Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Mali odmor uz bogatstvo boja i oblika koje postoje samo na starim, zapuštenim industrijskim lokacijama.

IMG_6786_resize.jpg

IMG_6787_resize.jpg

IMG_6788_resize.jpg

IMG_6789_resize.jpg

Sledeća slika mi deluje donekle simbolično za stanje stvari kod nas.

IMG_6790_resize.jpg

... pa onda, recimo, ovo ...

IMG_6797_resize.jpg

IMG_6798_resize.jpg

I nešto što bih sačuvao kao spomenik i skulpturu, istovremeno.

IMG_6791_resize.jpg

IMG_6792_resize.jpg

IMG_6793_resize.jpg

Ova hajdučija sa zatvaranjem šetališta počev od mostarske petlje je nedopustiva. Zaposedanje javnog prostora, bez ikakvog papira, bez ikakve table.

Za to vreme nikla je nova građevinska tabla u Savamali, na uglu bivše Mostarske i bivšeg dela Ulice Braće Krsmanovića.
Krenula je izgradnja pešačke veze Zadruge sa savskim šetalištem. U novogovoru burazerske ekipe projekat se naziva "Promenada Gallery Walk".
Vreme trajanja radova je mesec dana od 29.08 do 29.09.
Intervencija ide preko čak 11 katastarskih parcela, izvođač radova je milenijum tim. Intervencija ide do železničke pruge i tu se završava - za prelazak preko pruge predviđa se pešačka pasarela (!) ali se navodi da je ona predmet posebnog projekta, tako da sada neće biti realizovana.

Rusenje lozionice nadam se da je to samo radi obnove iste

Ja se ne nadam ničem dobrom po pitanju ložionice, s obzirom da baš srušeni deo ložionice leži na trasi saobraćajnice koja će polaziti od semafora ispod Mostara i obezbediti vezu sa unutrašnjošću BNV. Odvojene trake za oba smera biće sa strane stubova Gazele, a u prostoru između stubova biće autobuska okretnica na Mostaru...

Хомере, по нашем закону техничку докуиментацију, односно главни пројекат морају да раде правна лице регистрована у Србији.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=402502#p402502:30diqvj1 je napisao(la):
Zuma » 28 Avg 2016 10:38 pm[/url]":30diqvj1]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=402461#p402461:30diqvj1 je napisao(la):
relja » 28 Aug 2016 01:31 pm[/url]":30diqvj1]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=402443#p402443:30diqvj1 je napisao(la):
astrodule » 28 Aug 2016 10:42 am[/url]":30diqvj1]Zaista je divno na uskom protoru staviti ovoliko ljudi, a najviše dece.

14033495_892555920849380_1308212653_n.jpg

ig_belgrade https://www.instagram.com/p/BJpRTiwjtfW/

Žao mi je što nigde ne mogu da nađem fotku sa druge strane, tj. sa novijeg dela promenade gde je gužva bila još veća.
Ala su "isprojektovali" obalu, šetačku i biciklističku stazu...
Upravo je to glavni utisak, što bi rekla i dalje zabranjena Olja Bećković. Nadam se da su svi uočili da je prvi veći događaj čitavu obalu automatski stavio van funkcije. Tako je biciklistička veza dva dela grada prekinuta takoreći odmah, u samom početku događaja. Rekreativci takođe više ne mogu da prođu, pa dakle ni da je koriste, odnosno moraju da prekinu svoju svakodnevnu rutinu, recimo trčanje ili vožnje rolera. Pa makar to bilo nešto što im je doktor prepisao kao obavezno. Ne može brate, gledamo brodove. Do Ade, ili bilo gde uzvodno, se obalom više ne može proći, pa makar to bili i turisti sa kruzera koji imaju još svega 45 minuta do polaska broda. Takozvano šetalište se čak više ne može koristiti ni kao to, kao šetalište. Isuviše je glupo ili opasno u ovakvom haosu glumiti budalu koja se opušteno šeta, ili voditi računa o detetu koje više ne možeš ni videti ako nije vezano kao kuče. Uopšte, ko nije došao na sam taj događaj, OVDE VIŠE NEMA ŠTA DA TRAŽI. A ovo je trebalo da bude i gradska ulica, i park, i pristup reci, i ekološka oaza, i rekreativna zona, zdravo mesto gde deca uvek mogu da se istrče pre spavanja, i da ima bar još desetak različitih i PARALELNIH funkcija. Ja sam ih redom navodio negde u samom početku ovog projekta. Dakle, obala reke u strogom centru grada, jedini ravan prolaz u zaleđu brda, je jednostavno MORALA da obezebedi da svi ti ljudi ne smetaju jedan drugome dok obalu reke koriste na sve te RAZLIČITE načine, ISTOVREMENO. Ni jedna od tih važnih funkcija nikada NE SME biti ukinuta zato što neko drugi obalu koristi na bilo koji legitiman i predviđen način. To je osnovni princip koji u ovakvim slučajevima mora da važi. Što se na kraju svodi na minimalnu neophodnu širinu obale o kojoj sam ovde toliko tupio. A pogledajte na slici šta su id*** uradili. Karneval brodova je nešto što se na reci redovno događa, i što treba da se događa, pa je nedopustivo da je on totalno izbaci iz upotrebe za BILO ŠTA DRUGO.

Sad ga bas preterujes,pa nisu ove manifestacije svaki dan. Ovde je situacija jos i humana u predjenju sa Hafengeburtstag (rodjendan luke sa paradom brodova) u Hamburgu. Pokusaj ti ovde da vozis biciklo,dzogiras,ili samo setas...i niko se ne buni,svi zadovoljni.

Beograd je jos u prednosti jer postoje vise alternativa gde mozes da se setas obalom i ,,uzivas" u samoci.

Rekli su da čekaju da padne vodostaj, kako bi krenuli sa izgradnjom donjeg nivoa.

Kog đavola čekaju, da presuši Sava. Na 25om maju danas:

7de41acec8973b3fa6e247be3639dd5b.jpg

Mogli bi i ovi BNV "majstori" da prošetaju ovde, da vide kako se pravi obaloutvrda koja ima garanciju od 100 godina a ne njihovo šetalište sa 100 dana garantnog roka

Bio sam u Hamburgu i baš smo luku obilazili, ali mislim da tamo ni nema bici staze. Doduše ta luka je vrlo širok pojam jer nije samo jedna linija nego je više sistem kanala.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=402692#p402692:2hj4femp je napisao(la):
astrodule » 29 Avg 2016 07:39 pm[/url]":2hj4femp]Bio sam u Hamburgu i baš smo luku obilazili, ali mislim da tamo ni nema bici staze. Doduše ta luka je vrlo širok pojam jer nije samo jedna linija nego je više sistem kanala.
Promenada se vec dve godine preuredjuje po projektu Zahe Hadid,i do proleca bi trebalo da je gotova.
Biciklisticka staza se oduvek nalazila dole na ulici ispod nadzemnog U-Bahn-a. Bicikla se voze i po promenadi kad nema guzve,a kad je guzva guras ili sidjes dole na stazu. Ne trebaju na promenadi nikakve odvojene staze,biciklisti,pesaci,dzogeri,skejteri...sve je izmesano i funkcionise bez vecih problema.
Slika promenade kad bude zavrsena.

Deo promenade u Hafencity-ju. Nema odvojenih staza,sve je pomesano.

Šetalište u Hamburgu je ekstremno usko za nemačke standarde.
U Kelnu, Diseldorfu, Hanoveru je potpuno druga priča, priobalje je vrlo velikodušne širine (upravo u strogom centru grada) i svuda postoje široka šetališta kao i odvojene biciklističke staze.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=402702#p402702:2pkd2g6p je napisao(la):
stanislaw » 29 Avg 2016 08:25 pm[/url]":2pkd2g6p]Šetalište u Hamburgu je ekstremno usko za nemačke standarde.
U Kelnu, Diseldorfu, Hanoveru je potpuno druga priča, priobalje je vrlo velikodušne širine (upravo u strogom centru grada) i svuda postoje široka šetališta kao i odvojene biciklističke staze.

Ima toga dosta i u Hamburgu,i uglavnom je za domace. Turisti se uglavnom zaglave na promenadi.

A vidi imaju prugu duz setalista sto mi to nemamo sramota

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=402714#p402714:3vugg8sh je napisao(la):
direktor » 29 Avg 2016 09:11 pm[/url]":3vugg8sh]A vidi imaju prugu duz setalista sto mi to nemamo sramota

Pa nije to bas pruga kao u savskom anfiteatru...malo je izdignuta :)

Ispod nje je biciklisticika staza,slikano sa promenade.

A pri tome u Hamburgu zgrade na obali imaju 5, a ne 25 spratova, a čak i tako im je šetalište šire od ovoga kod nas. A nemoj da je neko računao odnos ova dva parametra kod nas i kod njih.

Ovo sad nije klizište nego su izgleda i sami počeli da uništavaju deking. Pretpostavljam da su u pitanju točkovi onih kamioneta što diluju po promenadi. Biznis na prvom mestu, a daske na drugom. Jedino što je pomalo opasno za decu pošto je uglavnom pored njihovog igrališta. Ovo sam video na pet mesta.

IMG_7210_resize.jpg

IMG_7211_resize.jpg

IMG_7212_resize.jpg

IMG_7213_resize.jpg

Zuma koliko mi se čini ovo je lokacija kod one podmornice,tu je Idea imala štandove.

Našao sam na netu da je najverovatnije isti proizvodjač dekinga radio i deking oko bazena za jedan hotel u Italiji koji je poprilično propao pa su ga još dodatno krpili da kažem isfušerisali sa nekom crnom masom:
https://www.tripadvisor.com/Hotel_Revie ... 4&filter=2

Steta. Vrlo je lep materijal. Mislim da bi trebalo da zabrane bilo kakvim prevoznim sredstvima da idu po tome. (bicikl, kolica i slicno).

Леп материјал за око, али како видимо јако непрактичан за наше поднебље. Тако је то када ти из Калифорније уређују Београд.

Штета за ложионицу што ће бити осакаћена. Она је одлична слика и прилика стања у железници и осталим јавним предузећима према имовини, као и општег односа друштва према историјском наслеђу.

Иначе ми није јасно шта одуговлаче са оним руглом од барака уз трамвајски мост, ЖИТ су сравнили а тамо оставише гомилу шута и неколико цеви да шикља вода из њих, јуче сам тамо спазио у пролазу око 40ак миграната који претурају неке крпаре и одећу по том шуту, купају се на тој води која цури из цеви.

Све се некако ради аљкаво. Кад подвучем црту, некако ми једина позитивна ствар од почетка склањање бродова.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=402771#p402771:280ncmy8 je napisao(la):
vradovic » 30 Aug 2016 07:36 am[/url]":280ncmy8]Steta. Vrlo je lep materijal. Mislim da bi trebalo da zabrane bilo kakvim prevoznim sredstvima da idu po tome. (bicikl, kolica i slicno).

Haha, e ova ti je dobra, moramo to bolje zaštititi da nam ne propadne investicija. Najbolje je izmisliti neki saobraćajni znak za ograničenje težine, recimo da ne mogu da idu ljudi preko 100 kila ili 80 kila. Ma najbolje ograditi trakom, da niko od prolaznika ne ugrožava investiciju. Ili uvesti obavezno izuvanje.

Иначе ми није јасно шта одуговлаче са оним руглом од барака уз трамвајски мост, ЖИТ су сравнили а тамо оставише гомилу шута и неколико цеви да шикља вода из њих

Koliko kapiram, taj deo zauzima građevinska sekcija železnice i oni zapravo polako ruše sami sebe, sve zgrade su očerupane do golih zidova i zato ide polako...

Vrh