Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

meni je zanimljivo je pratiti ko se najvise iscudjava i "ne moze da veruje, nije im jasno".. mada vidim da su se pojedini vec pribrali i nakon pocetnog soka, blagog cudjena i neverice da im je slinavi uvalio kosku da se ovome dive vec citamo da su prozori od plafona do poda dokaz modernosti, uz standardne pozive da im verujemo, da kad vec nisu bili u pravu u vezi bilo cega do sada, da ce se za liftove i stolariju, cak i stepenice..koristiti do sada nevidjeni materijali... jedino sto ce ovde biti nevidjeno je ono sto je i do sada bilo nevidjeno - nevidjena drskos kompletnih idiota

sve u svemu od dalje pisanije po forumima, pozivanja na zdrav razum, moral, zakone.. nema nista. ovi nece dobrovoljno nestati iz nase svakodnevice, bice ili po njihovom ili cemo na kraju bukvalno fizicki morati da ih uklanjamo.. do tog trenutka, ako ikada dodje, posto je dalje sa njima bespredmetno komunicirati bez konstantnog psovanja i vredjana, drugo ne zasluzuju, ja vas pozdravljam. osecam se malo i postidjeno jer sam u par navrata dozvolio sebi da im ucinim tu cast i cak polemisem sa njima.

Meni se sviđa ovaj novi projekat za dve stambene zgrade od 23 sprata. Lepo je objasnio @Delija o čemu se radi. Nego mi 30 godina nismo imali izgrađen soliter, a postojeće solitere potcenjujemo i prikazujemo ih kao dno što oni ne zaslužuju. Zato su sada neki u šoku kada vide ovaj projekat sa ova dva solitera i otuda to automatsko poređenje kao prirodna refleksna reakcija lošeg mišljenja o postojećim soliterima.

tragac":3pucu6qg je napisao(la):
Brazil, meni ne treba Brazil...

Bez ograda to nikako nije Brazil ;-)
82f6863196129c41f761c97b29cc7959.jpg

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Laki, ona moja slika je Recife, ne Rio. A kamo sreće da naše novogradnje imaju ogradjena dvorišta, što je bilo uobičajeno u predratnom Beogradu (na Vračaru još ima tih predratnih zgrada sa malim ogradjenim dvorištima).

Не не не. Не може плус и мени и Мариу. Може или њему или мени, пошто ми је човек заправо злоупотребио мој пост и лоше га интерпретирао. Њему се ово ругло од солитера свиђа. Мени су за два копља испод 95% стамбеног наслеђа 70их, па и иза већине стамбених солитера из тог периода, посебно у урбанистичком смислу.

Дакле да поновим - Ово што су наумили у СА је толико лоше и у директном сукобу са урб-арх наслеђем Београда да изгледа као остварње најгорих кошмара које један београдски архитекта може да доживи.

Tesko je napisati neku kritiku, a da ne ispadne kako je lako sad biti pametan. Ipak, nekako se dalo ocekivati da ce se ici na rezanje troskova i na jeftinu arhitekturu. Ne bas i ovoliko besmislenu (iz ugla struke), poput arhitekture koju su nam predstavili.

Ako je neko ocekivao ili jos uvek ocekuje da ce se SA popuniti onolikim zgradama, onolikim indeksom izgradjenosti, onakvim gradjevinsko-tehnickim resenjima, primenjenim materijalima i konceptom preuzetim iz Dubai Marine, taj - izvinjavam se na izrazu - moze odmah u ludnicu da ide.

Sa ovakvim ekonomskim stanjem u zemlji, gde jedna porodica sa iznadprosecnim primanjima tesko moze da priusti i jeftinu novogradnju na perifiriji Beograda, ocekivati da se kupi stan po ceni od 2500+ evra cista je naucna fantastika, pa neka je i u periodu od 30 godina. I ne treba nikakav ekonomski ekspert biti da bi se to zakljucilo. A za one koji su u mogucnosti da priuste stan po ceni od 2500 evra, bice sasvim dovoljne i zgrade koje se trenutno grade, tj. BW Residences.

Sa druge strane, gazde su se malo zaigrale pa hoce posto poto da realizuju svoje vizionarske ideje. Kao rezultat imamo ovu povampirenu socijalisticku arhitekturu u najvrednijem delu grada i stranog partnera koji im zavrce .... radeci sta hoce jer zna da su se prilicno zaglavili.

Pomalo laicki objasnjeno, imamo sa jedne strane Vucica koji insistira na necemu vidljivom i megalomanskom, kako bi se videli rezultati uspesne vladavine. Sa druge strane Al Abar, za razliku od nas ima najsposobnije ekonomiste sveta i savrseno ga zabole za to sta beogradjani misle o tim zgradama, da li ce zaklanjati pogled i kako ce izgledati. Njemu je jedino vazno da se proda i zaradi, a prodace se jedino ako je jeftino.

Na kraju dobijamo paradoks, gde se na najskopljuj lokaciji u geografskom centru grada grade socijalni stanovi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=404204#p404204:25k41gc6 je napisao(la):
Beki » 06 Sep 2016 03:15 pm[/url]":25k41gc6]
qvZfByq.jpg

^^ Upravo ono sto sam rekao na pocetku: 1978 godina, kad je i izgradjena postanska stedionica sa stambenim soliterima.

И једна просто ужасна ствар се овде превиђа. Да ли сте свесни да ће се са читавог новобеоградског платоа, погледу на центар старог града, комплетираном па и репрезентативном административни центру Србије дуж и око падине Немањине улице , испречити гомила исподпросечних стамбених солитера и до 5-6 пута веће спратности од здања владе, министарстава, анекса генералштаба итд итд?

Pada mi nesto drugo na pamet:
Posto se ovde na forumu toliko hvalio Novi Beograd i SFRJ arhitektura a znamo da ovaj forum prate izvesni ljudi na vaznim funkcijama, moguce je da su uradili idejno resenje prema tom misljenju "vecine".

То нешто, све је очигледније, има јако узан простор на који може да ти падне.

[url=http://.rs//viewtopic.php?p=404208#p404208:2fce03kw je napisao(la):
spatiotecte » Uto Sep 06, 2016 3:19 pm[/url]":2fce03kw]Pada mi nesto drugo na pamet:
Posto se ovde na forumu toliko hvalio Novi Beograd i SFRJ arhitektura a znamo da ovaj prate izvesni ljudi na vaznim funkcijama, moguce je da su uradili idejno resenje prema tom misljenju "vecine".
To je i meni palo na pamet, dosta onih koji kritikuju BNV su neke komunjare koje uglavnom navode NBGD kao primer i nešto pozitivno, pa su možda ovo napravili da im zapuše usta :mrgreen:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=404073#p404073:310wnqkv je napisao(la):
stanislaw » 06 Sep 2016 08:18 am[/url]":310wnqkv]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=404051#p404051:310wnqkv je napisao(la):
mradulovic » 05 Sep 2016 11:56 pm[/url]":310wnqkv]ovo su resenja na nivou studenta arhitekture trece godine koji juri osmicu. Mogli su malo da budu kreativniji, pogotovo ako planiraju da ovo prodaju kao eksluzivne stanove sa cenom od preko 2500e, sto stalno ponavljaju

A ko kaže da će da ih prodaju po takvoj ceni?
Po takvoj ceni sigurno ne mogu da ih prodaju dok se ne rasproda BW Residences.
Po takvoj ceni sigurno ne mogu da ih prodaju dok god je lokacija problematična (na zadnjem ulazu autobuske i železničke stanice, još uvek opkoljena prugom). Isto tako ovolike zgradurine bi značile direktnu konkurenciju koja obesmišljava gradnju kule Beograd u stambenoj varijanti.
Dakle, do 2020. ovo čudo nema smisla ni graditi ni prodavati.

Dakle, ova spavaonica mu dođe valjda kao neka low-end ponuda BNV-a - i to za neko buduće vreme, kada već svima postane jasno da od malog Dubaija u Beogradu, kolonije bogatih, nema ništa. Onda će i ova replika bloka 28 verovatno da se radi nonšalantno i za široko tržište, verovatno negde u cenovnoj kategoriji jednog Belvila.

u srbiji je sve moguce proglasiti ekluzivnim prostorom i da lokaciju poredish sa petom avenijom... mislim, zasto za ovo ne bi trazili oko 2500 evra ako u beogradu mozesh da se rasproda west 65 sa pricom o eksluzivnim stanovima koji su na manje od 50m od UMP-a.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=404208#p404208:3e1noe4l je napisao(la):
spatiotecte » 06 Sep 2016 03:19 pm[/url]":3e1noe4l]Pada mi nesto drugo na pamet:
Posto se ovde na forumu toliko hvalio Novi Beograd i SFRJ arhitektura a znamo da ovaj forum prate izvesni ljudi na vaznim funkcijama, moguce je da su uradili idejno resenje prema tom misljenju "vecine".

poenta i kvalitet novog beograda nije u arhitekturi objekata nego u sistemu arhitektura - urbanizam gde, barem u starijim blokovima, covek nije sveden na korisnika jedinice za spavanje, prehranu i obavljanje fizioloskih potreba, na 15tom spratu nego ima, unutar svog bloka skolu, park, igralista za decu, sport (ove dve stvari ne postoje ni u jednom bloku izgradjenom posle 2000te - ni u Belvilu, ni u A bloku, dakle nigde). dakle covek ima prostor da dishe. Mnogi ljudi prebacuju da je NBG spavaonica, ali to je zato sto je razvoj ove drzave prestao u momentu kada je na nbg trebalo da se pochne sa izgradnjom umetnicko - kulturnih sadrzaja. Ako mislite da je NBG spavaonica, sta ce tek moci da rade ljudi u ovom bloku - da se guraju na promenadi, da sede u kaficu i idu u soping?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=404194#p404194:1pfzt697 je napisao(la):
Mair » 06 Sep 2016 02:41 pm[/url]":1pfzt697]Meni se sviđa ovaj novi projekat za dve stambene zgrade od 23 sprata. Lepo je objasnio @Delija o čemu se radi. Nego mi 30 godina nismo imali izgrađen soliter, a postojeće solitere potcenjujemo i prikazujemo ih kao dno što oni ne zaslužuju. Zato su sada neki u šoku kada vide ovaj projekat sa ova dva solitera i otuda to automatsko poređenje kao prirodna refleksna reakcija lošeg mišljenja o postojećim soliterima.

opet spinujesh da izvucesh neki pozitivni ishod. Nije problem u soliteru kao visespratnom objektu nego u arhitekturi (obliku, formi, upotrebljenim materijalima) objekta koji JESTE na ekskluzivnoj lokaciji a arhitektonski se tretira kao objekat iz 70tih koji su takvi bili i zbog arhitektonskog stila ali pre zbog pritiska da se sto pre izgradi veci broj, relativno jeftinih stambenih kvadrata u gradu koji je tih godina eksplozivno rastao.
Dobili smo resenje, koje ce da se prodaje kao neka ekskluziva a za dve godine od zavrsetka fasa ce biti nacickana klima uredjajima, na lokaciji koja bi u normalnoj drzavi bila rezervisana za nesto mnogo, ako ne modernije, onda sigurno racionalnije, pametnije i elegantnije resenje.
A ako kazes da nismo normalna drzava i da ne mozemo da ocekujemo nesto bolje, onda smo tu i takav nam je sistem jer se mirimo i precutno odobravamo ovakvo resenje koje je svim normalnim ljudima jasno kao samo izgovor da se operu pare i mozgovi naivnih glasaca.

Vrednost arhitekture se određuje i u odnosu na kontekst u kome se nalaze. Ovako visoke a redukovane stambene zgrade nekako i prolaze na ogromnim i praznim ravnicama Novog Beograda. Te vertikale tamo dobro korespondiraju sa ogromnim horizontalama bez kraja. Tu niti ima drugih, starih objekata nekih drugih stilova, sa kojima bi bile u sukobu, niti je svaka ta stara zgrada različita od svake susedne, niti postoje zakošene padine mnoštva brežuljaka koje bi se sukobljavale sa strogo pravilnom, artificijelnom geometrijom koja se sastoji isključivo od horizontala, vertikala i uglova pod 90 stepeni. Sve to postoji u starom gradu i te ambijente nije moguće mešati.

Zbog toga, ovakvi soliteri mogu da budu na Novom Beogradu, ali ne mogu da budu ovde. Tamo su dobri, ovde su loši.

to stoji, ali problem je sto se NBG koristi u slucaju ovog bloka, i kao pozitvna paralela ali i kao negativna, a ove dva projekta se razlikuju i po vremenskom i prostornom okruzenju. samo zato sto volim nbg i mislim da je potcenjen ne znachi da hocu blok 45 na onoj lokaciji, 45 godina nakon izgradnje tog dela nbg.

Рекох ли ја да је најбоље да ту буде парк..

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=404194#p404194:1grv1o01 je napisao(la):
Mair » 06 Sep 2016 02:41 pm[/url]":1grv1o01]Meni se sviđa ovaj novi projekat za dve stambene zgrade od 23 sprata. Lepo je objasnio @Delija o čemu se radi. Nego mi 30 godina nismo imali izgrađen soliter, a postojeće solitere potcenjujemo i prikazujemo ih kao dno što oni ne zaslužuju. Zato su sada neki u šoku kada vide ovaj projekat sa ova dva solitera i otuda to automatsko poređenje kao prirodna refleksna reakcija lošeg mišljenja o postojećim soliterima.

Ako se složimo da u principu nema ništa loše u tome da se u Beogradu posle 30 godina gradi klasična stambena kula za masovnu stanogradnju, ostaje još samo da objasniš čime pravdaš to što se ova Poštanska Štedionica II zabada na potpuno pogrešnom mestu.
Čime pravdaš to što se ovakve stambene kule, umesto u jednom nenametljivom ritmu u širokom prostranstvu, kao što je slučaj na Novom Beogradu,u BNV-u zabadaju u jedan odvratni zgusnuti špalir?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=404198#p404198:27m254dn je napisao(la):
DusanBG » 06 Sep 2016 02:57 pm[/url]":27m254dn]plus Deliji i Mairu.

Delija se osetio izvredjanim u drustvu Maira...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=404203#p404203:2d2hcy61 je napisao(la):
Delija » Tue Sep 06, 2016 4:11 pm[/url]":2d2hcy61]Не не не. Не може плус и мени и Мариу. Може или њему или мени, пошто ми је човек заправо злоупотребио мој пост и лоше га интерпретирао. Њему се ово ругло од солитера свиђа. Мени су за два копља испод 95% стамбеног наслеђа 70их, па и иза већине стамбених солитера из тог периода, посебно у урбанистичком смислу.

Дакле да поновим - Ово што су наумили у СА је толико лоше и у директном сукобу са урб-арх наслеђем Београда да изгледа као остварње најгорих кошмара које један београдски архитекта може да доживи.

I ti si loše razumeo, ali nisam hteo da baš detaljišem. Mairu je plus pošto je jasno uočio odakle dolazi generalno hejtovanje arhitekture nbg, a to je činjenica da imamo velike zgrade (što solitere, što zgrade sa više lamela) koje se nikako ne održavaju, fasada je već šarena, gde je sva stolarija praktično sada različita itd. i što sprečava da se vidi zaista arhitektura tih zgrada.

Što se tiče nove zgrade, ja ni ne verujem da će ovako da izgleda, pošto piše idejno rešenje. Ko zna kako će da završi. Tako da jedina stvar koju ovde imamo kao jasnu je da će biti stambeni objekat sa 23 etaže, sve ostalo i dalje verujem podložno promeni.

Бојим се да ипак ти ниси разумео. Ова три не могу да стоје једна поред других.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=404194#p404194:2dnfj23o je napisao(la):
Mair » 06 Sep 2016 02:41 pm[/url]":2dnfj23o]Meni se sviđa ovaj novi projekat za dve stambene zgrade od 23 sprata. Lepo je objasnio @Delija o čemu se radi. Nego mi 30 godina nismo imali izgrađen soliter...
Дакле

- Свиђа му се ово ругло. Ок, његова ствар, доста нам то говори о њему, много мање о овим солитерима

- Делија је лепо обајсно - Јесам, објаснио сам да су ови солитери две класе испод скоро свега из 70их.

- И на крају, потурио је тај спин да се нама генерално не свиђају солитери, те да зато "хејтујемо" и ово ругло у СА. Што је ноторна неистина. Конкретно ово у СА нам се не свиђа зато што је својом позицијом, висином, наменом, концепцијом са другог континента и исподпорсечном архитектуром највеће ругло које је задесило овај град.

Vrh