Dok Beograd na vodi čeka dozvolu, ruše se kafići na putu
http://rs.n1info.com/a94618/Biznis/Beog ... zvolu.html
Nema ni jedne ozbiljne primedbe na ugovor o Beogradu na vodi, tvrdi premijer Aleksandar Vučić. Ipak, stručnjaci nastavljaju da ukazuju na pojedine mane. Dozvola za početak izgradnje Beograda na vodi treba da stigne do kraja nedelje da bi, tačno u nedelju, radovi zvanično počeli. Međutim, izgleda da još nešto stoji na putu uspešnom početku.
Beograd na vodi napreduje. Ovog puta, po cenu rušenja kafića u Savamaloj. Vlasnici kažu da su inspektori u pratnji policije došli, iako još nije gotov postupak po njihovoj žalbi.
"Nigde nismo mogli da dobijemo odgovor, ni ljudski ni pravni - zašto i zbog čega? Samo su prebacivali odgovornost sa opština na grad, sa grada na opštinu. To je trajalo jutros dok nisu došli i porušili dole ovaj krov. Onda su stali i rekli da imamo rok do petka uveče, radiće bageri noću, jer ovo mora sve u nedelju da bude čisto, zbog nekih njihovih planova ili već zbog čega“, rekao je vlasnik kafića Mihailo Mihailović.
A ti, njihovi planovi, jesu postavljanje kamena temeljca, koje je zakazano za nedelju. Ministarka koja je ugovor o Beogradu na vodi i potpisala ne odgovara da li je on štetan za Srbiju.
"Mi ćemo do kraja nedelje izdati građevinsku dozvolu za početak radova i ja bih volela da prosto pustimo u narednom periodu kako će se stvari razvijati, da vidimo da sve što smo obećali zaista i realizujemo", rekla je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.
Premijer kaže da nije čuo nijednu ozbiljnu primedbu od kada je ugovor objavljen. A ko i pita za objašnjenje - dobije sugestiju da ugovor pročita ponovo.
"Nemojte da čitate saopštenje Balše Božovića, pošto on ne ume ni da čita. Dakle, pročitajte lepo ugovor i onda ćete da vidite da je sve obezbeđeno i da je sve čisto, a mi para gotovo da ništa i ne dajemo", kaže predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.
Međutim, ima i onih koji su izračunali drugačije.
"Mi smo već uzeli 130 milona, dva kredita. Jedan je za eksproprijaciju i sklanjanje objekata, a drugi je za neke radove u infrastrukturi. To je već za nas trošak. Mi smo dakle, već investirali, a ništa za uzvrat nemamo", kaže savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević.
Razlike između engleske i srpske verzije ugovora su ključne i problematične, tvrdi Kovačević, a 14 priloga koji idu uz ugovor nije objavljeno. Naravno, validna je engleska verzija.
Opširnije u prilogu Jovane Štetin: