Regis, koja je višestruko skuplji objekat? Kako BNV ima para za gradnju četrdesetospratnice, a treba drugi da im uloži u gradnju mnogo skromnijeg objekta za Hotel W? Kako Hotel W može da sačeka još par godina, a za St. Regis, koji je daleko viša kategorija i krupnija investicija, radovi navodno počinju odmah??

EDIT: Ili možda nisam odmah razumeo tvoju poentu sa apostrofiranjem kredita UAE. Možda hoćeš da kažeš da ceo projekat BNV d.o.o. zapravo treba posmatrati kao nezvaničnu hipoteku koju UAE uzima na najvrednije beogradsko zemljište, kao sredstvo obezbeđenja zajma od milijardu evra? Ako je to smisao, onda moram priznati da je zaista nebitno ovo što trenutno diskutujemo - kada, kako i kojom dinamikom će se graditi najveći deo objekata BNV!

Onda bi na dilemu da li Alabar funkcioniše kao promoter projekta koji je iz senke vladajuća vrhuška u Srbiji ugovorila sama sa sobom, ili pak sa našim "prijateljem" gospodarom UAE, odgovor bio - i jedno i drugo! UAE je dobio hipoteku, a real estate projekat je rezervisan za investitore iz senke...

Izgleda da im se žuri sa nasipanjem donjeg nivoa obale, večeras oko 22h pod reflektorima
nasipali su kamenjem sa barži.

Vrh