[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=394634#p394634:6mmwl4s6 je napisao(la):
spatiotecte » 28 Jun 2016 01:12 am[/url]":6mmwl4s6]U pravu si Igore, drasticne izmene ce biti jako tesko sprovesti
Ali vidis ja sam cak misljenja da je tu ozbiljnu medijsku kampanju koju pominjes moglo udruzenje Ne davimo Beograd da izgura jer je okupilo 30000 - 40000 ljudi oko sebe. Skupljanje tolike kriticne mase bi svakako imalo efekta na gradske vlasti kad bi poruka bila konstruktivni nastrojenja prema projektu. Ovako je grad samo iskulirao taj dogadjaj posto su ciljevi bili ostavke.
Duboko verujem da je postojala mogucnost da se tim protestima postigne neki boljitak u projektu BnV da je bilo usmereno drugacije.
Е, управо си погодио суштину, онога што сам и ја замерио и директно писао челним људима Не да(ви)мо Београд. Ја сам сам био сарадник, и учествовао у сакупљању и обради брда примедби. За народне масе то треба упростити, и ја сам на ФБ профилу позива на протест написао:
Čekajte, ceo projekat je pravna, ekonomska, urbanistička, socijalna, saobraćajna i ekološka katastrofa, a zahtevi su ostavke? Da posle dođe nova garnitura poltrona, koji če nastaviti katastrofu? Poruka je: "Ostavke i obustava suludog projekta". Pa makar vezano za to je Ne davimo Beograd skupio bezbroj vrlo kvalitetno obrazloženih argumenata protiv! Na bini pred narodnim masama se ne mogu voditi elaborati, istina. Utoliko treba maksimalno kratko, jasno i prodorno izneti ove argumente. Na primer: "Kapija Beograda, Beogradska autobuska i železnička stanica su danas tamo gde treba da budu u srcu grada. Beograd je oduvek bio kosmopolitski grad, koji je oduvek svakoga dočekivao u svoje srce, u centar, direktno. Kažu nam da ovo nije zabranjeni grad, a putničku autobusku i železničku stanicu, koje ovde zauzimaju sasvim mali prostor, šalju na neke bezvezne lokacije! Da li je u centar Beograda dobrodošao samo onaj ko dođe audijem sa zatamnjenim staklima? Posebno, to je šamar u lice predgrađima i provinciji, koji u ovom slučaju ispadaju niža bića! A uz sve im se otežava život, jer u Beograd dolaze zbog najvažnijeg univerzitetskog, poslovnog, administrativnog, diplomatskog, zdravstvenog centra u Srbiji! Neće im proći!"
Добио сам овакав одговор:
To jeste stav od starta! Ali pojačaćemo njegovo iznošenje.
И на крају ништа, чак сам се озбиљно посвађао са некима од челних људи. Узгред, последњих годину дана су Удружење љубитеља железнице искључили из иницијативе, без икаквог јасног образложења. На пример, имали смо сјајан чланак везан за уништавање локомотива серије 128, уз смену руководства Музеја железнице, што је теежак скандал, за други број оних њихових новиница. Нису нас звали, а те новинице натрпавају са чланцима разумљивим само архитектама и још по неком.
Оно што је након фантомки јаако повећало број људи на протестима је бахатост власти више него сам "Београд на води". Да раније није било не-партијских протеста, било је. Сетимо се петог парка, пребијања учесника јавног увида везаног за хидроцентралу на Лиму, платана у Булевару, безброј мањих синдикалних протеста, па протест везан за приватизацију Телекома... углавном, власт попусти до некле, или неке ствари одложи до даљњег само да се даље не разбуктава. А у овом случају, сам Вучић је најбољи пи-ар, са гашењем ватре бензином у својим изјавама. Ако настави овако, биће само све више људи на протестима.
Далеко од тога да иоле стручна лица нису учествовала у обради плана, јесу, али су трпела огромне притиске. Ја сам сам им се обратио на јавном увиду пред, приближно 1000 сведока: "Знам да сте под притисцима, да прихвате оно што са стручног аспекта никада не би прихватили, и не дозволите себи да будете они који ће ово потписати. Ако вам буду дали отказе, имате овде критичну масу, која ће стати у вашу одбрану". За неке ствари су се стручна лица ипак успела изборити, тако да је смањена квадратура за 10%, неке друмске везе су додате у план, на неким правцима су сачуване визуре, али то су све компромиси уз бескрајна натезања. Рецимо, број паркинг места од 1,1 по луксузном стану је смешан, а чак и за толико паркинг места је потребно око 100 хектара на отвореном или на појединим етажама објеката.
А везано за сам тоналитет на овом форуму, ево БОБША78 вређа називајући неке особе које су сачувале иоле образа партијски мотивисаним, има оних који лупетају о "страним плаћеницима", па наравно да се са друге стране такви добијају увреде.
Уосталом, већину људи не занима "Београд на води", у стилу "граде луксузне солитерчине, нека граде". Али, када неко из Обреновца сазна да ће 860 стајати само Ада и Блок 42 у Београду, разбесни се са разлогом! Тек да не помињем студенте, Сремчицу, Железник, Сурчин...