Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Potpuno si u pravu stf...

I ranije sam govorio da na ovom forumu ima mnogo pametnih i kreativnih ljudi koji mogu iznositi dobre ideje ali nas je tesko organizovati u nesto. Radije cemo ko babe da se prepiremo oko nebitnih stvari nego sto cemo se potrudi da nesto stvorimo i prezentujemo javnosti. A vrijeme prolazi i nije na nasoj strani...

Po pitanju zeljeznice u savskom amfiteatru, vjerujem da se trebamo organizovati preko udruznja ljubitelja zeljeznice i da nam udruzenje da smjernice i iskoristi nasu dobru volju, da stvorimo neki dokument koji ce vizuelno i faktografski prezentovati problem i jasno i nedvosmisleno ponuditi rjesenje. Taj dokument treba da bude jasan i najobicnijem gradjaninu i da jasno odgovori na sva vazna pitanja koja su od opsteg znacaja. Ovako pojedinacno, svako nesto trabunja i to izgleda haoticno i besmisleno a svakako beskorisno.

vas dvojica znaci mislite da se metro (i drugi infrastrukturni projekti) trebaju graditi tako da zadovolje potrebe "prosecnog polupismenog glasaca" i da budu fensi kao u dubaju i pri tome ocekujete da udruzenje ljubitelja zeleznice "stvori" jedan dokument koji ce obicnom gradjaninu dati smernice iobjasniti vazna pitanja, koristeci dobru volju clanova foruma.

odlicni predlozi. da resimo to pa da vidimo koja je adresa ljubitelja vodovoda i kanalizacije i imaju li oni neku ideju kako resiti problem plutajucih govanaca. zasto tu stati, udruzenje slabovidih u saradnii sa udruzenjem prerano rodjenih beba ce dati najbolji predlog po pitanju buducnosti klinickog centra a treba proveriti i sta udruzenje narkomaan misli i planira po pitanju legelizacije lakih i teskih droga.

Uporedni satelitski snimak pre i posle uklanjanja objekata. Levo je Bing maps, desno Google maps. Ne znam dal je neko radio, ali nije lose da imamo i na forumu.

Ako neko hoce da radi jos neka poredjenja, to moze na ovom linku http://www.jonasson.org/maps/ meni je bio koristan.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=368891#p368891:a3bphtqn je napisao(la):
razgradjevinar » 26 Јан 2016 01:11 pm[/url]":a3bphtqn]vas dvojica znaci mislite da se metro (i drugi infrastrukturni projekti) trebaju graditi tako da zadovolje potrebe "prosecnog polupismenog glasaca" i da budu fensi kao u dubaju i pri tome ocekujete da udruzenje ljubitelja zeleznice "stvori" jedan dokument koji ce obicnom gradjaninu dati smernice iobjasniti vazna pitanja, koristeci dobru volju clanova foruma.

odlicni predlozi. da resimo to pa da vidimo koja je adresa ljubitelja vodovoda i kanalizacije i imaju li oni neku ideju kako resiti problem plutajucih govanaca. zasto tu stati, udruzenje slabovidih u saradnii sa udruzenjem prerano rodjenih beba ce dati najbolji predlog po pitanju buducnosti klinickog centra a treba proveriti i sta udruzenje narkomaan misli i planira po pitanju legelizacije lakih i teskih droga.

Нажалост Разграђевинар, ниси ме ни разумео, нити то уопште желиш. Многи на овом форуму треба коначно да схвате разлику између просечног гласача (који одлучују у овој земљи) и просечног члана форума (који не одлучује ни о чему). Просечни гласачи као проста физичка већина у нашм друштву НЕ ЖЕЛЕ железницу у Амфитеатру и ЛОЖЕ СЕ на куле и градове, лепе слике и рендере. Да би они подржали останак железнице у Амфитеатру, јер де факто, они ОДЛУЧУЈУ о томе, та тема треба да им се свиди. Не занима њих шта било ко од нас филозофира и брбља, њих занима слика из сликовнице да им прикаже нешто што они желе да виде.

Док грађанске иницијативе и појединци то не схвате, ништа се никада неће постићи.

Примера ради ... метро у Амфитеатру се не би градио на стубовима, али би се таквом презентацијом придобила идеја која за крајњи циљ има ПОДРШКУ задржавања шинског коридора. Никаквим наглабањем се то постићи неће код већине суграђана. Рендер служи само да се маса придобије за идеју.

"Нажалост Разграђевинар, ниси ме ни разумео, нити то уопште желиш. Многи на овом форуму треба коначно да схвате разлику између просечног гласача (који одлучују у овој земљи) и просечног члана форума (који не одлучује ни о чему)."

Nazalost, ovo ne shvataju najveci zagovornici demokratije...

@Razgradjevinar...

Pa dobro. Eto da prihvatim "kritiku"i da bude da to sto ja mislim da treba uciniti, ne valja. Sta bi ti ucinio?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=368919#p368919:24w36lmq je napisao(la):
Feanor » 26 Јан 2016 02:55 pm[/url]":24w36lmq]"Нажалост Разграђевинар, ниси ме ни разумео, нити то уопште желиш. Многи на овом форуму треба коначно да схвате разлику између просечног гласача (који одлучују у овој земљи) и просечног члана форума (који не одлучује ни о чему)."

Nazalost, ovo ne shvataju najveci zagovornici demokratije...

највећи заговорници демократије би рекли да је уз све своје мањкавости које нису спорне демократија и даље најбољи облик друштвеног уређења :grand:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=368913#p368913:1ar1rvss je napisao(la):
Galeks » 26 Jan 2016 02:33 pm[/url]":1ar1rvss]Uporedni satelitski snimak pre i posle uklanjanja objekata. Levo je Bing maps, desno Google maps. Ne znam dal je neko radio, ali nije lose da imamo i na forumu.

Ako neko hoce da radi jos neka poredjenja, to moze na ovom linku http://www.jonasson.org/maps/ meni je bio koristan.

Hvala na fotografijama. Ovde se vidi koliko su veliki posao obavili na rasciscavanju tolikog terena. Sta drugo mogu da kazem nego respect.

Ako dodjes sa finansijerom u Srbiju, mozes da izgradis sta god zelis.
Ko daje pare, taj i diktira pravila.

@stf

Apsolutno si u pravu kada kazes ovo:
Просечни гласачи као проста физичка већина у нашм друштву НЕ ЖЕЛЕ железницу у Амфитеатру и ЛОЖЕ СЕ на куле и градове, лепе слике и рендере. Да би они подржали останак железнице у Амфитеатру, јер де факто, они ОДЛУЧУЈУ о томе, та тема треба да им се свиди. Не занима њих шта било ко од нас филозофира и брбља, њих занима слика из сликовнице да им прикаже нешто што они желе да виде.

Prosecan gradjanin niti ima predznanja , niti interesovanja, a u savremenom drustvu ni vremena da se bavi planovima, analizama, transportnim pravcima, troskovima, iskustvima...
NJemu se mora ponuditi gotov proizvod, upakovan u atraktivnu ambalazu!
Isto kao sto se nekada cokolada prodavala na kg i pakovala u `hartiju`, a danas je u sarenoj kutiji od specijalnih plastificiranih kartona
i kao sto je nekada mlekadzija donosio mleku u staklenim povratnim bocama, a danas u atraktivnim pakovanjima....

I slazem se:

Док грађанске иницијативе и појединци то не схвате, ништа се никада неће постићи.

A stranke koje to shvataju se smenjuju na vlasti...
Koje nisu, nestale su, iako su neke od njih imale mnogo bolju politiku.

80858849.2ii4TIEw.6030DSC_2444.JPG

80858870.Do95SXYU.6030DSC_2466.JPG

83143838.pyigOOHO.603ISavaiDunav.JPG

Vlada Marinkovic, 18.06.2007.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=368680#p368680:1dvk74nx je napisao(la):
Пантограф » 25 Јан 2016 11:06 am[/url]":1dvk74nx]

Као и сваки савремени мит, заснива се на дуготрајном и истрајном понављању неистина и полуистина. Од појаве масовне штампе, средином 19. века, новинарска ограниченост постаје значајним фактором настанка полузнања. Тако је и у овом случају: пруга поред Хиподрома је, као коридор регионалне железнице, била уцртана у план београдског метроа, важећи у време настанка мапе коју си окачио, међутим, редакција ју је "порушила".

Ок, али признаћеш да редакција "Београдске ревије" и данашње таблоид-порталне редакције нису баш исто. Текст се детаљно бави новим железничким чвором и у целом тексту на 14 страница, не помиње се ни у једној јединој реченици било какво задржавање старог чвора. Помиње се да је нови чвор пројектован да осплужи и градску железницу (односно оно што је Комисија за метро предвидела за стари чвор).

Једино где се помиње задржавање старог чвора јесте према плановима Генералне дирекције железница из 1931. године када је планирано задржавање станице "Сава" за локални путнички и теретни саобраћај и изградња међународне у долини Мокролушке реке негде између Кнеза Миоша и Булевара ослобођења (Прокоп).

Разлика је у томе што су ови ранији пуштали да их превеслају жедне преко воде (из виших разлога), а данашњи таблоиди то раде свесно. Међу онима које познајем, тек један од десетак новинара старијих од 50 година способан је да размишља. Некима је алкохол спржио мозак, а неки, реално, тешко да су га икад и имали.

P. S. Један старији новинар, који ће ових дана отићи у пензију, пре 40 година написао је свој први текст у дневним новинама под насловом "До Панчева са две стране" (регионалним метроом).

Од како су кренули са овим дивљим радовима на променади душа ме је заболела због имбецилности и немаштовитости целог криминалног подухавата. Посебно одвратне су ми оне дивље платформе на самој, иначе јако лепој, обалоутврди. Није ми јасно како нису истог момента кад су се доватили обалоутврде сабрали 2 и 2 и направили ово:

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

10 пута јефтиније од онога што су извели. Мало ради хилти, заравна се, обложи и поставе се даске на седални део. Далеко практичније имајући у виду осцилације водостаја. Сличним принципом се водио и Јовин кад нам је пројектовао савско и земунско шеталиште. Све клупе су бетонске а даске на седалном делу су потрошни материјал. Уз све то, очувала би се ова лепа геометрија обалоутврде и додатно нагласила. Даље би се то могло разрађивати дуж обале на безброј начина.

E Delija, Delija, gde logika prestaje tu pocinje Beograd na vodi. :)
Doteraj malo ovo i to onda slati novinama, navodnom beogradu itd. pa nek bar imaju alternativu, kad izlaze pred medije

Свој рад никада не бих ставио на располагање овим криминалцима. Једино ако би се извинили свим грађанима због ове дивље градње, покупили ово своје смеће које су нагомилали дуж Саве и порушили Саванову. ;) А идеју ћу свакако разрадити за своју душу кад будем имао времена.

Овиме поздрављам и целу екипу "који ће нам конкурс". Ето, ја релативно неискусни архитекта сам након 30 секунди размишљања и 10 минута цртања имао боље и јефтиније решење него ови криминалци за ко зна колико месеци планирања. Шта бисмо онда имали на међународном урб-арх конкурсу? Но, овима је урб-арх решење на последњем месту. Приоритет је отимање земљишта и обезбеђивање праунука.

a mogao bi da budes mudar, da im prodas svoje resenje za fine pare, kupis stan u BWR i rusis sistem iznutra, bukvalno, na koji god nacin ti padne na pamet (da ne pisem javno hehe) :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=369366#p369366:7ilzo9hp je napisao(la):
Delija » 28 Jan 2016 10:44 pm[/url]":7ilzo9hp]Свој рад никада не бих ставио на располагање овим криминалцима. Једино ако би се извинили свим грађанима због ове дивље градње, покупили ово своје смеће које су нагомилали дуж Саве и порушили Саванову. ;) А идеју ћу свакако разрадити за своју душу кад будем имао времена.

Bagri ne damo, ali gradjanima bismo mogli. Sta mislis da se projekat razaradi u izvodjacki pa da ga sami sagradimo?

Garnitura na vlasti je pokazala i dokazala da su propisi, zakoni i gradjevinske dozvole stvar proslosti i da su potpuno nepotrebne.
Posto danas izgleda svako moze da gradi sta hoce, a narocito uz obalu, red je da se i mi pridruzimo :)

Kad dodje lepo vreme nabavimo daske i za dan/dva napravimo teatar uz vodu kao gradjanski doprinos promenadi. Ako nas neko pita zasto to radimo kazemo da je SNS pokazala put i da mi udarnicki nastavljamo i gradimo lepsu i bolju promenadu....

Zidar, nadam se da si ironican.
Ma da se slazem da bi bilo lepo da moze da bude tako.

Zidar je mrtav ozbiljan eto moze izvodjac radova biti ministarstvo prostora

Sanjali su da zive u diznilendu...

...i onda je dosla komunalna policija i vratila ih u realnost.

Лепо си то приметио Спат, само ниси (случајно или намерно) приметио да нам је власт сањала и на нашу жалост досањала дизниленд Србију и у складу са тим се понаша и делује.

Delija slazem se, oni grade Diznilend u Srbiji i to ne moze da se ospori.
Samo ne mogu da zamislim Zidara i Direktora da zabodu asov i krenu da izlupaju obalu Save.

Vrh