Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=401658#p401658:32vwlhxy je napisao(la):
Igor » Sun Aug 21, 2016 11:55 pm[/url]":32vwlhxy]Imamo temu o medijima viewtopic.php?f=13&t=3408&start=50

Ja sam voljan da tamo nastavimo pricu o medijima nevezano samo za ovaj slucaj. Dosta toga se moze reci i o laznom terminu "nezavisni" mediji a ustvari su svi zavisni itd.

Прихватио!
Лев

Za petak, 26. avgust, zakazano je prinudno iseljenje porodice Timotijević iz njihove kuće, radi nastavka izgradnje kriminalnog projekta "Beograd na vodi". Suprotstavili smo se organizovanom nasilju rušitelja pod maskama, suprotstavimo se i nepravdi nasilnika sada kada su maske pale!

Dođite u petak, u 10 časova, da pokažemo solidarnost s porodicom Timotijević i da nadležnima i njihovim izvršiteljima poručimo da je krov nad glavom običnih građana važniji od profita nekolicine.

Poslednja kuća nalazi se na biciklističkoj obilaznici na 600 metara od tramvajskog mosta kada se krene ka Adi Ciganliji i to je jedini objekat koji ćete videti usput.

https://www.facebook.com/events/301424833538977/

To je onaj koji je još pre započinjanja BNV poveo sudski postupak da mu se utvrdi vlasništvo nad objektom u kojem živi (za razliku od svih ostalih koji su bili samo korisnici nužnog smeštaja u objektima železnice?)
Po kom osnovu ga iseljavaju? Nije mu utvrđeno vlasništvo, ili mu je utvrđeno ali ga iseljavaju zbog rušenja (a je li rušenje po osnovu eksproprijacije, ili mimo svake eksproprijacije prosto na osnovu toga što je objekat neuknjižen?)
Lepo je podržati poslednjeg mohikanca u Bara Veneciji koji se bori za ostanak, ali bih voleo da znam i pravnu suštinu slučaja. Da li je pravno nasilje, ili jednostavno gubi parnicu koju je terao?

"NEREŠENA IMOVINA
Problem potiče još iz 1991, kada je Timotijević kao radnik "Iskre" dobio prizemni objekat na korišćenje i čuvanje. Rešenjem iz 2006. postaje vlasnik kuće u Bara Venecija 55. Međutim, "Iskra", iako je objekat koristila od 1956. godine, u katastru ga nije prevela na sebe. Zemljište je ostalo da se vodi na državu, kasnije na "Železnicu Srbije". Kuća, iako se nalazi u starim zemljišnim knjigama, nije potpuno legalizovana."
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... an-im-stan (ceo tekst)

Baš zapetljano. Znači kuća je predratna, čoveku je "Iskra" 2006. godine kuću praktično poklonila, samo što mu je poklonila nešto što nije bilo knjižno vlasništvo "Iskre", a kuća stoji na zemljištu železnice.
Sad stanar vodi sudski proces za utvrđivanje vlasništva (sledeće ročište mu je u septembru), odbija ono što su nudili i ostalima iz Savamale (prelazak u stan za koji bi grad na određeno vreme plaćao kiriju) s tim da bi novi stan mogao da mu bude prepisan u vlasništvo, samo ukoliko na sudu uspe da utvrdi vlasništvo u Bari Veneciji.

Paralelno direkcija za GGZ pribavlja rešenje za uvođenje u posed na tom zemljištu železnice i na osnovu toga se donosi rešenje o rušenju.
Simpatična mi je ova borba zadnjeg domaćina Bare Venecije, ali da bi se kuća fizički branila mislim da bi trebalo pronaći elemente bezakonja u rešenju koje je doneto u korist direkcije. Plašim se, međutim, da rešenje o rušenju uopšte nije problematično, već je problematično samo selektivno sprovođenje zakona - ogroman broj stambenih objekata izgrađenih na tužem zemljištu širom Beograda bi mogao očas posla biti srušen, samo što taj film nećemo gledati, jer to se toleriše apsolutno svima, osim u ovom slučaju kada se predratna kućica nađe na putu Projekta od Nacionalnog Značaja.

Pravnici neka me isprave, ali čini mi se da ovaj čovek nikako ne može naplatiti naknadu za zemljište, koje je uknjiženo na Železnicu, a u najboljem slučaju može dobiti novi stan u vlasništvo kao kompenzaciju za stambeni prostor u kući, i to tek ako na sudu uspe da utvrdi svoje vlasništvo nad kućom.

Superfices solo cedi pripada prati sudbinu glavne stvari
Ako vrijednost kuce veca od zemljista moze da trazi otkup nuzne povrsine za upotrebu 500mkv mada je to uesce komplikovan slucaj pitanje kako se zeljeznica uopste upisala to se desava kad vecina ljudi nevodi racuna o papirima A to sto je bezakonje uzelo maha i sto se otima zemljiste i gradi na tudjem to ne opravdava ovaj ni druge slucajeve po bg vidite racuna o svojoj imovini i o onome sto kupujete

Čitav taj problem je komplikovaniji nego što izgleda. Zbog komercijalnih i tajkunskih interesa u fazi tranzicije niko ne želi da prizna nešto što bi se moglo nazvati neformalna pravna praksa (neka me neki pravnik ispravi u vezi korektnog termina). U vremenu komunizma se na pravo vlasništva gledalo sasvim drugačije. Sve je ionako bilo državno, pa je pravo korišćenja u praksi imalo ulogu prava vlasništva. Zbog toga ni katastarske knjige nisu uredno vođene jer u “novom vremenu” niko nije smatrao da je to i dalje nešto preterano značajno. Zbog čega bi granice igde bile toliko važne ako SVE ionako pripada državi, i drugačije i ne može biti? Tako da mnogi oko toga jednostavno nisu gubili vreme, znajući da PRAVNO imaju sva prava na tu imovinu i da bi bez problema dobili sve potrebne papire, samo kad bi ih zatražili. To je uostalom bio formalni povod i za poslednji rat oko konverzije republičkih u državne granice, gde smo mi tvrdili da niko odmah posle drugog svetskog rata nije stvarno mislio da će one ikada biti nešto više od pomoćnog sredstva za vođenje poslovnih knjiga. Takođe, retko ko bi u Beogradu danas posedovao stan, pošto su svi imali samo stanarsko pravo, a ne vlasništvo. Ne možemo nedosledno primenjivati pravni princip, da se jednima tokom konverzije priznaje pravo na vlasništvo stana u kome su bili, a drugima ne. Naravno da tu postoje razne veoma bitne nijanse oko toga kakva je tačno prava u prošlom političko-pravnom sistemu imao svaki od subjekata u ovom slučaju, ali mi izgleda da ta stvar nije tako očigledna koliko se predstavlja, i to za čitav BNV.

Još nešto. Ranije su svi zaposleni uplaćivali u stambeni fond, pa bi se svake godine onima koju su na vrhu rang liste davali stanovi napravljeni tim parama. Tako da je to bio stan koji su sami zaposleni platili od svoje zarade, dakle po svakom mogućem kriterijumu njihovo vlasništvo. Firme koje su imale manjak keša a višak zemljišta, zgrada ili starih vagona, davale su svojim zaposlenima zemljište za gradnju ili stanove u tom obliku. Oblik vrednosti uložen u rešavanje stambenog pitanja zaposlenih (ovde investitora) nije važan, njegovo poreklo je opet u uplatama u stambeni fond, profitu i imovini firme koja je i formalno bila vlasništvo baš tih zaposlenih osoba. Dakle, ako je železnica (ili druga firma) u komunizmu ili samoupravnom socijalizmu dobila na korišćenje zemljište ili zgrade od države, onda su to zemljište ili zgrade TADA BILE njihove po istoj logici po kojoj su kasnije svi drugi stanari u Beogradu sa pravom korišćenja stanova postali vlasnici stanova. Tako je železnica (ili druga firma) imala sva prava da svojim radnicima daje stanove u obliku bilo čega što "poseduje", dakle onoga što je tada bilo jedini mogući oblik posedovanja imovine. To što nešto nije bilo upisano u katastarske knjige meni liči na lažni argument ako nije postojala pravna praksa da se to obavezno radi, pogotovo ako to u toj oblasti (stanovanje) skoro niko nije radio van seoskih imanja i privatnih kuća na njima, niti je tada država nedvosmisleno informisala sva pravna i fizička lica da to moraju da urade.

Pre nekoliko meseci bila je reportaža o ovoj porodici,savetovano im je od strane advokata da se ne sele ni po koju cenu. U medjuvremenu im je isključena voda i struja,tako da mesecima žive u nefiziološkim uslovima.

Ako je tekst u Novostima tačan,pitanje je koliki je deo kuće koji je legalizovan,jer im za taj deo sleduje stan u vlasništvu.

Zuma@
"To što nešto nije bilo upisano u katastarske knjige meni liči na lažni argument ako nije postojala pravna praksa da se to obavezno radi, pogotovo ako to u toj oblasti (stanovanje) skoro niko nije radio van seoskih imanja i privatnih kuća na njima, niti je tada država nedvosmisleno informisala sva pravna i fizička lica da to moraju da urade."

Otprilike tako, cak nije dozvoljavala upis u katastar dok se ne uradi i usvoji ovaj GUP, onaj DUP, dopuna GUP-a, dopuna DUP-a, i tu se birokratija pokrivala nekim uredbama i podzakonskim aktima koja su to "regulisala" da ce se vrsiti upis tek kada se steknu uslovi... bla bla bla

Strašno, nisam znao da im je isečena voda i struja.
"Legalan" je onoliki deo kuće koliki je originalan (predratni?), samo ono što je naknadno doziđivano ne postoji u katastru. Ali problem je u tome što mu je kuću prepisala pokojna "Iskra" koja katastarski nije imala nikakvu ispravu o vlasništvu nad tim.
Znači novi stan u vlasništvu mu nije sigurica, već samo ako na sudu utvrdi vlasništvo nad stambenim prostorom u kući. Za taj proces fizički opstanak kuće kapiram i da nije presudan, jer kuća je u katastru tolika kolika je i to je valjda konstanta koja je već poznata.

Zato ne vidim šta su mu advokati savetovali i koji je to benefit koji on ostvaruje ako fizički opstane u kući. Tim pre što je grad valjda rešio da ga ne iseljava bukvalno na ulicu, već u stan sa plaćenom kirijom na određeno vreme, kao i sve ostale.
Gospodar je rešio/uvideo da nije zdravo rušenje noću i sad se prelazi na raseljavanje danju po pravosnažnom rešenju. Ja ne vidim kako se ovde suštinski može pomoći, osim eto ideje da se napravi to najavljeno okupljanje na mestu na kojem se nikakva bitka sa Organima ne može dobiti.

>> Otprilike tako, cak nije dozvoljavala upis u katastar dok se ne uradi i usvoji ovaj GUP, onaj DUP, dopuna GUP-a, dopuna DUP-a

Sve je to logična posledica doba kada je država gazdovala gradskim građevinskim zemljištem, pa ga odjednom prepustila stihiji. Završilo se tako što su svi na zaposetom GGZ-u divlje radili šta su hteli, a deblji kraj su izvukli samo oni koji su se zatekli na zemljištu koje je imalo drugog titulara (u ovom slučaju zemljište železnice).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=402029#p402029:332ysoae je napisao(la):
stanislaw » 25 Aug 2016 10:20 am[/url]":332ysoae]Ali problem je u tome što mu je kuću prepisala pokojna "Iskra" koja katastarski nije imala nikakvu ispravu o vlasništvu nad tim.
Verovatno nije ni mogla da ima jer se zemlište formalno vodilo na železnicu, pa bi to za sobom povlačilo konačno rešavanje stvarnog, trenutnog pravnog statusa čitave stambeno-privredne zone Savskog Amfiteatra (a ne prosto kopiranje nekog slučajnog stanja u zastarelim predratnim zemljišnjim knjigama), a u to niko nije hteo da se upušta pre usvajanje konačnih planova železničkog čvora i ostalih povezanih saobraćajnih rešenja u centru grada. "Legalno" ne znači "samo ono što je u katastru", nego katastar plus svi pravno valjani dokumenti koji su izdati posle stanja koje je prikazano u katastru. A u međuvremenu se desio i jedan svetski rat, i promena političkog sistema, i ko zna koliko ugovora u kome neko nekome nije platio nego mu dao zemlju, kuću ili stan u vlasništvo.

U vesti se ne navodi šta je uzrok zatvaranja pruge, ali pretpostavljam da je u pitanju priključivanje onog cevovoda koji je zadnjih nedelja kopan ispod Mostara, a sada treba da pređe ispod pruge.

Indikativno u vesti je što će voz za Novi Sad biti samo skraćen do Novog Beograda, a ne preusmeren na Prokop. To odlično pokazuje da smo daleko, daleko od toga da glavna železnička stanica bude ukinuta do 2020. godine. To da se Prokop privodi realnoj nameni još uvek je iluzija.

Dobro zapazanje stanislawe, i slazem se donekle ali mislim da to ne znaci da smo "daleko od ukidanja Glavne", iako 2020 ni nije tako daleko.
To samo znaci, da ce i kad dodje trenutak za uklanjanje kolosjeka iz SA, saobracaj jednostavno prebaciti na NBG i Prokop. NBG je vjerovatno izabran zbog toga jer je nekom u zeljeznici jasno da NBG ima bolje uslove za prihvat putnika od Prokopa.

Pa saobraćaj međunarodnih vozova ne možeš nikako prebaciti ni na NBG ni na Prokop, dok god je sva infrastruktura za pripremu putničkih vagona i kompozicija u Savskoj ulici ispred glavne železničke. Još manje će to biti moguće ako se ti objekti 2020. jednostavno sruše. Jedino da ukinemo međunarodni železnički saobraćaj.
A o uslovima za prihvat putnika na NBG-u ili na Prokopu... Danas je o tome izlišno pričati, ajmo o tome posle izbora 2020. godine. Mislim da tema prosto mora par godina da odleži dok ne postane svima jasno da ova država jednostavno nema snage da sagradi novu infrastrukturu koja bi zamenila onu srušenu u savskom amfiteatru...

Delovi promenade i dalje tonu ili se pomeraju. Ovo je šetalište kod Savanove 2 koje je bilo popravljeno nasipanjem novog sloja peska i poravnavanjem granitnih ploča. Sada ponovo izgleda ovako. Razlike u nivoima ploča su i do 1,5 cm ili više.

IMG_6828_resize.jpg

IMG_6829_resize.jpg

IMG_6830_resize.jpg

Jedan od razloga zašto se pokreću klizišta. Seizmogram pomeranja tla u Beogradskoj mernoj stanici za 24. Avgust 2016. To je dan velikog zemljotresa u Italiji, pa se vide i stalne oscilacije tla u Beogradu koje uvek postoje i nemaju veze sa zemljotresom, ali i nekoliko seizmičkih talasa koji dolaze iz trenutno aktivnog žarišta u Italiji.

SeizmoBgd2016-08-24.gif

http://www.seismo.gov.rs/index.htm

Bas je steta sto ima ovog sleganja. Ovo samo povecava troskove odrzavanja. Sta je tu je nadam se da ce naci nacin da ovo srede trajno i uspesno kao i sve do sada :sesir:

Nasipanjem peska se ne rešava ništa, to je isto kao i punjenje bušne čaše. Trebali su da uklone krupno kamenje ispred talpi i da popune rupu(e) gde curi izmedju kao i da razmotre postavljanje L betonskih ploča ispred.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=402176#p402176:2kcnt0r8 je napisao(la):
vradovic » 26 Aug 2016 06:40 am[/url]":2kcnt0r8]Bas je steta sto ima ovog sleganja.
DA. Krivi su Arhimed i Njutn. :grand:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=402148#p402148:xzqpo2b1 je napisao(la):
Zuma » Fri Aug 26, 2016 12:28 am[/url]":xzqpo2b1]Delovi promenade i dalje tonu ili se pomeraju. Ovo je šetalište kod Savanove 2 koje je bilo popravljeno nasipanjem novog sloja peska i poravnavanjem granitnih ploča. Sada ponovo izgleda ovako. Razlike u nivoima ploča su i do 1,5 cm ili više.

IMG_6829_resize.jpg

ako ovako ostane, uskoro će krenuti da im i pucaju ploce, ukoliko ih ljudi već ne izbegavaju.

Mislim da je bilo reči, ali podsetite me - da li se javni prostori BNV-a poput ovog šetališta predaju na održavanje gradskim komunalnim preduzećima, ili trajno ostaju u ingerencijama Belgrade Waterfront?
Ono što se dobro sećam je da Belgrade Waterfront zadržava sva prava na komercijalizaciju javnog prostora (što će reći, grad ne sme ni bilbord ni bilo šta mimo njih da postavi, a kamo li neku dozvolu za uličnu prodaju itd...) ali sam zaboravio da li je održavanje prostora na naš ili njihov račun.

da li se zna kada pocinje izgradnja donjeg dela setalista??? ja predpostavljam da ce ovaj problem biti resen kada budu radili donji deo obaloutvrde

Vrh