stf
Professional
- Učlanjen(a)
- 22.01.2010.
- Pohvaljen
- 13.094
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=390679#p390679:qnqx2nzf je napisao(la):Bulbulderac17 » 08 Јун 2016 04:45 pm[/url]":qnqx2nzf]mislim da se mesaju malo stvari i ide se tako daleko da se uporedjuje otimanje zemlje od strane drzave u socijalizmu i ovo otimanje javnog zemljista u korist stranog investitora to je bitna razlika zar ne...?
Нема неке разлике, само када се мало олади напујдана глава. Ономад, у то "златно време" отимана је приватна имовина по ондашњој, социланистичкој верзији лекс специјалиса (национализација) да би се онда, од народног новца градио бахато утопистички град са огромним и често нефункционалним јавним просторима, на њему градиле силне зграде од заједничког новца који су сви запослени плаћали у фонд, а онда станови делили, не свима, него само - подобнима.
Данас имамо заобилажење нефункционалне правне државе надзаконом сличним национализацији а потом земљиште јавних предузећа под повољним условима (поклањањем) даје приватнику да зида опет, као и ономад - станове за одабране.
Ово је само паралела коју сам повукао између два времена, не да бих оправдао грешке у случају Београда на води, него да бих свима вама који дижете у небеса Нови Београд а бацате у канал Београд на води мало указао колико сте - или необразовани или - лицемерни.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=390692#p390692:qnqx2nzf je napisao(la):Delija » 08 Јун 2016 06:17 pm[/url]":qnqx2nzf]Савски Кеј - Насип изграђен још у доба АУ - Ни теоријски га комунисти нису могли одузети било коме.
Земунски кеј - Насип је, јелте насипан од 39 па до изградње СИВ-а. То земљиште не да није никоме одузето него није ни постојало. Једино да се обештети данска приватна компанија која је делимично насипала то земљиште од 39е до 41е.
У сваком случају, још једна страница ове теме је попуњена бесмислицама захваљујући подметачни Стф-а.
Вешто манипулишеш, али сам ипак вештији од тебе
Не можеш да изолујеш сам кеј од грађевинских парцела Новог Београда јер су они компактна целина. Зашто? Зато што кејеви свакако не би могли да буду те ширине да земљиште за градњу иза није отимано. Град је могао да се гради комотно, када грађевинско земљиште не плаћаш него отимаш. Такође је могло толико народног новца да се улаже у широка шеталишта, ондносно јавне просторе када грађевински - нису плаћани. Да су плаћани, не би било новца да се толико иде у ширину. просто је и једноставно кад не размишљаш заслепљено.
Уосталом, то насипање од стране Данских компанија је било екстремно скупо и да би се исплатило, планирана је врло ситна парцелација и далеко ужи кејеви, ужа регулација. Знаш и сам, планове си сигурно фотографски меморисао, као и ја, то нам је струка.
Дакле, целокупна та инвестиција је после рата - бачена у воду. Реци ти мени економску логику тога? Нема је. То је сахрана градског буџета. У ствари, била би, да нису даље земљиште - отимали, па на крају нису били у губитку.
А кад почне реституција - тек ћемо ми да платимо тај Нови Београд ...