Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=405952#p405952:3720fbjj je napisao(la):
milos.tro » 15 Sep 2016 05:36 pm[/url]":3720fbjj]Zuma, samo izvlačiš fotke iz rukava,ajde vadi "sve iz fioke" :dil: :kk:
Dobro, evo još malo :D

IMG_7368_resize.jpg

IMG_7369_resize.jpg

IMG_7372_resize.jpg

IMG_7373_resize.jpg

IMG_7335_resize.jpg

IMG_7336_resize.jpg

IMG_7337_resize.jpg

IMG_7338_resize.jpg

IMG_7339_resize.jpg

IMG_7340_resize.jpg

Znao sam da imaš još fotki u šteku :) ,inače plan je da se raščisti teren za TC do decembra meseca.

Ova mi se takođe nekako dopada ... gradilište izgubljeno u džungli :)

IMG_7374_resize.jpg

Kad sam pravio reportažu početkom avgusta,video sam lika na obali pored onih pumpi kod kule,postavio ćebe i sunča se.Uzivancija.

Earthmoving":366nyhft je napisao(la):
Pa bolje da biciklista ocese zid nego pesaka. Ako im smeta zid znaci da zele da povremeno izlaze iz staze na pesacki prostor , a time bi ugrozavali pesake. Zato je meni zid pored bicikl staze ok, pa nek slobodno jure ko sad po setalistu.
Izvini, ali očigledno nikad nisi vozio bicikl.

Poslato sa telefona

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=405864#p405864:luy3ggka je napisao(la):
milos.tro » 15 Sep 2016, 09:25[/url]":luy3ggka]Širina gornjeg šetališta do panoa je 12 metara plus cca 8 metara od panoa do nadzemnog dela aneksa što bi bilo 20 metara na gornjem nivou kao što sam predpostavio ranije. Po nacrtu plana biće još 10 m za donje nivoe(ukupno 30 metara širine obale).Ako bi jedan od donjih nivoa bio na nivou osnove L betonskog zida tu bi mogla da se provuče samo bici staza i reši problem "presecanja" biciklista i pešaka.
Milose jos jednom, sirina pribalnog dela u usvojenom planu je 30m od regulacione linije. Regulaciona linija se ne poklapa uvek sa nadzemnom gradjevinskom linijom, tj samim objektom, objekat je obicno malo uvucen od regulacione linije, kao sto je ovde slucaj. To znaci da ne smeju da smanjuju donji deo, na racun toga sto je gornji deo "prosiren" iza regulacione linije. Medjutim, Zuma je potpuno u pravu kada kaze da ce taj "dodatni" deo najverovatnije biti popunjem bastama kafica i da na taj deo ne mozemo da racunama kao na setaliste.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=405959#p405959:luy3ggka je napisao(la):
Zuma » 15 Sep 2016, 17:56[/url]":luy3ggka]

IMG_7334_resize.jpg

Zal za ovom neverovatno dobrim resenjem, ograda a nije samo ograda vec i klupa, lezaljka... jeftino, prefabrikovano, izdrzljivo, trajno. Steta sto ovakvo resenje nisu primenili, a steta i sto propada na drugim mestima i ne obnavljaju :(

Nego za mene nevorovatan podatak koji sam cuo u ovoj emisiji da se ugradjuje btom marke 50 pa cak i 60 :shock: :shock: :shock: Za poredjenje, pilon mosta na Adi je radjen markom 55.

Fotografija iz vazduha nam najzad omogućuje prilično dobru procenu pojedinih dimenzija konačnog uređenja najvišeg nivoa obale. To je i dalje procena, zato što još uvek dva manje bitna elementa moraju da se pretpostave, ali ovaj put zasnovana na merenju i fotografiji, a ne na potpuno slobodnoj proceni. Zbog toga bi greške trebale da budu prlično male.

Prva nepoznanica je tačna širina zemljišta između ivice biciklističke staze i ukopanog betonskog L profila (tj. regulacione linije). To je onaj deo koji trajno ostaje u vlasništvu grada, a nalazi se iza biciklističke staze, tamo gde su sad paneli i njihovi oslonci. Vidite ga ovde. Koliko mogu da se setim, to izgleda kao da je široko oko 1,5 metar, uključujući i nešto malo šljunka sa druge strane panela. Tačna vrednost nije mnogo bitna jer je svakako prilično uzak, pa eventualna greška na tako malom broju ne menja previše ni ukupnu širinu ni međusobne odnose ostalih površina.

IMG_7466c_resize.jpg

Vazdušni snimak je zgodan zato što nam precizno daje i pravac normalan na pravac pružanja šetališta, i jedinicu mere. Svaka granitna ploča je dugačka tačno jedan metar. Jedina nevolja je da pomenuti poprečni pravac mi ovde gledamo iskosa, pa se mora uzeti u obzir i skraćenje zbog perspektive. Naime, prividna veličina svakog metra na tom pravcu je sve manja što je on više na desnoj strani slike. Pošto bi ipak bilo previše gubiti vreme na računanje tako nečega, a zgodan program za fotogrametriju nemam, jednostavno sam otprilike linearno nastavio isti trend skraćenja koji se može izmeriti na delu na kome postoji granitne ploče. To bi valjda trebalo da je dovoljno dobro za ovakvu neobaveznu forumsku ilustraciju.

Uz ove dve ograde vezane za metod, na kraju se dobija sledeća slika. Svetlo plavo je "lenjir" sa podeocima od 1 metar.

BNVb14rast1.jpg

Različiti delovi promenade su označeni brojevima i znače sledeće:

1) [2,5m] Zona u kojoj se ljudi obično ne kreću. Ili sede na klupi, ili stoje i gledaju u vodu, ili stoje sa strane da bi pričali sa prijateljima, ili je taj deo nečim zauzet, pa se tuda ne može proći: klupom, stubom za osvetljenje, osnovom stuba za zastavu, parkiranim dečijim kolicima, prtljagom ljudi koji sede, njihovom decom, itd.

2) [3,0m] Zona u kojoj se ljudi obično kreću, pravo šetalište. Deo koji je uvek slobodan na celoj dužini Promenade.

3) [2,0m] Zeleni pojas. Povremeno je prekinut prolazima.

4) [2,8m] Biciklistička staza.

5) [1,5m] Zemljište koje ostaje u vlasništvu grada, a nalazi se iza biciklističke staze.

6) [4,2m] Zemljište ispred zgrade ili njenog aneksa. Nalazi se na privatnom posedu koji pripada zgradi. Bar zvanično, privatnik ima na raspolaganju samo ta 4,2 metra za sve što mu je ispred zgrade potrebno. Mada ne sumnjam da će se u praksi proširiti do staze, sem ako slučajno ne zasade travu na polju (5).

Sad možemo da sabiramo razne brojeve.

Ukupna širina od ivice zgrade do najviše ivice obaloutvrde je 16 metara.

Od toga gradu pripada 11,8m a zgradi 4,2m.

Od 11,8m javnog prostora, zbog zelenila i biciklističke staze nedostupno je 4,8 metara, što znači da preostaje 7 metara.

Od 7 metara, 1,5 je takođe obično nedostupno jer je iza biciklističke staze i suprotno od glavnog dela šetališta.

Od preostalih 5,5m. ljudi koji stoje ili sede, klupe, ograda, stubovi osvetljenja itd, zauzimaju 2,5 metra. Taj prostor se nekad može, a nekad ne može koristiti, zavisi šta je u pitanju.

Uvek dostupno za prolaz. celom dužinom obale, je SAMO 3 METRA.

@Zuma,Milanče koliko sam razumeo cca 12 metara je širina obale do regulacione linije, što znači de ćemo imati ukupno još 18metara obale na donjim nivoima?

Izgleda da je krenulo rušenje objekta iza autobuske stanice gde su boravili migranti

"URGENT ALERT, REFUGEE FRIENDS IN BELGRADE:
the area behind the bus station is currently about to be demolished, bulldozers are on site.
PASS THE WORD AROUND, make sure everyone's stuff is out of the building and that NO ONE IS SLEEPING THERE."
izvor:FCB

A čija je ovo dole poruka "REFUGEE FRIENDS" ? Jel to komunkacija između njih, naših NVO ili...

Nemam ništa protiv njih dok su mirni. Ali ovo već prelazi u tragikomediju.

Nije mi jasno sta radi policija..da su u pitanju navijaci vec bi bio bacen suzavac i bili bi uhapseni. Dok ovi mogu slobodno da setaju u gradom i spopadaju nase devojke, buse ljudima gume oko ekonomskog faksa, unistavaju imovinu, obavljaju nuzdu gde stignu, a sad su tu i da sprecavaju rusenje objekata. Sticem neki utisak da iza ovoga stoje oni iz ne davimo beograd...

Tabloid "Blic" već standardno pumpa situaciju zarad šake klikova. Nije bilo nikakve "drame", migranti su se malo bunili što se baraka ruši, došla je policija, objasnila im je bolje da se sklone i ne prave probleme, jer ionako nemaju nikakve papire za legalan boravak u Srbiji. Migranti se sklonili i baraka je srušena.

Prebaciše plan rušenja u Savskom amfiteatru za ovu godinu... Možda kao kompenzacija za Lastinu stanicu koja je u rušenju preskočena jer još uvek ne postoji alternativa...
S druge strane izgradnja faze 1A još uvek miruje, odnosno ne odmiče dalje od BW Residences...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=406073#p406073:p5s8ptgl je napisao(la):
djiadi » 16 Sep 2016 02:44 pm[/url]":p5s8ptgl]Nije mi jasno sta radi policija..da su u pitanju navijaci vec bi bio bacen suzavac i bili bi uhapseni. Dok ovi mogu slobodno da setaju u gradom i spopadaju nase devojke, buse ljudima gume oko ekonomskog faksa, unistavaju imovinu, obavljaju nuzdu gde stignu, a sad su tu i da sprecavaju rusenje objekata.

Nemoj tako, ružno govoriš o našim Nesvrstanim Prijateljima, a oni su sunarodnici našeg Nesvrstanog Prijatelja Šeika Spasioca bez čije investicije ceo Beograd na vodi ne bi bio moguć. Zašto voliš da vidiš arapsku investicviju u Beogradu a ne voliš da vidiš Arape na ulicama Beograda? Meni to nekako ide u paketu...

Како сад то "да су у питању навијачи"?

Ваљда да су у питању Срби били би везани и малтретирани од стране маскираних криминалаца а затим и обесправљени и остављени на цедилу од стране свих јавних служби.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=406077#p406077:1vqunpio je napisao(la):
stanislaw » 16 Sep 2016 02:55 pm[/url]":1vqunpio]

Nemoj tako, ružno govoriš o našim Nesvrstanim Prijateljima, a oni su sunarodnici našeg Nesvrstanog Prijatelja Šeika Spasioca bez čije investicije ceo Beograd na vodi ne bi bio moguć. Zašto voliš da vidiš arapsku investicviju u Beogradu a ne voliš da vidiš Arape na ulicama Beograda? Meni to nekako ide u paketu...
Oni su sunarodnici šeiku koliko i ameba tvom mobilnom telefonu. Da su mu sunarodnici ne bi oni hrlili u toliko voljenu im EU.

Cuj migranti se malo bunili.Sto se ne bune u Madjarskoj i Bugarskoj nego ovde.Cela Kraina je bila smestena u Cortanovcima u izbeglickim kampovima i ni za sta se nisu bunili godinama.Ovi zauzeli zemlju i uhu

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=405982#p405982:3419d6fl je napisao(la):
milanche » Thu Sep 15, 2016 9:55 pm[/url]":3419d6fl]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=405959#p405959:3419d6fl je napisao(la):
Zuma » 15 Sep 2016, 17:56[/url]":3419d6fl]

IMG_7334_resize.jpg

Zal za ovom neverovatno dobrim resenjem, ograda a nije samo ograda vec i klupa, lezaljka... jeftino, prefabrikovano, izdrzljivo, trajno. Steta sto ovakvo resenje nisu primenili, a steta i sto propada na drugim mestima i ne obnavljaju :(

I meni je ovo jedna od najboljih stvari na svim dosadašnjim obalama, jednostavno, korisno, izdržljivo (osim kada ih namerno slome). Na savskim blokovima jednostavno betonsko rešenje, prekoputa starog grada elegantnije sa granitnim pločama. Ali avaj, ovima se sviđa ova ograda za terase, a moguće da je i potrebna ako će ispod da bude pad of 2m vertikalno...

Za objekte, odnosno javne povrsine poput Promenade, beton i cvrsti materijali jednostavno nemaju zamenu. I ranije sam pisao da su deking i ograda potpuni promasaj, posebno za nase uslove gde se nesto sto je izgradjeno gotovo nikada ne odrzava. Travu koju su posadili na obaloutvrdi u prvim modelima bolje da ne komentarisem.

Ubedjen sam da ce sve ovo sto su napravili da se raspadne, cim se raspadne vlast. Njima je ovaj projekat ekstremno bitan jer im je politicki program baziran na njemu, pa u skladu sa tim (moram da priznam) redovno odrzavaju ono sto se do sad izgradilo. To je za svaku pohvali naravno, ali cim dodju neki drugi, imace druge prioritete od Beograda na vodi, pa ce kao sto je mnogo puta do sada bilo, sve ono sto je predhodna vlast radila biti zanemareno. Ko ce taj deking kad popuca, kada ga voda odnese i kada ga vise ne bude na trzistu za deset godina da menja? Ograda moze i da se ofarba, nije to neki problem, al' ko ce da menja drvene rukohvate narucene za ovu namenu, ispucale od +40 leti i -10 zimi? Zaista mi nije jasno zasto su se za takve materijale odlucili.

Za smicanje Promenade donekle i imam razumevanja. Svakoj novoj gradevini potrebno je vreme da se teren slegne. Proracunima se da odrediti koliko ce otprilike to sleganje biti. Ovde je teren izuzetno zahtevan, pa su samim tim i sleganja ekstremna kada se uporedi sa nekim cvrstim tlom. Da je citav potez uradjen monolitno i masivno bez ovih dascica i krezubo pobijenih talpi, verujem da niko ne bi ni primetio sleganja. Osim Zume.

Vrh