Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Cela prica o nekakvoj ekskluzivi u BNV ne pije vodu, i zato su i argumenti o zatvorenim eksluzivnim zonama onih koji mu se protive bili pogresni. Ako je neko dobio besplatno zemljiste, i moze na njemu da gradi ama sta god hoce, sta mu se drugo u Beogradu isplati nego jeftina gradnja. Price o Dubaiju na tom prostoru su nerealne kao i onih koji su sanjali klastere solitera na NBG, a u stvarnosti smo dobili office parkove koji se grade podalekoj periferiji zapadnih gradova jer to je realna snaga nase ekonomije. U BNV dobicemo soping mol i solitere latinoamerickog tipa, jer nam drzava po politickom i ekonomskom uredjenju sve vise podseca na Latinsku Ameriku.

Najmanje su uverljivi oni optimisti koji se nadaju da ce se u toku gradnje stvari promeniti na bolje, i da su ovo samo grubi nacrti. A u stvarnosti sve zavisi od dobre volje arapskog investitora. Kolika su odstupanja od rendera i projekata mozemo vec sada videti na izvodjenju savske promenade. Izvodjenja su znaci daleko gora od rendera i maketa.

Ovo je stvarnost koja nas ceka u BNV:
76611945.jpg

6977216483_dda0c36259_b.jpg

Само не знам одакле вам идеја да је Дубаи ишта бољи од латиноамеричких кластера?

Нешто скупљи материјали, мегаломанскији пројекти и то је то. Архитектоснки и урбанистички је подједнако бедно.

Mislim da je većini, pa i meni, gadan Dubai, al' posle ovoga danas, Dubai je zlatan.

A i infrastrukturni projekti u gradu idu ka lationamerikanizaciji. Dalji primat automobilskog i autobuskog prevoza. Gradnja novih tunela saobracajnica a ovoga puta potpuno ignorisanje metroa, pa cak i onog lakog koji smo svi pljuvali...

Najgori argument od svih je pa to je investitor on je ulozio pare moze da gradi sta hoce. E pa to nije investitor i on nije ulozio pare nego je dobio to pogodbom sa vlastima.

Najgore kod ovog projekata BNV je ne samo sto ce unistiti savski amfiteatar, nego ce ovim soliterima unistiti i celog ostatka grada, a i saobracajem koji ce generisati, opteretice jos i vise preostalu gradsku infrastrukturu.

Ne valja ti toliko zelenila zbog crnih mrava i teško se održava. Da li je uopšte negde i izvedeno u svetu soliter sa toliko zelenila na tim visinama?

Bolje beži od tih biljki od kojih mravi beže.

@zexland
Hvala.
Konačno nešto izvedeno.

Čini mi se da se koncentrišete na periferne stvari. Na spoljašnjost, izgled i lepotu. Konačan projekat se retko radikalno razlikuje od idejnog. Dobijamo drugačije prozore, drugi materijal, neznantnu promenu u formi. Što se mene tiče sve je to sekundarno u odnosu na osnovne urbanističke parametre i izabrani način upotrebe ovako jedinstvenog i važnog prostora. To je ono što treba menjati, a ne samo fasadu.

Zašto da ovde STANUJE ovoliko ljudi? Ovde treba napraviti mesta za one koji bi ovde došli sa strane, iz svih drugih krajeva grada, da se zabave i opuste na par časova, i da onda odu kućama, a ne dovlačiti nove hiljade ljudi koji bi dragoceni prostor SA trajno zauzeli i koristili kao mesto za spavanje, samo za sebe i za svoja kola.

Zašto da se SA pretvori u gigantski tržni centar beskrajnim aneksima koji zauzimaju 50% površine? Ovo je obala reke pobogu! Zar je OVO pravo mesto da se ljudi zatvore u četri zida i tu nešto kupuju? Pa to valjda mogu da rade i na bilo kom drugom mestu.

Zbog TOGA je ova košnica od solitera neprimerena za ovo mesto. Ne samo zato što je ružna.

Pa nema ih.
Urbanistički su aktuelni, to je to što se tiče saobraćajnica i centralnog parka. Zgrade su očigledno promenljive.

pokazujesh nesto sto se dokazalo kao neistinito i na primerima samo ova dva objekta koji su predstavljeni do sada, tri racunajuci i kulu, koji su dobijali nova, koliko tolika razlicita, resenja ili razlike u visini na svaka dva, tri meseca. Plus je ova panorama takodje bespredmetna jer kao prikazuje da ce tamo ljudi moci da imaju lep pogled na park preko reke a raspisan je nakaradni konkurs i izabrano josh nakaradnije resenje za tu lokaciju (srecom, valjda ne i definitivno).

evo, da budem jednostavan, ako su ovi renderi reperi na koje bi trebalo da se oslonimo i da budemo uteseni u kvalitet krajnjeg resenja (kroz jedno 15, 20 godina), gde se na njemu nalaze ove dve, tek predstavljene, stambene kule.

Da se ne lazemo ovi renderi su pravljeni za dve, tri nedelje, sadrze random objekte koji su preostali iz nekih starijih projekata razlicitih studija i moze se uzeti samo kao pokazatelj pravaca ulica.

@mradulovic
Odgovorio sam @spatiu minut ranije dok si pisao svoj post. Verujem da bi tvoj tekst bio drugačiji da si video moj odgovor.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=404238#p404238:3b76nnea je napisao(la):
Mair » Tue Sep 06, 2016 4:42 pm[/url]":3b76nnea]Ne valja ti toliko zelenila zbog crnih mrava i teško se održava. Da li je uopšte negde i izvedeno u svetu soliter sa toliko zelenila na tim visinama?
Nabavis i cuvas mravojeda kao kucnog ljubimca :)
Uvece ga na povocu prosetas po promenadi...

Pitam se koliko ce dugo ova zgrada u Milanu tako lepo da izgleda, bilo je vec takvih slicnih pokusaja ubacivanja zelenila u zgradu i neslavno su se zavrsili sto zbog nemara samih stanara, sto zbog zagadjenosti vazduha.

Pa u portub u tv svi balkoni zeleni stanari skoro nikad kod kucec postoji sluzba odrzavanja

Mislim da su inspiraciju pronašli na drugom mestu:
of.png

Čini mi se potpuno adekvatno i u skladu sa čitavim projektom.

s-l225.jpg

Ovo nije renoviran objekat ovo je nov izgrađen objekat. Zgrada je u Bosni.
Kako vam se čini ovo? :)
Istina u pitanju je neki dom, mislim da je za student, ali to je socijalna arhitektura ako niste znali. Na Novom Beogradu ovakva strašila nikada nisu pravljena i to je ono zbog čega sada ne možete da poverujete u ova dva nova solitera.

Kakve to ima veze sa ovom farsom zvanom Beograd na vodi?
Nadam se da ne želiš da kažeš: "BNV nije projekat koji će se degenerisati u jeftinu investitorsku stanogradnju, dok god poslednji render izgleda bolje od jednog random studentskog doma u Bosni"?
Ili: "Sve što izgleda bolje od ovog studentskog doma, dostojno je da bude izgrađeno u Savskom amfiteatru"?

Hteo sam da predstavim kako izgleda socijalna arhitektura, a ovo što ćemo dobiti sada u Savskom amfiteatru nije. Mi imamo toliko solitera u gradu da ovi iz '70-tih godina nikako nisu socijala. Na primer ovaj iz ulice kod pošte je jedan moderan stambeni soliter.

Dakle, potvrđuješ da soliter iza Poštanske štedionice možemo da uzmemo kao tipski projekat za BNV koji bi zadovoljio urbanističke zahteve lokacije i projektni zadatak? Ubacimo malo fensi materijale za stolariju, stubišta i liftove, izlaze na terasu zastaklimo od poda do plafona i to je to?

Pa majku mu, zašto smo onda koji klinac uvodili arape u posao, da za skupe pare angažuju belosvetske biroe?
Mogla je Vlada Srbije da jednostavno donese zaključak kojim ovlašćuje Građevinsku direkciju Srbije da se izvade iz fioka perspektivni projekti poput ovog iza Poštanske štedionice, ugovore se radovi sa Novkolom i Energoprpojektom i udri? Državnim bankama se naredi da daju projektno finansiranje, železnici se dodeli 20% stanova za ove jadnike koji su živeli po vagonima, kupcima prvog stana se odobri povraćaj PDV-a...

Umesto toga mi dodelimo Arapima zemljište i 66% profita da nam razmnožavaju po Savskom amfiteatru stambene kule koje već imamo...

Vrh