Pregruba formulacija s moje strane samo sam hteo da kažem da treba biti oprezan u moru informacija, što ne menja činjenicu da je ugovor loš i deo evolutivnog lanca sličnih marifetluka koji nam se već decenijama serviraju.
Vlasnicima objekata izgrađenim na građevinskom zemljištu u javnoj svojini za koje je zaključen ugovor o
zakupu radi izgradnje, u trajanju od najmanje 50 godina, u skladu sa ranije važećim zakonima o planiranju
i izgradnji, po zahtevu zakupca - vlasnika objekta ili dela objekta, utvrđuje se pravo svojine na
građevinskom zemljištu, bez naknade, ako je u celosti isplaćen iznos zakupnine za period na koji glasi
ugovor o zakupu.
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/592222 ... investitorSiniša Mali: Sav rizik u izgradnji projekta Beograd na vodi preuzeo je investitor
On je ponovio i da zemljište na kojem će biti izgrađen Beograd na vodi nije prodato već je dato u zakup na 99 godina, bez naknade, a da je vlada umesto novca od naknade dobila 32 odsto udela u preduzeću Beograd na vodi.
milanche":18wuo91p je napisao(la):@ Bulbulderac17, pod stavkom 9. mislim da sam nasao u ugovoru pred kraj neki clan, da bilo kakvo smanjivanje obima izgradnje mora da da saglasnost i RS.
@direktor: sad pogledah clan i evo ga osnovni deo:
Vlasnicima objekata izgrađenim na građevinskom zemljištu u javnoj svojini za koje je zaključen ugovor o
zakupu radi izgradnje, u trajanju od najmanje 50 godina, u skladu sa ranije važećim zakonima o planiranju
i izgradnji, po zahtevu zakupca - vlasnika objekta ili dela objekta, utvrđuje se pravo svojine na
građevinskom zemljištu, bez naknade, ako je u celosti isplaćen iznos zakupnine za period na koji glasi
ugovor o zakupu.
S tim sto u ovom slucaju Investitor ne placa iznos zakupa.
De fakto kada izgrade profitabilne objekte, država dobije trećinu vlasništva nad tim objektom ali u istom momentu izgubi udeo vlasništva nad neiskorišćenom zemljištu koje pripada BnV. Horor!
Najviše država izgubi posle izgradnje objekata sa velikom površinom zemljišta, kao na primer TC. Država će samo u najboljem slučaju dobiti trećinu. Ako se, kao što se može očekivati, izgrade samo profitabilni objekti, TC i par zgrada, država gubi veliki deo vlasništva nad ne izgrađenim zemljištem.
Primer:
Izgradi se TC na 10% površine BnV. Srbija dobije trećinu prihoda od TCa. U istom momentu Srbija izgubi više od 13% (20*0,67) vlasništva (tačnije: prava na prihod od buduće prodaje) nad 90% (!) zemljišta celog BnV.
Možda je u ovom kontekstu zanimljivo da je tako naglo pala spratnost zgrada na poslednjem renderu. Ako ne bude potražnje, izgrade zgradice sa malo stanova na mnogo zemljišta i time steknu veliki deo vlasništva nad ostalim zemljištem.
Bez brige stici cesvradovic":106okynh je napisao(la):Ja sam 6800 i neki prijavljeni za kupovinu stanova. Izgleda da ce biti zesca navala.
Racunam da se salisvradovic":106okynh je napisao(la):Znaci oko 500-1000e mesecno da bi ziveli u tom stanu sto je po meni ok i ovo odrzavanje zgrada bi trebalo da se uvede za sve zgrade u Srbiji.
Sve u svemu bas sam zadovoljan. Sigurno cu ici da rezervisem ako budem stigao na red od navale.
Koji ste to vi, mi, oni ko god? i sa kojim pravom sugerises nekome da se odjavi sa foruma!!!vradovic":106okynh je napisao(la):Svi vi sto hejtujete najbolje da se preselite u Rusiju ili da se barem odjavite sa ovog foruma jer nama takvi ne trebaju.
vradovic":32jjjdr2 je napisao(la):Projekat je fantastican.
Danas sam zvao da se interesujem za stanove u BW zgradama. Ja sam 6800 i neki prijavljeni za kupovinu stanova. Izgleda da ce biti zesca navala.
Sada 3. Oktobra ce se uzimati depozit od 1.000 eura za rezervaciju stanova. Posle toga za 6 meseci place se jos 15% i onda u fazama kako ide gradnja tako se dodatno placa. Sto je izuzetno fer i posteno. Svaka cast na takvoj odluci.
Zgrade ce biti gotove za dve ipo godine. Cene stanova ce biti od 2500-3500 eura po kvadratu. (sto je po meni izuzetno izuzetno povoljno). Mada kupuje se dosta unapred pa verovatn zato.
planovi - raspored za 2, 3 I 4 sobne stanove – ukupno 296 stanova u prve dve rezidencijalne zgrade, veliki izbor dvosobnih (od 55 do 74 m2), trosobnih (od 78 do 97 m2) I cetvorosobnih stanova (od 106 do 135 m2).
Oni pocinju prodaju jednu od dve BW zgrade.
Zgrade ce imati portira 24/7, bazen, teretanu...
Mesecno za odrzavanje zgrade ce se placati po stanu od 150 do 500 eura. + struja, voda, telefon, internet, infostan ...i porez na imovinu koji ce biti od 70e do 300e mesecno.
Znaci oko 500-1000e mesecno da bi ziveli u tom stanu sto je po meni ok i ovo odrzavanje zgrada bi trebalo da se uvede za sve zgrade u Srbiji.
Sve u svemu bas sam zadovoljan. Sigurno cu ici da rezervisem ako budem stigao na red od navale.
Ovaj projekat je fantazija. Svi vi sto hejtujete najbolje da se preselite u Rusiju ili da se barem odjavite sa ovog foruma jer nama takvi ne trebaju.
vradovic":3hezomc3 je napisao(la):Parkiracu se uvece 2 Oktobra oko 9PM i cekacu do ujutru u 10AM.
vradovic":1yawzjf6 je napisao(la):....
Svi vi sto hejtujete najbolje da se preselite u Rusiju ili da se barem odjavite sa ovog foruma jer nama takvi ne trebaju.
TranspoWarrior":9v2rg9rd je napisao(la):Iako je ovaj ugovor veleizdaja države Srbije, on nije nelegalan. Prema međunarodnom pravu, međudržavni ugovori imaju prednost u odnosu na džavne zakone. To je prvi put definisano i iskorišćeno u Istočnoj Nemačkoj 1971. kada su investitori tražili garancije da njihova ulaganja neće biti nacionalizovana od strane komunista. Ako dođe do povrede ugovora, investitor može da traži razrešenje (ili medijaciju) pred više institucija unutar STO i SB.
Zakon štiti investitora. A ko štiti države? Pa političari koji potpisuju te ugovore. Niko nas nije terao da to potpišemo.
Spatiotecte je u pravu što se tiče ovakvih ugovora u inostranstvu. Ne postoji država koja nije talac nekakvog štetnog ugovora, ma koliko bogata bila. U Americi se dosta prašine diže oko Transpacifičkog partnerstva (TPP), ugovora kojim se uvodi bescarinska trgovina celog regiona Tihog okeana. Potpisan u tajnosti u Senatu, ugovorom se zaobilaze američki zakoni, ukidaju se i ovako prebedna prava radnika i omogućuje se izbegavanje poreza i prebacivanje poslova u inostranstvo. Protiv ugovora se bori verovatno svaki socijalno i društveno orijentisan političar, organizacija i sindikat unutar same Amerike.
Ukoliko neka odredba ugovora bude upadljivo kršila neki naš zakon, i ako se u javnosti povede rasprava o tome, oni će jednostavno promeniti zakon. Ovaj ugovor se ne ruši na sudu, on se ruši na izborima.